Fon sepeti fonlarında stopaj yok diye biliyorum.
Printable View
Fon sepeti fonlarında stopaj yok diye biliyorum.
Ben yaklaşık bir ay önce burada paylaşmıştım, Temmuz ayı boyunca ana çerçeveyi oluşturmaya çalıştım, pazartesi Kkm dönüşüm var, Ağustosun ilk yarısı itibariyle portföy nihai şeklini alır diye düşünüyorum.
Geçen ay paylaştığım dağılımın revize edilmiş hali:
% 50 yerli hsyf (Bir kısmı bireysel emeklilik sisteminde)
% 30 eurobond
% 5 yabancı hsyf
% 5 fiziki altın
% 10 döviz ödemeli geri ödemeli hayat sigortası
Kabaca yarısı TL, yarısı döviz bazlı diyebiliriz. Daha önce mevduat/ppf olarak bir miktar likit TL bulundurulmalı diye düşünmüştüm, fakat şimdilik bundan vazgeçtim. Cari borçlarım yılbaşı itibariyle ciddi şekilde azalıyor, dolayısıyla yılbaşından sonra bir miktar likit TL birikim yapabilirim.
45 yaşındayım, emeklilik için 55 yaşını planlıyorum, her şey yolunda giderse kamuda çalışan bir beyaz yakalı için makul (rahat bir emeklilik ve çocuklara nitelikli eğitim sağlayacak) bir portföy büyüklüğüne ulaşmayı hedefliyorum.
Nacizane önerim, kendi öznel koşullarınızı (yaş, ev sahipliği, çocuk varsa yaşları/eğitim bütçesi vs.) değerlendirip, makul bir getiri hedefi belirleyerek sağlıklı bir plan yapıp söz konusu plana sadık kalmak olur. Hepsinden önemlisi piyasa zamanlaması yapmaya çalışmayın derim.
Burada çok değerli paylaşımlar yapan arkadaşlar var, ben çok fazla yazmasam da uzun yıllardır burayı takip ediyorum ve çok faydasını gördüm. Size de aynısını öneririm.
"Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir."
10 yıl vade epey uzunmuş, elde hiç nakit kalmasın, ihtiyaç olmaz deniliyorsa uygun bir dağılım olmuş bana kalırsa, süre uzun olduğu için başarılı olur mutlaka fakat bunları almak için uygun zaman mı onun bir şey demek zor.
Şu an ben de eldeki hisselerin çoğunu aylarca bekleyip borsa bu kadar yükseldiği halde çok az bir kârla sattım, elimdeki hsyf ve değişken oranları çok düşük, yabancı hisse fon hiç yok, çoğunlukla ppf de bir düzeltme bekliyorum ama gelmiyor, buradan hsyf almakta riskli gibi geliyor, tabi sonuçta geçte olsa bir yerden girmek gerekiyor.
Merhaba, Muhtemelen geçen seneki Temmuz Aralık arasındaki ralliyi de kaçırdınız. Ben de düzeltme olur diye bekleye bekleye geçen seneki Yükselişi kaçırmıştım. bu sene çok şükür gemiye biraz erken bindik yılbaşı gibi ama en azından full hisse de devam ediyoruz. kademeli olarak giriş yapmak en iyisi.
Dediğiniz gibi uzun vade olacağı için zamanlama yapmıyorum,birkaç farklı portföy oranı var aklımda onu şekillendirmeye çalışıyorum,yerliyi artırsammı değişken yerine daha agresif serbest mi koysam gibi.
Riskli olduğunun farkındayım bir süre yatayda seyredebilir ama uzun vade telafi edecektir.
Fiziki altın dışındaki fon portföyümü şu şekilde ayarlamayı düşünüyorum;
%50 GPG- Düzenli olarak youtbedan fonun içeriğini paylaşıp değerlendirmelerde bulunan tek fon diyebilirim. Aylık startejilerini 1 saatlik toplantıyla herkese açıklıyorlar. Yönetici Eral Karayazıcı da donanımlı biri.
%50 BIST 5 fona eşit bölüşüm- Fon büyüklüğü, katılımcı sayısı, fon yöneticileri ve geçmiş performanslara göre seçtim;
MAC
OPH
NNF
IPB
HKH
Yorumlarınızı merak ediyorum.
fonlara yatıracağınız parayı ne kadar sürede margarinleyeceksiniz. yani 300 bin kertiğiniz var diyelim bunu ne kadar vadede fonlara aktarmış olacaksınız tümüyle ? rahvan mı dörtnala mı demek , fonları ne kadar süre elinizde tutacaksınız demek değil yani. fonlara yapacağınız yatırımı ne kadarlık vadede tamamlamış olacaksınız demek.
Büyük ölçüde kaçırmıştım aslında, yine bu şekilde fazla riske girmemiştim, çıkışı kaçırdım diye ağırlığı da arttırmamıştım, ppf de kalmaktansa en azından değişkenlere geçerim sanırım, kalanı da kademeli olarak hisse fonlar girerim o halde yapacak bir şey yok, buradan bir miktar da yabancı hisse fonlara geçmeli mi ona karar veremedim bir türlü.
Ustatlar ben oğlum için hissesenedi fonlarından alacağım ama bu 3 fondan birisini düşünüyorum sizce hangisi olabilir.
Hkh, st1, kpu
Onurbey IIS, FYA ve IAR fonları tefasta işlem görmüyor. Ben mi yaniliyorum
ACC GAF UPH ZSF ALC BUY KPU
TCD ADP MAC GMR GOH EIC TKF
yola böyle çıktım.
BIST nereden dönecek sizce kar satislari nezaman gelir
Tek kriterim var domatesin fiyatı ne zaman kalıcı olarak düşerse bist'te o zaman düşer.
