Hocam öncelikle bunlar benim kendi görüşümdür, bir tavsiye olarak almayın:
1) CMBETON tarzı bir kâr bir zarar açıklayan kazançları dengesiz şirketleri ben almam. Onun yerine BOBET var, hem istikrarlı finansalları var, hem daha kârlı hem de daha ucuz.
2) GOLTS izleme listemde, elimde AFYON olmasa GOLTS olurdu. AFYON'dan daha ucuz olduğu da bir vakıa. Ama AFYON'un da kâr marjları, sermaye getiri yüzdeleri ve borçluluk durumu GOLTS'tan daha iyi, AFYON'u totalde daha çok sevdim, ama GOLTS'a da hayır denmez.
3) EGGUB gübre işini şimdilik rafa kaldırmış durumda ve aslında elinde olan TLMAN'ın bir alternatifi. Şu anda asıl parayı liman işletmeciliğinden kazanıyor. 2 tane benzer şeyden para kazanan şirketi ben olsam tutmaz, bu ikisinden birisinin yerine başka sektörden bir şey alırdım. Ha diyeceksin ki EGGUB'ün gübre işi var, o iş şimdilik oldukça kötü seyrediyor. Sonuçta ikisinden birisi fazlalık.
4) PSDTC benim tarzım değil. Hayatta izleme listeme bile almam. Ama bu ondan para kazanılmaz anlamına gelmez. Tanımam, bilmem, bu sebeple yorum yapmam da doğru olmaz.
5) DOAS listemde her zaman yer açabileceğim, ve her tuttuğumda bana pozitif sonuçlar veren bir hisse. Bilançosunun etkileyici olduğunu zaten anlatmıştık. Sadece GYO şirketi konsolide olunca genel durumu bir irdelemek lazım. Yurt içi araç satışları verilerini de iyi takip gerekiyor. Burda da aylara göre araç satışları var DOAS için:
https://i.hizliresim.com/10qfp33.jpg
Geçen yılın aynı ayına göre durum oldukça iyi görünüyor.
6) TLMAN hakkında zaten yorum yapmıştım.
7) CLEBİ mevsimsellik etkisi yaşayan şirketlerden. Şirketi çok alıp satmam, ama hava yolcu trafiği ile ilgili verileri takip edin, şirketin kendi özel durumları varsa, şirketi özel bir takibim olmadığı içim onun hakkında çok bilgim yok açıkçası. Siz mevsimsellik etkisini de dikkate alarak ne zamana kadar duracağınıza, ne zaman çıkacağınıza kendiniz karar verin.
https://i.hizliresim.com/siy25rv.jpg
Sonuçta aldığınız sattığınız tuttuğunuz hisseleri iyi araştırın. Aldığınız ya da almayı düşündüğünüz şirketlerin finansallarının gidişatı nasıl? Büyüme yolunda mı? Geriye mi sarıyor? Marjlar genişliyor mu daralıyor mu? Yeni iş ilişkileri var mı? Mevcut fiyatı görece ucuz mu, pahalı mı? Benim yorumlarım fazla detaya girmeden olur. Kendi listemde olan şirketleri detaylı inceliyorum. Diğer şirketleri genel hatlarıyla ancak takip edebiliyorum.
Bir de aynı tarz iş yapanlar üzerinde yoğunlaşmayın. Toplam 15 hisse alırsınız, ama bu 15 hisseyi sadece 3 sektörden alırsanız bunun pek anlamı kalmaz. Bu risk dağıtmak değildir. Birbirinin çok benzeri olan şirketleri portföyünüze eklememeye dikkat edin.
Yorumlarım bir yatırım tavsiyesi değildir.
Saygılar.