Borsa çok derin bilgi istemiyor. Borsaya dair tüm bilgiler internetten bir günde öğrenilebilir.
Printable View
Borsa çok derin bilgi istemiyor. Borsaya dair tüm bilgiler internetten bir günde öğrenilebilir.
İnsanın kendini bilmesidir en zor edineceği bilgi: Hırs, temkin, sabır...
Çalışmasına gerek yok ki, stoplu devam ediyor öğretmenim :he:
Nasıl yani!!
Ya hocam arkadaş kene gibi yapışıyor palanın sırtına, herkes döküldü bi tek, Tek abi düşmüyor palanın sırtından
hımmm aferin tek e üüüleyse
Hocam bence bu arkadaşın yükseklik korkusu yok, ondan olabilür, hazır konumuz açılmışken bir soru soralım
Stop seviyeniz yukarı revize edildi mi yoksa yine aynı rakkammı
Abi, BIST 100 1550 altında ardışık kapanışlardı stopum. Haftaya yukarı seviyelerden güncellemeyi umuyorum stopumu. En son, "Sınırımız gökyüzü, stopumuz bulutlar." demiştim.
Çok şükür günlük vaka sayısı geriliyor (Dün 23 bin 637'ydi, bugün 22 bin 583.), aşılanma artıyor. Camilerde normal saf düzenine geçilmesi de haftanın güzel haberiydi.
- Abi! Bu araba çok benzin yakar, 2500 cc.
- Yaksın ya!
İmreniveririz bu söyleme, biz de çok benzin yakan bir araba alırız. Halbuki o çift maaşlı, biz tek maaşlıyızdır. Maaşımız da onlardan birinin maaşının üçte biri kadardır.
- Bey, arabamıza atlayıp çocuklarla şehri bir turlayalım mı?
- Hanım araba çok benzin yakıyor, evde oturup çocuklarla çizgi film izleyelim.
"Ayağını yorganına göre uzat." ne güzel bir atasözüdür, ama başkalarının yorganına göre uzatırız ayağımızı.
Yıl 2021 olmuş, yeni oturulmuş masaya iklim konusunda. Masadan bir anlaşma çıksa da çocuklarımız değil çıkarlar öncelenmiş. Yazık! https://www.bloomberght.com/bm-iklim...arildi-2291983
Değerler kenara atılmış, insanlara çok mantıklı gelen ilkel temeller üzerinde anlaşılmış toplantıda bence.
Tekrar anımsamamak mümkün mü Kızılderili Şefi Seattle'ın o meşhur sözünü?
Yazım, beğeninize:
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
Başarılı bir başlık konuyu tanıtır, daha başarılı başlık ise ilgi çekicidir. Maydanozun yararlarını anlattığınız bir yazı düşünün. Yazıya "Maydanoz" başlığını koyarsanız konuyu tanıtmış olursunuz. "Yeşil Mucize" derseniz aliyyülâlâ olur.
Bence "İklim Değişikliği" yerine daha korkutucu bir başlık bulunmalı. "Dünya'nın Sonuna Doğru" ya da "Kıyamet". Başlık yumuşak olunca mesele ciddiye alınmıyor.
İklim değişikliği denince mevsimlerin yer değiştirdiği sanılıyor sadece. Kışların biraz ılık geçmesi geliyor akıllara. "Eskiden kışın soğuktan donardık. İklim değişikliği iyi oldu." diyenler bile vardır.
Buzulların erimesiyle Dünya'nın kabuğunun bükülmesi, atmosferdeki karbondioksitin artması, sera gazlarıyla Dünya'nın büyük bir seraya dönüşmesi, suların yükselmesi, sulardaki oksijenin azalması, yeryüzündeki canlı dağılımının farklılaşması, orman yangınları, seller, göçler (2014'te Yeni Zelanda iklim değişikliğini iltica nedeni saydı.) ve sayfalara sığmayacak, tahmini güç felaketler iklim değişikliğiyle ilgili.
