Farketmez oran yükselirse 1 yıl sıfır stopaj enflasyon endeksli yaparsınız
1 yıl bağlamak konusunda çok emin değilim. Zira mevcut yönetim yüksek reel faizi geçici bir tedbir olarak görüyor ve politikacı 6 ay-8 aylık bir zaman diliminde sabırsızlanmaya başlayacaktır.
6-8 aylık zaman diliminde ilk gevşeme sinyallerini bekliyorum. Bu da dövize tekrar baskı yapabilir.
Hele hele 2023 seçimlerine 1-1.5 yıl kala politikacı mutlaka yüksek reel faizden ne pahasına olursa olsun kurtulmak isteyecektir. Evet bu refleks bir hata ama ben bu hatayı yapma ihtimallerinin yüksek olduğunu düşünüyorum.
24 Aralık riskini aldım ama büyük bir stopaj riski almadığımı düşünüyorum zira bugün bağlanan mevduatlar için dönüş tarihi ne olursa olsun stopaj %5 olacak diye biliyorum. Dediğiniz gibi stopaj konusunda aldığım tek risk stopajın uzatılmama ihtimali.
Ancak o ihtimale rağmen 56 gün üzeri zaten bağlamazdım.
Buradaki en kötü senaryo 31 Aralık sonrası stopaj indiriminin uzatılmayıp 21 Ocak toplantısında (veya bu toplantıya kadar) da faiz artışı gelmemesi. Bu durum riskini de sepetteki döviz ağırlığı ile dengelemeyi düşündüm.
Bu sefer ben de stopaj indiriminin ufak bir değişiklik ile uzatılacağını tahmin ediyorum. (Belki 3 ay vadeye kadar olanlar %10 veya %15'e çekilebilir)
Viop teminat mk 14.53% günlük
1 mio+
Anadolu 16,50
Fiba kiraz plus 17
Ay başından beri tlref faizlerinde hafif bir düşüş var.
https://www.borsaistanbul.com/tr/say...ans-faiz-orani
04.12.2020 15,0334
03.12.2020 15,2350
02.12.2020 15,9063
01.12.2020 15,9329
30.11.2020 15,8689
27.11.2020 15,4286
26.11.2020 14,8542
25.11.2020 14,9701
24.11.2020 14,9865
23.11.2020 14,9875
Şekerbank ta yeni müşteri 17
ALE-L21 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
220k Anadolubank eski müşteri ,%16.40 , Öğleden sonra pazarlık etmeye vaktim olmadığı için 32 gün bağladım.
Dönüşte tamamını çekeceğimi de söyledim.
bu durumda nzorun bi avantajı kalmadı sanırım ? hani 3 -5 kuruş artısı bile olsa aldığın banga bönösu ... mevduat da değil yani güvence açısından.... bilemedim daha bilgili yurt paydaşları bilgilendirirse .....
bir ara yeşil caddeli parka kelebeği vardı ... ne oldu o
arkadaşlar bu ibb nin borclanmasina biz katilamiyor muyduk yahut hazinenin gecen hafta yaptigi % 4- 5 dolar faizi olan ihalelere .
Yeni yönetimin faiz seviyesini dolarla mücadelesi belirleyecek.
Ne zaman dolara hükmetmeye başlarlarsa, o zaman faiz indirimi, stopaj gücellemesine başvuracaklar.
Yoksa uydurma TUİK verileri ile belirlenen enflasyon oranı üzeri reel faiz seviyesi elinde dolar tutanlar için hiçbir şey ifade etmez.
Herkesin TL tutup tutmamasının nedeni, enfasyon oranı + reel getiri talebi değil ki.
İnsanlar, Paranın gerçek anlamda satın alma gücüne göre karar veriyorlar.
Tabii bir de altın, emlak, araba gibi alternatif yatırım alanlarındaki ucuzluk veya aşırı şişiklikte kararda etkili oluyor.
Şu an emlak ve otomobil fiyatlarındaki (faiz oranlarındaki artışa paralel) doyuma ulaşılmış olması hükümetin faiz konusunda fazla artış yapmamasına neden olabilir.
Ancak MB nın kasasının boş hatta eksi rezervde olması, S-400 yaptırım olasılığı, Halkbank davası, 2021 Turizm gelirindeki düşüş olasılığı doların kontrolünü zorlaştırıyor.
Özetle Türkiye için orta vadeyi tahmin etmek gerçekte çok zor...
Enpara bana da bugün 3 ay %16.5 vermiş. Ay sonuna kadar geçerli. Burgan da 16.5 ancak 250 üstü 15.75. Ay sonunda 2ye bolecem aynı oran olursa.
Burgan digital müşterileri şube teklifi alabiliyor mu? Yada şubeden alınca artık digital bitiyor mu?
SM-A520F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Arkadaşlar bloomberght de bazı konuşmacılar adeta nispet olsun diye ( bilmemeleri mümkün değil, işleri bu. köylü vatandaş değiller ki ) faizler 16 oldu, enflasyon üstünde 2 puan veriliyor diyorlar. Yahu be sözde uzman ! senin 16 dediğin faizden kesilen stopaj ı neden söylemiyorsun. Net faiz geliri enflasyonun neresinde kalıyor ? Bunları her defasında mail yağmuruna tuttuğum halde , okumuyorlar.
