en tepeden satıp karı realize etmediyse bir anlamı yok çoğu kişi uçacak kaçacak diye satmadı
8-9 şubat tarihlerinde döviz mevduatları 1.8 milyar dolar artmış bu seviyelerden gönül rahatlığı ile döviz alıcı bulur ben de faizden gelen tüm parayla döviz alıyorum ,bu seviyeleri her zaman yakalamak kolay olmayacak bana göre.
https://www.bddk.org.tr/BultenGunluk
Ben de ona vurgu yapıyorum. Bu ülkede (zamanına göre) parayı dolar da tutmak da alım gücünü korumuyor. Zira, hükümet HİÇ İHTİYAÇ YOKKEN konut kredi faizlerini kendi bankaları aracılığıyla 0.64 e indirip manipülasyon yapıyor. Bu durumda ya (görev zararı olarak dağıtlan ve tüm zararı vergileri ile halkın ödediği şekilde) bedava kredi verdirip ya da bunun böyle olacağını gören herkes dolar satıp konutların değerlerini ikiye katlanmasına neden oluyor.
Örneğin, sen pazarcısın ve 10 TL den bir kamyonet ithal muz aldın. Bunu en az 12-13 TL ye satmak düşüncen varken, senin tezgah kurduğun yerin tam karşısında ucuzluk marketi o hafta 9 TL den ithal muz satarsa ne olur? Ki bu zaman zaman yaşanıyor da.
Hükümet, iktidarda kalmak amaçlı hesapsız-gereksiz harcamalarla ekonomiyi uzun süre berbat yönettiğinden yeni yönetimin elinde tek kurtuluş yolu yabancı bankalardan tefeci mantığında TL FAİZ GARANTİLİ ve ÇOOOOK PAHALI günü idare edecek dolar almak olmadı mı?
Böyle bir ortamda para piyasalarında mantıksız hareketler olabilir, oluyor da. Eskiden olsa, yani ülke tahvil ihracı gibi borçlanma yaparak dış borcunu artırmaya çalışabilse gecici yapılan bu mantıksız hareket kabul edilebilirdi. Anca şu an için böyle de olmuyor anlaşılan.
Ancak ışık hızı ile giren swaplar, herhangi bir çalkantıda aynı hızla çıkıp çok yıkıcı bir etkiye neden olabileceği söylenmekte...
ÖZETLE, PAPAZ KİMİN ELİNDE KALIRSA O ZARAR EDECEK...
400k USD 47 gün vade
Burgan 1.50 pazarlıkla hiç arttırmadı
Alternatifbank 1.60 ilk söylenen, 1.65 olur dendi
Mevcut bankam TEB Özel 1.25 bayağı bir zorlamayla 1.35 oranı ile bağlandı.
Oranlar hem düşmüş hem de hiç esnemiyorlar.
Faiz topiginin mudavimlerinin yarısından fazlası dolarci olmuş, gidin dolar topiginde yazın diye taklacak, bir iki şey karalayacaktim (ki bunu ara sıra diyenler tam anlamıyla sacmalamaktadir, kendilerine akli sıra milleti hizaya getirmek konusunda anlamsız bir statü yüklemektedir, dolar-faiz bu ülkede birbirinden ayrı değerlendirilemez),,,,
,,,, ancak su 0,64 kredi faizini ne güzel unutmusken yine aklıma getirdiniz, yine sinirim bozuldu...
Bu bedava kredi birikim sahiplerine son donemde atılmış en büyük kazıktir, yılların birikimini bir anda pul etmiştir...
Daha da acisi halihazırdaki ekonomik durumun da en önde gelen sebeplerinden biridir..