Cok dogru bir yaklasim. Bu sene kar edebilen , usd yi gecebilen fon 5-6 yi gecmez tahminim.
Boyle bir durumda bizim fonlarin akibeti ne olur acaba ?
Printable View
Selamlar sayin onurbey. Henuz bes e giris yapmadim. 1 senede sinirli sayida fon degisikligi beni tereddutte birakiyor. Onun yaninda %25 katki alabilmek ise oldukca cazip geliyor. Kafam karisik, kararsizim.
Portfoy dagilim tablosu yapmaya vaktim olmadi henuz. Birde biraz ihmal ettim. Cunku hisse yogun ve degisken fonlarda yatirimim %10 kaldi. 3-4 gundur parcali parcali alimlarla saf yesil sogan fonlarina yatirim yapiyorum. Tahminim, guncel tabloyu persembe aksami yapabilirim. IPB , OPB , FID , HVS , TGE , IJT , KRF , ACD guncellemeyi dusunuyorum.
Baska istediginiz fon olursa eklemeye calisirim. Saygilar, bol kazanclar.
Adettendir. Yatirim tavsiyesi degildir :)
Ohal ekonomik sebeplerle ilan edilirse, yani dövizin artışı bahane edilirse 2 uygulama söz konusu olabilir;
a) Döviz çekimine kısıt getirilebilir (örn. 50$/gün) veya bankalardan döviz yerine TL karşılığı çekilmesine izin verilebilir ki bu durumda da kurun kaç alınacağını Allah bilir
b) Dövizin karşılığında Devlet tahvili verileceği söylenebilir ki bu daha da ağır bir uygulama olur. Tahvil getirisini devlet belirleyecektir elbette.
Ticaretin durmaması için Şirketler ve Yatırım kuruluşları bu uygulamalar dışında tutulacaktır.
Her iki durumda da halk parasını kurtarmak adına mecburen TL'ye geçerek tek çare olarak fiziksel Altın/Gümüşe yatırım yapacaktır. Her durumda artık Banka'lar bile güvenilir olmadığı için parasını çekmeye çalışacağından ve Bankalarda mevduat karşılığı likit para olmadığı için Bankacılık sistemi çöküşe geçecektir. Bankalar kendilerini güvence altına almak için verilen kredileri geri çağırmaya başlayabilirler (kanunen hakları var). Bu durumda da tüm krediye dayalı yatırımlarda iptaller ve iflaslar gelmeye başlayabilir.
Yukarıda yazdıklarım kişisel bir beyin jimnastiği olup bir bilgi veya tecrübeye dayanmamaktadır. Farklı senaryoları da duymak hoşuma gider.
Faiz artışı devam ettiğinden içinde tahvil bulunan değişken fonlar ciddi zarar yazdılar bugün.
Ziraatin 3 değişkeni de eksideler.
EIB'de de ümit yok gibi.EIB'yi içindeki tahviller yiyor.
rpd +0,54 ve ija +0,14..rezalet yine. özellikle ija ne yapmaya çalışıyor da işi böyle batırıyor cidden merak ediyorum. piyasa dalgalı olsa yön belirsiz olsa anlarsın da..yukarı trend apaçık ortadayken nasıl beceriyorsun 2 gündür bu rakamları. pes.
https://twitter.com/borsaa/status/14...558840324?s=21
Sent from my iPhone using Tapatalk
tefaşın hepimize çok çok selamı var dostlar. bundan sonra böyle, yeni halime alışacaksınız, alışacaksınız diyor. sabahları uykusunu alamıyormuş, öğle üzeri falan bi ara günceller artık, hem acele işe de şeytan karışır. sabah sabah ne saçmalıyorum arkadaş, en iyisi biraz daha uyuyayım
Yay iyi yirtmis
Hem dolar hem nasd** eksiydi...
Garan yarim saatte 12.38 den 12.21 e dustu.
Ve bu borsa cok saglam daha da gider diyenlere sasiyorum
Garan tupras pegasus thy gibi aga hisseleri al sat hissesine cevirdiler...
Xtkjs fena sinyal cakiyor bugun iki oldu!
Bist bugun keyifsiz ve nazliM2007J20CG cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
ne alınabiliyor ne satılabiliyor, her şey çok çıktı diye almaya cesaret edemiyoruz, ppf de durunca para eriyor diye satamıyoruz, çok kararsız bıraktı bu piyasa. en iyisi düşüş oldukça kademeli alım herhalde.
Yanilabilirim insanim ama dolarcilari fena cirpacaklar sanki.ytd
işte onu bilemek zor, çıktığı yere mi iner yoksa ufak bir düzeltme mi olur, kendi adıma konuşursam elimdekilerin hepsi değişken portföyün 1/3 kadarı ama hisse yoğunlar olsa buralardan bir miktar satardım kesin, değişkenlerde de hisse var ama düşüş olursa azar azar alırım diyorum, yabancı fonların oranı da 1/7 kadar onları da dolara güvenerek tutuyorum, yine dolarda düşüş olursa ekleme yaparım diyorum.
ama tamamen geçmeyince dolar bazında yine zarar çok, bir yandan da endeks gidiyor benim elimdeki yan hisseler hâla zararda öyle de bir saçmalık var, yani kâr diye bir kavram kalmadı artık zararı azaltmak bizimkisi.
Her zaman olduğu gibi sürekli ve devamlı insanlara korku ve karamsarlık pompalayanlara itibar etmeyin arkadaşlar. Su akarken kovayı doldurun.
Buradan izlediğim kadarıyla insanlar kısa vade bakış açısındalar.Yıllar içinde çok iyi bir strateji edinip sağlam bir sinir sistemiyle portföyünü yönetenleri tebrik ederim.Ama sürekli ara dalgalarla işlem yapanların büyük bir çoğunluğunun da o kadar başarılı olmadıkları biliniyor.Başarılı olanları bir kenara bırakarak sürekli şurdan iner/çıkardan ziyade ana trendlerlere yoğunlaşarak dengeli portföyler oluşturmak en azından sağlık için daha yararlı.Bu yıl portföylerin dolar bazında bir miktar geri kalmasını da çok büyütmemek gerekir.MAC 2 yıl önce yıllık %50 dolar bazlı prim yapmıştı.Portföylerin biraz eksi yemesinden ziyade mevcut faiz/kur denkleminde şirketlerin batma ihtimali, bonoların ödenmeme sorunları daha ciddi görünüyor bence.Beni en çok düşündüren şey bu.
Yarın MB dan faiz indirimi gelir mi? Acaba asgari ücretin açıklanmasında MB nın kararı etkili olur mu? Çünkü hafta başında açıklanması bekleniyordu. Piyasa oturuncaya kadar bu ay MB indirimi pas geçebilir diye düşünüyorum. Ama yine de 100 baz puan indirim beklentisi de var. Bakalım ne olacak.
Gecen hafta tüm paramı gömdügüm IJC. IPJ beni mahcup etmedi baya kar yazdı ;) keşke önceden girseydim. YTD.
Burada bir kaç ay öncesine kadar sürekli paylaşımda bulunan, blgisi de üst seviye olan bir arkadaşımız vardı. Belki tanırsınız Ben adını kısaca Hell.... diye yazıyordum. Arkadaşlar bilir. Yanılmıyorsam sekiz on yıllık fon portföyünü elden çıkararak başka bir alana yöneldi. Yani bizde uzun vadeli ,portföye hiç dokunmadan azar azar varlıkları arttırarak yatırım yapmak için her şeyden önce istikrarlı bir piyasa olması gerekir. Ama bizde bugünden yarına çok şey değişebiliyor. Maalesef teoride iyi olan şeyler pratikte işlemiyor.
"Uzun vade" demedim yalnız, "ana trendler" dedim.Yazarken hellisthebrother'ın bahsettiğiniz mesajını ve Nida'nın %100 dövize geçiş mesajını da örnek verecektim, uzamasın diye yazmamıştım.Orada artık ana hikaye değişmişti, orada onların yaptığı gibi uygun pozisyonu aldıktan sonra burda dolar düşer/çıkar, şu iner/çıkar gibi kavramlara atıf yaptım.O günler ben de kendi risk algıma göre dağılımımı yaptım portföyümü yeniden dengeledim.Hatta 7-8 ay önce küçük hisseden büyük hisseye dönüş düşüncesiyle GMR-HVS değişimi yapmıştım.Şimdilerde getirisi ybb %80 üstünde olan OPH yi neyle değiştireyimin düşüncesindeyim.Kısaca dediğinize katılıyorum ama bunu günlük-saatlik değil ana trendde/hikayede bir değişim olup olmamasıyla değerlendiriyorum.
Böylesine bir ortamda Oyak 1. Değişken eksi yazmayı başardı ya aahah. Sinirden güldüm.
Ustadim sicak keş bulurlarsa faiz duserkende dolar duser
Bu durumlari daha once yasadik
Hatta myfinans cok iyi hatirlayacaktir
Kendisi ezberlemisti
Faiz duserse dolar cikar diye
Ustad faiz dustu dolarda dusuyor demistim kendisine
Durum farkli demisti
Myfinansin bu tarz U lari meshurdur 😀
Alin benden de o kadar
Dun endeks uctu eib eksi getirdi ki bu fon eksi 4 cokuslerinde dahi arti getirebilmisti
Kurun yarina etkisi arti 3.25 olacak
Ben bir şey sormak istiyorum bu fonların günlük hesabı nasıl yapılıyor doğrumu yanlış mı nerden bileceğiz adam istediği gibi yazabilir mi?