Yok sayın dostum altınla ödeme alacaklarmış. Ortaçağa geri donecekmisiz. Ustadlardan iyi mi bileceğiz
Printable View
İlginç bir fon kurulum izni almış.
HSBC Portföy Kar Payı Ödeyen Mayıs 2026 Serbest (Döviz) Fon
İnşaat işi iyi iş yapabilir.
Aktif Portföy İnşaat Sektörü Hisse Senedi Serbest (TL) Fon (Hisse Senedi Yoğun Fon)
Değişken fonların çeşitlenmesi iyi olur.
HJB'ye kardeş geliyormuş.
A1 Portföy Birinci Değişken Fon
Hedef Portföy İkinci Değişken Fon
2018 öncesinde hatırladığım birkaç fon vardı. Şimdi sürüsüne bereket. Borsanın yükseldiğini duyan vatandaş fon alacak. Ama ayı piyasasına çoktan girdik(bence). %80 i ayakta kalamayacak. Değişken fonların yetenek savaşlarına girdik. Bakalım hangileri daha akıllı
Altın ons 2000 i kırdı , işin içinde İsrail olan savas korfez savasina benzetilmez , bir şekilde biizm uzak durmamiz lazım bu hangameden , Suriye deki birliklerinize taciz her an olabilir
Yom-Kippur 1973 altının ralli yılları.
ABD de büyüme verileri iyi geldi
Demek ki sanayi hareketli, demek ki insanlar paralarını güvenli limandan alıp sanayi için bakır gibi ürünlere çekmesi lazım
O halde bakır/altın yükselmeli, ama düşüyor
Sebebi altının savaş dolayısıyla şişmesi
Birinden biri patlayacak
Rpd +0,8
yay -0,44
rık +0,13
Burada altının neden gömüldüğünü anlamadım, 2000 leri kırarsa nerelere gideceğini kimse bilemez, kısa vade bakmayın, 20 senede 10 kat çıkmış bu emtia, geçmişte 5 kilo altına aldığın aynı evi şimdi 2-2.5 kilo altın ile alırsın, belki 10 yıla kalmaz 1 kilo altın ile alabilirsin. Ha hisse senedi olayı farklı, bende hisseciyim o ayrı ama altının yeride ayrıdır.
SM-A525F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bence aklı başında mantıklı bir insan binlerce yıllık dini kitaplardan önce gözüyle gördüğü gerçeklere inanır ve bunlardan yola çıkarak dini kitapların ne anlattığını anlamaya çalışır. 500 senedir batı doğu'yu savaş alanı dahil istisnasız her alanda yeniyorsa açıkçası tanrı senden değil onlardan yana demektir. bu da bana açıkçası belkide batılıların düşünce tarzlarında doğu'ya kıyasla daha haklı olabileceklerini düşündürür.
türkiye ne zaman atatürkle birlikte tamamen batı icadı olan cumhuriyeti tüm kalbiyle benimsedi o sayede toprak kaybını durdurdu, 2 devlet kurdu, bugün hiçbir müslüman ülkenin yapmadığı dünyanın gözünü alan sihaları yapmayı başardı. aynı şekilde ne zaman batıyla sürtüşmeye başlayıp aslında hiç de sağlıklı olmayan köklerine dönme takıntısını iyice artırırsa o zaman geri kalmış müslüman ülkelerle aynı kaderi paylaşır. bu 2x2=4 mantığı, karmaşık bir felsefe değil.
batılı olmak da öyle ben batının sadece teknolojisini alayım ama çomar mantığıyla yaşayım gibi ikiyizlülükle olacak şey değil. türkiye seçimini 1923'te yaptı bu defter kapandı. ha japonlar gibi kültür olarak yemeklerini, kıyafetlerini, sanatını koru, ki bence kültür adına korunması gereken tek şeyler bunlar, yoksa cihat mantığını bugün sürdürmek istiyorsan önünde ders almak gereken bir ww2 örneği var. ama ne yazıkki ders almak konusunda milletçe hayret edilecek derecede zayıfız.
