Bu yazıyı okumayan bu formulu test etmesin
Evet testlerim nihayet bitti.
Öncelikle şunlardan bahsedeyim. 3 rasyo üzerinden gittim. Çünkü gerek derslerde gerekse 6 7 yıldır bilanco geçmişi olan ve çeşitli testler yapan ben şunu net bir biçimde gördüm ve gerçekten testlerinide yaptım.
Bir şirketin GYO BANKA YATIRIM ORTAKLIGI FINANS VB kurumları haricinde kalan sanayi hisselerinde bu şirketlerde NET KAR SATIŞLAR VE ESAS FAALİYET KARI ARTIYORSA BU şirketler öyle veya böyle İSTİSNASIZ Yarın veya 3 ay sonra Bakın istisnasız diyorum bir tane dahi sekmemiştir bu Yukarı kesinlikle gidiyor.
Ama 3 ay sonra ama 8 ay sonra mutlaka ama mutlaka yukarı gidiyor. DEFALARCA KEZ TEST ETTİM DEFALARCA KEZ GORDUM TONLARCA ÖRNEGINI ISPATLAYABİLİRİM SİZE.
Şimdi vereceğim formulu ezbere değilde bilinçli bir şekilde test etmeli veya kullanmalısınız/kullanmalıyız. Ben ezberea bilinçsiz kulaktan duyma biri iyi dedi diye yapılan yatırıma yatırım demem yatırımcıda demem. Her kimki kulaktan dolma biri formul verdi diye bilmeden sorgulamadan tamam bu guzeldır diyerek bir hisse alıyorsa benim gözümde yatırımcı değildir. Olamazda.
BU prensibden yola çıkarak önce verdiğim rasyoların ne anlama geldiğini uzunca bir açıklayayım.
1-CİRO/SATIŞLAR - ARTMASI/AZALMASI
Ciro veya diğer ismiyle satışlar ne demektir bir şirketin bakkal dükkanın veya fabrikanın ne derseniz deyin. Sattığı mal anlamına gelir. Örnegın bir simitçisiniz elinizde 50 tane simit var sokakta simit satıyorsunuz. Bir günde 25 tane simit satıyorsanız satışlarınız satışlarınız 25 dir. ertesi gün 50 tane simit satmışsanız satışlarınız %100 artmıştır. Azalmışsa da tam tersi durum söz konusudur.
Peki bunu açıkladık kabaca peki bu satışların artması veya azalması ne gibi sonuçlar doğrur bu simitçiye. Eğer satışlarınız her geçen gün ay yıl dönem herneyse artıyorsa bu iyi birşeydir niye çünkü karşınızda alıcı var yani talep fazlası var demektir. Buda sizin ürnünüzü satmanıza, kolay müşteri bulmanıza malınızın depoda veya elinizde patlamaMAsına dolayısıyla zararı minimuma indirmenizi sağlar düşünsenize 50 tane simit alıyorsunuz tezgahı kuruyorsunuz ve 1 saate satıyorsunuz ne kadar güzel birşey. Bu yüzden bir şirketin satışlarının her geçen artması ne demek hem üretiminin artması hemde daha fazla kişiye mal sattığının bir göstergesidir. FAKAT FAKAT FAKAT şuna dikkat edilmesi gerekir SATIŞLARIN MALİYETİ; Yani ürünü satarken veya ürünü alırken üretirken elde ettiğiniz maliyet bu çok önemlidir niçin diyeceksiniz şimdi 50 tane simit alıyor ve satıyorsunuz ertesi gün 60 tane alıyor yine satıyorsunuz ertesi gün 70 tane alıyor yine satıyorsunuz yani her geçen gün daha fazla simit satabiliyorsunuz. Talepte bir sorun yok artarak gidiyor. Peki ya maliyet nerelerde ? Yani simiti alırken veya üretirken 1 lıraya üretip 0.80 kuruşa sattığınız içinmi satışlarınız her gün artıyor ?????? Nasıl soru ama tam can damarından vurdum. Velii bak olum ben her geçen gün senden daha fazla simit satıyorum satışlarım her geçen gün artıyor sen ancak günlük 50 tane simit satabiliyorsun. diye hava atan bir simitçiye sen simitini kaça alıp kaça satıyorsun sorusunu sorduğunuzda öylece kalıverir. Çünkü maliyetine eşit veya düşük kar marjıyla satıyorsa halıyle satışları artacaktır ama eldew ettiği kar düşecektir. Buda verimsiz hatta şirketi veya simitçiye satışlarının artmasına rağmen zarara götüren bir unsurdur işte bu sebeple ESAS FAALİYET KARINIDA KRİTERLERİMİZİN İÇİNE YERLEŞTİRİYORUZ. Şimdi daha iyi anlayacaksınız bu rasyoyu.
