Benim de kaygim bu..
Kim var kar edebilen?
Kim var isi iyi?
Kim var dusuk vergilendirilen?
Bu sorular sorulmaya baslanacak.
Syg,
Printable View
Dun Mert YILMAZ'a da denk geldim.
Onun da dedigi "2 cente dogru olan tepkilerde satim yaparim, su anda almam biraz daha asagilari gorecegiz."
Ancak su da bir gercek dolarin cikisini kaciranlar, oradaki kar kaybini kisa zamanda cikartmak istiyorlarsa Bist'e girmekten baska careleri yok.
Syg,
Mert YILMAZ banka konusunda eger islerin iyiye dogru donecegine kanaat getirirsem ancak bankalara gireerim dedi, bunun kriterleri olarak da mali sikilasmaya yonelik adimlar, enf ve faizdeki dususu saydi.
Yoksa sanayi sirketlerinden bankalarin bu seviyelerinde bile sasmayin dedi.
Syg,
Ben de böyle düşünüyorum. Bankalar zaten kredileri kullandırdı. Cautinin dediği gibi konutlarda talep öne çekildi talepler azalacaktır. Araçlar çok pahalandı kurla beraber daha pahalı hale gelecektir. Finansman bulmanında zorlaştığını düşünerek bankalara uzak durmak lazım.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Ttkom sanayi şirketi olmasada izlemekte fayda var. Favök marjı %40,9 ayrıca iga yüklenicileri yeni bir şirket kurdu. Ttkom bu bu şirkete verlecektir. Bekleyip görelim.
Favök marjı
TRAKYA CAM-%22.2(sodadan iyi olması enterasan)
SASA POLYESTER-%13.64(iyi değilmiş)
https://i.hizliresim.com/GDmqJy.jpg
Pİyasada doları yenmek neredeyse imkansızlaştı , 5 ekim 2016 faiz dolara karşı deger kaybetmeye başladı faizden dolara geçmek için 2017 6. ay ideal zamanmış tabi ogünlerde bunu bilemezdik geriye bakarak söylüyoruz
şuanki duruma bakınca 32 günlük mevduat yapıp faiz geliriyle dolar almak mantıklı görünüyor ne zaman mevduat faizleri yüksek performans gösterirse yavaş yvaş faiz tarafında agırlık arttırılabilir
faiz dolar tarafı her zaman kademeli geçiş için fırsat veren bir piyasadır dikkatli takip eden geçişlerde her zaman fırsat yakalar
borsa tarafı zaten aylık birikimlerle toplamaya devam lakin düzenli kar eden ve karını devamlı arttıran şirketleri toplamak kaydıyla
KAR OLMAYAN YERDE KAZANÇ OLMAZ , para kazanmayan şirketin gözünün yaşına bakmıyacaz (en fazla 2 bilanço dönemi fırsat
tanıyacaz )yok büyük marka yok türkiyenin geleceği demeden şirkete aşık olmadan şutlayıp geçecez
işleri düzeltirse bizde ilişkimizi tekrar gözden geçiririz
Bilişim sektöründe marjlar yüksektir zaten. Logo’nun ihracatı var mı ki ? Kront’u biliyoruz ama.
Favok marji yanında firma değeri /favok çarpanı da önemli...hatta bence daha önemli...çünkü aşırı borçlu bir şirket favok marjı iyi olsa da aşırı borçlu oldugundan yüksek faiz, yüksek kur ortamında olumsuz bir performans gosterebilir.
Diğer bir ekleme de ben yapayım özellikle Borç/kaynak oranı da önemli bazı şirketler yüksek piyasa değerine sahipken ve yüksek çarpanla işlem görürken borç kaynak oranlarına baktığımız zaman bu büyümesinde ve yüksek değere sahip olmasında aşırı derecede borçlanmasının payı olduğu görülmekte.
