Hepsinin işine geliyor vatan toprağını satmak.
Printable View
dolar olması gerektiği yere gelirse ve akabinde faizler de dolara balyozu vuracak ve uzun süre balyozun kuvvetini uygulayacak seviyeye getirilirse ülkedeki her şeyin fiyatı olması gerektiği seviyeye gelir.
şu an almanya market fiyatları bizden ucuz. esenler emlak piyasası amsterdam ile yarışıyor. acaip bir anomali ve illüzyon var. insanlar bu yüzden kendini zengin sanıp çok fazla tüketim ve lüks yaşam talebinde bulunuyor.
100 metre kare dairenin inşaat maliyetini paylaşırsak.
Evlerin fiyatını doğru değerlendiririz.
Tıpkı cds gibi kiracının kira ödemeden oturma, evden çıkarma süresi, evlerin amortismanı (görüntülü konuşma, çift banyo, asansör, kombi gibi ekipmanların güncelleme maliyeti) gibi risk priminide eklememiz gerekiyor.
Bu rakamları doğru hesaplayabilirsek o zaman rakamların adaletini konuşabiliriz.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Gelir vergisi neden kalksın. Toplumsal düzen de olması gereken bir şey. Olmadan hizmet de alamayız.
Çok kazanan da çok versin. Bence burada sorun yok. Sorun vermemek isteyenlere açık kapılar olması, zırt pırt vergi affı, kendi koyduğu vergi kurallarına uymayan devlet vs.
Kira artış sınırlamasının bu şekilde olması da sıkıntı TR gibi enflasyon yaşanılan bir ülkede. Daha mantıklı yapılabilirdi de oy uğruna birileri feda ediliyor bir şekilde.
Alım satım kısıtlamaları, çok katı kira üst sınırlamaları TR'de nasıl etki yapar bilemiyorum. Dün bir forumdaş Zürih'deki konut sıkıntısına dair haber yapıstırmıştı. Aynı içerikli 2001 yılı gazete küpürünü (CH gazetesi) buraya yapıstırırım istenirse. Borsa daha kazançlı diye ev yapılmamasından kaynaklı yazıyor bu haberde. Sanırım Bern şehrinde de aynı, çünkü kira limiti var ve kimse yeni bina yapmıyor doğru dürüst. Ev sahipleri evlere yatırım da yapmıyor, evler bakımsızlık içinde.
Berlin belediyesi daha katı kısıtlamalar getirdi (büyük şehirlerde zaten var 3 sene de %15 sınırı). Bina yapımı ve yeni izinlerde çok düşme oldu bu yüzden. Konut arzı daha da azalacak.
O da vergi bu da vergi.
Toplumsal düzen insanlar kalacak yer bulamayınca da bozuluyor. Fazla evi olanları vergilendirirsek, az evi olanlar bundan faydalanır.
Yine de son seçenek olarak düşünülmesini isterim. İlla olsun demiyorum. Yukarıda önce hangi çözümlerin denenmesi gerektiğini yazdım.
Sorun bu şekilde çözülmez bence. Şehirleşme bu şekilde devam eder se daha başka sorunlarla karşılaşacağız.
GER'de ev sıkıntısı bile yok aslında. Bir çok kasaba, köyler de boş ev çok. Son 20-25 yıldır kasabalarda olan şirketler ya yurt dışına gitti ya da lojistik diye şehirlerin yakınlarına taşındı. Bu şekilde şehirlerde yoğunlaşma oldu ve ev sıkıntısı daha da arttı.
TR'de bu sorun daha da çok.
Yok çözecek se sorunları eyvallah da, şahsen bu kanıda değilim. Ancak TR'de arsasından dolayı 1 den çok ev sahibi olanlar var. Böyle bir durumda insanlar o zaman arsasını verecek mi? Vermez se arsalara da el koyma mı gelecek?
Soru üstüne sorular çıkıyor bir şekilde.
Almanya'da bu problemin olmamasının sebebi imara açık arazilerin bolluğu diye okumuştum daha yeni.
Türkiye'de ise bu oran 2% miymiş neymiş. Ekşi'de okumuştum galiba.
Eğer bilgiler doğruysa aynı taksi plakalarında oluşan rant düzenine benzer bir düzen var burada. Hatta o kadar bozuk bir düzen ki, artık yaptıkları evi yerliye satmak yetmiyor, pasaport karşılığı yabancıya satıyorlar. Bunun başka bir adı daha var ama şimdi başım belaya girmesin.