Devletler sanayi atıklarına, betonlaşmaya, tarım ve hayvancılığa; bireyler enerji tasarrufundan tutun, araba egzozuna, evdeki çöpe kadar dikkat etmeli. Aksi takdirde birkaç yüzyıl sonra gezegen elden gidecek.
Yıl 2021 olmuş, ülkeler iklim değişikliği konusunda yeni yeni masaya oturuyorlar!.. Geç olsun da güç olmasın...
Kızılderili Şefi Seattle'ın UNEP (Birleşmiş Milletler Çevre Koruma Teşkilatı) tarafından çevre konulu en güzel metin olarak kabul edilen mektubundan: "Dünyaya zarar vermek onun yaratıcısını küçümsemektir."
https://i.hizliresim.com/dew6j5w.jpg
TA 35 +53, TASI +28 an itibarıyla: https://tr.investing.com/indices/maj...-0-gaNycGzND5E
- TASI'nın bizle alakası ne TEK?
- Bir de TA 35'i atmış buraya!
- "Borsada hiçbir veri tek başına yeterli değildir, ama her veriye bakmak sıkı çalışmanın gereğidir." değil mi öğretmenim?
Aferin Ayşe, sana iki tane yüz veriyorum!
Mine çiçeğinin yapraklarında yaratıcımla tanıştım.
haftaya dedin daha haftanın ilk gününde umduğunu buldun tek abi kalbi temiz bir kişiliğin var üstelik sabır ve stratejik olarak trende kene gibi yapışmasını öğrenmişsin, abi bende ilerde senin gibi olmayı hedefliyorum, fakir geldik fakir gitmeyeceğim abi stopunu kaça güncelledin 1650 mi
Estağfirullah abi. Ekranda yanıp sönen yeşil ve kırmızılar bizleri hipnotize etmemeli, yani ekranı çok fazla seyretmemeliyiz. Daha önce belirttiğim gibi aralık ayında BİST'ten daha güçlü bir performans umuyorum. Belki param az olduğundan pozisyonumda rahatlıkla durabiliyorum... Stopum artık sembolik, BİST 100'de 1700 altında ardışık kapanışlar. (7278, 7280, 7281, 7290 nolu gönderilerimde BİST 100 hakkında tahminler içeren grafikler çiziktirmiştim acemice.)
Borsada para kaybetmekten alınacak bir ders yok! Bir atasözümüz, "Zararın neresinden dönersen kârdır." demez mi? Bağırdığımız acıyı yeni sorumsuzluklara yelken açacak intikama dönüştürmemiz yaşamımızı daha da kötüleştirebilir. Bizim gibi fakir fukaranın para kaybetme lüksü yok. Dikkat edelim, para kaybetmekten pişmanlık duymamak gibi bir huy yerleşmesin içimize.
Bugün bir kaşar peyniri alacaktım. En ucuz kaşarı bulmak için üç dört market gezdim, ettiğim kâr yedi lira... Biz böyle yaşayan insanlarız... Ucuza aldığımın süt oranı düşük, biliyorum. Evde bizi bekleyen çocuklarımız bilmez bunu.
Tavuk sucuğu alıyorum, kilosu 15 lira. Nereden ayırt edecek çocuk tavuk, dana sucuğunu? Şapır şupur yiyor.
Ama tavuk sucuğuyla o az sütlü kaşar peynirinin bir tostu oluyor!.. Yok böyle bir lezzet!..
- Buyurunuz efendim, siparişinizi alayım!
- Şefin tavsiyesi nedir acaba?
- Özel bir tost efendim, içinde enfes tavuk sucuğu ve az sütlü kaşar peyniri.
- Yanında içecek ne alırsınız efendim ayran, kola?
- Ben bir şey almayayım!
- Ben de almayayım!
Aslında temel problemimiz, "Vadem uzun, yarı param cebimde." prensibine uymamamız. BİST'in yükseleceğini düşünüyorum ve on bin lira param var diyelim. İki bin lirayla bir hisseye çok rahat girebilirim, tüm paramla girmek beni strese sokar ve hatalar zincirini başlatabilir.
