teşekkürler :)
Printable View
Imar barisi haric sn Selka'ya katiliyorum.
Pasif varliklar konusunda da cok hakli.
Herkesin kenarda kosede bir sekilde bir varligi var.
Ama ev ama araba ama altin, bag, bahce, tarla v.s
Guclu sosyal yapi da cok onemli.
Kimse yakin akrabasinin ac sefil olmasina razi olmaz.
2000 de bizde de cok genis bir kitle issiz kaldi ama Arjantin'deki gibi marketler yagmalanmadi.
Simdi gelelim en onemli konuya.
Temel fark cok onemli.
Tr'nin batmasina, kaosa suruklenmesine goz yummak aninda milyonlarca kisinin, multecinin AB sinirlarina dayanmasi daha da kotusu ortadogu bok cukuru ile AB'nin direk komsu olmasi demektir.
Bu nedenle ne yapar ederler bu ulkeyi yuzdururler.
Ha cok palazlanmasina da musade etmezler.
AB'ye de almazlar cunku bilirler ki aldiklari gun bok cukuru ile onlar sinirdas olacaklardir.
Yani siz rahat olun kriz olur ama ulke batmaz.
Calisir borclarini da oder duze de cikar ama hic bir zaman bizim cocuklarimizin yasamasini istedigimiz ozellikte bir ulke olamaz.
Siddetli bir krizde en buyuk darbeyi gecmiste oldugu gibi TL de olanlar yer bu kesindir.
Hisse senedinde olmak da sn. Selka'nin dedigi gibi TL de olmaktan daha iyidir.
2001 subatta bir gecede dolar 3 katina ciktigi gunun sabahi bistte her sey tavan olmustu cunku alicilar hisse senetlerinin arkasinda reel varliklar oldugunu biliyorlardi.
Syg,
Benim bu forumda yaklaşık 7 yıldır edindiğim en büyük tecrübe kişilerin yatırım tercihi değiştiğinde söylemlerininde değiştiğidir ! Dolarda iken ayrı borsada iken ayrı tl de iken ayrı :) arşive bakıldığında aynı kişinin farklı yorumları nasıl yapabildiğini tebessümle görebiliyorsunuz !
Bir de sunu unutmayalim.
Bankalardaki doviz mevduatlar artik toplam mevduatlarin icinde daha buyuk yer tutuyor.
TL ile fiyatlama yapanlar, is yapanlar bile alacagini verecegini ozellikle uzun vadeli islemlerde bir sekilde dovize endekslemisler.
Kiralar, buyuk ihaleler zaten uzun zamandir doviz bazinda verilir olmus.
Kucuk bir sabit gelirli kesim bagirir, cagirir ama onlarin da geliri geriden gelerek bir sekilde enflasyonu yakalar.
Ayrica o kucuk kesimin de yillar icinde yaptigi birikimleri var.
Enflasyon olmasi onlarin da isine gelir.
Basit bir dairesinin bu sene 100 ediyorsa seneye 130 etmesi hosuna gider, satisa koymasa bile bunu bilmesi ona yeter, ses parazit etmez.
Ayrica yurdum insani cok kivrak bir zekaya sahiptir, hemen yeni duruma adapte olur, hic sikayet veya protesto etmez ben bu durumdan nasil bireysel cikar saglarim diye sorar ve derhal harekete gecer, basinin caresine bakar.
Syg,
2001 krizi ile baslayan dezenflasyon sureci zaten kimseyi pek mutlu etmedi.
Sirketlerin cogu yuksek enflasyon doneminde verimli calissin calismasin kar edebiliyorlardi.
Emekliler dusuk faizler nedeni ile ek gelir saglayamaz olmuslardi.
Bazi sirketlerin yuksek enflasyon doneminde esas faaliyet disi gelirleri yaptiklari esas isden kazandiklarindan daha yuksek idi.
Kanatimce onumuzdeki donemde eger makul bir enflasyon olursa herkes mutlu olacak. :)
Syg,
neyse polemik olmasın..sn dudu çok değerli bir abimiz... :)
Bizim eski nesilin en büyük hatası değişen dünya ve ülke koşullarını tam olarak okuyamamak...son 20 yılda çok şey değişti...teknoloji ve bilişim inanılmaz değişimlere yol açtı..Artık dünyada herkes kurt..kuzu kalmadı...
neyse burda daha çok yazmayayım.....burasoı sonuçta mevduat topiği....
Sn Dudu,
Alıntıda kalan iki kısım ile ilgili sorum var.
1-) Sosyal yapının 2001'deki ile ne kadar benzer olduğunu düşünüyorsunuz?
2-) AB'ye alma konusunda da AB'nin nüfus projeksiyonlarına bakınca azalan çalışma çağındaki nüfusu göz önüne alırsak almak zorunda kalabilirler gibi geliyor. Robotların ve yapay zekanın birçok anlamda iş hayatına adapte edilmezse kısa sürede.
