dth ların çözülmesi isteniyor ama zararına bozulması isteniyor shortcuların biriktiği longcuların pes ettiği ortamdan sonra yükseltiriz belki diyorlar sanırsam galiba
Printable View
Başladığımız yere mutlaka döneceğiz, başka bir yol ben göremiyorum.
Bu avantajlı kredi oranları ile konutlar satılsa, satan müteahhit tüm parayla dolar alıp yurt dışına bakacak.
Bir daha mı, tövbeler olsun diyen diyene.
Bir konuşun isterseniz tanıdık varsa.
10TL için de bir simulasyon yapalım:
M3 para arzı:
TL kısmı : 1 trilyon TL
Döviz kısmı : 1.2trilyon TL (5.6 TL kur için)
Toplam para arzı: 2.2 Trilyon TL (kabaca). M3içindeki dolarizasyon oranı 1.2/2.2 = %54.5
10 TL'lik döviz kuru için:
M3
TL kısmı : 1 trilyon TL
Döviz Kısmı: 1.2 x (10/5.6) = 2.15 Trilyon TL
Toplam para arzı = 3.15 Trilyon TL : Dolarizasyon= 2.15/3.15 = %68.25!!!!
Şimdi DTH'ların yarısının bozulduğunu hesaplayalım.
M3 para arzı:
TL kısmı : 1 Trilyon TL
Döviz Kısmı: 3.15 trilyon TL/2 = 1.57 Trilyon TL
Toplam para arzı= 2.57 Trilyon TL: Dolarizasyon = 1.57/2.57 = %61 !!!!!
görüldüğü gibi döviz 10TL'ye çıksa *ve* DTH ların yarısı bozulsa dahi dolarizasyon şimdi %54.5 oranından %61'e fırlıyor.
Bu hesap aslında şunu gösteriyor: Tcmb'nin dolarizasyonu düşürmek için matematiksel olarak tek yolu ve tek şansı var. Döviz kurunu düşük tutmak. Başka bir şansı yok hatta hiperenflasyon yaratmak pahasına döviz artarken piyasaya TL sürse dahi dolarizasyonu düşürme şansı çok çok az.
Aç tavuk kendini buğday ambarında sanar misali.:)
Yavv bırakın 10 lirayı 6 bile hayal gibi artık.
Selçuk geçere bağladınız haa.:)
10 TL olmaz da diyemeyiz merkez bankası önemli bir reel faiz hatası yaparsa ve aynı anda dışarısı bozarsa olması an meselesi olur.
Ama ben şunu söylemeye çalışıyorum. Kur yükseldiğinde dolarizasyonda o oranda yükseliyor belki %65-70'lere çıkıyor. Kur yükseldiğinde DTH'ların bir kısmının bozulması ancak ve belki bu yükselişin bir kısmını geri verir.
Ama dolarizasyon matematiksel denklemde kesinlikle düşmez. Hatta daha da artabilir.
şimdi 100.000 dolar alsam 560.000 eder 10 lira olsa 1 milyon eder ooo zengin oldum ya la
Sevgili rxpu dostum latife yapıyorum. Analizlerini çok değerli buluyorum.