sosyal medyada beğendiğim övgüler yazdığım bütün grafikler yerle bir oldu. eleştirdiğim, nasıl bunu çizersin utanmaz dediğim (küfür etmedim) kişilerin (1 kişi) grafikleri nokta atışı çalıştı. :) sürü psikolojisi malasef.
Printable View
sosyal medyada beğendiğim övgüler yazdığım bütün grafikler yerle bir oldu. eleştirdiğim, nasıl bunu çizersin utanmaz dediğim (küfür etmedim) kişilerin (1 kişi) grafikleri nokta atışı çalıştı. :) sürü psikolojisi malasef.
İran gevşek davrandı, Çin'e yaranmak için korunmadı, şimdi virüs İran'ı deldi, al başına bela. Bu abd çok ileri görüşlü, adam zamanında ambargo koymuş, Çin mallarına vergi koymuş, ne ki kendi vatandaşlarını fazlası ile korumuş. İran-Çin el ele mezara doğru ilerliyor.
Abi köroğlu gibi düşün, tüfenk icat oldu mertlik bozuldu, karşı tarafı çalışarak yenemezsin. Çin 100 dolara çalışan bir ülke. 2014 yılında insanlar evlerindeki kapı kolunu sökerek eritme fabrikalarına bedi bedelsiz verdi, o yıl ÇİN dünya demir üretim rekorunu kırdı. 1 milyar ton. sonraları 800-600 milyon tonlara geriledi. Hatta müthiş bir hava kirliliği tv lerde izleniyordu.
katarlı yatırım finans akşam görüşmeyi biliyordur, bizim yapacağımız tek şey onları izlemek.
Öteki tarafta 10 Şubat'ta karanlık odadaki kapanıştan 66.5 tl den PGSUS aldığımdan bahsetmiştim. Meraklananlar için not düşeyim. Bunları aldıktan 1 hafta sonra elimdeki diğer PGSUS'larla birlikte hepsini 5 gün önce 17 Şubat'ta 72 tl den vermiş bulunuyorum. Elimde artık PGSUS kalmadı bunun da altını çizeyim. Bu hisseden tümüyle çıkmamın nedeni a) Suriye'deki gelişmelerin olumsuz yönde devam etmesi, b) Havacılık sektörünün Çin'deki virüs yüzünden olumsuz etkilenmesi idi. An itibariyle PGSUS 68.75 den işlem görmektedir. Bu hisseyi izlemeye devam edeceğim. 60 tl nin altına geldiği taktirde bu hissede alım yapmayı düşünebilirim.
yazdığın maalesef doğru, %49'u halka açık olan bir bankayı sanki %100'ü kamuya aitmiş gibi kullanıyorlar, %100'ü kamuya ait TR'nin en büyük bankası Ziraat dururken neden böyle yapıyorlar anlayamıyorum, demek ki bir amaç uğruna bu cihete gitmiş olmalılar yani kasıtlı ve bilinçli olarak
yurtdışı borsalar kıpkırmızı, bizim borsa göz kamaştırıyor.
Kızıldağ, bu bahsettiğin "aktif büyüklüğünün %10'u" rasyosu yıllık net kâr için değil, piyasa değeri için geçerlidir. 3 aşağı 5 yukarı bir bankanın piyasa değeri aktiflerinin %10'u ila %15'i arasında olmalıdır. Yıllık bazda aktif kârlılık oranı da TR için özel bankalarda %2-2.5, kamu bankalarında ise %1.5-2 aralığındadır. Bu rasyolar "normal şartlar altında" olması gerekenlerdir. Eğer şartlar normal değilse bunların yarısını baz almalıyız. Şu anda şartlar normal olmadığına göre Halkbankasının yıllık net kârı aktiflerinin %1'i kadar olmalıydı.
Kene (BGC Partners) yapışmış yine, hem de alım yönünde. 5 milyon lota yakın net alım yapmış. Hissenin 6.66 tl yi gördüğü böyle bir günde 6.73 ortalama ile 5 milyon lotluk net alım yapmış BGC.
