3600 eyt olur emekli memur maaşları ciddi zam gelir (%30-50)elektrik ve doğalgaza %50-100 den çok aşağı zam gelir hatta zam olmaz, mazot ve benzin de bu şekilde giderse kesin seçim olur.
Printable View
2019 da petrol 20 dolar. Dolar kuru 5 TL. Benzin mazot da 5 ye yakın iken. Bugün benzin mazot 2019 a mukayese edersek 45 TL olmalı.
Haziran ayı aşağıda özetlediğim maddeleri hayata geçirmek için yeterli bence. Geçen gün de yazmıştım yılbaşında ücretlere en az %30 zam bekliyorum. Eyt, 3600 ek gösterge ve güçlü bir faiz arttırımı (bir yabanci kurum 1. Çeyrek sonunda mb'nin faiz artıracağını belirtmişti) ile doların düşürülmesi gibi aksiyonlar ardı ardına alinarak bir rüzgar estirilebilir. Psikolojideki "Doruk Sonu" tezi çalıştırılır.Halk yıllardır yediği dayağa göre değil de son 2-3 ay içinde yaşadıklarına göre oy verir. En azından küskün AKP seçmeni geri kazanılabilir. Böylece a.k. partisi kendi açısından seçime en avantajlı bir şekilde gitmiş olur.
SM-A217F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Fatih Altaylı da yazmış. Oradan çıkardığım sonuç belediye başkanları olmayacak. Şayet belediye başkanlari aday olursa Kılıçtaroglu Chp devri biter. Bence Kılıçdaroğlu Abdullah Gül, Haşim kılıç yada toplumda karşılığı olan biri olacak. Bunlar etkisiz olurken bakanlar etkili olacak. Akşener Kılıçtaroglu CB yardımcısı yada İçişleri bakanı, adalet bakanligi ile birlikte. Babacan ekonomi bakanı, Karamollaiglu sanayi bakanı, Davutoğlu dışişleri bakanı gibi dağıtım olur.
https://www.globalpetrolprices.com/g..._prices/#hl119
Benzinden neredeyse hiç vergi almayan bizim devletimiz.
Ondan dolayı artık Bulgar ve Gürcüler gelip bizden depoyu dolduruyor.
Eskiden tersiydi.
https://www.bloomberght.com/socgen-2...elledi-2292372
Faiz artırımı beklentisi ile ilgili haber.
SM-A217F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
rakibin adayının kim olduğunun ne önemi var caho, ekmeleddin tekrar gösterseler o bile kazanır yarın seçim olsa.. sarıgül yada muharrem olsa fark atar
beyaz sarayın mutlak adayı imamoğlu, ama kılışdar ve şürekası karşı çıkıyor buna, kaçınılmaz bir çatışmaya doğru sürükleniyor muhalefet.. buna ek olarak, seçim ilan edildikten hemen sonra hdp kapatılacak ve hdp tabanı bir nevi açıkta kalacak.. ve tabii iktidarın henüz oynamadığı kozlar- asgari ücret/maaş zamları, eyt vs masaya sürüldüğünde hava değişebilir bi miktar.. ama esas şart minimum 50 milyar dolar bi sıcak paranın girmesi lazım- artık körfezden mi gelir, batıdan mı, doğudan mı- o para girmeden doları bastırmaları zor.. bu giriş garantilenemezse seçim olmaz
haziranda seçim senaryosunun alternatifi -reisin sağlık sorunları hasebiyle çekilmesi olur.. gerçekten de sağlığı müsait olmayabilir.. bu durumda, yerine kimi işaret ederse etsin akp dağılır.. cumhur ittifakı falan kalmaz.. cumhur ittifakı yoksa, millet ittifakı tamamen yalan olur çünkü tek asgari müşterekleri reis nefreti.. reis yoksa, büyük bir boşluğa düşer muhalefet, o vakit ülkeyi nasıl yöneteceklerine dair vizyon sunmaları gerekir- ekonomiyi napacakalr, pkk devletine evet mi diyecekler, d.akdeniz/kıbrıs haklarımızdan vaz mı geçecekler falan, ortaya bi fikri altyapı koymaları gerekecek.. çok zor durumda kalırlar
2002 versiyonu bir seçime sürükleniriz, o durumda herşey mümkün.. zinde güçler de kayıtsız kalamaz buna
Sadece 2023 te ekonominin düzeleceğine ait bir inançları var. Umut işte..
