Sn Black Mirror bu bilgiye sahip olmanız ünlü de mi çalışıyorsunuz diye düşündürdü bana. :) :) :)
Printable View
Sn byrolt bunu hazırlamak zor değil. 1 fon 2-3 dk max.
Fonun başarısına bakmıyorum burada.(Daha önceki sayfalarda fonların başarı ve durumları hakkında paylaşımlarım olmuştu.)
Sonuçta dediğiniz gibi 20-30 hisse ile ilgileniyorlar.
Bir iki ay gelecek kap bildirimlerini güncel tutup fırsat kovalamak lazım...
Özellikle son cümleye kesinlikle katılıyorum. Değil 20 hisse 5-6 hisse varsa bile şahsi portföyünüzde, fonları geçmek çok çok zor. Ya 1-2 hisseye parayı gömüp oradan yürüyeceksin büyük risk alıp ya da hiç kıvranmaya uğraşmaya gerek yok fonlara yatıracaksın parayı.
Para piyasası fonlarında borçlu çikma ihtimalimiz var mı acaba?
Gedik in IRY si bi kaç gün iyi gittikten sonra dün resmen yarıya düşürmüş getirisini.
diğer fonlar 1 m a ortalama 873 getirirken bu 419 getirmiş. PYŞ personeli pavyona filan gidip masraf yazabiliyor mu acaba fona?
bunu şikayet edecek bir birim var mı. yoksa gedik e güvenene müstehaktır mottosundan mı gitmeli
O hesap portföyün yöneticisine kalmış, çok zor değil.TCD zaten son zamanlarda eskisi kadar başarılı değil.Hisse senedi piyasasının iyi olduğunu düşündüğü dönemde hisse portfyünü %150 seviyesine çıkarıyordu.VIOP u doğru kullanırsanız o getirileri elde edebilirsiniz.GZN,IPB,TPP,NRC bunu yapıyor..Bu tiplerin dağılımında VIOP teminat kısımları büyük oluyor genelde.Bunlar başarılı olanlar.Başarılı olamayanları ilgilenmediğimiz için pek bilmiyoruz.Yapanların hepsi de başarılı değil.
Uzun süredir hisse senedi ve hisse fonunu birlikte taşıyan biri olarak, ortalamada fonları geçemediğimi gördüğüm için ve aynı zamanda aileme daha fazla zaman ayırabilmek amacıyla Temmuz başından bu yana elimdeki hisselerin tamamını hisse fonuna dönüştürdüm.
"Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir."
Hiç borsa bilmeyen borsayı kumar olarak gören birini bist hisseleri alması için ikna ettiğinizi düşünün.
Sana Türkiye'nin en varlıklı grubunun hisselerini alalım yalan dolan olmaz, batmaz kokmaz dediniz ve ikna oldu.
Koç grubu hisseleri aldırdınız 1 sene önce.
Adamın kazancı tüm hisse fonlarının 1 yıllık getirilerinden fazla.
Eee ne diye fonlara yönetim ücreti ödüyoruz???
Hiç bir şey bilmeyen sadece sağlam güvenli olsun diyen birinin portföyünü bile geçemiyorlarsa.
Son 1 yıllık koç hisseleri kazançları
1- Arçelik - %127
2 - Aygaz - %235
3- Ford - %276
4 - Koç Holding - %266
5- Otokar - %197
6- Tofaş - %332
7- Türk Traktör - %490
8 - Tüpraş - %198
9 - Y.Kredi - %219
10 - Tat Gıda - %110
10 hisse 1 yıllık kazanç ortalaması %245
Temettüler hariç. Temettüleri eklesen 300 olur.
Neyi başarabildiğimi yada başaramadığımı anlayamadım. Elimde hisselerin tamamı spekülasyondan uzak, sağlam firmalara ait olmasına rağmen hisse fonları ortalamada daha fazla değer kazandı. Üstelik zamanımı daha verimli değerlendirmeye başladım. Yazdıklarım gayet açık, elimdeki objektif verilere istinaden kişisel olarak böyle bir tercihte bulundum.
1-Yazdığınız kağıtlar zaten borsanın en değerli kağıtlarından.
