Originally Posted by
ismettarhan
Emirhan Bey detayli analiz icin tesekkurler ederim. Evet ciro kisminda bir "zayiflik" var diyebiliriz, dogrudur. Hatta Brighstar'in 35mn dolar katkisi olmustu Aralik ayinda, bu ceyrekteki artis da asagi yukari ayni seviyelerde gozukuyor, yani USD yillik buyume sadece buradan gelmis diyebiliriz sanirim (elbette ki kanallar arasi farklar mevcut). Ayrica CEO 1 milyar dolar hedef bicmisti, esit bolunmus olsa her ceyrek $250mn dolar eder, sezonsal salinimlari saymazsak. Dolayisiyla bu noktada sanki kozmetik olarak hedef altinda kalindi gibi bir izlenim olabilir. Ama zaten CEO 22 Mart'taki Bloomberg roportajinda taleple ilgili bazi sikinitilarin oldugunu iletmisti.
Iste tam da bu nedenle ben bilancoyu begendim cunku ciroda bu "sapma" olmasina ragmen sirket cok iyi bir karlilik yakaladi. Keza yanilmiyorsam Brighstar daha cok envanter ceviren ve dolayisiyla Brut Marji biraz daha dusuk olan bir isletme idi. 4. ceyrege gore ufak bir brut kar orani dususu mevcut olmakla birlikte gectigimiz yilin ustunde olmasi pozitif. Ikinci olarak gider kalemlerine Pazarlama Satis kalemine baktigimizda yaklasik 5mn TL'lik bir amortisman gideri var. Bu sanirim satin alma sonrasi olusan musteri iliskileri degeri. Keza 5 senede amorti edilecek ve aylik 4.28mn TL civari bir rakama denk geliyor, zaten onceki ceyrege gore bu kalem tam bu kadar artmis. Bu da demek ki sadece amortismandan kaynakli nakit olmayan bir gider var. Bu da aslinda bize kurumlar vergisi muafiyeti yarattigi icin guzel bir durum. Bu rakamdan bagimzsiz baktigimizda bile sizin 30-35'lik kar rakami tahmininiz tam ortasina dusuyor (27.7 + 4.2 = 31.9 mn TL). Yani karlilik hedefi tutmus diyebiliriz.
Bu cercevede nakit akim tablosu ise bana cok cesaret verdi acikcasi. Cunku yaratilan onca nakit akisi ciddi bir mali disiplin gostergesi bence. Sirketin pazar payi hedeflerinin buyuk oldugunu biliyoruz. O sebeple karsiz bir sekilde pazar payinin pesinden kosmayi deneyebilir ve kanallara mal basarak ciroyu artirma yoluna gidebilirlerdi. Ama sirket bunu yapmadi. Aksina isletme sermayesini titizlikle yoneterek buradan 130mn TL uzerinde bir nakit akisi cikarmis. Bence bu hem buyuk basari hem de piyasa duzeldiginde yatirima yonlendirecegi guzel bir hazine kutusu. Biliyorum kar zarar ana baslik maddesi olarak herkesin cok dikkatini cekiyor ama nakit yonetimi bir sirketin oksijen kaynagidir. Arena bu ceyrek kendine rahat nefes alacak bir ortam yaratmis, bunu yaparken de kar rakamiyla bizlere goz kirpmis.