Şimdiden cumhuriyetimizin 100.yılı kutlu olsun arkadaşlar, her ne kadar dünyanın gidişatı konusunda, ev ekonomimiz konusunda içimiz buruk olsa da bu çok özel bir andır. gençken çok daha büyük bir coşkuyla kutlanacağını hayal ederdim yüzüncü yılın. hayat işte hayaller ab, gerçekler devleti sömüren tarikatlar, 7500 lira emekli maaşı, mülteciler..
pasif derken mevduat, altın, dolar oluyor herhalde aslında son birkaç aydır en güzeli öyleymiş, fazla risk alıp zarar etmektense ama bu kadarını tahmin etmiyordum.
doğru tabi hisse ve hisse fon işini uzun vadeli düşünmek gerekiyor, fonlar konusunda fazla endişem yok, hatta miktarları düşük kaldı bist düşüşlerinde ekleme de yaparım ama hisse konusunda yanlış seçimler yapmışım, zamanında kol kesmeyince beklemekten başka çare yok, çeşit konusunda ben de memnun değilim azaltmakta fayda var. :ok:
Altın bir yatırım aracı değildir. Bunu idrak edebilmek için gelişmiş ülkelerdeki genel portföy dağılımlarını inceleyebilirsiniz.
Gelişmiş ülkelerdekiler 40-50 yılda bir zokayı tutup malları varlıkları sıfırlanınca akıllanıyorlar. Sonra Altın bir pik yapıyor. Aradan bir 50 yıl daha geçiyor.
Merkez bankaları sınırsızca para basablirler mi? Yedirebildikleri kadar. Şu anda sınırdayız. Artık kimse yemiyor.
FED en son ahlaksızca M3 verisini yayınlamayı bıraktı. Ama herkes ayna gibi görüyor ne kadar para bastığını.
Gold - M3 Para arzı oranı ideal olarak 3-4 arasında dengelenmeli. Tekrar dengeyi bulacaktır. Yapacak bir şey yok. Her güzel kandırmacanın bir sonu vardır. Döngünün sonlarına geldik. Yeni bir döngü başlayacak en geç 1-2 sene içinde.
Gold to Monetary Base Ratio
https://i.ibb.co/Gc2Y1xf/GoldM3.png
1950 lerdeki düşüşün sebebi altın standardı efendim( Bretton Woods). Bu sistem sabit kur sistemidir.Ingiltere Merkez Bankası, Sterlin karşılığı kadar altın rezervi tutmayı başaramadı. Sistem çökünce Altın a talep arttı. 1980 de pik seviyesini gördü sonra 20 sene kendine gelemedi
Para basamazsan kredi veremezsin yatırım olmaz. Piyasada para dolasmaz. Durgunluk olur. Altın karşılığı para sistemi denendi ve çöktü
ya burda kimse size altından para kazanamazsınız demiyor, öyle bir denk getirisin ki, şansına öyle olaylar olur ki altın 3000 usd olur o anda satarsın harika kar bırakır, tıpkı denk getirirseniz buğday, mısır, pamuk vadelilerinde de zengin olabileceğiniz gibi. arada en ufak bi fark yok, tek fark büyükannenizden düğün, altın, takı muhabbetini bebeklikten beridir çok dinlemişsiniz bilinçaltınıza işlemiş. bunun başka açıklaması yok. sonra o emtia spekülasyon bittiğinde hakkı olan değere döner. sanıyormusunuz gazzede barış olunca altın o değerde kalacak. buğday bundan 100 sene sonra da çok değerli bir gıda olmayacak, aynı şekilde altın da bundan 100 sene sonra şimdikinden çok değerli bir metal olmayacak. altın öyle sürekli değer kazanan birşey olsa 6 bin yılda gramı trilyonlarca dolara ulaşmış olması gerekirdi. bu yüzden altın asla uzun vadeli yatırım aracı değildir, mad max dünyasına doğru gitmediğimiz sürece uzun vadede borsayı yenme ihtimaliniz sıfır.
eğer ekonomi okumuş biri tüm paranla altın al koy yastık altına huzurla uyu en sağlam yatırımdır diyorsa o adam katıksız aptaldır. var öyle youtuberler falan. dünya aslında öküzün boynuzunda düz tepsidir falan da diyorlar bazen, aksini nasıl kanıtlayım şimdi: ) okumak cahilliği alır eşeklik baki kalır cümlesi oraya yakışmazsa nereye yakışır bilmiyorum.
Nixon 1971 - Covid 2021 = Covid. 50 yıl. Covid bir döngü başlangıcıydı. Sonra Ukrayna Rusya savaşı. Şimdi Gazze Savaşı. Sonra başka problemler devam edecek. Biri başlayıp biri biri bitecek. Döngü tamamlanacak.
Sınırısz para basmak cezasız kalamaz. Büyük döngüler 50 yıllık vb uzun zamanlarda olurlar. Siz günlük bakıyorsunuz ve olabilemez diyorsunuz. Ama aynı manzaraya daha yukarıdan bakınca aşağısı çok farklı görünür. Siz apartmanın zemin ve birinci katından bakıyorsunuz, sorun yok diyorsunuz. Doğru sizin manzaranıza göre sorun yok. Ama başka manzaradan bakınca yıkım var ve ekonomik çöküş var.