Yani minik kar realizasyonları dışında düşüş zor.
Hele bir de yabancı güveni kazanılır ve onlar da gelirse, akla gelmeyecek yerlere gidebilir.
Kaldı ki bist dışında enflasyonu yenmek mümkün değil, paranın gideceği pek bir yer yok.
Görüldüğü gibi döviz tamamen kontrol altında ara ara salıyorlar sonra tutuyorlar. Dövizden de anlamlı bir beklentim yok.
O yüzden artık 1 kuruşluk bile ppf tutmuyorum.
Hocam merhaba,
google spreadsheets üzerinden fon portföyü hazırladım, fonların güncel değerini tefastan çekip ekledim öyle kullanıyordum ama bir iki haftadır güncel değerleri vermiyor "url getirilemedi" hatası veriyor, güncel değerler gözükmediği için tablo işlevsiz hale geldi.
benim birde excelde yaptığım borsa hisse portföyüm var mesela finans.mynet.com dan veriyi eklemiştim bana direk elimdeki hisselerin güncel değerlerini, günlük değişim oranlarını veriyor hiçte sıkıntı olmuyor uzun zamandır kullanıyorum sadece yeni hisse eklendiği zaman sıralama değişiyor onuda manuel düzeltiyorum.
Fon portföyü içinde excel de böyle birşey yapmak mümkün mü, nasıl yaparız ?
benim istediğim şey excelde elimdeki fonların güncel değerlerini ve günlük değişim oranlarını gösteren bir tablo.
Eski dosyaların arasında bunu buldum, birazcık modifiye edip yeni halini yüklüyorum
B-G arasındaki sütunlara değerleri kendiniz girmeniz gerekiyor diğerlerini soldaki yeşil butona basınca güncelliyor
Alt taraftaki grafiklerin güncellenmesinde sorun olursa üzerine tıklayıp "Refresh Data" demeniz yeterli
https://drive.google.com/file/d/1t15...usp=drive_link
https://img001.prntscr.com/file/img0...XGKZfI_oPw.png
Bist'i etkileyebilecek en ciddi enstrüman süper faiz olabilirdi.
Ama o da yok
Ekonomi yönetimi süper bono planlamıyor
Ekonomi yönetiminin gündemin süper bono olmadığı öğrenildi. Bloomberg HT'nin görüştüğü yetkililer böyle bir çalışmalarının olmadığını belirtirken yatırım iştahını ve TL'de destekleyici ürünlerin değerlendirilebileceğini kaydetti.
https://www.bloomberght.com/ekonomi-...amiyor-2335906
İştahımız yerinde maaşallah.
Bist'e devam denmiş.
elinize sağlık, cok güzel olmuş. Kendime göre güncelledim, düzeltmeler yaptım yeşil butona basıp güncelleyince alttaki grafikler kayboldu çokta önemli değil gerci ama yinede görmek isterseniz diye ekliyorum hemde yeni alım yapmaya başladığım portföyüm hakkında yorumda yaparsınız :)
https://drive.google.com/file/d/1_0B...usp=drive_link
Grafiği düzelttim: https://we.tl/t-5C4lmWHAWj
Alış tarihleri güncel olmadığı için bazı kolonlardaki değerlerin hatalı görünmesine sebep oluyor
ben olsam:
AFT,TFF,YAY çok benzer fonlar(getirileri de benzer zaten) birini seçerdim
İki tane altın fonuna gerek yok, bunu da teke indirirdim. Hatta ben altın gümüş fonlarını satıp yerine sadece KUT aldım
elinize sağlık, benim kar/zarar tablom var alış satış tarihlerini filan oraya yazıyorum bunda gerek yok diye ilgimi çekmeyen yerleri gizle yapmıştım.
çok seçme nedenim düzeltme, düşüş zamanlarında günlük oranlarını görmek içindi şimdilik aynı gözüküyor bir ay takip edip duruma göre sadece biriyle devam edeceğim.
altın fonunda da AFO yu yıl başında almıştım sonra bir iki sefer ekleme yapmıştım, geçenlerde TTA dikkatimi çekmişti AFO ya göre biraz daha iyi duruyordu, AFO ya birdaha ekleme yapmayım kalsın öyle dedim TTA aldım buna ekleme yaparsın dedim.
KUT'u takibe aldım.
Birde hocam düzenli alım için ne önerirsiniz, sizin her ay alım yaptıklarınız var mı ?
Elimdeki fonlardan örnek verirsem, AFA ve diğer üçlüden (AFT,TFF,YAY) birine düzenli alım yapmayı düşünüyorum 2 yıl
TTA'da 2200-2400 altın ons fiyatlarını görene kadar düzenli alım yapacağım
TI7'de portföy dağılımı ilgimi çekmişti getiri oranı çok düşmediği sürece alım yapacağım
BUY dışında yerli hisse senedi fonlarını ve yerli hisse oranı çok olan değişken fonları, borsa endeksi dolar bazlı 300-320 dolar sevilerini gördüğünde çıkartıcam elimden, düzenli alım yapmayacağım.
Bunlar dışında siz ne önerirsiniz, yatırım tavsiyesi olarak değilde sizin böyle düzenli alım yaptığınız fonlar varsa benimle paylaşırsanız bende kendim araştırmasını yaparım belki benimde ilgimi çekenler olur.
Benim düzenli alım yaptığım fon yok hocam
Elime para geçtikçe hissi kablel vuku ile alıyorum
Elimdeki fonları paylaşabilirim ancak
Not: Fon seçimi konusunda kendimi başarılı bulmadığımı belirteyim
TGX
KUB
TMG
KUT
IPV
GPG
IRF
GZN