Ama yazın çok turıst gelir.
Çok ucuzlayan varlıklara yabancılar saldırır..
Dolarları tellere takılır diye yazı da umutla geçirirler.
Tellere dolar takılmazsa elde olmayan dolarlar satılır
Seçime dolar sabitlenmiş gidilir...
SNE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sn. Dalgaci,
Borsa 3 senedir o kadar ucuz ki, ralli nedir, borsanın pahalı olması nedir, ortalama fiyat nedir unuttuk.
Oysa malesef ülke ve halk ne durumda olursa olsun şirketler kar etmeye devam ediyorlar.
Artik bu karlar görmezden gelinemeyecek bir ucuzluk oluşturmaya başladı. Ykb 2 fk idi. 2 fk inanılmaz bir rakam, koca banka için. Bunu biri çıkar mutlaka alır ama kumarbaz ama hedge fon ama yerli ama yabancı birileri gelir alır bana göre.
Yani tükenir mi tükenir, daha aşağı da basar mi basar, defalarca vurduğu dolar bazlı gibi 13 sent.
Su an borsa 16 sent.
Zirvesi 50 sent.
Dibe 3, zirveye 33 sent var.
Ne tarafa gider? Bilmek zor. Ama yukarı giderse shortta ısrar ocak söndürür.
Aşağı giderse spot taşıyan belki 2 sene daha dişini sıkmak zorunda kalır. Bu zamana kadar satmayan adama da 2 senede mal sattiramazsin.
Yani işte iyi düşünmek lazım bu işler sakat.SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
elbette gerekir, hele ki 1800 altı çalışmaya başlar, baz senaryo bu olur.. son boşluk, 1790- 1830, kritik kriter
ama bir de temel analiz diye bi şey var.. her zaman dediğim gibi -hisse fiyatları gerçek olamayacak kadar düşük.. mesela geçen hafta bbva, hiç bir stratejik çıkarı olmadığı halde, azınlık garan hisselerine bir değer biçti.. 0.7x defter değeri.. bu çarpana ulaşmaları için akbnk ve ykbnk yüzde 30, isctr yüzde 40 prim yapması gerekir.. değeri biçen bbva sıradan bir banka değil, ilk20 küresel bankadan biri, bildiğin global finans kapitalin ta kendisi
sayın nosfecagri
borsanın ucuz olduğu ve memleketimin varlıklarına yazık olduğu fikrinize katılmakla birlikte...Xu30 un daha önceden gördüğü 5.7 centin görüldüğü zamanlardaki psikolojinin şimdiden daha kötü olduğunu söylemek iyimserlik olur. 19 centi gördü bu hafta. tarihin tekerrür etmeyeceği garantisi yok veya tünelin ucunda ışık görülmedi diyelim...daha da ötesi kötü olasılıkları yok saymadan işleme odaklanmamak gerekir VOB için konuşuyorum. yoksa hisse senedi yatırımı yapana değildir dikkat çekişim...Bol şanslar...
https://i.hizliresim.com/obl2jt6.jpg
Logaritmik bakmayı sevmem fakat bulunsun...
https://i.hizliresim.com/bfyzctt.jpg
Haklısınız, fakat düne kadar Bim gibi kurumsal, borsaya açık, yabancı varmı bilmiyorum ortakları olan büyük sirketle kolkola giderken birden kendi aralarında anlaşmazlık çıkınca ,afaki rakamlarda ceza çıkartan RTE , bankalara neden faiz indirip kredi vermiyorsunuz demezmi? Yada bankalar yada herhangi bir şirkete gözün üstünde kasın var diye takıp ceza kesmezmi? Yada ciner grubu gibi doğan grubu gibi cokmeyeceginin garantisi var mı?
