çok satanlar listesindeki ürünlerden herhangibir molekülün deva tarafından sentezlenelebilmiş olması, ruhsatının alınması, SGK geri ödemesine girmiş olması deva yatırımcısı açısından değerli bilgidir. benim için de tabi ki.. bu tür bilgilerin detayını, ürün potansiyelini anlamak için fırsat buldukça konuya mutlaka zaman ayırıyorum.
pantent konusu; tekniğini anlamakta zorlandığım konudur. o nedenle, konuyu anlamaya çalıştığımda şuna odaklanıyorum; "ürün lansmanı önündeki patent engeli ne zaman ortadan kalkar?" (başka ülkere de bakarak anlamaya çalışıyorum).. öğrendiğime göre; Apixabanın lansmanı önündeki patent engeli Eylül 2022de kalkıyor (
https://www.drugdiscoverytrends.com/...armaceuticals/ ... listede 3.sırada olduğunu hatırlayalım).. genellikle, bu tür bilgileri ilk kaynağından görmeden ya da ikinci bir kaynaktan teyit etmeden şüphe ile karşılıyorum. 1 kaynaktan TRdeki sürenin Eylülde duyduğunu öğrendim. Avrupa patentinin dolum tarihi ile uyumlu bir bilgi. Kesin bilgi, demiyorum ama muhtemelen durum bu..
firmaya "üründeki patent engeli TRde zaman kalkıyor?", diye sormak da konu hakkındaki sorulara net cevap almamızı sağlar..
diğer yasal adım, SGK geri ödemesine girmektir (şirket dilerse, SGK geri ödemesine girmeden ve SGK iskontosu vermeden de ürünü satabilir ama satış adedi çok çok kısıtlanır.. TRde SGK geri ödeme listesine girmek özelikle pahalı ürünler için kritik değerdedir)..
Patent süresi dolmuş ve ruhsatı alınmış bir ürünün SGK geri ödemesine girmekle ilgili süreler mevzuata göre şöyle:
1-firma "ilk jenerik ruhsatı" aldı ise 1 hafta içinde SGK listesine giriyor (çünkü, hazinenin büyük maddi menfaati var.. fiyat düşecek ve yerli üretici satmaya başlayacak),
2-ürün ilk jenerik değil.. ikinci, üçüncü vs jenerik ve "en ucuzdan %5 daha ucuza atacağım" şeklinde fiyat berlirlerse 1 hafta içinde SGK listesine giriyor..
3-yukardakilerden hiç biri gerçekleşmezse; firma SGK listesine girmek iiçn 6 ayda 1 kez yapılan komisyon toplantısı tarihini bekler.
Devada Apixabanın durumu yukarıdaki 1 numaradır.
özetle; patent süresinin dolumu Eylül 2022 ise, o tarihi takip eden 1 haftada SGK listesinde oluruz ve satışa başlarız..
benim konu hakkında bilgim böyledir.