Borsada yönü bilmek, bilinmesi gerekenlerin en önemlisi değil belki de. Vade seçimi, borsaya tüm parayla girmemek, kâr realizasyonları... bunlar yönü bilmekten daha önemli gibime geliyor... Belki de bu sırdan dolayıdır borsada kompetan olanların da bazen çok zarar etmesi.
Televizyonlarda görürsünüz eli yüzü titreyen, göz kapaklarında tik oluşmuş ekonomistler... Her şeyin başı sağlık arkadaşlar... Başa gelen her şeyde bir hayır vardır.
Hikâyem, beğeninize:
TANIŞMA
- Hemen iki ünite O Rh pozitif kan bulmanız gerekiyor!
Adam, doktor odasından çıktı... Sabahın beşi... Yabancı bir şehir... Diğer kan gruplarına nispeten zor bulunan bir kan grubu... Ümitsiz bir şekilde koridordakilere seslendi:
- Yenidoğan kızım için kana ihtiyacımız var, çok acil! Acaba aranızda kan grubu O Rh pozitif olan var mı?
Koridorun uzak köşesinden iki genç kız bağırdı:
- Abi, bizimki!..
Adam kulaklarına inanamadı. Şaşkınlıkla bir müddet sustu. Bir çırpıda iki ünite kan bulmuştu... Melek miydi bu kızlar?
Kızlar adama tekrar seslendi:
- Abi, bizim kan grubumuz O Rh pozitif!
Hemen kan verme bölümüne gidildi, kanlar verildi... Adam kızlara çeşit çeşit meyve suları uzatırken durmaksızın teşekkürler ediyordu:
- Ne demek abi? İnsanlık vazifemiz!..
- Telaşeden sizinle tanışmaya bile fırsat bulamadık. Bana adlarınızı bağışlar mısınız?
- Sibel!
- Dilek!
"...Hormonlar, vitaminler, proteinler, karbonhidratlar gibi hayati öneme sahip maddelerin doku ve hücrelere taşınmasını sağlar. Oksijenin akciğerlere taşınması ve karbondioksit gibi zararlı gazların vücuttan uzaklaştırılmasında görev yapar. Taşıdığı hormonlar, vitaminler ve inorganik maddeler aracılığıyla hücreler ve organlar arasında iletişimi sağlar. İçerdiği çeşitli hücrelerin yardımıyla vücudu mikroorganizma ve toksinlerin etkisinden korur...."
Adam evde internet sitesinde kanın özelliklerini okuyordu. Eşi, kendi âlemine dalmış adamın yanına geldi. Masanın üstündeki mısrayı gördü:
- O! Ne kadar kibar bir mısra: Mine çiçeğinin yapraklarında yaratıcımla tanıştım.
- Mısrayı güncelledim: "Kan damlacıklarında yaratıcımla tanıştım"
Adam kalktı. Balkona doğru yürüdüler.
- Sibel Dilek uyuyor mu?
- Hem de mışıl mışıl... Ninnisiz uyuyamaz oldu, şu an zengin bir ninni repertuvarına sahibim sayesinde... O kibar mısrayı sen yazmış olamazsın, sen öyle kibar mıydın?
- Ben her zaman kibarım.
İkisi aynı anda tekrar etti:
- Mine çiçeğinin yapraklarında yaratıcımla tanıştım.
https://i.hizliresim.com/hbdrruz.jpg
Güncelledim hikâyeyi:
TANIŞMA
- Hemen iki ünite O Rh pozitif kan bulmanız gerekiyor!
Adam, doktor odasından çıktı... Sabahın beşi... Yabancı bir şehir... Koridordaki sandalyelerde uyuklayan hasta yakınlarına ümitsizce seslendi:
- Yenidoğan kızım için kana ihtiyacımız var, çok acil! Acaba aranızda kan grubu O Rh pozitif olan var mı?
Koridorun uzak köşesinden iki genç kız bağırdı:
- Abi, bizimki!..
Adam kulaklarına inanamadı. Şaşkınlıkla bir müddet sustu. Bir çırpıda iki ünite kan bulmuştu... Melek miydi bu kızlar?
Kızlar adama tekrar seslendi:
- Abi, bizim kan grubumuz O Rh pozitif!