Celal Şengör:
Yaklaşık her 250 senede bir büyük bir deprem vuruyor İstanbul’u. En son büyük deprem 1766’da olmuştu. Bu hesaba göre üzerine 250 yıl koyarsak 2016 yapıyor. E işte eli kulağında.
Arsa hariç inşaatın M2 si 8000 tl düz hesap, eskiden ince işler maliyetin büyük kısmını oluşturuyordu, şu an kaba inşaat maliyetin büyük kısmını oluşturuyor, çimento ve demir son 2 yılda 10 kat arttı bu yüzden kaba inşaat çok masraflı hâle geldi, maliyetin sıva ve çatı dahil % 50-60 arası kaba inşaat, eskiden maliyetin %30 u en çok % 40 ı kaba inşaat olurdu
Söylediğim maliyet standart malzeme, lüks olmayan ama ucuz da olmayan malzeme, gider 15 bin tl ye musluk alırsanız, tüm zemin granit olsun, tezgahım porselen olsun derseniz o başka
Arsa yerine göre değişir, devlet verir bedavaya da gelir, işçilik ve malzeme de yere göre değişiyor ancak %5 ten fazla etkilemez
GER'de imar izni almak TR'den daha zordur. Ancak imar izni merkezden yönetilmez. 100 haneli köyün bile kendi belediyesi vardır (veya 2-3 köy birleşip belediye olmuştur. Tam nüfus sınırı ne kadar bilmiyorum şimdi). Tüm imar yetkisi belediyededir. Böyle ufak ölçekli köylere dışarıdan gelip arsa alıp ev de yapılmaz. En az 5 sene orada oturma kuralı vardır arsaya ev yapmadan önce. Bina yüksekliğini geçtim bina tarzı bile kısıtlıdır (köyün genel mimarı yapısına uyma zorunluluğu bile olur).
En mantıklı çare insanların ülkeye bir şekilde yayılması da 20 küsür sene önce alt yapı ile başlanması gerekiyordu.
Umarım şimdi baslarlar diyeceğim de daha enkaz kalkmadan dikey bina dikme planları başladı deprem bölgesinde.
Ülkemizde zaten zor olan bir şey daha da zor oldu içinde olduğumuz durumda.
borsada son günlerde en çok artanlar
çimentolar demirler ekgyo ve zrgyo
beklenti bunların karlarının patlayacağı
karlarının patlaması demek bunlara kallavi zamların gelmesi demek
dolayısıyla bina inşaat maliyetleri
dolayısılanda ev fiyatlarının yukarı gitmesi demek
Kadıköyde ara sokakta otoparksız/asansörsüz 50+ senelik binalarda içi eftikten yenilenmiş Net 100 m2 ve üzeri en avantajsız evler 5-6 milyonn
Oha!
Her şeyde olduğu gibi bunda da olayın cılkı çıktı,
bu fiyatlarla/şartlarla yurtdışından ev almak daha avantajlı.
Twitterda şimdi de eski evlerin çatlak patlak kolonlarını çekip paylaşma furyası başladı.
Yorum yapan kiracılar arasında "çürük evler kiraya verilemesin" diyen bir sürü aynştayn var.
Çürük evler bugün mühürlense, göd gibi açıkta kalacaklarının farkında değiller.
Profillere bakıyorsun, çoğu beyaz yakalı.
Ama kafa bir hamle sonrasını hesaplamaktan aciz. Şaka gibiler. :kahkah:
Kitap ezberleyip sınav geçerek diploma almış boş tenekeler.
Aslında evlerde araçlar gibi muayeneye tabii olmalı,
Atıyorum 5-10 senede bir projelerine uygunluğu ve dayanımı ölçülmeli.
ÇAKAL çokk,
hak etmeyen kazanmasın,
alan da ne aldığını bilir.
Belki de son deprem ders olur böyle bir şey için ...