Bizlere zaten gerçek enflasyonu söylemezler . Hiç değilse TUİK verilerine göre konuşurken bile doğruyu söyleseler. Salak yerine koymasalar. Ekranda dinleyen konuya uzak vatandaş '' vay be ayda %16 faiz veriliyormuş. ALLAH gözlerini doyursun '' diyor. Evet evet bir de bu aylık faiz 16 söylemi var. Bankalar kredi verirken aylık net 1,5 veya 2 derler, ama mevduattan bahsederken aylık 1 veya 1,25 demezler. 16 derler. İşi bilmeyen her ay 16 net faiz alacağını sanır.
Malum kanal bariz faiz düşmanıdır çıkan her konuşmacı gerçek enflasyonun kaç olduğunu bildiği halde patronları adina konuşur faizden nefret ederler. ppk günü 14.00de açarım onun disinda hic seyretmem.
Turşucu ve diğerleri borsa komisyoncularıdır. Haliyle dövizden değil, vatandaşın al-sat yapacağı hisselerden alacağı komisyonu gözetiyor. Yetkililer bile borsa yükselirken ve döviz düşerken ekranlarda - kerameti kendilerinde gösterme- telaşına girerken, ters durumda dış güçler ortaya çıkar.
Chuky kisa ve oz konusur:uzun baglayin.[emoji39]
Mevduatta şimdilik uzun bağlamayın...muhtemelen yeni yılda çıkan bu yüksek enflasyona karşılık merkez faizi 1 yada 2 puan arttırmak zorunda kalacak..aslında hiç istemediği bir duruma zorlandı..bu ayı pas geçecekti...bu arada doların düşmesinin yada stabil durmasının enflasyon açıklandıktan sonra tek sebebi piyasaların tekrar emrivakilik yapıp merkeze faiz baskısı yapması...yani piyasa şunu diyor...bak ben efendilik yapıyorum normalde bu gelen yüksek enflasyona karşılık dolarda 8 tl nin tekrar üzerine çıkmam gerekirdi ama sana iyiniyet gösteriyorum bu ayın 24 dünde benim karnımı doyuracaksın diyor...sen beni doyur bende uslu durayım diyor....merkez faiz artışı yaparsaki yapacak yapmalı buna karşılık mevduat stopajlarıda Tl yi korumak amaçlı uzatılmak zorunda ve uzatılacak....bunlar olursa mevduatta uzun bağlama olabilir...şimdilik aktifbank gibi bankalarda günlük gitmek ve havayı koklama dönemi....en sona gelince vur kaç yapılıp köşeye çekilinir....mevduat faizi kılçıksız 18 faiz bulursanız arkanıza bile bakmadan yıllık bağlanabilir....şunu unutmayalım....faizin balosu kısa gecesi uzundur....faizlere asla güvenilmez....mevduatçı tilki gibi olmak zorundadır....kaptığı faizi biran önce kendi çıkarına çevirmelidir....düşmanı çoktur...
Chucky.................Yeşil parkalı bebek
ufo361 gerçekten chucky misin? lütfen öyle olsun :)
Nitekim S-400'ler ile ilgili yaptırımın geleceği de belli oldu: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-55184714
Ya Trump 5 tane hafif yaptırım seçecek, ya da veto edecek ve top Biden'ın önünde kalacak. Biden ise ne yapar kestirmek zor ama öyle veya böyle yaptırımlar geliyor. Bu durumda 3 aydan fazla vadeye bağlamak pek mantıklı gelmiyor :Sad:
Finans ben yağımı izmir'in köylerine gidip oradaki küçük işletmelerden alıyorum. En son 20 tl den almıştım ama sanırım artık 25 tl olmuştur. Şerbet gibi zeytinyağ. Katkısız ekmeğini ban ban ye. İyi hafta sonları. Bol kazançlar. Dediğin gibi dövize bağlı fonlar haftayı eksi kapatmış.
En son Halis yağı litresini 1.6 liraya almıştım yaz sonu
Keşke stok yapsaymışız o zaman
2 lira olmadan almak lazım Muş
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Ben şurdan alırdım erken hasat zeytinyağını.
https://www.nerminhanim.com/zeytin-yaglari
Ama son dönemde fiyatlarda ipin ucu öyle kaçtı ki artık vazgeçtim.
Tabi üretici ve satıcının suçu değil bu aşırı artış.
Görüleceği gibi 1 lt erken hasat filtresiz sızma 95 TL olmuş.İlaç olsa alınır gibi değil.
Ucuzluk marketlerindeki de bu hafta %33 zamlanınca işin tadı iyice kaçtı.
Yazım gerçek enflasyon - mevduat faizi bağlamında yazılmıştır.Başlığın yağla ne ilgisi var diye kızmayın:)
zeytinyağını stok yaptın mı , faidesi ( vüjuda ) azalır... zeytinyağı fazla bekletilmeden tüketilmeli onun içün öyle 5 litrelik zeytinyağı alın mı kapağını açtın mı kaç güne tüketebilirsin ki , az az azar azar*** alınmalı ... soğuk sıkım olacak şişelenmesi ya da tankta depoya alınması da 4-5 seeeati geçmeyecek ...
*** azar derken mobil uygulamadaki cilveleşme uygulamasını demiyorum ...
Simdi 1 puan almak icin tee 24 unumu bekliyicez.hani pazarlik.o zamanda bangalar yan cizebülür.
odea tanişma faizini 17 ye yükseltmiş https://www.odeabank.com.tr/kampanya...-tanisma-faizi
3 puan artış yapması gerek. önden yüklemeli gidecekse 4 puan yapmalı.
beklenti 3 puan.