Nixon "altın penceresini" kapatalı 50 yıl olsa da küresel ekonomi yeterince esnek değil.
Phil Thornton: Nixon, kazanılması mümkün olmayan bir savaştan kendini kurtarmak, istihdam yaratan bir program oluşturmak ve hükümet harcamalarının seviyesini artırmak istemişti. Bunların hepsi Joe Biden'a tanıdık gelecektir.
https://www.indyturk.com/node/407261...eterince-esnek
Konuyu kapatalım isterseniz. Gereksiz uzatmak istemiyorum.
Ne altın ne dolar Üretmeyen şey yatırım aracı değil benim gözümde. Alana saygı duyarım ancak Bize bunları yatırım aracı olarak gösterenlere ya da mecburen dayatanlara da sormak lazım. Araba bile bir ara yatırım aracı oldu, aldığının ertesi günü değer kaybetmesi gerekirken….
Altın sürekli değer kazanmaz. Ancak şu anda üzerinde birikmiş FAY HATTI ENERJİSİ var. Deprem gibi düşünün. Birikti birikti birikti. Sonra boom. Ne var ne yok yıktı geçti.
Bana laf anlatmayın. Merkez Bankalarına söyleyin. Ahlaksızca para basıp fay hattını germesinler. Sonra deprem olunca çöküş olunca bunu farkeden bizler değil, buna sebep olan FED ECB gibi merkez bankalarını suçlamak lazım.
ben diyorum ki özetle Fay Hattında aşırı enerji birikti. Bunu biriktiren de ahlaksızca fütursuzca para basan merkez bankaları.
Altın bir yatırım aracı değil. Para basıldığı için ve bu para bir şekilde sistemde deprem yapacağı için gündem konusu.
Merkez bankalarının sınırsızca para basması sistemi gerdi gerdi gerdi. Şimdi de patlıyor. Ama umarım yavaş yavaş patlar da kimse 10 şiddetinde deprem yaşamaz. Temennim bu yönde.
Ama merkez bankalarını yönetenler sınırsız para basmaya devam ederek kendileri büyük depremi tetikliyorlar. Bir suçlu varsa M3 para arzını kontrolsüz büyütenlerdir.
Altın kullandığımızı düşünelim arzı sınırlı. Milletin cebinde beş kuruş para olmaz. Yatırımlar %80 düşer. Ekonomi durur. Eski zamanlarda nüfuz az iken bu durum çevrilebilir idi. Ama nüfus 4 kat arttı.
Enflasyonu yaratan insanın kendisidir. Sınırsızca tuketim arzusudur. Bütün dünya Japonları örnek almalı ülkelerinde deflasyon var. Sınırsız para basmalarına rağmen
tamam yatırım işinde büyük ihtimale oynarsın iyi tahmin gerekir ama altın savaşla ilgili bir emtia ve savaşların hangi yöne gideceğini kestirmek çok çok zor. amerikanın yıllık enflasyon eğrisi gibi değil. tam sen aldığın gün hamas türkiye militanlara sığınma verdi, gazzeyi daha fazla kan dökülmesin diye savaşsız teslim ediyoruz derse uykusuz her gece şarkısını söylemeye başlarsın: ) yiğitsen tüm paranı yatır göreyim. sonra burda güldüğümde kızmak yok.
ha kısa vadeli türev pozisyon alabilirsin long yönlü. öyle bir gelişme olursa da hemen şorta geçersin. altına yatırım sadece kısa vadeli türev araçlarla olur bence.
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun.
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun.!
Tam olarak öyle değil.Pasif yatırımcı piyasa zamanlaması yapmayan, kendi risk profiline göre bir varlık dağılımı yapap çok fazla kıpraşmayan belirli dönemlerde portföyünde dengeleme işlemleri yapan yatırımcı davranışı demek.Mesela Amerika da genel kabul görmüş dağılım %40 hisse+%60 bono biçiminde.Bu konuda çok çeşitli araştırmalar var.Burada genelde insanlar akıllı olduğu için genelde aktif yatırımcılık yani piyasa zamanlaması üzerine kafa yormakta.Çok özel yeteneği olmayanların uzun vadede kimsenin kendi risk profilindeki pasif yatırımcıyı geçme şansı yok araştırmalara göre.Bu konuda Serkan Ünal ın çok araştırması var, okuyun biraz isterseniz.Önemli olan enflasyon üzerinde %4-5 istikrarlı kazanç sürdürülebilir bir kazanç elde edebilmekte.Burada konuşulanlar yatırım kavramı değil,spekülasyon/trading kavramları.Trade işi zor iş,yıpratıcı iş.Mesela bir IJA/AED/KCV/TGA/HSA gibi fonların getirisi bir insanı nasıl memnun etmez mesela.Bunların hepsi ortalama risk seviyesinde fonlar.Yok ben riski severim diyorsan IPB/NRC/ZDZ var.Ben risk sevmem diyorsan SUA/SUC/OPB gibi gib fonlar var.