ülkemizde sorun gelir adaletsizligi sonucu olanda 3 er 5 er tane var olmayanda hiç yok...olan kira gelirleri ile kazancını dahada arttırırken ...finansal okur yazarlık sıfır oldugu için sepet yapmak yerine yine gayrimenkule yatırıyor...mesela gecengün bir depremzede ile konuşuluyordu...mütahit bize güvenli oldugunu soyledi . o yüzden ne var ne yok sattım buradan 8 daire 2 dükkan aldım dedi..herşeyi gitti adamın atadan kalma mirasda dahil olmak üzere.. halbuki biraz döviz biraz euro bond..biraz hisse senedi..biraz tl mevduat 2 de daire ypsaydı herşeyini kaybetmezdi...talebi yaratan da zaten bu birden fazla evi olanlar...ne oluyor ? adamn hayatını idame ettirecek bir geliri var.. bir kira alıyor...biriken kiralarla peşinat yapıp bir ev daha alıyor...onu da kiraya veriyor..iki kira evin kredisini ödüyor...bu boyle boyle devam ediyor...cok eve çok vergi...yok kısıtlama vs çözüm degil...onunda yolu bir şekilde bulunur.. çoluk çocugun üzerine yapılır.. eşinin kardeşinin üzerine yaparsın bir şekilde yine aynı sistem devam eder...ama devletin iş yapış şekli degişmeli...eskiden lojmanlar vardi...şimdi teker teker lojmanlar yıkılıyor..ve arsaları satışa çıkıyor..bu lojmanlarda oturanlar da yeni bir kiralık talebi yaratıyor...81 ile üniversite açıldı..bu üniversiteler zaten agitim kaygısı ile açılmadı.. taşrada şehrin ekonomisine can versin diye açıldı.. yani o ögrenciye ev almış olan hacı amca yuksekten kiralayabilsin diye açıldı..esnaf ögrenciyi kazıklarısn diye açıldı...bir sürüde özel üniversite kuruldu...ama bunlar için yeteri kadar yurt yapılmadı...bunlarda kiralık talebi yarattı...0,69 kredi ile konut kampanyası yaparsan.. ev fiyatları artar ..ev fiyatları artarsa..kiralarda artar...2+2 =4 eder gibi bu kesin birşey.. ama devlet eger mevcuttaki yurt sayısını 2 katına çıkarırsa...ögrenciden kaynaklı bir kira talebi azalır...bu 1 ...büyük şehirler başta olmak üzere..merkezi yerlerde..o şehre yeni atanan memurlar için bir devlet konuk evi gibi ev konforunda amaküçük sadece 1 veya 2 kişinin yaşayablecegi ama uzun süreli kalabilecegi 1+1 lerden oluşan ögretmen evi polis evi gibi otel odası kıvamında degil ddaha çok 1+1 gibi .maksimum 1 sene kalınabilcek..bu arada şehri tanıdıktan sonra kiraya çıkabilcegi binalar yapsa...ve bunları memura 4-5 bin gibi parlarla kiralanabilir...bu tip çalişmalar..kira talebini azaltacaktır...ayrıca konut arzını emlak konut ve toki vasıtası ile gelir paylaşımı usulu ile yapımına son verilmelii..toki veya emlak konut binaları yaptırıyor...arsa karşılıgı pay alıyor bildigim kadarı ile.... arsa inşaat şiketine yap işlet devret modeli ile verilmeli inşatın finansmanını toki üstlenip...0,69 kredi oranlarınları ile inşaat şirketine kredi açmalı...porjenin ihalesi açık eksiltme yöntemi ile yapılmalı.. projeyi yapan firma 20-25 sene buranın kira gelirlerleri ile o krediyi geri ödedikten sonra..o binaları toki veya emlak konuta devretmeli.. emlak konutta bu evleri açık arttırma ile o evleri satışa çıkarmalı..başka seçenek yine arsa emlak konut yada toki ye ait olmak üzere...sadece üst yapı kullanma hakkı satışıda sunuluabilmeli...arsa toki yada emlak konutun...inşaat şirketi inşaatı yaptı...ortalama maliyet 8000 tl metrekaresi 120 mt lik bir dairenin maliyeti 1m %50 60 ta firma karı 1,5 milyon betonarme inşaat ömrü ortalama 70 yıl desek dahi 50 yıllık kullanım hakkını alıyoruz 50 senenin sounda bina emlak konuta kalıyor...yanii sözün özü degişik projelerle...