2-ESAS FAALİYET/FAALİYET KARI- ARTMASI/AZALMASI
Esas faaliyet karı veya bir başka deyişle faaliyet karı ismindende anlaşılacağı gibi şirketin simitçinin yada bakkal dükkanının esas yaptığı işten yani simit satmaktan veya bakkaldaki ürünlerini satarak yani faaliyet alanından elde ettiği karı yansıtmaktadır.
Dolayısıyla bir şirketin bana göre en önemli rasyosudur bu. Çünkü şirketler ne için şirket olur atıyorum araba üretmek için bir şirket kurarsın yani senın faaliyet alanın araba üretiminden elde ettiğin kardır doğru mu ? O halde sen araba üreterek para kazanmalısın. İşte araba üretiminden elde ettiğin kar'a biz faaliyet karı yada esas faaliyet karı diyoruz. Eğer bu şirket 3 5 tane araba üretip kar ediyor elde ettiği bu karla arsa alıp 3 gun sonra satıp milyar dolarlarca kar ediyorsa bu şirket asıl yaptığı işten değilde diğer yatırımlarla para kazanıyor demektir kötümü değil ama iyide diyemeyiz. Niye diyemeyiz yarın bir kriz çıkarsa yada alacak arsa bulamaz veya aldığı arsayı iyi bir fiyata veremezse ne olacak zarar açıklayacak veya kötü bilanco acıklamak zorunda kalacak. Ayrıca yatırım yapıp satarak elde edilen net karı sürdürülebilir değildir. Herzman yatırım yapıp kazanacağınız arsalar evler alamazsınız ekonomı zigzaglıdır. Dolayısıyla faaliyetinizin dışında elde ettiğiniz yatırım ve karlar herzman sallantıda geleceği olmayan sürdürülebilir kar ihtimali yani istikrarlı kar etme ihtimalinizin çok düşük olduğu bir alan veya stratejidir. Sizin şirketi kurmanızdaki ana amaç arsa alıp satarak gelir elde etmekse şirketi niye kurdun bunu bireyselde yapabilirdin. Şirket olmanın sebebi faaliyetlerden kar etmektir faaliyetten arta kalanlarla yatırımı yap ama öncelik kesinlikle esas faaliyet karıdır çünkü sürdürülebilir olan budur.
Dolayısıyla bir şirketin esas faaliyet karının sürekli artarak gitmesi önemseyebileceğimiz en önemli kısımdır. Yukarıda bu iki rasyoyu birleştirirsek Satışlar artmalı satışlar artarken esas faaliyet karıda artmalı eğer satışlar artıyor ancak esas faaliyet karı düşüyorsa. Satışların maliyetlerinin yükseldiği net bir biçimde anlayabiliriz. Nasıl anladım çünkü her geçengün satışlarını arttırıyorsun. fakat her geçen günde esas faaliyet karın düşüyor bu nasıl olur hem daha fazla mal satıyor hemde faaliyet karını düşürüyorsun. İnsan düşünüyor satışlar düşerken esas faaliyet karının düşmesi gayet doğal cunku malı satacak adam bulamıyorsun her geçen gün talep azalıyor halıyle 10 tane mal satarken elde ettiğim kar ile 5 tane mal satarken elde ettiğim kar düşük görünecek diyorsun. Acaba bu doğru orantı varken nasıl oluyorda bunlar ters yönde hareket ediyor sorusunu sorduğunda anlıyorsun kı satışlarda sorun yok bu satışı yaparken ürettiğin bu malı üretim fiyatının altında piyasa sattığın ortaya çıkıyor. Hal böyle olunca benim dükkanım bir sürü mal satıyor depoda hiç mal kalmıyor diye hava atarken aslında malını zararına sattığın ortaya çıkıyor.