Bu vesileyle bir de halinizi hatrınızı sorayım, ne zamandır soru sormuyorum size. :)
Teşekkürler.
[device_name] cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Tesekkur ederim sn. Miriel iyiyim yuruyuslerime devam ediyorum.:)
Dogrudur sosyal doku eskisi gibi degil ama yine de batidaki gibi de degil.
Ben bu egitim seviyesi ile bizim genc nufusun batinin isine yarayacagini dusunmuyorum.
Yanlis hatirlamiyorsam bir kac sene evvel bir batili ulke bizim egitim sistemimiz hakkinda bir arastirma yaptirmis ve sonuclari paylasmisti.
PISA testlerindeki seviyemiz bizim onlarin istedigi seviyede katma degerli urunler uretemeyecegimizi gosteriyor.
Syg,
sn.dudu kısacası artık 90 ların ve 2001 lerin krizzamanları gibi zamanlarda değiliz..bir çok varlık artık elimizde değil..Piyasa saldırılara daha açık..ve bu gavur icadı internet ve sosyal medya toplumu çok değiştirdi....krizler bu sefer çok sert olacaktır..benim asıl korkum hem dış hemde iç br krizin süt üste gelmesi......felaket olur..Allah kourusun...Ticaret savaşları başladı ve yeni başladı..
Imar barisindan neden fazla bir para toplanamayacagini da soyleyeyim.
Insanimiz belesi avantayi sever, zaten bedavaya kullandigi bir sey icin neden ekstradan para odesin ki?
Eskiden bir 2B cikartmislardi bilirsiniz onun akibetine ugrar bu da.
Syg,
Egzersiz ve kaliteli beslenme önemli, gençlere iyi örneksiniz. :)
Evet, uluslararası sınavlarda derece düşük fakat dağılım da oldukça heterojen. Dağılımın pozitif taraftaki ucu da analitik anlamda oldukça iyi, Boğaziçi İtü Koç Odtü Bilkent vb.
İş gücünü dışarıdan almazsa bu problem için tek çare robotlar sanırım, sizce nasıl çözerler?
[device_name] cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Çok güzel şeyler öğreniyorum burayı okuyunca , herkese teşekkürler
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Topiğe keşke daha sık gelsen.. Aklı başında yorum yapan pek olmuyor maalesef.. Benim de en büyük korkum aynı anda iç ve dış krizin çıkması.. İç kriz çok uzak değil gibi ama dış kriz ya 2019 sonuna doğru ya da 2020 yılında gelicek tahminen.. En azından Türkiye 2 ay rahat..
Yatırım tavsiyesi değildir...
Sn.Bahri yatırım araçlarının değişmesini ben oldukça doğal buluyorum. İnsanların yaptıkları yatırım araçlarına paralel yorum yapmaları da oldukça sağlıklıdır... Asıl sağlıksız ve manüpülasyon; yatırım yapmadan, yatırım yapmış gibi, inanmadıkları argümanları savunup, buradaki insanları yanıltmalarıdır...
Mesela 2015 yılında Borsa da idim... 2016 darbe girişimi satmıştım.. Sonrasından 3,38 TL den USD a girmiş girerken de aşırı ucuz alın diye de yazılar yazmıştım.. Belki hatırlarsınız... Daha sonra 3,96 TL olunca çok pahalandı satıyorum dediğimde USD topiğinden AFAROZ edilmiştim.. Devamında USD 3,98 TL den 3,71 e kadar gelmişti...
Daha sonra faizler artıcak TL ye geçiyorum dedim... 8 ay TL de faizde kaldım... Çünkü BIST 122,000 de USD 4 TL ye tekrar dayanıp devamında RALLY yapmıştı...
Ama şu an BİST ti te ucuz buluyorum.. %75 Hissede %25 TL mevduat faizdeyim...
Asla numara yapmadım... Gayet net neye inanırsam onu yazdım, savundum... Hala da savunurum... BİST in 41 milyar TL lik Bankası Akbank 2008 yılı Global Kriz fiyatı olan 7,01 TL ye geldi.. Nasıl yazmam UCUZ bu BİST in en büyük markası diye... Akbank 5 sene önce hissesi 7 USD dı.. Şimdi 1,5 USD etmiyor.. Pahalı denilebilinirmi? 2008 de özkaynakları 14 milyar TL iken...
O sebeple; yatırım araçlarının değişmesi doğaldır; doğal olmayan yatırım yapmadan inanmadan numaradan aldım, sattım, sen de al, sende sat demektir...
Not; Burada kimse kimseye inanmasın... Okuyun, geçin ve yüreğinize inanın.. Doğru söyleyeni yüreğiniz bilir... Yüreğinize inanın...