İncelediğim şirketler içerisinde borç kaynak oranı yüksek şirketlere örnek verirsek: TÜPRAŞ ve SASA sayabiliriz. Bu firmalar yüksek piyasa değerine sahipken borçlanmaları da oldukça fazla, Tam tersi borçlanması az olup borç kaynak oranı da düşük olan şirketlere örnek verecek olursak; SODA ve POLTK şirketlerini söyleyebiliriz. Bu şirketler ise nakit zenginliği ve borçlanma durumlarının düşüklüğü ile göze çarpmakta.
Kriz durumlarında borçlanması yüksek olan şirketler diğerlerine göre daha fazla yara alacaklardır eğer bu borçlanmalarını absorbe edecek farklı kaynakları yok ise nakit, döviz,gayrimenkul gibi...
Borcundan dolayı zaten bu fiyatlardan alınabiliyor. Dövizdeki yükseliş fiyatı aşağı baskılamaya devam edecektir lakin şirket 2017 temettü ödemesi yapmadığı için ve 2018 yılı içinde yapmayacapı için olayın ciddiyetinin farkına varmış, devlet büyüklermiz ve bankalar şirket içinin sönürülmesinin önüne geçmiştir. Bubdan sonra çöküş sona ermiştir. Toparlanam sürecine girilmiştir. Fiyat baskısı dolar algısı ile korelasyonlu şekilde devam eder sonrası Allah kerim. Zamanlama meselesini iyi yapan ekmek yer.
Ek 19732
sadece iki kriter baz alındığında çıkan manzara
FROTO 49.28
SODSN 23.67
SODA 27.5
AFYON 30.33
VANGD 28.05
TKFEN 26.38
VESBE 37.13
TAVHL 20.5
BFREN 55.62
CELHA 37.03
HEKTS 37.05
SASA 25.73
SUMAS 60.06
LOGO 24.12
TOASO 43.53
Özsermaye karlılığı yüzde 20den büyük olan firmalar... Şimdiye kadar açıklanan bilançolar tarandı.
Büyüklerden durum değerlendirmesi alabilir miyiz. Krizin başındamıyız ortasında mı ?.
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Bugün onu düşündüm. Tofaş hissesi yerine tofaş araba alaydım daha karlı olurdum diye. Bu işin latife tarafı.
TL’nin faiz getirisi mevcut. Doğru zamanda hisseye veya gayri menkule dönüşürse kar getirir.
Bence en kötüsü likit varlığa sahip olmamak.
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ben daha çok 90larda böyle durumlarda portföy nasıl korunuyordu onu merak ediyorum büyüklerimizden. Tecrübesiz bir dönemdeyim...
10 yıllık periyotta Dolar bazında %5-10getiri sağlayalım fazla yükseklerde gözümüz yok dedik... şimdi paramızın değerini nasıl koruruz onun derdindeyiz...
Portföyü hedgeledik, her türlü enstrümanı kullandık ama yine de dolara karşı reel getiri sağlayamadım. Reel getiri sağlayan varsa tebrik ederim...
Year to Date
Altın +%28
Dolar +%39
Euro +%34
Nasdaq +%55
Bist -%20
Resmi enflasyon +%9,77
Portföyüm +%27
YTD
Ne demişler aynı suda iki defa yıkanılmaz. Her zaman krizler olur -hele bizim gibi ülkelerde, birbirine benzeseydi herkes grafiğe bakar dipten alır tepeden de satarak servet sahibi olurdu.
Mesela bu olan biteni ben 90'lara hiç benzetemiyorum. Herşeyden önce 90'larda düşüşlerden önce borsada ciddi yükselişler olurdu, artık çok uzun zamandır bizim borsa neredeyse hiç yükselmiyor hep düşüyor. Eskiden de TL önemli oranda değer kaybederdi ama bir süre sonra tedbirler açıklanır o noktada herşey tersine dönerdi. Dolar TL 1 küsürlerden kısa denilebilecek bir zamanda 5'lere gelmiş, artık günlük değer kaybı %4-5'lere varıyor ne vatandaşta ne sorumluluk sahiplerinde ses seda yok. En önemli fark ise eski krizler bir şekilde dünyadaki krizlerle birlikte olurdu, bu dönemde dünya borsaları rekor üstüne rekor kırarken yaşıyoruz biz bunları.