Malesef TOASO şort olayını radardan çıkartıyoruz...
Cuma günü aralık vade VİOP tahtasını izledim, tüm gün long tarafında agresif bir alıcı vardı...
Akşam pastalara bakıp öyle karar vereyim dedim...
Her ne hikmetse kasım vadede TERA ve GEDİK 2.000 kontrat long kapatıyor, aralık vadede birden YAPIKREDİ ortaya çıkıp 2.500 kontrat long açıyor...
Ben kağıdı ilk radarıma aldığımda her iki vadede long açısından zayıflık gözüme çarpmıştı, şu an için aralık vadede long taraf güçleniyor, bu birinci sebep...
İkinci sebep; yükselen trendde şort açmak için üç kere long açmak için bir kere düşünmeli...
Üçüncü sebep; saatlik grafikte meydana gelen ve 65.50 üzerinde 72 liralara doğru tetiklenecek formasyon...
Dördüncü sebep; şort açmaya engel 3 tane sebebin olması...:)
Eh, bu riskler olmasa fiyat zaten bu bilancolar ile buralara gelmezdi.
Grafikte şurası iyiymiş dediğiniz yerlerin bir iyi olma sebebi illa oluyor. Riskleri asla kucumsemiyorjm yanlış anlamayın. Elbet daha çirkin yere de gidebilir. Ama bu riskler olmasa zaten böyle düşmezdi diyorum. Yani grafige bakıp AA şurada alınır diyen kişi aslına %99 o gün geldiği zaman ama o ama bu diyor alamıyor bunu keşfettim ve buralarda alabilen karşıt zihniyetli bir yatırımcı olduğumu düşünüyorum. Benim de olayım bu.SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
14 günlük atr çok volatil bir günden sonra fırlıyor artık nereye stop koyacağınızı bilemiyormusunuz? çözüm basit endeksin ulaştığı anlık rakamı 75'e bölün size en temiz, stabil, sağlam atr. örnek usd/try: 11,23/75=0,15. altına ve biste de aynen uygulanabilir. benim buluşum:)
2013 yılında gezi parkı olayları sırasında taksimde divan otel kapılarını gezicilere açıp polisi de içeri sokmadı.
ertesi hafta tüpraşa vergi müfettişlerini yolladılar. kağıt tabana yapıştı. 40 lira falandı. 25'i gördü galiba. zaten ondan önceki 5 yılda toplamda 5-6 kat prim yapmıştı. herkes tamam burası tepe demeye başladı.
sonra o işten bir şey çıkmayınca yatırımı da açıklayınca 2016'da 150 lirayı falan gördü. tam hatırlamadığım noktalar olabilir ama aşağı yukarı böyle olmuştu.
şimdi aynı bela bimin tepesinde. bir şey çıkar mı bilemeyiz. yargı yolu açık. henüz mahkemeye de gitmediler.
anlatmaya çalıştığım şey şirket iyiyse ve kanunen bir açığı yoksa, yatırımları varsa korkmaya gerek yok. yatırım haberi gönderiyor.
o zaman da yazmıştım. bim grubu patronlarını hafife almak olmaz. kim kimi götürür belli olmaz. sadece 3 hisse tutma hakkım olsa içinde mutlaka olur.
aynı şeyi genel ülke gidişatı ve endeks hakkında söyleyemem. 2013 yılından beri durumumuz ortada.
yabancı çıktı, ülkeye güvenmedi. endeks çok yazıldığı gibi dolar enflasyon vs bazında yerinde saydı.
neyse çok uzun mevzu.
25 kasım 2020, iddiam geçerli,
ONS 1.650 altı --> dokundu ama yetmez 1.550 lazım.. (Çin'e ders olmalı çünkü onda çok)
Brent 55 üstü --> 71'e dokup yükseliş bekliyorum (Rusya'ya ders olmalı, hep olmuştur)
Euro/dolar=0.87 --> tutmadı ama bekliyorum (Dünyada gıda üreticileri belli)
BIST yükselecektir ve bu banklar ile olacaktır (o kadar kredi çekilip ödenmeyen borçlar yüzünden çok emlak vs gidiyor)
Dövizi düşürüp erken seçim vs boş, 128 milyar doları satıp İstanbul'u almaya çalıştılar, olmadı.. Onun yerine herşeyi satıp 25 yıllık döviz bazlı yurtdışı ipotekli anlaşmalar yapıldı, kim gelirse gelsin geri alamaz..
