Türkiye 5 yıllık CDS 700.234
Printable View
Türkiye 5 yıllık CDS 700.234
Ben daha yeni CDS'i yazarken tekrar fırladı. Yeni veri 704.912 !!!!
seçime kalan süre=13 ay
abd 10 yıllıklar=3,15
cds=700
dün de enflasyonla mücadele için :) konut teşvik paketleri açıklandı.
cds'in 700 olması halen bize şans verdiklerini gösteriyor. şu konjonktürde bize yakışan cds primi 4 haneli'dir.
sonbahar-kış bond faizleri 15'e gelir.
Türkiye 5 yıllık CDS 707
Türkiye 5 yıllık CDS 708.937 (anlık)
Kritik bir gün olduğu için veri saati de önemli. Bu en son bulabildiğim en güncel saate ait veri : saat 13:40 için
Bir ülkenin cds i en çok kaç olur?
Arjantin'de kaç oldu?
şu anda ben investing'de 657 olarak görüyorum, yanlış yerden mi bakıyorum? :wu:
Evet anlık CDS pahalı bir veri olduğundan investing 10 gün ile 3 gün arasında geç gelebiliyor. İnvesting sitesindeki verinin tarihine dikkatli bakılırsa 657 , 9.5.2022 sabahına ait. 2 gün içinde hatta saatlik olarak dahi çok ciddi değişiklikler olabiliyor.
Eskiden bloomberg ücretsiz cds yayınlardı.Ancak özgür ülkemizde cds öğrenilince birden yayınlamayı yasaklattılar. Döviz kurunu tutsan cds i tutamıyorsun sonuçta
Biraz konu dışı olacak ama bir soru sormak istiyorum.Benin çocuğum özel vakıf üniversitesinde okuyor.vakıf üniversitesi olduğu İçin okul ücreti Eurobond vergi beyanından düşünemiyor.ama okulun içinde okulun özel yurdu var aynı vakıfın bu yurt ücreti gider olarak düşülebilirmi.faturasının üzerinde kurumlar vergisinden muaftır yazıyor..
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
cds 715.542
bugün ufak bir ek alım yapacaktım. mt ye nezaketen fikir sordum (sevdiğim mt lerden biri). konuşma şu şekilde gelişti:
- alım yapsam diyorum. ne dersiniz?
- bence haziran fed toplantısını beklemek lazım.
- fed bundan gayrı 0,50 şer artırarak gideceğim dedi zaten. bu şimdiden bizim fiyatlara yansımadı mı?
- iyi ama abd tahvilleri 0,5 daha artınca bizim risk de üzerine eklenince vs vs..
hangimizin bakış açısı doğru bilemedim. yorum alırsam sevinirim.
Fiyatlar düşük ama daha da düşebilir. Ama önemli olan konu düştüğü bu dipte uzun süre kalabilir.
Örneğin 80'den aldığım bir kağıt 75'e düşebilir ve alım yapıldıktan sonra da 70'in altına sarkıp orada 2 sene oyalanması gayet mümkün. Uzun vade yatırımcısı için (ve uzun vadeli kıymetlerde 2040 ve üzeri) bu çok fark etmez zira 75'te uzun vade için iyi bir fiyat ama iş kıymetin vadesi geriye geldikçe ve yatırımcı karakteri kısa ve orta vadeye döndükçe karışıyor.
2030 vade ve altında Haziranı bekleyebilirdim 2040 ve üzerinde ise alternatiflere göre alım olabilir.
2030 - 2040 arası ise kişinin kendi optimizasyonuna kalmış.
Eurobondda hiç risk görmüyor musunuz?
İşler sarpa sararsa nolucak?
715'e çıkmış CDS zaten bu riskin göstergesi. O nedenle fiyatları düşüyor.
Bu riski alamayacak güçte olanlar kesinlikle bu tür bir enstrumana bulaşmamalı.
Bu riski alabileceğini düşünenler ise özellikle 2040 üzeri kıymetlere giriyorlar ise genel sermaye yapılarının çok kuvvetli olduğundan emin olmalı.
Morotoryum riski gerçekleşirse ne olacak?
Bu konu olabilir veya olmaz.yuzde kaç bilmiyoruz.anapara riski var.
Arjantinin cds grafiğine baktimda geçen yıllarda 10000 kusurlu cds rakamı var.