Her durumda şu olanı biteni gören önemli bir tecrübe ediniyordur, o da bir kazanım. Benim anlamadığım herşey davul zurna ile geldi hala başka yerlerde sorun arayanlar var gerçekten tuhaf. 2013'de fed faiz artışına başlayacağım dedi, bizim ülkenin cari açığı o zamandan beri daraltılması hatta kapatılması gerekirken rekor açık vermeye devam etti, krizin zemini böyle oluşturuldu. Bu kadar TL değer kaybetti ne ithalat düştü ne de ihracat arttı doğru dürüst. Yetmedi bol kepçe sağa sola ulufe dağıtıldı, ona zam, berikine bin TL, bütçe açığı da oluştu. Kriz için herşey hazırdı yani. Üstüne birçok ülke ile yaşanan sorunlar da bunları tetikledi.
Olan vatandaşa bizlere oluyor, asgari ücret 300 küsür dolarlara geldi, yazık; ama görünen o ki hala kimsenin umrunda değil. İnşallah tez zamanda düzelir işler.
5yılda yüzdesel anlamda hedefe ulaşırız belki ama birikim olarak yuvarladığımız kartopunun sürdürülebilir olması için gelirinde reel bazda düşmemesi gerekir.
Şuanda aylık birikim için ayırdığımız paranın reel değer kaybı yüzünden her ay eklediğimiz miktar azalıyor.
Bu topicin hedef kitlesi sene sonu terfi merfi hariç düz zam artışı enflasyonla paralel %16-18civarı bir zam alacak.
Bu sene başı da %12-14aldılar.
Şuan dolar günlük %5,5 artıda. neredeyse yarısı bi günde gitti.
Ezcümle kalifiye eleman olarak ucuz kaldık borsamız gibi. Şuanda en iyi yatırım bir hisse yada kıymetli maden değil yurtdışında bir iş olabilir .
Tabiki yatırım tavsiyesi değildir
Bir çok tanıdığım bu yolu tercih ediyor. Açıkçası hayret içinde izliyorum. Sevindiğim husus eğitim sistemimiz ne kadar kötü olursa olsun dünya çapında iş yapabilen bireyler yetiştirmemiz. Kötü olan husus artık bu bireyleri kendi toplumumumuz için değil başka toplumların refahı için çalışıyor olması belkide tüm bu doların yükselişinden daha acı olan kayıp budur.
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Saniyorum ki artik bir poz degisikligi yapmak icin cok.
Lakin cehaletin ve fanatizmin siniri da yok.
Daha da kotusu bunlar son zamanlarda birlikte hareket ediyorlar.
Beni en cok korkutan da bu gercek acikcasi.
Onun disinda para kaybedilir, kazanilir, harcanir, tasarruf edilir.
Syg,
Ben su sira cocuklarim nedeni ile bu islerle ilgileniyorum.
Malesef sadece bir kac yabanci ozel okul lise diplomasi ile yurtdisindaki universitelere kabul almak mumkun..
Digerlerine donup bakmiyorlar.
IELTS veya diger diller icin gerekli olan seviyeyi de mumkun degil bizim liselerden cikanlarin saglamalari..