Doğu akdeniz gazı falan da hikaye, bir yıl önce yapısı zaten hazırlandı ..
https://www.icgb.eu/ci/igb_project1_hr.jpg
Herkese iyi Günler
Sadece vioota olupta hayatta kalabilmenin yolları.
Az kaldıraçlı işlem.
Dışarda Durabilme
Karı cebe atma
Viob ta Long olarak trade etme
Şhortu hedge amaçlı ve kısa süreli kullanma.
Anlık kararla işlem yapmama.
Trend tersi işlem yapmama
Mümkünse
Senede bir iki dönem viop da işlem yapma Yanı her zaman pozda olmama.
SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Önümüzdeki dönem ne olabilir.
Öncelikle
Yaşanan tedarik problemleri orta uzun vadede bizim ülke şirketlerinin değerini çok ciddi pozitif etkileyecek. Bu en önemli konudur.
Şuan Global büyük para Türkiyeye mesafeli.
Global paraya daha rahat edeceği imkanları vermek ve bunu da Halka kahramanlık gibi göstermek lazımdır.
Oda DTH latı ortadan kaldırmak veya sabit kur rejimine geçmektir.
Ben 2022 de seçim olacağını düşünmekteyim.
Seçim de kullanılacak en büyük slogan ise
Global çetenin elinden Dolar silahını aldık olacaktır.
Yanı bu minvalde bir şey.
Durmuş Yılmaz açıklaması ve Dolardaki stres sadece faiz kaynaklı değildir.
Her ne kadar Durmuş Yılmaz açıklamadan çark etse de. Dolardaki stres de bunu yansıtmaktadır.
Buna aynı zaman da mecburlar.
Çünkü seçim olursa kazansa bu rezervler le devam edebilme ihtimali yoktur.
Özetle Mecbur oldukları bir durumu Muzaffer bir komutan olarak sunma ihtiyaçları da vardır.
Ayrıca
Seçimde slogan ve oy getirecek şeyler lazım.
Madem bizde enflasyonun ve faiz belasının, Yanı Tüm kotuluğun ana sebebi Dolardır.
O zaman DTH ları kaldırıyoruz.
Belkide aynı anda sabit kur rejimine geçeriz.
Bu argüman Bizim halkta negatif değil pozitif etki edecektir.
Düşük faizi herkes istiyor.
Dolar artmasa enflasyon da artmaz.
Buda halka anlatılacak bir konu
Yanı yazdıklarım saçma olabilir.
1999 Aralık rallisinde sabıt kur rejimi var idi.
Gelelim Ana mevzuya
Böyle bir durum olursa
Borsa bundan pozitif etkileneceklerdir.
Adamlar
Doları kaçtan satacağı
Ve sonra kaçtan alacağı belli olacaktır.
Aslında yabancının parasının garanti etme olayıdır bu.
Ama söylem başka olacaktır.
Bu durum ne zamana devam edecek.
Bu zaten bizde denendi tutmadı ve devalüasyon oldu.
Bu 2000 öncesi denendi ve tutmadı diyenlere cevap da vardır
Şimdiki Türkiye farklıdır
Gaz buluyoruz
İhracatımız artıyor
Ve Çarı acık vermeyeceğiz vs
Aslında bu senaryoya en iyi cevabı sn Deniz Hocam yazabilir.