EEE demekki neymiş satışlar artarken esas faaliyet karıda artması gerekiyormuş. Şunada dikkat etmeliyiz satışlar düşerken veya yerine sayarken esas faaliyet karı artıyorsa buda kötü birşey değildir. Neden çünkü sattığın mal her gün 50 simit sabitse ama buna rağmen sen her gün faaliyet karın 50 TL den 10 TL 10 TL artarak 60 70 80 şeklinde artıyorsa ürettiğin malı daha ucuza alıp kar marjını yüksek tutuyorsun demektir. Ve bu şekilde karını arttırmayı başarabiliyorsun demektir. Üstelik bunu yaparken talebide korumayı başarabılıyorsun yanı satışlarını sabit bir biçimde 50 simit kar marjını arttırdığın halde yapabılıyorsun yani müşteriyi yada alıcıyı pahalı fiyattan dolayı kaçmıyor almaya devam edıyor. Şimdi gelelim NET kara cunku bunların 3 ude bırbırıyle okadar bağlı ki birini kopardığınızda zincirleme olarak hepsi gidicidir. hepsi birbirine temelden bağlı rasyolardır bunlar.
3-NET KAR - ARTMASI/AZALMASI
Net kar nedir kısaca elde ettiğin netteki kardır. Bunun ıcınde faaliyet karıda yaptıgın yatırımlardan elde ettiğin karda herşey dahildir.
Yani bir şirketin satışlarından faalıyet karından elde ettiğin karların nasıl değerlendirildiğini buradakı karların iç edilip edilmediği ve şirketin temelini yani bu şirkette neler olup bıttıgını gösteren rasyodur. şirketin cebine giren paradır. Ne satışların artıyor olması nede esas faaliyet karının artıyor olması, eğer bu rasyo kötü ise diğer 2 rasyonun şahane görünmesi anlamsızdır. Şirketin cebine giren paranın anasındır nirvanasıdır net kar. Bir şirket hayal edin satışları her dönem artıyor faaliyet karı her dönem artıyor burayada kadar herşey süper işler şahane piyasada müşteri alıcı bol her gün daha fazla mal üretior ve her gün bu malı satıyoruz üstelik bunu yaprken faaliyet karımızda artıyor yani kar marjımızı düşürmeden satabiliyoruz. BU ikisinin artıyor olmasının sebebi budur. Peki iyi herşey güzelde elde ettiğimiz bu karı yanlış yanlış abuk subuk yerlerde harcayıp iç ettiğimizi varsayalım dolayısıyla net kar ne olacak ? negatife dönecek veya öncekine göre düşecek değilmi ??? Ne oldu senin süper şirketine hani faaliyet karı artıyor satışları artıyordu para nereye gitti. İşte kötü yönetimin kafasız beyni çalışmayan bir yönetimin kucağında şirket ortaklığı yapıyorsun demektir. İşler süper olduğu halde elde edilen karı abuk subuk yatırımlarla öldürüyorsun demektir. Rezaletin daniskası derhal o yönetimin o koltukları boşaltması gerekir. Yada yatırım yaptığı alan esas faaliyet karına yönlendirmesi gerekir. gidip rezalet bir yerden arsa almamalı veya gidip o parayı TL de tutmamalı gibi gibi yaptığı yatırımları biran önce faaliyet alanına döndürmeli. Nİye çünkü karı ordan ediyorsun be manyak :)))))))
Dolayısıyla neymiş net kar olmadan yapılan herşey boşmuş. Haa şu örnegıde verelim Herşey iyi fakat net kar bir önceki dönme göre düşmüş olabilir buda elde edilen karın yatırıma dönmüş olması olarak acıklanabılır bir ihtimalde bu var. bu yatırımın meyvesini (eğer bir meyve verecekse) ilerde alacaksınızdır. Tabi bunu yapraken şirketin net karı zarara sokupta kredi çekerek yatırım yapacak düzeye taşımaması önem arz eder.
SONUÇ: EFK = ESAS FAALİYET KARININ KISALTILMIŞIDIR.
1-SATIŞLAR-NET KAR - EFK ARTIYORSA: Şirketin satışlarının arttığını yani daha fazla kişiye veya kuruma mal sattığını BU durumu sağlıklı bir şekilde yürütüp hem faaliyet karını arrttırıyor Yani maliyetleri düşük tutmayı beceriyor hemde faaliyetlerinde elde ettiği karı düzgün bir şekilde yönettiğini gösterir yani en mükemmel şirketi bulduğunuzun resmidir.