İşte CDS tam olarak ta bunu ölçüyor ve bu çok yüksek risk içeren bir enstruman.
715 CDS kabaca %11.6 zımnı temerrüt olasılığına işaret ediyor.
O nedenle bu tür bir riski alabilecek sermaye gücüne sahip yatırımcılar bu ürünü tercih etmeli.
Döviz bazında faizi daha yüksek $ mevduatı yerine buna yatırayım gibi bir mantık kesinlikle yanlış.
Şunu kesinlikle unutmamak lazım bu ürün alınarak Türkiye'nin iflas riskinin mevcut CDS'e rağmen (CDS 715, zımnı iflas riski %11.6) gerçekleşmeme ihtimali speküle edilerek kazanç elde edilmeye çalışılıyor.
Onun için bir yıldır almadım.hala düşünüyorum.ve graph bakıyorum.
Çözüm olursa fiyatlar döner.buda yeni iktidarla olur.
Ne kadar risk o kadar getiri, ne kadar temkin o denli az getiri.
Finansta en büyük olanlar işte bu riskleri sezgisel olarak (heuristik) çok dar bir kesinlik aralığına indirgeyerek maksimum getiriyi alabilenler.
Biraz sezgisel biraz şans biraz da zamanlama ve bulunulan konum nihai sonuca etki ediyor.
Warren Buffet başlangıçta Amerika'da değil de Türkiye'de olsaydı belki iyi bir tüccar olurdu ama kesinlikle bugünkü konumunda bulunamazdı. (diğer tüm şartları aynı şekilde yerine getirmiş olsaydı dahi)
2038 ün yanına 2034 eklemeye başladım. planım 1/3 paylarla 2029 2034 2038 portföyü oluşturmak. belki az bir şey de 2027. ve bunu toplam portföyün %20 sini geçmeyecek seviyede yapmak.
siz likit+menkul kıymet portföyünüzde eurobonda max ne kadar pay veriyorsunuz/verirdiniz merak ettim. mahsuru yoksa.
Eurobond dağılımım %5 2025 , %5 2038 %85 2045
Portföy dağılımım spot+teminatlı vadeli ticari alacaklarıdan oluşuyor.
O nedenle normal bir bireysel portföye göre farklı bir yapısı var.
Eurobondlar spot+vadeli alacakların %25'i
Spotun ise %75'i Eurobond %2'si TL mevduat %23'ü (değerli metal,emtia,hammadde)
Eurobondların kupon faizi ile yarattığı periyodik nakit akışını da spotu kuvvetlendirmek için kullanıyorum. O nedenle spotta eurobond dışı serbest likidite biraz az. Eurobondlardaki temerrüt riskini de %23'lük değerli metal,emtia ve hammadde ile hedge ettiğimi düşünüyorum)
cesaretli bir EB oranı. şahsi fikrim bu oranlara sabit, garantili aylık maaş vs geliriniz varsa ve nispeten gençseniz çıkılabilir belki. benim bu aralar öyle bir fix gelirim olmadığından ve yaş kemale erdiğinden o oranlara çıkmaya cesaret edemem. etsem maddi olarak aşırı rahat ederim ancak stresi rahatımdan hayli çalar.
bununla birlikte uzun süredir hisse senedi alerjim olduğundan çok direndim ama ufaktan temettü olayına da girmek planımın bir parçası. ilk etapta portföyün %10 u diye düşünüyorum.
temettü olayında sn dudu bir destek çıksa, yol gösterse diye bekliyorum :)
girmek için doğru zaman mı? beklemeli mi? 4 e bölsem hangi sektör, hangi kağıtlar vs..
Cesaret işi hakkında genel durumda önemli .
Gayrinakit durumu nedir .
Ev araba tarla arsa . İkinci evler arabalar var mı .
E
Yani bir nevi sigortada önemli bence .
Benim cash varlık olarak
eurobond oranım yüzde 25
yüzde 35 efektif döviz Trade ederim
Yüzde 15 haftalık borsa haftalık trade
Yüzden 25 yedek akçe fadime yatırımı ne olursa o anda
bende durum:
%26 (%6 eurobond + %10 eurobond fon + %10 yp dibs)
%13 değerli metal
%59 $ mevduat
%2 tl fon viop vs
bunu şu hale getirmeyi planlıyorum
%20 eurobond
%13 değerli metal
%10 temettü hisse
%55 $ mevduat
%2 tl fon viop vs