Ben sehven yanlış yazmışım. Sayenizde detaylı incelemiş olduk. :)
Printable View
Hocam,
Kuşkusuz enflasyon muhasebesine bankalar ve sigorta şirketlerinin dahil edilmemesinin nedeni edindikleri yüksek kârlardan vergi veriyor olmaları. Hazine için muazzam bir kaynak görülüyor bu ve hele ki böyle bir zamanda bulunmaz bir nimet. Sene sonuna doğru bir karar açıklanıp: '2025 için de bankalar ve sigortalar enflasyon muhasebesi uygulanmayacak' diye bir hüküm verilir mi bilemiyorum.
Ayrıca sigorta şirketleri de bu yüksek kârdan vergi veriyor olmanın farkındalar ki kârlarını buna göre düzenliyorlar. Zira geçen sene sonunda çeyreklik kârlarını muallak olarak ayırdıkları görüldü.
Türkiye sigorta bu çeyrek 3 milyar karşılık ayırmasa toplamda 8 milyar kâr açıklıyordu. Kârlarını özkaynağa ekleyerek büyümeyi tercih ettiler. Piyasalar acımasız katılıyorum fakat ben her şeye rağmen sigorta şirketlerini iskontolu buluyorum. Yatırım portföyleri de bu faiz ortamında büyümeye devam ediyor. Saygılar.
Hocam vergi verilmesi için enflasyon muhasebesine dahil edilmedilerde, ISMEN'de bu çeyrek Sürdürülen Faaliyetler Vergi Öncesi Karı (Zararı) 1.1 milyar ilen 900 milyon vergi aldılar ve net kar 184 milyon TL geldi :) Dolayısıyla enflasyon muhasebesine dahil olanlardan da hayvan gibi vergi alıyorlar. Seneye ANSGR daha az vergi verecek diye düşünenler varsa, o iş öyle olmayabilir
Bankalar enflasyon muhasebesine dahil olmak için Hazine'ye başvuru talebinde bulunmuşlardı. Ancak Hazine'nin bunu çeşitli sebeplerle reddettiği görüldü. Bu habere binaen paylaşımda bulunmuştum. Haber linki aşağıda. Saygılar.
https://10haber.net/ekonomi/bankalar...edildi-299341/
Ben hayatımda hiç bu kadar hızlı bir düşüş yaşamadım bir hissede. Konjontür'ün, makroekonominin bu kadar yanında olan bir şirketin hissesinin bu denli düşüşünü ben fonlara bağlıyorum. Evet 120 lere yükselişi hormonluydu ama böyle bir düşüş ancak spek hisselerde olur. Çok enteresan bir durum. Umarım düzelir. Temettü vermediği içinde volalitisesi çok yüksek
Gerçekten anlaşılır gibi değil. 1 Seneden fazladır tuttuğum, yükseldikçe satın alımlarımı artırdığım bu hissedeki düşüş performansının gerekçesini anlamaya çalışıyorum. 7 aydaki yükselişini 1 ayda geri vererek dolar bazında %40 kayıp yaşayacak ne oldu? Borsa 6 ay sonrasını fiyatlıyor deniliyor; tamam fakat 6 ay sonra faizler bir anda 30-35'e mi düşecek. Merkez Bankası sunum raporlarında hala sıkı duruşun (reel faiz)'in devam edeceğini söylüyor. Kaldı ki mevcutta hala reel faiz enflasyonun altında.
Sigorta şirketlerinde yatırım portföy gelirinin dönemsel kâra etkisi %25 civarı. Dün bir sigorta kanalının Anadolu Sigorta A.Ş. Genel Müdürüyle yaptığı röportajda Enflasyon muhasebesinin şirket kârına etkisi ne olur sorusu yöneltildi. Sayın Müdür: Sigorta bilançolarının zaten enflasyona yakın ve hatta görece üstü gelir getirdiğinden bahsetti. Tamamıyla olumsuz bir açıklama yapılmadı.
Sizin düşünceleriniz nelerdir? Teşekkürler.