öncelikle kiralık talebini kısmamız lazım ki..elinde 15-20 hatta 100-150 tapusu olan tapu koleksiyouncusu insanlarla çocukların ileride başlarını sokacak birer evi olsun ..hayata bir sıfır önde başlasınlar diye düşünen isnları aynı kefeye koymamak lazım...yok birden fazla evi olana fazla vergi ..iknci ev alana kısıtlama vs bunlar çözüm olamaz..ikincisi yabancıya konut satışı kısıtlanamaz.. ama vatandaşlık karşılıgı konut alımına engel getirilebilir.. konut karşılıgı vatandaşlık fiyatları şişiriyor sadece.. etmeyecek yerler çeşitli hile ve hülleler ile el degitiyor ve dişarıdan sıcak para girişide saglamıyor ayrıca..çünkü bankalar kredi veriyor zaten bunlara.. 400k euro ya çıktı bildigim kadarıyla ..madem bizim sıcak paraya ihtiyacımız var ...ve madem ülkemiz bu kadar ragbet görüyor...vatandaşlık almak için getirsin arap kardeşimiz 350 bin euro ...minimum 5 yıllık olmak üzere eurobond alsın..yada nasıl bankalara şart koşuyoruz tl tahvil alımını 350 bin euro karşılıgı tl tahvil alsın 5 yıllıktan az olmamak üzere %9 faizle...ama konut karşiligı vatandaşlık olayı bitmiştir.. densin.. yada..konut karşiligi olcaksa eger..1 milyon dolar getirip merkez bankasına getirsin bozsun...karşiliginde kredisiz canlı cash 1 milyon dolar ederinde gayrimenkul almınıa ver vatandaşlıgı...neyse biraz uzun oldu sözün özü sorun konut arzında degil sorun kiralık talebi hergecen gün artmakta... geçinemeyen ler tek evi olanlar evlerini satmakta ..çok evi olanlar daha fazla ev almakta.. ev sahiplik oranı hergecengün düşüyor tr de...teşhis yanlış kondugu içinde sürekli konut kampayası yapıp konut fiyatlarını yukarı dogru tırmandırıyoruz ...eger kiralık talebini kısarsak...tapu koleksiyoncusu kişilere kiraa vermek için sadece çürük elmalar kalacak...o zaman kiraya vermek için ev almak cazibesini kaybedecegi için fazlalık evler satışa çıkacak...otomatikman ev fiyarları düşer.. ev fiyatarı düşünce arsa fiyatları da düşer..arsa fiyatı düşünce inşaat maliyeti de düşer...çünkü en büyük pay arsa malyeti konutlarda..
Finansal okur yazarlar, barınma sorunu yaşıyor.
Kelin ilacı olsa... :)
300 yıl önce adam smith amcamız işin mantığını çözmüş, piyasaya müdahale etmeyeceksin. Serbest piyasada fiyat er yada geç ederine gelir. Hala daha devlet şunu yapsın buna müdahale etsin şunu artrısın bunu azaltsın diyoruz. Cahil devlet yöneticileri hiçbir şeye müdahale etmesin herşey kendiliğinden düzelir bu kadar basit. Eğer faiz yada dolar kuru serbest piyasada belirleniyor olsaydı bugün bunların hiçbiri yaşanmayacaktı. Serbest piyasanın dişlilerini parmağını soktun mu elini kolunu herşeyini kaptırırsın dişliyide bozar herşeyi b.ka çevirirsin.
Şuan piyasaya müdahale var sen ne yaparsan yap asla düzeltemezsin. Tek umut aklı başında ekonomi bilen populist olmayan sosyalizm güzellemesi yapmayan vatan millet sakarya zırvalıklarına girmeyen birinin yönetici olması. Gel gör ki demokrasiyle yönetilen cahil topluluklarda böyle birinin gelmesi imkansız.
Evet böyle bir tehlike var zaten abd de bunlarla ilgili zamanında anti tröst yasalar vs çıkarmıştı. Ancak daha sonra dünyanın en liberal ülkesi abd bile piyasaya müdahale etmeye başladı halada ediyor. Sanırım bu işin çok ince bir çizgisi var. Kafamda çözüm bulamadığım konulardan birisi bu. Ben yinede müdahale edilmemesinden yanayım. Tekel oluştursa bile buda eninde sonunda düzelir diye düşünüyorum ama yanılıyorda olabilirim.
