DEVA analizi alabilirmiyiz lütfen?
Printable View
DEVA analizi alabilirmiyiz lütfen?
Yalın hocam saygılar,
KRTEK hakkında görüşünüzü merak ediyorum, 35 mln. sermayeli ve 2012'de başlayan yenileme, modernizasyon sürecinin sonuna gelmiş bir şirket.
2010-2012 arası kâr ettiğinde temettü de veren bir yapısı var,
2017'de 50 mln. EFK elde etmiş, görünen tek sıkıntısı fabrika yenilemesi/modernizasyon için kullandığı euro cinsi kredi.
Bu EFK'nin devam etmesi halinde 2020 gibi (ki ben artacağını düşünüyorum ) yeni bir yataş adayı olarak görüyorum.
Ne dersiniz!!
yatırım tavsiyesi değildir. .
analiz yaparken atladığım bir konu olmuş ki o da stoklar. Şirketin elinde 185 milyon civarı stok var. Bu değeri kısa vadeli borçların ödenebilme gücü açsından dikkate almak lazım. 185 (stok) + 110 (alacak) + 150 (muhtemel 2018 efk) = 450 milyon yapıyor. Bu da 432 milyon olan kısa vadeli borçlara yetecek gibi. Bu anlamda şirketin bu sene kredi çekmesine gerek kalmayacak. Zaten şirketin açıklaması da bu yönde.
BTCIM hakkında genel bir değerlendirme yapabilecek olan var mı ? ben iyi görüyorum sizlerin ne düşündüğünü merak ettim.
Şirketteki hasılat artış ivmesi 2015 sonu ile başlamış. 2015/12 de 116 milyon satış yapan şirket 2017/12 de 197 milyona ulaşmış. 2 senede "mikkemmel" bir başarı resmen. Konuşmaya gerek yok..:)..Buda 2013-2014 yıllarında yapılan yatırım neticesinde olmuş sanırım. bu yıllarda maddi duran varlıklar 48 milyondan 100 milyona çıkmış.
Peki artan ciro karlılığa yansımış mı. Maalesef pek yansımamış. Son bilanço da (2017/12) 197 milyon ciro da EFK 23 milyon seviyesinde. Kara geçemeyen şirket 800 milyonda zarar yazmış. Peki neden? Sanırım burada konuşmaya gerek var :)
Bürüt karlılık senlik olarak yüzde 25 seviyesinde. Sene sonu 37 milyon bürüt kar eden şirkettin "net esas faaliyet karı" 23 milyon iken " faaliyet karı " 52 milyon olmuş. Aradaki fark da "diğer faaliyetlerden karlar" kısmından artı yazmasından kaynaklanmış. Detaylarına "gelir tablosundan" bakıldığında ise bu karın "kambiyo karı" olarak yansıdığı görülmekte.
Faaliyet karını da finansal giderler sömürmüş. Bu yüzden kar oluşmamış. Peki bakalım şirketin bu finansal giderlerden kurtulup kara geçmesi mümkün mü?
Ticari borç - alacak ile ilgili pek bir sorun yok. Ticari borçlar 25 iken alacaklar 58 milyon seviyesinde. 46 milyonda stok var.
Finansal borç anlamında olay pek parlak değil. Bir sende içinde ödenmesi gereken 86 milyon var. Büyük çoğunluğu "yuro" cinsinden. Uzun vadeli olarak ise 80 milyon borç var yine büyük oranda "yuro" cinsinden. Kur farkı+faiz gideri (finansal giderler) kısmı 50 milyon olmuş. "Yuro" artışı firmanın belini büküyor.
Sonuç olarak EFK borçlara nazaran düşük kaldığından bir müddet bilançonun çok olumluya dönme ihtimali pek görünmüyor bence. Borçların "yuro" cinsiden olması sebebi ile "yuro" daki önlenemeyen artış da şirketi baltalıyor. Satışlardaki artış ivmesinin ise sürüp sürmeyeceği bir muamma. Keza 2017 yılı 2016 ya göre çok iyi geçmiş. Ancak şirket her dönem yaklaşık olarak aynı satışı yapmış. yaklaşık 40 milyon. Dönemler arası artış yok...