2-Böyle bir portföy teoride büyük risk barındırır.Mesela iştirak fonu dışında bir fon -YAS- böyle bir dağılım yapamaz.SPK izin vermez.Ancak serbest fon olabilir.
3-Hesap iş olup bittikten sonra kolay, reel hayatta psikolojinizi de yönetebilirseniz ne güzel
4-1 yıllık peryotta değil uzun bir süreçte bakmak lazım
5-Hisse portföyünüz HVS,NNF gibi fonları rahatça geçebiliyorsa ne mutlu size;ben fondan devam.
6-Hisse fonlar %80-%100 arası hisse tutar ve benchmarkları genelde %90 dır.
7-Dediğiniz gibi çok acemiler hareket etmediklerinden fonu geçme ihtimali artar zaten.
??????????
o getiri yüzdelerine nereden baktınız ? düzeltilmiş fiyatların getirileri değil mi o ? düzeltilmiş fiyat ne demek ? bedelli bedelsiz temettüye göre % ( yüzdesel ) sel olarak düzeltilmiş fiyat demek. düzeltilmiş fiyatın içinde zaten temettü getirisi de vardır. yani tekrar şu kadar da temettüyü ekleseydik denilmez , öyle bir kümülatif hesap yapılmaz....
arçelik bugün kapanış 10 tl diyelim bi önceki günde kapanışı 8.5 olsun mesela......., yarın 1 tl brüt temettü verecek diyelim ve hesaplanırken teorik fiyatı 10 tl den olacak diyelim kolaylık olsun diye.... yani 1/10 = % 10 luk geçmişteki fiyat adımlarında azalma oalcak.... yarın açılışta o 10 tl görüken fiyat artık 9 tl' ye çekilmiş olacak 8.5 tl olan fiyat da , 7.65 olarak düzeltilecek...
fiyatlar temettüden önce nasıldı ? 8.5 ile 10 tl ... arada ne kadar yüzde fark var ? ( 10-8.5 ) / 8.5 = % 17.6470...
temettü sonrası 10 tl oldu 9 , 8.5 da oldu 7.65 .... arada ne kadar yüzde fark var ? ( 9 - 7.65 ) / 7.65 = % 17.6470...
hella sis farları eşliğinde...
yazıya ekleme yaptım, sahifeyi itinayla yenileyiniz . son eklediğimi de okuyabilmek içün ... maşallah 34 fiat 131 miafiori sport, kapı kapanma sesi tok.
Bana bugün biri çıkıp fonda kalıp yıllık %175 mi, hissede kalıp %250 mi diye sorsa direk fonu seçerim. Kimse profesyonel olmak zorunda değil. Piyasayı takip edipte bilançoya göre, ülkeyi yönetenlerin keyfine göre dönem dönem yazdığınız hisseleri değiştirecek bilgiye sahip insan sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Bunu yapmayanda ortalamada o yazdığınız getiriyi elde edemez. Son bir senede zaten ne alsa kazandı herkes.
10 küsür yıldır taşıdığım hisse var. Bakıyorum getiri farkına, ortalamada fonlardan çokta anlamlı değil.
vay be bu forum hep böyle olsa ya yav: ) eski günlerdeki gibi girip göz atmanın faydasını görmeye başladık. herkesin kendince bir iddiası, bi tecrübe birikimi var, paylaştıkça bi anlamı oluyor buraya girmenin.
bun saatten sonra direkt hısse fonlarına girilirmi ? umutlar yuksek herhalde ayrıntı bakılıyor
Peki hocam sizin açıklamanız ne fonun çobanın portföyü geçememesini.Sadece fon yönetim ücreti midir?Neden fazla kazandıramıyorlar sizce?Bu kadar okumuş adamın çoban portföyünü neden geçemiyor,Çobanı bırakırsak sizin hisse portföyünüz geçiyor mu NNF/OPH/HVS/MAC gibi fonları misal.
Hisse konuştuğumuz için hisse fonlardan bahsediyorum, fakat tabiki piyasada yarın ne olacağını bilemeyeceğimiz için her zaman sepet yapmak gerekli. Sadece kendi kişisel tecrübem, hisse yerine hisse fonunun makul olduğunu söylüyor.
