Peki repoyu yapmak icin hisse senedi alim satmak sartmi .birde varlik dediginiz nedir teminat
Printable View
Reponun tanımını yazmıştım bir önceki sayfada başka bir tanım daha yazalım REPO; kısa dönemli bir menkul kıymetin belirli bir dönem sonunda ilk satıcısı tarafından geri alınmasını öngören bir satış işlemidir. Repoları diğer para piyasası araçlarından ayıran en belirgin özellik, bir menkul kıymetin gerçek vadesinin alıcı ve satıcının ihtiyaçlarını karşılamak için kısaltılmasıdır.
Aslında bunlar arka planda olanlar siz repo yaparken. Hisse senedi alım-satımı söz konusu değil. Siz parayı veren kısım oluyorsunuz size hisse senedi vermiş gibi oluyor pay repo yaparsanız fakat siz repo olarak görüyorsunuz varlıklarınızda. Reponun vadesi ne kadar ise o gün size paranın faizini ödüyor aracı kurum.
Benim tarafımdan yapılan işlemler dün hesap açtırdım iş yatırımda. İş yatırım en az 50K istiyor hesap açmak için bu arada. Bugün para gönderdim hesabıma ve repo oranını sordum. MT 23.49 dedi ve repo yapılacak bugün.
İş yatırımda hesap açma işlemi bir günde tamamlanıp aynı gün pay repo yapılabiliyor mu? Pay repo aynı gün valörlü işlemeye başlıyor mu? 50k'nın daha üstünde miktara repo yapmak için bu ayrıntılar önemli. Valör başka güne atıyorsa faiz kaybı olur ve pek bir esprisi kalmaz kanımca diye sordum
Yazılarım yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir
Hesap açma işlemleri 30 dakika falan sürüyor. Hesabınız o gün aktif oluyor. Hesabınıza para gönderip öğleye kadar repo istediğinizi bildirmeniz gerekiyor. Yani sabahtan giderseniz valör kaybı yaşamayabilirsiniz fakat kesin bilgi için MT ile görüşürseniz daha sağlıklı olacaktır. Ben öğleden sonra 3 gibi gittiğim için o gün para göndermedim hesaba bugün sabahtan gönderdim. Yıllık masraf vs. sordum herhangi bir ücret almadıklarını söylediler. Sadece para transferlerinde EFT için 2 TL, İş Bankası hesabınız varsa 1 TL havale ücreti olduğunu söylediler.