KONUYU KAPATIYORUM
Sn.selka sizi çok taktir ediyorum..yanlış anlamayın..ama dikkat edin bankalarin aktiflerinde ciddi bozulma var..yani cokda ucuz olmayabilirler..ha gidermi gidebilir...ama siz yinede dikkat edin.syglr.(susun derseniz susarim..)MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Veysel hoca twitlemis..özel sektör kredi miktarı.https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...3c4ac662f0.jpg
MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Cepteteb oranları güncellemiş, %17-19 arasında.
Bilançolara batık ve sorunlu kredileri dahil ederseniz BIST teki bankaların mevcut bist değeri normal. Ucuz falan olduklarına ancak batıklar bilançolara yansıltıldıktan sonra cevap verilebilir. Şu anda durumu bilmiyoruz. Belki de dediğiniz kadar ucuz olmayabilirler. Belki de ucuzlar. Atmayalım son bilançoları bekleyelim.
Bunlar dev krediler. Öyle basit krediler değil.
http://www.bloomberght.com/haberler/...kat-aciklamasi
http://www.enerjigunlugu.net/icerik/...-otelendi.html
https://tr.sputniknews.com/ekonomi/2...andirma-kredi/
http://ipahaber.com/2018/03/19/ulker...eye-yayilacak/
http://www.businessht.com.tr/piyasal...meleri-yapiyor
http://t24.com.tr/haber/dogus-holdin...-istedi,599738
Artı kamu bankaları da konut kredisinden dolayı çok ciddi bilanço zararı yazacaklar. Zarar ne kadar olacak görelim.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/201...-milyar-asildi
Istikrar abidesiyiz.
25 Nisan oncesi kur 4.08 ve o gun toplanti sonrasi faizler 12.75 ten 13.50 ye cikti. Kur gunu 4.08 kapatti.
23 Mayis 4.93 ile rekor kiran kur 300 baz puan artirim ile 4.58 e gerilemisti. Faiz oldu 16.50
7 haziranda kur 4.45 leri gordu ama yine yukselmeye devam etti. Faiz oldu 17.75
Soyle kisaca ozetlersek
4.08 > 13.50
4.58 > 16.50
4.57 > 17.75 (Bugun)
Burada bir sikinti var degil mi. Normalde faizler arttiginda kurun dusmesi gerekir. :)
TCMB toplam rezervleri ise 2 ay icinde yuzde 10 dan fazla dusmus
Son 2 ayda 500 baz puan faiz artirimina ve yuzde 10 dan fazla rezerv azalmasina ragmen kur 4.08 den 4.57 e gelmis durumda.
Ben boyle bir istikrar gormedim.
Benim demek istediğim şu kişi dolara geçiyor faiz çok kötü inmeli tl ye geçiyor bu dolar artışı şirketler için çok kötü hisse senedi alıyor faiz de dolar da çöp oluyor :)
Dünyada para bolluğu varken dolarda faizde mışıl mışıl uyuyordu şimdi tam tersi bir durum var ! Yani biz bir yatırım aracını tercih ettik diye onun en iyi yatırım aracı olduğunu taraftar gibi savunmak doğru değil ! Adam full dolarda dolar çıkyor tl ciler siz bittiniz diyor biraz düşüyor ortalıktan kayboluyor :) benim tek takıntım var yüksek enflasyon enflasyon düşmeden ne kazandık ne kaybettik anlamak çok zor
Merkez bankası ile ilgili ilk işaretler gelmeye başlıyor.
Abdullah Yavaş, PPK üyeliğine yeniden atandı
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Yavaş, bağımsız üye olarak üçüncü kez atandı.
https://www.dunya.com/finans/haberle...-haberi-421697
10 yıl vade, 0.98 faiz kampanyasından en fazla Ziraat, HalkBank ve VakıfBank görev zararı yazacaklar. Zarar KAÇ milyar TL olacak?
https://eksisozluk.com/ziraat-bankas...rmesi--5648201
Bankalar ucuz veya pahalı derken daha önce yazdığım özel bankalardaki Milyarca dolar batık kredileri ve kamplardaki zorunlu görev zararlarını düşünün.
Sabah gazetesindeki yazıdan 0.98 oranı ile Mayıs Haziran aylarında 10 milyar TL'lik konut kredisi verildiği çıkartılabilir. Bu rakamın 40 milyar TL'ye vardığını iddia edenler de var ama 10 milyar TL'yi baz alırsak %20 faiz yerine %10 ile fonlamak yıllık %10 kayıp getirir. 3 Kamu bankası yılda bu işten 1 milyar TL zarar eder ise 7-8 yıllık periyotta toplam zarar 7-8 milyar TL'yi bulabilir. Çok kabaca yaşlandırma yapmadan. Şu an için sırtlanabilecekleri bir zarar miktarı gibi gözüküyor. 3-4 yıl sonra faizlerde nispi bir düşüş olursa zarar biraz olsun azalabilir.