Profesyonel olanlar her zaman daha az kazandırır. Bu normaldir.
100 milyon yatırım yapanın aldığı risk ve getirisi, 1 milyon yatırım yapanın getirisinden her zaman daha azdır. Orta-uzun vadede pro geçer. Geçemiyorsa seçilen pro yanlıştır, sektör yanlıştır vs. ve zamanında değiştirilmemiştir.
Yani tamamen haksız değilsin gerçekten kötü hisse fonları var.Fakat iyi fonlar da var.Ben fonları biraz da aracı kurumların model portföy performanslarıyla ölçüyorum.Bunlar da %100 hisseden oluşmalarına rağmen bahsettiğim fonları fazla geçemiyorlar.Hatta YF model portföyü hariç hiçbiri geçemiyor.YKY model portföy de hemen hemen aynı.Diğerleri hep geride.Halbuki fonlarda nakit yönetimi var,fon ücreti var,masraflar var,SPK kısıtları var.
Kişisel olarak genelde 30 içinden seçtiği için ben yıllardır HVS fonundaydım, çok memnunum.Yılbaşından beri HKR fonuna geçtim.Ağırlıklı olarak HKR çeşit olsun diye de GBH ve FSG ekledim.Yılbaşından beri çok tatminkar ggidiyor hisse portföyüm.Yalnız hiçbiri YF model portföyü geçemiyor.Hisse zevkimi onunla tatmin ediyorum.Bugün yine %5,2 yaptı YF.Bir inceleyin isterseniz bahsettiklerimi.
Geçmişte 31 aralık ve onu takip eden 1-2 gün eksi yazmıştı bazı ppfler.
Yani ppf'nin de eksi yazması mümkün ama çok istisna.
Tabi içindeki özel sektör bonolarından bir terslik çıkarsa eksi yazma oranı artabilir. ppflerin içindeki özel sektör bonolarına bakmakta fayda var. Bazılarında adını duymadığım şirketlerin bonoları var.
Buralardan girilir mi dememek lazım.
Şu enflasyonist ortamda bistin çökeceğini falan düşünmek hatalı bence.
Domatesin fiyatı anlamlı olarak düşerse bistte düşer.
Yani her seviyeden girilir ama kademeli kademeli.
Bu arada kış aylarında domates kg fiyat tahminim 100 TL.
İlgilenenlere duyurulur.:)
Fon için defansifler seçilmelidir , illa agresiflik isteniyorsa tabi zaman varsa direkt hisse al/sat yapılabilir , 2 seçim arası 55 TL olan kocholding 134 olmuş masallah
Rpd +3,76
rık +2,76
yas +3,83
mac +2,37
Yas'ı daha fazla beklerdim. Kendim eşit oranda koç iştiraklerine bölsem daha fazla getirirdi gibi.
Vay bunlar ne yapmış öyle
Bendekilerden belli olanlar:
tefas mkk getiri GZN 14,81267 14,957344 0,977% IRF 1,900348 1,932647 1,700% RPD 3,783609 3,926071 3,765% RIK 1,44845 1,488352 2,755%
IRFan'a güvenemedim, tefaş'ta bile günde iki defa değişiyor fiyatı : )
GZN vites küçültmüş, kuzeni IPB'nin gerisinde kalmaya başladı
Borsada yakın dönemde bir düşüş yaşanırsa bu yazdıklarınızdan GZN de pozitif bir ayrışma yaşanabilir. Bu fonun yöneticisiyle daha önce görüştüğümüzde gerekli durumda hisselerin düşüşüne de oynayabiliyoruz demişti. Diğerlerinde böyle bir durum var mı bilmiyorum araştırmak lazım.
Bendeki MKK sonuçları şöyle
USY...-0,22
HKR...6,68
RTH...6,03
FSG...5,37
GBH...4,79
HSA...2,35
TGA...2,32
GZM...2,21
Rpd den beklenmedik bir getiri.
Gzn bu ay çok geride kaldı.
Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Usd ve euro ile alınan bazı fonların dışında Sterlin (Gbp) ile alınan fon arıyorum ama bulamadım. Var mı yoksa hiç yok mudur?
rpd de banka hisseleri cokmu yogun getiri inandırıcı gelmedi ,