Benim gördüğüm buna mecburlar
Hafta sonu
Fikir jimnastiği olsun
bir tek şort konusunda katılmıyorum. uzun vadeli bir yatırımda değiliz sonuçta. viop yeni vade ay başında spotun ortalama %5 yukarısından açıyor zaten. şortta zarar etmen için spotun o 2 aylık vadede %10 yukarı gitmesi lazım o da o kadar kolay değil. hiç aşağı gitmese bile karla kapatıyorsun vade sonunu. hele bide piyasa aşağı giderse şahane kar yazarsın bu fırsatı neden kaçırayımki? tabi ben genel anlamda konuşuyorum. şu dönemde dolar bist altın herşey yukarı gidiyor uzak durmak gerek ama bu durum geçici. nerden şortlayıp nerden kar alacağına dair sağlam bir tekniğin olmalı. dolar/tl çok şişmiş gibi duruyor pzt şortlayım bari seviyesindeyseniz viop işlerine zaten hiç bulaşmayın.
Borsalar genelde yukarı giderler
Arada da düzeltmeler olur.
Elbet bizim borsa son yıllarda kafasını yukarı hiç kaldıramadı
Ama Abd borsalarına bakın.
Sonuçta
Batanlar çoğunlukta şhorttan batıyor.
Dolar bazlı Bizim borsa diplerde
Bizim bankalar ve şirketler çok karlı
Vede Bankakarda çok büyük miktarda dolar bazlı sorunlu olacak var.
MB nin Rezev durumu ve sıfır tükenmişliği geçmişliğimiz var.
Yanı El mecbur durumu var
Ve Siyaseten de kısa süreliğine de olsa herkesi rahatlatma durumu ihtiyacı var.
Yanı sesli düşünce
Bir ülke düşünün toplam mevduatın yarısından fazlası yıllardır boşta duruyor.
Faiz getirisi de yok gibi.
Yanı benim ilgimi çeken taraf
Ve kafa yorduğum olurmu kısmı değil.
Olursa ne olabilir kısmı
Türkiyede ki en rahat kesim
Diyelim 100 bin kişi
Ve devasa para TL ye döndü
Sanırım önce müthiş bir altın talebi olur
Evlere zaten bir kesim dolar tutuyor.
Dolar karaborsa olur
Bir müddet
Ya sonrası
250 milyar dolar
TL ye döndü
Bu para ne olacak
Yanı borsa
Arsa
Ve binalar. Konutlar açısından
Sanırım
Her şeyin fiyati katlanır
Ya borsada bankaların durumu
Devasa büyüklükte TL mevduat ortaya çıkacak
Başlangıçta oluşacak şok ayrı bir şey
Sonra bu para ne olacak
Yanı
Ne olabilir
yahu size ne milletin dolarından..
milletin dolarını değil ilkel zihniyetin yaptığı israfı dilinize dolayın..
2014 cumhuribaşkanlığı seçimi öncesi tayyip'in mal beyanına bakın mesela.. mal beyanınd dolar var.. 200 bin dolar civarı olabilir.. yani biriktirmiş ve hesabında tutuyor ki o sırada başbakan..yani tl'ye en çok güvenmesi gereken insan.. kimse ona neden dolar tutuyorsun dedi mi? muhtemelen daha önce de vardı, hiç bir cumhuriyet kurumu ona neden doların var dedi mi? hayır..dememesi gerkir zaten..
şimdi akape nin ortaya çıkardığı rezil ekonomik durum için yalandan düşmanlar yaratılıyor.. komedi.. şu an problem dolar değil israftır.. yüksek vergilerdir.. vesayet rejimidir..beceriksiz yönetimdir..sureti haktan görünüp millete yalan söylemeyin, dilsiz şeytan olmayın..
Sabir kur rejiminin olumlu/olumsuz etki yapacağına dair bakışım şöyle olabilir.
Kısa vadeli olumlu gösterebilirler ama Orta vade de bozulma devam eder.
Şuan (seçimden önce) kendini kurtarmaya çalışmak dışında bir şeye dönüşeceğini sanmıyorum.
Globallerin baktığı pencerenin girdik ama çıkarken dolar kaç olacak olduğunu pek sanmıyorum.
Özellikle 2018-3ç'den sonra bozulmanın başladığını anladıklarını ve farklı bir risk haritasından bakmaya başladıklarından çıkış yaptıklarını düşünüyorum.