2-SATIŞLAR DÜŞÜYOR NET KAR - EFK ARTIYORSA : Bu durum şirketin az mal satmaya başladğını ancak satışların maliyetlerini aşağı çektiğini bu sebeple faaliyet karının artmaya devam ettiğini, elde edilen faaliyet karınında sağlıklı bir biçimde değerlendirildiğini gösterir. Şirket için olumsuz diyemeyiz ancak satışların her geçen gün düşmesi eğer geçici bir süreç değilse ve maliyetlerin düşürülmesi bir yerden sonra son bulacağından faaliyet karının ilerde artarak devam etmeyeceğinin bu duruma sadece bir süreliğine idare edeceğinin muhakak satışları bir şekilde arttırması gerektiğinin göstergesidir.
3-SATIŞLAR - NET KAR DÜŞÜYOR EFK ARTIYORSA : Anlayabileceğiniz gibi daha az kişiye mal satıyor ancak maliyetleri aşağı indirebildiği için faaliyet karını arttırmayı başarabiliyor. Fakat zor şartlarda elde ettiği bu karı verimsiz kullanarak şirketi batışa sürüklüyor anlamı çıkartabiliriz rahatlıkla. Satışların zaten düşüyor. Maliyetleri indire indire faaliyet karını arttırmayı başarabilmişsin sonuçta maliyetlerde 0 a inecek değil ya bir yere kadar indirebilirsin. E zaten zor zahmet faaliyet karı üretmişsin bir bu karı alıp abuk subuk yatırımlarla batırıyorsun. Ne dememi bekliyorsun tabiki kötü. AMa daha kötüsüde olacak aşağıda :)
4-SATILAR - EFK DÜŞÜYOR NET KAR ARTIYOR : Bunu artık anladık zanımca, satışlar düşüyor daha az kişiye mal satıyoruz tamam EFK düşüyor. Daha az kişiye mal sattığımız yetmiyormuş gibi birde maliyetleri düşüremediğimiz için faaliyet karımızda düşüyor aman allahım çok kötü. Biz nereden kar edecez diye kara kara düşünüyorlardır eminim. EE herşey b*k gibi :D Ama elde bir seçenek varmış demekki sandıktan birşeyler çıktı çünkü NET KAR artıyor. Yani şirketin elınde ayağında ne varsa artık onları satarak kar gösterme eğilimi başlamış. Yani batmak üzere olan bir geminin elde avuçta ne varsa denize atması gibi. Faaliyetlerde satışlarda iğrenç elde ne var yaw geçen sene arsa aldıydık ya onu satam bari kar etmiş olalım diye elde duran varlıkların belki değerinin altına satılıp batmak üzere olan bu şirketin buradan gelen paralarla bir şekilde kurtarılmaya calısılması gibi yorumlanabılır. Batar batmaz bunu net karı elde eden yöneticilerin zeki planları belirleyecek ama görünen bu.
5-SATIŞLAR ARTIYOR NET KAR - EFK DÜŞÜYOR : Aynı seyleri tekrarlayıp sizi sıkmayacağım olayın özü anlaşılmıştır diye düşnüyorum. Satışlar artıyor iyi güzel fakat esas faaliyet karı düşüyor yani ürettiği sattığı okadar malı zararına satıyor yani maliyetler yükselmiş okadar satışa rağmen faaliyet karının düşüyor olması neyle acıklabılır başka değil mi ? EE zaten elde avuçta para yok birde diğer yatırım alanlarındanda zarar ediyorsun. Daha ne kalmış zaten batmanın eşiğindesin muhtemelen yöneticiler kendilerine yeni bir iş alanı filan arıyorlardır. Okadar talebe rağmen bu denle berabat maliyetlerle mal satıyor üstelik diğer yatırım alanlarındanda birşey elde edemiyorsan pılını pılını pırtını toplayıp gitmen gerektiğin çok açık :)
6- SATIŞAR DÜŞÜYOR NET KAR DÜŞÜYOR EFK DÜŞÜYOR Ne düşünüyorsunuz ki işte size en kötüsü.
Alın bu şirketteki paranızı biran önce kıbrısta kumar oynayın. Bence kıbrısta daha şanslı olursunuz. :))) daha fazla söze gerek yok bence.