Kan verme bölümüne gidildi, kanlar verildi... Adam kızlara çeşit çeşit meyve suyu uzatırken durmaksızın teşekkürler ediyordu.
- Ne demek abi? İnsanlık vazifemiz!..
- Telaşeden birbirimizle tanışmaya bile fırsat bulamadık. Bana adlarınızı bağışlar mısınız?
- Sibel!
- Dilek!
"...En dar kılcal damarlardan kolayca geçebilir. Hormon, vitamin, protein, karbonhidrat gibi hayati maddelerin doku ve hücrelere ulaşmasını sağlar. Oksijeni akciğerden dokulara taşır. Karbondioksiti vücuttan atar. Hücre ve organlar arasında iletişimi düzenler. Vücudu mikroorganizma ve toksinlere karşı korur. Vücut sıcaklığını belirli sınırlar içinde tutar. Gerektiğinde pıhtılaşır. Özellikleri bazı organlar tarafından sürekli kaydedilmektedir..."
Adam evde, internet sitesinde kan hakkında yazılara dalmıştı. Eşi adamın yanına geldi. Masanın üzerindeki mısrayı gördü:
- O! Ne kadar kibar bir mısra: Mine çiçeğinin yapraklarında yaratıcımla tanıştım.
- Mısrayı güncelledim: "Kan damlacıklarında yaratıcımla tanıştım"
Balkona doğru yürüdüler.
- Sibel Dilek uyuyor mu?
- Hem de mışıl mışıl... Ninnisiz uyuyamaz oldu, zengin bir ninni repertuvarına sahip oldum sayesinde... Mısranla sermest oldum bu arada. O mısrayı sen yazmış olamazsın. Sen öylesi kibar mıydın?
- Ben her zaman kibarım.
İkisi aynı anda tekrarladı mısrayı:
- Mine çiçeğinin yapraklarında yaratıcımla tanıştım.
- Çok önemsiyorduk sanki, güncellemiş hikâyeyi!
- Merakla bekliyorduk(!)
Borsada hangi haberin ne zaman alınıp satıldığını biz küçük yatırımcılar bilemeyiz. Belki de dolar yarınki Merkez Bankası faiz kararını bugün satın aldı, bilemeyiz... İyi kötü bir stratejimiz varsa ona tutunuruz. Sokaktaki ticaretimizde nasıl özenli, temkinli, sabırlı davranıyorsak burada da öylesi davranmalıyız. Haksız mıyım Bozkurt abi?
BİST dört ayda toplayamadığım puan kadar aşağı yukarı hareket etti bir günde... Yatırımcının iştahını kabartan bir hareket alanı. Günlük alım satımda bu hareket alanında iki kez terste kalmayı da hesaba katmak lazım! Yanıp sönen yeşil ve kırmızılar insanı hipnotize eder.
Tek abi stopunu kaça revize ettin.
MSCI'nin 18.20'deki kapanışı: 21.30 https://invst.ly/wng7u MSCI'de alım sürerse yarın BİST'te artı boşluklu bir açılış görülebilir.
Dört aydır EKGYO'da azıcık paramla işlemsiz bekliyorum; artık geniş fulelerle yürü EKGYO, gözünü seveyim!
Günaydın bu arada... Dünya piyasalarını kontrol edelim, iyi... Her şeyin başı sağlık. Kaçırdığın fırsatlar seni katiyen üzmesin. Ailecek sağlığınız yerindeyse muhtaç değilseniz kimseye gerisi boş!
Dün bir arkadaşım: "Çocuklarım üniversite deneme sınavında çok başarılı olmuş. Sonuçları gördüm. Şu alışveriş merkezi benim olsa o kadar sevinmezdim!" dedi.
https://invst.ly/wnn6z Abi bu nasıl bir yükseliş! "Bundan önce üzülecek o kadar anılarımız var ki inan buna üzülmeye sıra bile gelmez." demiştim kardeşime dört sene önce arabayı sekizde bir fiyata satmaya üzüldüğü için... Sustu... "Doğru söylüyorsun." dedi...