Bunda bariz değişim görmeden de geleceklerini pek sanmıyorum.
Son zamanlarda çok görüyorum. Şöyle ucuz, böyle ucuz (lafım meclisten dışarı) bir pazarlama oyunu oynanıyor hissine kapılıyorum.
Dışarıdakini geçtim. En basit, Dolar/TL deki bu bozulma, yüksek faiz ortamına geçişte nasıl hareket edecek az/çok biliyoruzdur. Geçmişte tecrübe ettik.
Bunu içerideki büyüklerde görüyor. Muhakkak kendi hisselerini alanlar olacaktır (oluyor da) ama kendi maliyet hesabını yapamayana hep cezayı kesmişlerdir.
Ucuzluk, işlerin normal seyrinde/düzende gittiği yerlerde geçerlidir. Şuan ne bir ülke ile, ne bir bölge ile kıyaslanacak konumda değiliz.
Seçimlerde olası bir değişim olursa, zaten dış ilişkilerde bir U dönüşü yaşanılması kaçınılmaz ve bu ilk etapta parayı çekecektir.
Risk penceresi değişmeye başlayacaktır. Global risk iştahına göre hareketleri görmeye başlarız gibime geliyor.
Ülkece fantezi yaşarız. Dolar/TL - Altın kripto gibi gider.
O dediğin paranın büyük bir kısmı bozulmak yerine dışarı kaçar.
İçeride ne yeriz/ne içeriz düşünemiyorum bile... Kısaca işler rayına oturana kadar bir 10 sene alır sanırım. Yani o arada ne olabilir.
Yazdıklarının bazıları çok saçma... Mb da eksi 40 50 milyar dolar varken ve başımızda böyle saçma kişiler varken bu dolar düşmez...
Ekonominin bu kadar berbat olmasının sebebi kesinlikle dolar değil.. yıllardır süregelen yolsuzluklar ve haddi hesabı olmayan yenen paralar...
20 yıldır ne vergiler toplandı, ne paralar aktı kasaya... Bütün devlet kurumları satıldı... Bu paralar nerelere gitti.. 1923 den 2002 ye kadar harcanan paradan daha fazlası bu 20 senede yok edildi.. doların çıkışı bunu örtmek için bahaneT782H cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
şu anda abd li birisi araba için 20 bin dolar ödüyor..
sen 40 bin dolar ödüyorsun..
ortalama bir araba için fazladan 20 bin dolar ödüyorsun.. 20 yıldır sürekli ödüyorsun.. bütçenin ortalamada %25 'i civarı batı ülkelerinde olmayan bir zulüm vergisi için ödüyorsun..bu kadar kaynağa rağmen ülkeyi getirdikleri rezil durum ortada.. üstelik 20 yıl boyunca kesintisiz tek başına yönetmişsin ülkeyi. insanda biraz utanma olur.. ama hala başkalarını suçluyorlar..
Arkadaşlar
Durmuş Yılmaz bir açıklama yaptı.
Sonra çark etti
Fakat
Dolardaki stres sadece faiz artışını fiyatıyor gibi durmuyor.
Ben şuan konuşulan bir ihtimalin
Varsayımsal olarak olursa bizim piyasalara etkisini,
Özellikle de borsaya etkisini merak ediyorum.
Yanı hafta sonu
Biraz fikir jimnastiği etmekle ne kaybimiz olur ki
Sabit kur veya benzeri şeylerin
Uzun süre devam ettirilmesi mümkün değil.
Ama MB de de rezev yok
Dolarda habire artıyor
Yanı gidip İMF den para almayacaklarına göre
Ne olabilir
Ne olursa
Etkisi ne olur
Bunu tartışmaktan ne zarar olur ki.
mb rezerv yok onu biliyoruz da neden rezerv yok ?? soru budur.. geçmiş yıllarda vardı da neden şimdi yok ?? 20 yıl boyunca ülkeyi yönet, her şeyi sat, üstüne borç al, o yetmez onun üstüne de tüm yatırımları londra mahkemeleri üzerinden ipotek et, millet bir 20 yıl daha onlara çalışşsın.. köleleştirilsin..
sen 20 yıl boyunca hiç bir şey yapmamışsın, dolar neden çıkıyor diye merak ediyorsun.. meraka gerek yok her şey ortada zaten..