HSBC ile danışıklı döğüş olabilir mi BGC'nin işlemleri? HSBC en büyük net satıcı, BGC en büyük net alıcı. HSBC zaten TR piyasasından çıkmayı düşünüyor biliyorsunuz. 2020 yılında 35,000 çalışanını işten çıkarıp zayıf performans gösteren aktiflerini de elden çıkaracak HSBC.
Hocam, endekste bugünkü aksiyon tipik bir retracement (verdiklerinin %30-40 gibi bir kısmını geri alma) olayıdır yani 100 endekste dün verilen 3,500 civarı puanın 3 te 1 inin geri alınması olayı, bu tür olaylarda retracement yaşandıktan sonra grafik genelde "ana" yöne dönüp endeks esasen gitmek istediği yönde hareketine devam eder, ki mevcut konjonktürde bu yön aşağı oluyor
Yukarıdaki yorumumdaki şu cümleyi tekrar edeyim: Şu anda şartlar normal olmadığına göre Halkbankasının yıllık net kârı aktiflerinin %1'i kadar olmalıydı.
Bu durumda yani "anormal şartların hüküm sürdüğü mevcut konjonktürde" Halkbankasının "solo" yıllık net kârı 2019'da 4.5 milyar tl olmalıydı ama 1.72 geldi. Elde etmemiz gerekenin 3 te 1 ini elde ettik. İşte Hükümet faktörü burada bankanın 3 milyar tl ye yakın bir net kâr kaybına neden oldu. Bilançoda 73 milyar tl lik swaplar var, bunlardan ve kambiyo işlemlerinden yazılmış olan 3.7 milyar tl zarar aradaki kaybı açıklıyor. Aslında solo 2019 net kârı 1.7+3.7=5.4 milyar gelecekti ama türev işlemleri zararı nedeniyle 1.72 olarak gerçekleşti.
Bugün şahit olduğumuz %33'lük retracement sayesinde endeks dünkü kayıplarının 3 te 1 ini geri aldı. Genelde bu geri almalar %60'ı aşmaz, geri alma süreci sona erer ermez grafik esas yöne doğru hareketine devam eder, pazartesi günü bir ihtimal retracement süreci (kayıpları geri alma) devam edebilir ancak endeks bir kâr realizasyonu arzusu ile yanıp tutuşuyor bunu da görüyoruz, bir veya bir kaç günlük retracement süreci sona erer ermez endeks aşağı yönde devam edecek gibi duruyor
İSCTR 6.47 den kapattı. CHP hisselerinin Hazineye devri mevzusu hissenin üzerinde büyük bir olumsuzluk yaratıyor. 2019'u 6.1 milyar tl net kâr ile kapattı. Piyasa değeri 6.47x4.5=29.1 milyar tl, defter değeri 58.6 milyar tl. Cari F/K rasyosu 29.1 : 6.1= 4.8, hisse başına defter değeri 58.6 : 4.5=13 tl, DD'ye göre iskonto oranı ise %50. Cari rasyoları baz alırsak, tam tamına defter değerinin yarısından işlem görüyor İSCTR.
O 7.42'den de 3 milyon lot aldi. Takaslarda nereye gittigini bulamadim. It izi at izine, at izi ayi izine karisik maalesef. Kene'ye de fazla guven olmaz.
O da KY'nin buyukbas olani.
Adam Soda'da 7.70'den mal aldi 3 milyon lot. Kagit dusmeye basladi, her dustugunde aldi. 5.20'ye kadar indi, elinde 6.30 ortalamali 35 milyon lot mal oldu. Bakalim sirkete kactan okutacak simdi. 1 senelik de tasima maliyeti var ustune.
Eğer İSCTR 6 tl nin altına inerse iskonto oranı da %55'e çıkar. Bu durumda elindeki HALKB'leri İSCTR ile trampa etmek isteyenler çıkacaktır.