----------------------------
Neye yatırım yaptığımızı formullerımın neyi ele aldığını anladığımızı sanıyorum. TEMEL ANALİZ ZOR AMAN BIZ BU işi nasıl yapalım pek karışık falan filan yawwwwwww geçin bunları yawwwww. 3 tane kalemle şirketin tepeden tırnağa NE HALT yediğini ortaya döküyorsunuz. Yaw bilanco bukadar basitmi BASİTTTTT BASİTTTTT işte bu kadar bilanco dediğiniz şey zaten o kafanızı karıştıran diğer kalemler hiçbirisine gerek yok o alt kalemlerın hepsi bunların alt kalemi altta kalan diğer kalemler sadece bu 3 rasyonun kategorize edilmiş halinden başka birşey değil. Onlar önemsizmi dersen daha detaylı incelemeler açısından daha uzun vadeli yatırım açısından EVET ÇOK önemli gelecek projeksiyonları açısından banka borcu alacakları vereceklerı çok önemli. Fakat bu UZUN VADELİ yatırımcıların işi Çünkü onlar gelecekte faizlerin nereye yükseleceğini dolayısıyla bu şirketin banklara olan kredi borcunu filan alt kalemlerden bakıp öğrenmesi lazım. Bizim gibi daha orta vadeli yatırımcının bir şirkette kabaca neler olup bittiğini anlaması için bu 3 kalem herşeyi özetler herşeyiiiiiii Biz bir şirketi alıp 10 sene yatırım yapmıyoruz kı biz daha orta vade şirkette kabaca neler olup bittiğini görmek istiyoruz bizim meselemiz bu.
Ve bu 3 yöntem inanın şirketin önünden girip kuyrugundan çıkmanızı saglıyor. BU 3 rasyoyu bil ve buna uygun hisseleri al zarar edersen gel yüzüme tükür. BU 3 rasyoya yatırım yapıyor ve şirketin değerlenip değerlenmediği görebiliyorsan sırtın yere gelmez.
çok uzattım ama bunları anlatmazsam ne siz yaptıgınız yatırmın mantıklı olup olmadığını anlarsınız nede bir fikir sahibi olabilirsiniz ezbere iş yapmış olursunuz.
Şimdi başlayalım artık şu sistemin getirilerine....
Denemelerimi bitirdim neler elde ettiğime gelirsek.
MODELİMİZ:
NET KAR BÜYÜME >= %10
NET SATIŞ BÜYÜME >= %10
ESAS FAALİYET KAR BÜYÜME >= %25
SIRALAMA KRİTERİ:
NET KAR BÜYÜMESİNE GÖRE SIRALA AZALANA GÖRE
PORTFOY SAYISI VE TEST BAŞLANGIC TARIHI:
01.01.2005 - 5 hisseli tek portföy alınması taraftarıyım fakat testi 5 hisselik 5 portfoyle yaptım.
REEL GETİRİ "KAPALI", "TL" CİNSİNDEN GETİRİLER BİLANCO OKUNMA TARİHLERİ "YAYINLAMA DÖNEMİNE GÖRE"
"AYLIK" HİSSE DEĞİŞİM KRİTERİ SEÇİLİ. BİLANCOSU BOZULAN bir hissede uzun sure kalmak istemiyorum.
HİSSE SENEDİ KRİTERLERİM:
HARİÇ ENDEKSLER :
https://i.hizliresim.com/gO0bzN.png
HARİÇ SEKTÖRLER ve diğer seçenekler:
https://i.hizliresim.com/kOz0ry.png
TEST!!!!!!!!!!!!!!!
9 AYLIK HİSSE DEĞİŞİM TABLOSU
https://i.hizliresim.com/rOkyQz.png
GETİRİ GRAFİĞİ
https://i.hizliresim.com/dOdMoQ.png
GERİ BİLDİRİMLERİNİZİ YORUM VE ELEŞTİRİLERİNİZİ BEKLIYORUM UYELIGI OLAN ARKADASLAR YONTEMDE SORUN OLUP OLMADIGINI TEST EDEBILIRLERSE TV DE YAPTIGIMIZ GIBI COK IYI OLACAK CUNKU BENIM PROGRAMA UYELIGIM YOK ARKADAŞTAN ALDIGIM UYELIKTE YAKINDA SONA ERECEK