Önemli olan riskinizi belirleyip uygun fonları alıp rahatça uyumak.
Akıllı olmak, AKTİF olmak 1 saat sonrasını kestiremediğiniz kumarhaneye dönmüş Türkiye piyasalarında mümkün mü dür. Mümkün olsa bile o şahıs yani Akıllı şahıs aklını kısa bir zamanda o piyasalara emanet etmek zorunda kalır. Yani EZ CÜMLE BU PİYASALARDA AKILLI OLMAK MÜMKÜN BELKİ AMA AKLI MUHAFAZA ETMEK GÜÇTÜR. CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI KUTLU OLSUN BU ARADA. BÖYLE BİR GÜNDE DETAYLARA GİRİP DE KONU DAĞILMASIN . BUGÜN ÇOK GÜZEL BİR GÜN BENDE BİRAZDAN GALATAPORT A GİDİP BOĞAZDAKİ 100.YIL KUTLAMALARINI İZLEYECEĞİM. GERİSİ BOŞ..
kimsenin fikrine cevap olarak yazmıyorum, nacizane kendi fikirlerimi de bir iki cümle ile yazmak istedim. bazı arkadaşların dediği gibi, bana göre de altın asla ve asla yatırım aracı falan değil. 2010'lu yıllardaki ons seviyesinde gezinip duruyor. aradan 13 yıl geçti. altının değerlenmesi hepimizin malumu dolar yüzünden gram altının değerleniyor olması... ki enflasyona karşı o da korumuyor artık. eskiden gram altın bir ara koruyabiliyordu. ben şahsen 2018 nisan ayında full borsaya girdim hiç korkmadan... hem de yüklü girdim... o günkü tarihlerdeki gram altın fiyatını not etmiştim.. şu anda altını baya bi geçtiğim gibi, dolar bazlı da yatırdığım parayı 2'ye katladım. o yüzden kendi fikrime göre tek ve gerçek yatırım aracı uzun vade ve iyi hisse senetleridir... uzun vadede iyi seçilmiş hisse senetlerini hiç bir şey geçemez...
Benim yapmak istediğim de buna benzer bir portföy aslında ama şartlar sürekli değişince pozisyonlar da değişiyor, mesela borsaya yüksekten girince ve düşüş başlayınca değişken ve düşük riskli fonları satıp hisse tarafına alım yapıyorum, bu durumda portföyün risk seviyesi çok yükseliyor, çıkış başlayınca zararı kurtardım diye satıyorum, sonuç zaman kaybı ve paranın erimesi oluyor.
Zamanlama ve disiplin olmayınca ne yaparsak yapalım olmuyor, bundan sonra direk hisse almayı bırakacağım zaten, sadece fon olarak alırım. Bu fonların bazılarını almışlığım var, diğerlerini de inceleyeceğim. Serkan Ünal'ın kitaplarını da merak ettim okuyacağım, eminim faydalı olacaktır. Teşekkürler. :ok:
RIK ve KRF değişken olarak başarılı fonlardan. RIK den KRF ye geçmeyi bile düşünüyorum. Yatırım tavsiyesi değildir. Geçen hafta iyi getiri sağladı KRF ama volatil bir fon. Arjantin tahvili almış KRF oradan bir eksi puan.RIK daha istikrarlı. Kafam karışık
Başta Büyük Önder Atatürk'ü ve de silah arkadaşlarını, canından aziz bildiği vatanı için kanlarını bu toprağa dökmüş şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Cumhuriyetimizin 100. Yılı kutlu olsun, nice 100 yıllara...
Hayal kırıklığı yaşatan #HVU oldu. Bu dönemde pozitif getiremese de %-4,65'i risk değeri 4 olan bu fondan beklemezdim.
#IRF'yi kabul edebilirim.
#RIK ve #CVK takdire edilesi.
#RPD, #IPB ve #NRC beklentime uygun.
#TCD kayıpta #BIST100'den iyi olması şaşırttı
Dikkatimi çekenler
#TPC
#GO1
#KRF
#FFP
#GO2