BGC Partners'ı küçümseme. Aslında son derece anormal bir şirket. Neden dersen, 2006 yılında sadece 290 milyon dolarlık varlıkları var iken bu rakam geçen yıllarda 5.5 milyar dolara kadar çıkmış yani 20 katına. Son 2 yıl varlık çıkışı yaşamış BGC ancak hala 4 milyar dolarlık bir varlığa sahip. İstese Halkbankasını komple satın alabilir, hatta 1 değil 3 tane Halkbankı.
BGC halka açık bir yatıırm şirketi ve Nasdaq borsasında işlem görüyor. Kodu: BGCP. Londra ve New York olmak üzere 2 ayrı yerde merkezleri var. BİST'teki işlemlerinden Londra sorumlu.
Bugün HALKB 6.63-6.87 aralığında hareket edip 6.85 den kapattı yani gün içi en yüksek seviyeye yakın yerden, hacim 80 milyon lot gibi oldukça yüksek oldu. Kağıdı 6.63 dibinden çıkmasına büyük oranda BGC'nin alımları yardımcı oldu.
Burasi borsa, Cete BGC'ye falan bakmaz, eline verir. Ki kac kere ben sahit oldum malin patladigini orda. Ya Cete kullaniyor, ya da alici geldi diye kucagina birakiyor. Eskiden iyiyidi, ama son 1 sene cok fazla kademeye dondugu oldu.
Bankayi alabilir de, satacak bulamadiktan sonra bir anlami yok.
Öte yandan VAKBN çok daha volatil bir grafik çizdi bugün. 5.69-6.11 marjını çizip 6.03 den kapattı. VAKBN'deki volatilite HALKB'ninkinin 2 katından bile fazla bugün. İşte bu enteresan. Tek başına ABD odaklı gelişmelere gebe olan HALKB acaba neden VAKBN'ın yarısından bile az bir volatilite gösterdi?
BGC'nin Istanbul'da subesi var. Yerli musterileri de olabilir bence. Fonun 3-5 kademe ile ugrasacagini hic zannetmiyorum. Ama hem Halk'ta, hem THY'de kac kere 3-5 kademeye dondugunu gordum.
HALKB tahtasında çete olarak adlandırdığımız "hakim oyuncu grubunun" elindeki toplam finansal güç (nakit) kanımca halka açık olan kısmın %20'si kadar olmalı yani 150 milyon doları aşmayan bir meblağ. İşte ellerindeki bu nakit ile tahtayı yönlendiriyor olmalılar. (Şahsi tahminimdir TH)
Sadece Halk'ta olduklarini zannetmyorum TREND. Buyuk hisselerde bizim yabanci sandigimiz cikislarin cogunu bunlar yapiyor. Yani kapasiteleri oldukca buyuk. Londra Cetesi. Ak, Finans, Garanti, Yapi-Kredi, Meri, Credit.
Aselsan, Petkim, Arcelik, Soda, vs.
Nasil Galip ufak tefek hisseleri goturuyorsa, bu adamlar da buyuk hisselere para sokup piyasayi yonlendiriyorlar. Bunu yaparken de TV'leri, basini kulllaniyorlar.
Neden bugün HALKB'taki volatilite VAKBN'takinin yarısı kadar bile olmadı? Bu soruya takıldım ben.
Küresel borsalarda bir kâr realizasyonu gündemde. Bu süreç ne kadar sürer bakacağız. Bu süreçten BİST'de etkilenecektir.
Kâr realizasyonu geçicidir. Yaz/sonbahar aylarında gelişmiş ülke borsalarında çok güçlü bir çıkış yaşanacak gibi duruyor ve bu çıkış BİST'e de yarayacak. Bu çıkışın ana nedenleri: Trump'ın yeniden kazanacak olması, küresel merkez bankalarının koordineli olarak piyasalara nakit enjekte etmeleri ve faizleri düşük tutmaları, piyasadaki dolar/likidite bolluğu, sermayeyi koyacak alternatif yatırım araçlarının olmaması.