Bir miras konusunda net karar veremiyorum bana göre miras olmamalı, birde serbest piyasanın sınırları konusunda tam net olamıyorum bana göre hiçbir şekilde müdahale olmamalı.
Tekel kendikendine düzelmez. Tekel ancak dövlet vergiyi çakıp tekeli hizaya çekerse kaybolur.
Şu an Elon Musk'ın gelip TC'deki bütün oturulabilir konutları alıp hepsinin kirasını minimum 50bin tl'de fikslemesinin önünde nasıl bir engel var mesela? Adamın oradan gelecek paraya da ihtiyacı yok. Bu konutun fiyatı bu diyor. Oturmak istiyorsan parayı bas, yoksa git sokakta uyu benim problemim değil diyor :kahkah:
Peki buna karşı bir önlemimiz yoksa böyle bir durumla karşılaştığımızda önlem olarak yapacağımız şey nedir?
Serbest piyasayı 100% ölümüne savunan insanların cengaverliği işler kendi menfaatine dokununcaya kadar sürer. Sınırsız serbest piyasada büyük balık küçüğü yer en son geriye tek büyük kalır.
İnsanın yaşaması için elzem olan şeyler oksijen (bedava) su(biraz ücretli) ve gıdadır(ücretli). Bunlarda tekel oluşturmak imkansıza yakındır. Diğer tüm şeylerde tekel oluştursan bile öyle insanların ödeyemeyeceği fiyatlar çekemezsin. Bütün evleri satın alıp kiralarını 50bin tl yaparsan insanlar mecburen çadırda yaşar sende zarar edersin. Yatırımında elinde patlar. Bugün microsoft bana göre tekeldir. Ama fiyatını öyle uçuk kaçık yapamaz yaparsa hemen yerine başka biri gelir. Google da tekel isterse arama motorunu ücretli yapabilir mi? Yapar. Ama asla yapmaz yaparsa yok olur. Serbest piyasaya güvenmek lazım.
elon musk telsiz taşıyor mu ? Telsizi yoksa gelmesin ülkeye. Elon musk bile 3 dairesi olan görmemişler kadar hırslı değildir. ALLAH kimseyi sonradan görme , açgözlü yapmasın. Sonuçta hacı amcalar gibi binaların girişine _ MÜLK ALLAHINDIR - yazdıracaklar . 5 binlik bir daireyi 10-15 bin diye dayatarak piyasayı yükselttiklerinde ; çaresiz kalan kiracı ilk 2-3 ay ödemeyi yapar ve takatı biter. Ne olacak '' bir yıl içinde en az 2 kez temerrüde düşme nedeniyle tahliye davası açma '' hakkın doğar. Mahkemelere el altından verilen bir nevi telkinle duruşma günü vermeyi geciktirmeleri söz konusu. Benim birader 10 yıllık kiracısını çıkarmak , oğlunu oturtmak için ekim 2022 de dava açtı. Avukata 13 bin tl. peşin ödedi. Bugün itibariyle halen tensip zaptı bile tebliğ edilmedi. daha ilk duruşma tarihi verilmedi. Sanırım bu işler seçime kadar böyle gider.
Cık.
İşin sonunda o küçük balıkların hepsi büyük balık için asgari ücret karşılığı çalışır.
Başka da bir şey olmaz.
En büyük olarak geriye kalan yapı, ufakların ölmesine izin vermez. Onları ölmeyecekleri kadar bir ücretle karın tokluğuna çalıştırır.
Tanıdık geldi mi? :kahkah:
Soros'un İngiltere Merkez Bankası'na, Trump'ın TCMB'ye yaptığı da bu minvalde değerlendirilebilir aslında.
Çok parası olan az parası olanı dövüyor. Devletleri bile dövüyorlar.
https://www.investopedia.com/ask/ans...of-england.asp
Yani kimse kıllığına böyle büyük yatırımlar yapmaz hadi yaptı diyelim zararı eder oturur. Hedefi zengin olmak büyük paralar kazanmak olan birisi süt veren ineğini kesmez. Kesmeyi bırak iyi besler ki daha çok kazansın.