Sabit kur rejimini bir nevi 6,85 ten 128 milyar dolar satarak denemiş oldular. Teorik olarak hiç bir fark yok.
Arkadaşlar biraz objektif olun. Ha yok bunlar ne yaparsa yapsın ama bunlara halel gelmesin diyorsanız diyeceğim bir şey yok.
Komple battık. Tartışacak pek gri alan kalmadı :)
Hocam dolar düşer veya düşmez onu bilmiyorum.
Esas
Sonraki yazdığın önemli
Başımızdakiler
MB de rezev olmadığına göre.
Başka neler bulabilirler
Varsayımsal olarak
Onların piyasaya etkisi ne olabilir
Geçmişte MB nin yaptıklarını hatırlayın
Benim faizim 10 diyordu mesela
Ama o faizden para vermiyor
GLP nin faizi 15 diyordu
Ve parayı ordan veriyordu.
Sordan
Faizim 10 diyordu.
Kimi kandırıyor du
O nedenle
Normal zamanlarda değiliz ki
Şuan maliye bakan yrd si
Bize enflasyonun üstünde faiz ver diyenler kendileri nasıl yapıyor Acaba diye soruyor.
AB ve ABD deki duruma işaretle
Şimdi bu adam
Belki de hazine bakanı olacak.
Yanı mantıksal olarak kesinlikle olmaması gereken konuları tartışıyoruz ki
Şuan net olan şeyler
MB faiz düşürmekte
Gelecek ay daha da düşecek
Bu net mi
Evet
Enflasyon daha da artacak
Buda net mi
Evet
Peki
Bu durumda dolarda artmaya devam edecek
İşte burada başka bir hazırlık varmı diyorum
Olursa ne olur
Ve etkisi neler olur
Yanı kabaca fikir jimnastiği ediyorum
bu ilkel zihniyet yaptığı köprünün geçiş ücretini dolar ile hesaplıyor.. yalan mı?? hayır tamamen gerçek..
kendi vergilerine dolara endeksli zam yapıyor mu? yapıyor..
zaten her şey dolarize olmuş.. bunu yapan halk değil ki.. bu ilkel zihniyetin kendisi yaptı..
bu ilkel zihniyetin diğer bir yalanı da "abd bizden daha borçlu"..kagıt üstünde doğru..ama kendi parasıyla..
ama sen dolarla yani onların parasıyla borçlusun..
ayrıca.. senin kendi paranla olan borcun da çok fazla ama onu dert etmiyorsun .. neden ? çünkü enflasyon yaratırsın istersen veya para basarsın.. yani hiç endiişe etmiyorsun ne kadar tl borcu var diye.. abd de o nedenle kendi borcuna endişe etmesine gerek yok.. ama senin dolar borcuna endişe etmen gerekir.. venzezuela ve arjantin diye bir hafızanı tazele..
Senelerdir neden yapılmadığını geçtim. Neden araştırlmadığını da merak ettiğim tek şeydir.
Madem bu kadar Dolara bağımlıyız ve Dolar/Altın alımlarının önüne geçecek bir alternatif arıyoruz. (Arıyormuyuz muamma)
Neden, ilk etapta XU03'u tamamen dolar bazlı hesaplamara geçirmeyi araştırmıyoruz.
dolar bazlı işlem: bunu sen de yapabilirsin enstrümanlar hazır zaten, sadece işlem maliyetleri biraz artıyor bizim gibi yatırımcılar için ama kurumsallar için pek problem değil..
endeks alacaksın o zaman "endeks al dolar sat" yaparsın..
endeks satacaksın o zaman "endeks sat dolar al" yaparsın..
aynı anda iki emir gönderirsin..yaklaşık eşit parasal büyüklükte..oldukça standart..ben zaman zaman yapıyorum..