Ne tesadüf.. Dün VP Emerald fonunun yöneticisi Mehmet Emin Zümrüt'ün twitter hesabını incelerken orada bir podcast'e denk geldim Mustafa Deniz ile. Ve Mustafa Deniz'in'in kuşlu hesabında da bu kitabı görmüştüm. Hayat enteresan.
Printable View
Kitabı tavsiye ederim, değerleme kısmını kullanmıyorum zira genel olarak DCF bana garip geliyorken sermaye maliyetinin değiştiği Türkiye'de şirket fiyatı vermek imkansız bir şey.Yeni versiyonunu alıp kitaplığa koymak lazımdı ancak 1800 TL olduğunu görünce vazgeçtim.
KuşluX site üye olmadığım için kimseye bakmama izin vermiyor artık, dolayısıyla camiadan pek haberim olmuyor.
Bu arada portföyünüzdekilerden ORGE ve VAKKO tutuyorum.Giriş tarihleri 12 ayın üzerinde.Zaten bu çeyrek yeni şirket ekleyemedim portföye.Hayırlısı olur umarım.
DCF/İNA ben de sevmiyorum. Hem bahsettiğiniz mevcut şartlar, hem de fazlasıyla varsayımsal olduğu için ve olabildiğince subjektif bir yaklaşımı yansıttığı için pek faydalı ve gerçekçi de bulmuyorum. Aynı nakit akışını kullanarak 100 değişik İNA hesaplaması yapıp 100 değişik içsel değer hesaplayabilirsiniz.
Ben bir şirketin hem kendi çarpan ortalamalarına hem de eş değerlerinin çarpan ortalamalarına karşılaştırmalı bakarak hesap kitap yapmayı hem pratik, hem de daha gerçekçi buluyorum. Orada da subjektiflik olsa da, İNA'cılar da dahil herkesçe kabul görmüş bir yöntem olması sebebiyle sonuçta daha makul bir değerleme imkanı sunuyor.
Zaten değerleme aşamasına gelene kadar bir yığın filtreden geçirdiğim için elimde kala kala 20-25 firma kalıyor. Onları da çarpanlarını sermaye getiri oranları ile indirgeyerek değerlendirip mevcut çarpan ve mevcut sermaye getiri oranlarına göre belli bir sürede en çok ucuzlayacak hisseleri buluyorum kendi mantık kurgumla.
Sonuçları da genelde mutlu ediyor. Şimdiye kadar rahatsız edici hiç bir sonuç görmedim. Tek rahatsızlık zaman zaman içine düştüğüm kendi disiplinsizliğimden kaynaklanıyor, seçim kriterlerimden değil.
ASUZU'ya teşekkür edip ayrıldım.
MIATK'lerin kalanını da elimden çıkardım.
KCAER'in finansal yapısı bu donem icin biraz düşündürdü beni, ileride tekrar buluşmak üzere ayrıldık kendisinden, izleme listemde.
Son durum; ASTOR, ATATP, AFYON, ELITE, GWIND, GENTS, GEDZA, ORGE, KLKIM seklinde.
Pazartesi günü bir miktar IHEVA ilave edip bu haliyle devam etme kararı aldım.
Mevcutlara ilave yaparak, belki 1 hisse daha ekleyerek Kasım ayına kadar devam.
Bakalım 3.ceyrek sonunda neyle karşılaşacağız.
Fintables'ın karlılık, finansal yapı ve değerleme kategorilerinde karnelerinde geçer not verdiği hisseler bunlar.
Bir kısmı gecen ceyrekten taşıdığım hisseler. Yeni eklenenler de bilancolarını irdelediğimde aklıma yatan makul hisseler.
Allah utandırmasın deyip, kişisel değerlendirmelerim olduğu ve yatırım tavsiyesi içermediğini de hatırlatmak isterim.
https://i.hizliresim.com/8zg5ajt.jpg
https://i.hizliresim.com/mlvca2k.jpg
https://i.hizliresim.com/6oaudzl.jpg
Şimdi yukarda bir şirketin Aktif Kârlılık (ROA), Öz Sermaye Kârlılığı (ROE) ve Yatırılan Sermeye Kârlılığı (ROIC) grafiklerininin 2016 yılından beri seyri görüntülenmiş durumda.
Son dönemlerde ROA ve ROE'deki genel trendin yukarı gittiği yani sermeye getirilerinin, verimliliklerinin arttığı görülürken, ROIC'te trend tam tersine işlemiş ve trend geriye doğru gitmiş.
Şimdi burada bir tuhaflık var. Bu durumda 2 adet soru var sorulması gereken?
1) ROIC burada güvenilmez bir sermaye getiri rasyosu mudur? Pozitif gidişatı gösterememekte midir? Yoksa buradaki negatif uyumsuzluk aslında bize bir uyarı mı taşımaktadır?
2) ROA ve ROE'nin arttığı bir ticari gelişimde ROIC değerleri niçin düşmektedir?
Bu konuda biraz kafa patlatmanızı rica edeceğim.
Bu arada Fintables'ın mobil uygulamasından bu görüntüleri indirdim, masaüstü uygulamasından bu gidişatı bar grafik olarak göremiyorsunuz. Mobil uygulamanın kendine göre bir kaç güzel görsel opsiyonu var, bu da onlardan birisi. Masaüstü uygulamasına abone olanlar mobil uygulamasını da kullanabiliyorlar.
Bahsettiğiniz şirket faaliyet dışı kârlar elde ettiği için rasyolardaki uyumsuzluk çıkıyor.Bir de %21 ortaklığı olduğu şirketi konsolide bilançoyu karmaşık hale getiriyor.