rallici dostum para artık bilgisayarda yaratılıyor,sadece %5'i kağıt olarak basılıyor. bunlar dolar korkusundan şimdilik bu işi çaktırmadan yapıyorlar ama açık açık yapacakları gün yakındır.o zaman doları 5-6-7 diye sayacağız.
Printable View
Elin oglu rahat durmuyor. Findikcilara gecmis olsun. Isvicreli fon Bhutan'da findik uretimini artirmak icin yatirim yapiyor.
https://www.bloomberg.com/news/artic...-crank-returns
hahaha diğer forumlardan bulduğum bir çalışma, şu anki ruh halimi yansıtıyor.
https://i.hizliresim.com/6y97dE.jpg
Sn.Powerpc beni TL de asıl endişeye gark eden hususu forum önünde sizinle paylaşmak isterim... Beni korkutan şey 2017 yılı 50 milyar TL lik bütçe açığı ve öngörülen 2018 de ki 60 küsür milyar TL lik açık...
İktisatçı olmadığımı her zaman söylerim..
Lakin bu bütçe açıklarının USD karşılığı 2017 yılı için 15 milyar USD, 2018 yılı için ise 20 milyar usd...
Yahu memlekette cash 20 milyar usd yok ki... Bu bütçe nasıl dengelenir.. Tamam kabul cari dengeyi dengeleyemiyoruz ama ya bütçe.. AB için en önemli müzakere kuralı. Rating kuruluşları için temel direk.
Şimdi bu bozulan Mali Bütçe
1. Ya vergi artışları ile dengelersin (Seçim öncesi yer mi bilemiyorum)
2. Ya da çaresiz para basmak zorunda kalırsın...
Bu ülkede en tehlikeli iş USD ın az olması yada bulunamaması değildir... USD olmadığı zamanlarda büyüdüm ben. Gayette iyi ekonomimiz vardı.. 1985 ler 1986 1989 lar...
Bu ülkede en tehlikeli iş para basılmasıdır...
Ref; Tansu Çiller... 95 krizi ve 2001 krizi...
Sn.Umutabi çok haklısın. Bu fakirleşmenin boyutu artık sermayedarların insiyatifine kalıyor...
Valla benim yıllarca enflasyon altı faizle mevduat da değerlendirdiğim Tl tasarruflarımı kendi beton yandaşları döt büyütsün diye ucuz kredi olarak verip hakkı olmayan bir sürü kişiyi beton sahibi yapıp üstüne üstlük o beton alanların betonu benim paramla bende en az 2 kata daha fazla pirim yaparken iyiydi. Şimdi ben eğer sermayedar isem onlar yaptıklarının bedelini ödemesin, fakirleşmesin diye kendimi üzemeyeceğim. Eden bulur...
Devlet bütçe açığını illa para basarak veya ek vergi yolu ile kapatmak durumunda değil.
Ciddi bir Maliye bunun yerine Hazineden tahvil ihracı talep edebilir...
Yani devlet borçlanmak üzere piyasaya çıkar.
Piyasa şartlarına göre belirlenecek bir faizle tahvil ihraç eder.
Başarılı olur ya da olmaz...
Başarı dediğim nokta da bu zaten...
Bazan yanlış faiz ve dönem temelinde satamayabilir...
Tekrar dener...Zaman kaybeder...
Şirketten farkı yoktur.
Hatta bazı zamanlarda itibarlı bir şirket daha uygun koşullarda tahvil ihraç edip başarılı olabilir bile hazineden..
Bursa B.Belediye Başkanı, anlaşılan isyan bayrağını açmış, reisin arzuladığı gibi istifa etmiyor.
Görevimizin başındayız demekte...
Ne diyelim.
Başarılar.
Ha bu arada merkezi yönetim ne yapabilir bu durumda...
1.Hakkında bir soruşturma başlatıp görevden alabilir.
1.a. Bu soruşturma görevi kötüye kullanmak, rüşvet vs gibi şeylerden olabilir
1.b. Fetöden olabilir.
2. Ya da halk tepkisinden çekinip bir şey yapmaz. Ama aynen muhalefet partiden belediye başkanları gibi mamalar kesilir. Başkan şehrin kaynaklarıyla görevini sürdürür...Başarılı olursa gelecek dönemde de en büyük başkan adayı alternatifi olur.
İstifa etmemesi her halükarda AKP için bir karın ağrısıdır...
dayanimelihayhan53tamarkanda
İlk işaretler gelmeye başladı, ama yine de akşamı beklemekte fayda var.
https://resmim.net/f/QNOCu0.jpg
Türktelekom da hazineye geçmiş.
bir özelleştirme başarısıydı değilmi bu.
yıllarca karını cebe at.
1 cent dahi borcunu ödeme
geri al istemiyom de..
Sanırım hazine saudi telekom'un Kasıma kadar istediği ek süreyi vermemiş. Ödeyeceksen öde ödeyemiyorsan bırak demiş. Yani bugün ya da yarın ödeme yapılmaz ise kamu yönetimi değiştirecek. Böylelikle garanti bankası , iş bankası ve akbank 2013 yılında yenilenen 4.75 milyar dolarlık kredinin ödenmeyen kısmının alacaklısı olarak hazine ile muhatap olacak. Hazine bu el konulan payın satışını gerçekleştirirse bankalara oradan ödeme yapacak. Kamu payının satışı gerçekleştiremez ise durum nedir orası soru işareti.....
Şu an için rakamlara baktığımızda TL emisyon artışından çok vergi artışı ve hazine'nin daha fazla borçlanması olarak süreç işliyor. Hazine haftaya 12.5 milyar TL tahvil ödemesini tekrardan 19 milyar TL borçlanarak gerçekleştirecek. (%150 ile borçlanacak) . Haftaya tahvil faizlerinde bir artış yaşanabilir.
Bu pozisyonda ek TL emisyonu yaratmak yüksek faiz ile tahvil çıkartarak Tl bulmaktan daha maliyetli. O nedenle o yola ancak yüksek faize rağmen borçlanma kapasitesinde bir daralma yaşandığında gidebilirler diye düşünüyorum.
Bence fırtına fena kopacak...hazine napsin buna ? .. aklıma yüzüklerin efendisi 2 kule filmi geldi..rohin kralımiydi neydi şöyle diyordu : hangi güç dayanır bu yıkıma .... Buna benzer bir şeydi işte ... [emoji3][emoji41][emoji16][emoji3]
MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Hazine ve politikacılar faizi yükseltmeyi kabul ederse hala yeterli borçlanma kapasitesi var. Sorun borçlanma miktarı ve şartları ile ilgili faiz düzeyini kabul etmemeleri durumunda ortaya çıkabilir. Alternatif borçlanma kanallarını zorlamaları yükselmesi gereken faize razı olmadıklarını gösteriyor. Özellikle avrupa ve amerika kanalının borçlanma kapasitesini zorlamamak adına varlık fonu teminatlı borçlanma için özellikle çin ve ortadoğuyu hedefliyor olmaları da bunu gösteriyor. Zira avrupa ve amerika'nın Türkiye için biçtiği bir borçlanma kapasitesi var bunun üzerine çıkmayı denemek faizi beklenenin üzerinde arttırabilir. Çin ve ortadoğu hamlelerinin hedefi bence bundan kaynaklanıyor.
Ulen dolar kasıma kadar kiprasma hele....
MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi