Neden öyle dediniz..herkes birbirinden bir þeyler öðreniyor aslýnda..ha ortam demokratik deðil diyorsanýz, bir þey diyemem..selamlar..
Printable View
Unutulan önemli bir detay var.
2002-2011 arasýndaki yüksek büyüme ve refah yurt dýþýndan alýnan ciddi miktarda borç ile saðlandý.
2002 yýlýndaki dýþ borç 20-30 milyar dolar iken
2018 itibari ile kabaca 480 milyar dolar.
Ýþte o gördüðünüz arabalar, evler, cep telefonlarý bu 480-30= 450 milyar dolarlýk dýþ borçlanma artýþý ile saðlandý.
Bunun üzerine 80 milyar dolarlýk ta yurt dýþý firmalara yerli firmalarýmýzý sattýk yani özelleþtirdik.
Toplam sarf ettiðiniz para içerideki özelleþtirmeler ile birlikte 540 milyar dolarýn üzerinde.
Bu parayý katma deðerli imalata çeviremedik.
Þimdi bu kaynak azaldý ve geri ödeme zamaný geldi.
Size þu anda çalýþmakta olduðunuz iþlerin ve cebinizdeki paranýn çok büyük bir kýsmýnýn bu dýþ borçlanmanýn bir gölgesi olduðunu söylesem çok fazla kiþi itiraz edebilir ama matematik yalan söylemez.
Yurt dýþý firmalar tarafýnda satýn alýnan , özelleþtirilen kamu teþekküllerinin de son yýllarda karlarý doðal olarak yurt dýþýna akmaya baþladý.
Bu ülkenin geleceðine , çocuklarýna özellikle son 15 yýlda artmýþ olan ciddi bir borç miras býrakýldý.
Gelecek nesillere çok büyük bir haksýzlýk yaptýk.
Çok þey deðiþti, o zaman 30 milyar dolar dýþ borç vardý , þimdi ise 480+80 milyar dolarlýkta özelleþtirme yani 540 milyar dolar para buharlaþtý.
Eðer koþullar deðiþmemiþse bu parayý israf ettik demektir.
Peki israf etmek tanýmý bu iþ için yeterli mi?
Deðil.
Zira israf ettiðimiz bu para babamýzdan kalan miras deðildi, bu parayý borç alarak israf ettik.
Yani ödeyeceðiz.
Peki hangi þartlarda ödeyebileceðiz.
Ancak ekonomik kölelik ile.
Hem de gelecek nesillerimize pranga olarak taktýðýmýz ......
Gerçi yazarken gördüm Sn.rxpu daha geniþ deðinmiþ ama..bende kýsaca yazayým..
Enflasyon deðiþti..
Borçlanma miktarý deðiþti..
Borcun yapýsý deðiþti..
Elimizdekilerin sahibi deðiþti..
Betonun þekli, miktarý deðiþti..
Ýthalat deðiþti..
Ýhracatýn yapýsý deðiþti..
Sýcak paranýn miktarý deðiþti..
.....
Az gittik uz gittik, dere tepe düz gittik..:)
Forbes dolar milyarderleri listesine en çok adam ekleyen bir ülke olduk sonunda.
Al takke ver külah paralarýn nereye gittiði belli.
Eee.
Doðrudan yandaþýn cebine milletin parasýný koyamayacaðýna göre, gelsin asrýn yatýrým projeleri...
Daha mý iyiyiz 20 yýl öncesine göre ?
Nereden baktýðýna göre deðiþir.
Mesela Nagehan Alçý'ya sorarsan o Boðaz manzaralý evinin penceresinden bakar söyler sana: Valla bence daha ÝYÝ...
Milleti þeysine çey edeceðini sesinden duyduðumuz müteahhit takýmýndan Mehmet Cengiz'e soracak olursan eminim o da ayný yanýtý verecektir. OTOMATÝK...:)
Ama bana soracak olursanýz halkýn durumu ve de geleceði eskisinden bin beter.
Reel kesimin seçtiði geleceði olmayan sektörlerde yaptýðý yatýrýmlara saçtýðý paralar ve de borcu bir felaket...
Ama bu baþlýktaki yandaþa sorarsan vaziyet berkemal...:)
Bu baþlýktaki "emekli takýmýný" (!) meydanlara doldurduklarý kafasý çalýþmayan, þakþakçý ekmek arasý tavuk döner takýmý zannediyor kýt zekalý yandaþlar kanýmca...
toplam 600 milyar $ dýþ borç önümüzdeki 30 yýlý ipotek etti. ödenmesi imkansýz, bir yol var güneydoðunun komple emperyalistlere satýlmasý. amaç bu zaten, bu alýk halk yýðýnlarý 15 senede gelen paranýn karþýlýksýz olduðunu sandý.Bir laf var: "Bedava peynir sadece fare kapanýnda olur."
Dolar, geliþen ülke para birimleri karþýsýnda deðer kaybediyor
Yazar: Þenay Þerefoðlu
ABD Baþkaný Trump’ýn ithal çelik ve alüminyuma ek vergi getirilmesi teklifinin ardýndan küresel piyasalarda endiþeler artarken AB’nin de ABD’deki bazý ürünlere ek vergi uygulayacaðý haberleri dolardaki baskýyý artýrdý. Dolar bugün geliþen ülke para birimlerinin çoðu karþýsýnda düþüþ yaþarken USD/TRY kuru da 3,80 seviyesi altýna geriledi.
Dün açýklanan enflasyon verisinin ardýndan 3,8290 seviyesine yükselen USD/TRY kurunda PPK toplantýsý öncesinde bir miktar düþüþ beklediðimizi dünkü raporumuzda da belirtmiþtik. Bugün kurda yaþanacak düþüþlerde 3,78 tabanýnýn korunmasýný bekliyoruz. Yarýn yapýlacak PPK toplantýsýnda kurulun sýký duruþu vurgulamasýný, ancak enflasyondaki yüksek seyre de dikkat çekmesini bekliyoruz.
Dolar, tarafýnda istihdam öncesi zayýf seyir bir miktar daha devam edebilir, ancak zayýf dolara karþýsýn kurdaki düþüþler sýnýrlý kalabilir, çünkü TL tarafýnda kýrýlganlýða neden olan enflasyon ve cari açýkla beraber jeopolitik riskler güncelliðini koruyor.
Hepsini geçtik þu hükümetin saðlýk olayý bile dünyada eþi yok .bir kiþi çalýþýp 4 kiþi saðlýk hizmetlerinden sonsuz faydalanýyor ...
[device_name] cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Geliþen ülke paralarý karþýsýnda dolar deðer kaybediyormuþ!!..çok komik..:)
Baþkaným, inanmayýn bunlara..istedikleri yere sürüklüyorlar piyasalarý..
Bu korumacýlýk iþleri çýkmaz sokaða bir girerse, ABD'nin dýþ ticaretinin azalmasýndan dolayý önce kimler etkilenir..Çin ve nezninde diðer geliþen piyasalar..sonra büyüklere gelir sýra..
Nihayetinde durgunluk ve borçlar, EM'ler için mükemmel ikili..:cool:
[QUOTE=enki;1819883]Tamamda..bu sonsuz faydalanma iþi, sonsuza kadar sürecek mi..:)
Bak her geçen gün pahalanýyor bu saðlýk iþleri..direkt ve indirekt..
çok doðru b grubu bir özel hastanede artýk ,65 tl muayene farký çýkýyor ..
Hiçbir þeyi beðenmiyorsunuz caným...
Borç aldýk ama ödemeyiz olur biter veren düþünsün...
2000 yýlýnda akýllý cep telefonu alamazdýk þimdi 2 senede iki adet alýyoruz...
2000 yýlýnda 4x4 binemez dýþarda pýrzola köfte yemek hayaldi...
2000 yýlýnda avm gidemezdik þimdi hafta sonu hep gidiyoz...
çok geliþtik 500 milyar harcadýk sefamýz olsun...
ölümlü dünya tak kafaya huniyi gez kasmayýn by kadar....
Cumhuriyetin kazanýmlarýný sattýk savdýk ohh....
özet bu... birileri iyi dünyalýk yaptý bu arada olsun....
ironi = inori
Yeþil kart sistemi aslýnda mantýklý bir sistem.iyi uygulanabilseydi sosyal devlet ilkesinin gereði olarak toplumsal barýþa katký saðlardý. Ancak uygulamada ihtiyacý olan da olmayanda yeþil kart aldý. Evinin önünde araba olan adam yeþil kart aldý. Bu nedenle SGK.battý bu kayýrmacý uygulamalarla.
Geçen günlerde, bir arkadaþ: "HSBC'nin 45 güne kadar ve günlük hesapta, Dolara %4,5 gibi bir oran verildiðini" ifade etmiþti. Araþtýrdým, HSBC'nin web sitesinde böyle bir günlük Dolar mevduat bilgisine ulaþamadým. O arkadaþ bu bilgiyi bir güncellese ya da sözünü ettiði mevduatýn adýný yazabilirse iyi olacaktýr. Þimdiden teþekkürler...
Süre politikacýlarýn yoðurt yiyiþine göre deðiþir. Ama toplam çekilecek acý yani dertlerin zamana göre integrali eþittir.
Ýster derteri yüksek yoðunlukta ve hýzda çekip daha kýsa sürede prangayý gevþetirsin
Ýster dertleri düþük yoðunlukta ve hýzda ama sürekli bir buhran þeklinde çekip çok daha uzun bir zaman prangayý takarsýn.
Ama dediðim gibi çekilecek toplam acý deðiþmez. Zira çekilecek toplam acý yaptýðýn hatalarýn ve tembelliðin toplamýdýr.
Aslýnda bunun gerçekten de politikacýlarla da temelde bir ilgisi yok. Toplumun genel bir performansý var bu performansa göre ortaya bir fatura çýkýyor. Politikacý belki bunu %15-20 oynatýr.
Kimi politikacý halihazýrdaki iktidar gibi bu faturayý ödemek için uzun ve buhranlý yolu seçer.
Kimisi geçmiþte olduðu gibi daha yüksek bir dozajda ama kýsa süreli ekonomik krizler ile (örneðin 2001 krizi).
O nedenle politikacýlara fazla takýlýp iþin özünden uzaklaþmamak lazým.
Mühim olan halkýn sosyolojik yapýsý ve buna baðlý ortaya koyduðu ekonomik performansý.
Ancak þahsi fikrim düþük ekonomik performans nedeniyle çekilmesi gereken acýyý öteleyerek daha da içinden çýkýlmaz bir buhran haline getiren politikalarýn hatalý olduðu yönündedir. Zira bu halkýn kendi geleceði ile ilgili hatalý kararlar almasýna neden olabilir. Yani halk bu tür bir politika sonucu yanýlgýya düþebilir. Algýsal olarak sahip olduðu sorunlarý daha küçük varlýklarýnýn ise daha fazla olduðu hissine kapýlýr.
Ancak tüm bu farklýlýklar dahi uzun vadede her þeyin dengeye gelmesini engelleyemez. Uzun vadede varýlan denge tüm bu farklýlýklara raðmen politikacýlardan baðýmsýz olarak halkýn gerçek ekonomik performansýnýn ve yarattýðý katma deðerin tam yansýmasýdýr.
[QUOTE=r.lucas;1819926]hastaneler hastaneler Çinin nüfusu 6 milyar toplamda Çin’de 6 adet hastane yoktur ben guanzoya gitmiþtim Çinli bir rehber kýz vardý grip oldum hastane nerde demiþtim yada eczane gidip ilaç yazdýraracaðým hastane sadece Pekinde var demiþti hastane koca þehirde yoktu þok olmuþtum kýz köþede bir dükkana götürmüþtü çok tuzlu birþey içtim boðazýmý yaktý yalnýz hemen iyileþtim ben o günden beri hastaneye gitmem ilaç almam hastalýða inanmam hastalýklar bence çok yemek yemekten kaynaklanýyor olabilir yarým kiilo meyve yiyen var þaka yapmýyorum 4 adet muz yiyen var bende bir oturuþta en fazla 1 adet yemek gerektiðini bilen yok az yiyip çok çay ve çok tuz tüketince hastalýk uðramýyor birde az et tavuk yok yalnýz tuz deniz tuzu olmalý Kaya tuzu çok zararlý içinde arsenik aleminyum aðýr metal var kýx Çin’de 288 yýl yaþayan birinden bahsetmiþti o doðduðu günden beri yemek yememiþ sadece meyve ve çið sebze yemiþ çay içmiþ sabah çay içmiþ öðlen hiç yemek yemezmiþ yâri aç yarý tok yaþamýþ onun hocasý güya 400 yýl yaþamýþ kýzýn adý aklýmda kalmadý kýz tur rehberi idi ve anlattýklarý bende çok ekti yapmýþtý yazý uzun
Medyum amuca sen elbet iyisini biling emme uzmanlar bazik beslenin diyo Asidik deðil yani kola yerine sirke içmek gibi. Doðru taraflarý olabilir mi? Ne diren.
Bist çöküþü THY ile baþlayacak,izleyin bu daha baþlangýç.
[QUOTE=MeDyUm;1821403]Evlatlarýný, sevdiklerini gömdükten sonra, yemeden içmeden uzun yaþamak kimine anlamlý bir amaç gibi gelebilir.
Bana gelmiyor.
Hani bildik fýkradýr...Diyetisyen þiþmanca adama, ekmeksiz, etsiz, tatlýsýz, alkolsüz yani kýsaca tatsýz tuzsuz bir diyet hazýrlamýþ.
Bu diyeti 10 sene uygularsýnýz ömrünüz bir 10 sene daha artacak demiþ...
Adam gülmüþ...
Ýyi de ne iþe yarayacak demiþ.
Doktor da...
- Ýyi ya ömrünüz 10 sene daha uzayacak demiþ.
Adam ,
- O 10 senede gene bu tatsýz tuzsuz yiyecekleri yemek için mi uzatacaðým ömrümü?
Kýsaca: Sadece uzun yaþamak insan için anlamlý bir amaç olamaz...
sirke 500 sene önce içiliyordu birde ada çayý var kötü ve aðýr kokar bu ikisinin ölümsüzlük iskiri olduðunu okumuþtum yarým bardak kaliteli üzüm sirkesi sabah kahvaltýndan sonra su yerine yarým çay bardaðý bir gün atlayarak içilmeli ben bir gün atlamalý geçen sene içiyordum aslýnda bu doðru olabilir üzüm sirkesi 500 sene önce ölümlerin çoðu enfeksiyondan olabilir o vakit herkes handa uyurken at yanýnda uyuyor don kiþot romanýnda bile bu konu geçer birde kan asidik olursa asla kalp krizi uðramaz kalp krizi geçirmez ben öðlen yemek yemiyorum aslýnda en iyi çay beyaz çay bu en tepe Filiz’in evde kurutulmasý ile elde edilir Zihni dinlendiriyor çinde çay 80 derece suya atýlýyor yaný kaynamýþ 100 derece suya atýnca fayda sýfýr içindeki tüm faydalý þeyler gidiyor suda ilk kabarcýk oluþtuðunda suyun yüzeyinde buhar oluþuyor bu buhar sudaki bol oksijen bu uçtuðu an suda iþe yaramamýþ oluyor Çinliler çay iþini biliyor
Cevaba sað ol medyum bey
Sakýn aç karna içme
Mideyi delersin
Boþ vakitlerinde bana dua et
Bununla hayatýný kurtardým say
Bora Bey yazýnýz güzel ve size katýlýyorum tespitiniz çok doðru, zaten uzun yaþamak bu yüzyýlda biraz imkansýz sadece Atlantik okyanusu yada Hint okyanusunun ortasýnda bir adada teknolojiden uzak doðanlar için belki mümkün yoksa teknolojinin olduðu yerde imkansýz bu iPhone iPad lerde ciddi radyasyon var, YouTube da bir ara çok video vardý hala olabilir günde 1 saat bakan ile 11 saat bakanýn aldýðý radyasyon 11x katý olmuþ oluyor, bunu bilen var mý, yok, vatandaþ ekranýn önünde uyuyor yada vakit geçiriyor :)
Sirke baðýrsaklarý çalýþtýrýr. Faydasý yok deðil , ama bazik deðil asidiktir dengesiz içilirse (aç karnýna ya da ufacýk bir doz aþýmýyla) midenin asitiyle birleþip þenlik yaratabilir.
NOT: sirkenin kimyasal ismi : asetik asit
Kanýmca, "balzamik sirke" karýþtýrýyor kafalarý...:)
Tabi baz deðil. Asittir sirke.. Hangi cinsi olursa olsun diye biliyorum.
Bir de " zaten uzun yaþamak bu yüzyýlda biraz imkansýz " gibi bir laf etmiþ Medyum...
100 yýl önceye göre insanýn ortalama ömrü çok önemli oranda arttý.
Buna ben þahidim.
Eski toprak dedikleri eskinin yaþlýlarý, mesela benim iki dedem de, altmýþlarýn da öldüklerinde tipik birer yaþlýydýlar...
Ellerinde baston. Beller bükük...
Ben yetmiþ yaþýný geçtim.
Ama ne reflekslerim ne duruþum, ne de fiziksel kondisyonum, tüm menfi çevresel koþullar, zehirli yiyecek ve içeceklere karþýn çok þükür ki onlara benzemiyor.
Oysa onlar genelde tertemiz bir atmosferik çevrede, temiz yiyecekler yiyerek yaþamlarýný sürdürdüler.
Burada son derece önemli bir çeliþki var.
Osmanlý dönemi devlet doktorlarýndan birinin anýlarýný okudum...
Osmanlý'nýn son dönemlerinde izlenimlerini anlatýyor.
Ýnsaný tehdit eden en önemli faktör, temiz su kaynaklarýnýn kýtlýðý, inanýlmaz hijyenik olmayan þehir ve köyler, bunun sonunda da salgýn hastalýklar...
Bakýmsýzlýk, týbbi hizmet eksikliði. Ya da yokluðu demek daha doðru.
Osmanlý'nýn o döneminde doktorlar ancak salgýn haberleri Ýstanbul'a ulaþýnca harekete geçiyorlar.
Akdeniz'e ulaþmak bir ayý aþan sürede yapýlan yolculuk sonrasý mümkün. Yardýmcý týp personeli yok.
Sýtma, dizanteri, tifo, tifüs son derece yaygýn.
Beslenme olanaklarý sýradan insanlar için müþkil.
Uzun ömür nasýl olacak...
Medyum...Bir de kaya tuzu için söylediklerini Canan Hoca duymasýn. Sopayla kovalar. :)
yok mu arttýran 280-400 yýl yaþayanlar, þehr efsanesini de geçti..
Saðlýk benim iþim. Çünkü baya bir tecrübe ile yaþadým. Büyük kýsmýný kendim çözdüm. Doktorun birine anlatmýþtým Týbbýn yarýsýný yaþamýþsýn dedi. Ben o kadar demiyorum ama baya bir þey atlattým ve hala farklý þeyler var. Canan Hoca Kaya Tuzuna karþý deðil. Sadece kaynaðý önemli. Aðýr metal ve kirlilik taþýmasýn istiyor. Size naçizane tavsiyem. Sarýmsak Yoðurt(Ev) su (yeteri miktar) C vitamini Fýndýk fýstýk ve hayvansal yaðlar, kemik suyu sizi bir çok rahatsýzlýktan korur. Tecrübe ile sabittir.