Hani sürekli dış güçler bizi yıkacak muhabbeti vardır ya. Adam hiç düşünmez sen yıkılınca o dış güçün eline ne geçecek. Misal bugün türkiyeyi dünya haritasından silelim geride kalan ülkelerin bundan karı mı olur zararı mı olur. Hemen hemen hepsinin zararı olur. O yüzden tekel bile olsan serbest piyasanın kurallarının dışına öyle el kol sallayarak çıkamazsın
Canı sıkıldıkça ev ilanlarını arayıp emlakçıları fırçalayan "aylak" ruh hastası da telsiz telsiz demeye başlamış. :)
Bir kere konusu açıldığında "her türlü olağanüstü duruma hazırlıklıyım, evimde telsiz bile var" derken, telsizin anteninin bu kadar çok kişiyi dürtebileceğini hiç tahmin etmemiştim. :kahkah:
Bence bunlara acı veren asıl şey telsiz değil de, hadi neyse.
Oğlu İstanbul'da kira ödüyor diye sinirden kudurdu herif :oleyo:
Hepsi para kazanmak için yada çıkarı için yaptı. Niye kıllığına yapsın. Bizim ekonomimiz güzel yönetiliyor olsaydı da trump böyle bişey deseydi etkisi olur muydu bence olmazdı. Sen kaleyi boş bırakırsan adamda golü atar. Alır papazını basar havasını artık ne kadar oy devşirirse o kadar iyi onun için.
GER'de bunun önlemini, kiralık ev sıkıntısı olan, almış belediyeler var. Boş tutulan, içinde ikametin olmadığı evlerden minimum 1 aylık (veya daha fazla. Bir hesaplaması var da unuttum nasıldı) güncel kira kadar vergi alıyor belediye (gelir vergisi vs. den ayrı).
buyuk ihtimalle turkiyede hic tekel ve trostlerin olmadigini amerikada ve avrupada devletin kesinlikle hic bir mudahele ve onlemde bulunmadigini saniyorsun.
serbest piyasa ve kapitalizm o sandigin sey degil. kapitalizmin temel dayanagi -anti trust act-tir
turkiyede de serbest piyasa ve kapitalizm zaten hic yok. turkiyede, celal sengorun deyisiyle oklokrasi; ve bolca muhafazakarlik ve milliyetcilikle soslanmis, dunyada esi benzeri olmayan bir populist yonetim anlayisi var. nispeten derebeylik, kismi milliyetci, dini butun, sosyalizme benzer bir yapi olarak da tanimlanabilir. bu tanimlamalar hangi kitapta vardir tartisilir.
orta-uzun vadede cikis yolu yok gibi gorunuyor. toplumun yapisi dusunuldugunde.
milyonlar devlette calismak, devlete kapagi atmak icin takla atiyor. memur olanlar kpss kazanmis olmayi cok buyuk bir zeka belirtisi olarak goruyor... ilginc. gidisat kotu. calisabilir nufusa oranla memur sayisinda dunya lideriyiz.
dogrulugunu bilemedigim istatistikler gore ulkede ortalama iq seviyesi 89, devlet hastanesine gittim doktorlar , calisanlar kalite yerlerde, tuvitirda okuyorum doktorlar toplumun en zeki katmani sayiliyor. hemsireler vsler koridorda turku cigiriyordu.
toplumda kesimler oy verme mekanizmasini kendi cikari icin tehdit olarak kullanmak icin orgutleniyor, baska hicbir sey umurlarinda degil. demokrasi de bu degil.
muhendisim, yeni alimlar yapiyoruz, gelenlerin cogunun birak muhendislik nosyonunu, okuma yazmayi bile beceremedigini goruyorum. kalite yerlerde. o sebeple bu toplumda cikis gormuyorum.
yine de yanildigimi umit etmekteyim.
Demek ki belli durumlarda dövletin vergi ile piyasayı dizayn etmesi malesef bir zorunluluk haline geliyor.
Vergi alınmasının serbest piyasa ile ilgisi yok ki. Zaten vergi alınması karşıtı değilim. Vergi alınmasının adil olmasını lazım öncelikle. Eğer suistimali engelleyecekse sorun yok vergide.
Yukarıda verdiğim örnek zaten sadece kiralık ev sıkıntısı olan belediyeler tarafından uygulanıyor, genel de uygulanan bir şey değil.
Sadece malın/mülkün alınmasındaki kısıtlama olmamalı diyorum. Eğer topluma hizmet olarak gidecekse vergi %50 olsun. Bu hizmetten bende faydalanacağım sonucunda.