Syg,
bugün itibari ile borsada acemi fakat öğrenmeye aç bir YATIRIMCI olarak ilk yılımı doldurmanın sevinciyle size yazmak istedim geçen günlerde twitterdan 1 yıl sonucunu paylaşacağımı ve akıllı yatırımcı kitabı ile alakalı paylaşımıma cevap vermiştiniz teşekkür ederim:)
öncelikle yatırıma başladığım ilk aydan itibaren borsanın sabır işi olduğunu anladım ve yüzümde sinsi bir gülümseme belirmedi desem yalan olur. bu sürede 3.80 den girdiğim İCBCT 3.40 ı gördü 3.90 dan sattım ve 1 hafta sonra hisse 3 e katladı.buna çok mutlu oldum çünkü temel analizine bakarak ve birşeyleri öngörerek almıştım kendi ayaklarım üzerinde durmuştum:) sonra yerli otomobil zamanı hiç bilmediğim ASUZUYA 13.50 den girdim hisse 8.00 a düştü ve parçalı alımlar yaparak ortalama düşürdüm 1.5 ay sonra hisse tavan ve %12 yaptı 15.19 dan çıktım ocak ayının başında.sonra yine bir temel analiz çalışmamda HURGZ da hissiyatımın da etkisiyle 1.12 den girdim 0.98 e kadar ortalama düşürdüm hatta burada kayınbiraderime borç vermese idim ortalamam 1.04 olacaktı:) şuan bu hisse ile yoluma devam ediyorum yanında zevk için ufak miktarda al sat kağıdı taşıyorum.1 yılda toplasam 10 defa al sat yapmışımdır kesinlikle bana göre birşey değil buna artık eminim.ben en az orta vade yatırım yapmalıyım karakterime en uygun olanı bu:) 1 yıl sonucunda;
Endex : 106.963 ile kapattı bugün: 94.800
Dolar : 3.5369 Bugün: 5.28 tl gün içi
Gram altın: 143 tl Bugün: 205 tl
Portföy tutarı: 123.500 tl
Vadesizden yatırıma toplam aktarılan: 81.000 tl
Endex 1yılda %11.8 değer kaybetti.
Dolar 1 yılda %33.4 değer kazandı.
Altın 1 yılda %30 değer kazandı.
Portföy 1 yılda %52.4 değer kazandı.
hurgz : 1.36 olarak hesaplandı.
ilk 100 bin kar etme hedefiyle ilerliyor ve şuan 40.000 tl karda olduğumu belirtmek istiyorum.elimde bulundurduğum hisseler büyüme hissesi olduğu için kar marjının ilk sene bir büyüme hissesine göre iyi mi kötü mü tam teşhis koyamıyorum dolar kuru arkamdan dört nala geliyor çünkü:) hesaplarımda bir yanlışlık varsa düzeltebilirseniz sevinirim yaptığım işlemleri de excelim de not alıyorum.yaşım 29 keşke 20 yaşımda yatırıma başlasaymışım malum zaman nakittir:) hedefim 40 lı yaşlarımda temettü ile pasif gelir elde etmek. kafa olarak aslında hazırlandığım konuda bu fakat lazım olmayan para gibi bir lüksümüz henüz oluşmadı en iyisi 2 sene normal seyirli bir endexte büyüme hissesi kovalamak.paylaşımı siteye de yapmak isterdim ama yeri konusunda emin olamadım.saygı ve sevgi ile iyi günler dilerim.. bir arkadaşa attığım maili paylaşmak istedim arkadaşlar tamamişle trade den uzak işlem yapmaya çalışıyorum portföyün %5 lik kısmiyle arada yapıyorum.1 senelik verdiğim psikolojik ve sabır sınavının sonuçlarıdır
Güzel başlangıç olmuş da önümüzdeki iki sene normal seyirli endeks görebilecek miyiz? Pek emin değilim...
ben buradaki diğer bir çok arkadaşın aksine sembolik alımlar yapıp temelde dolar ve altında bekliyorum.
aylar sonra ilk defa aldığım hisseler ne durumda diye baktım, 15% eksideyim.
işin komiği ANHYT de en büyük zararım var fakat hisse niye dramatik düşmüş internette (hisse.net dahil) bilgi bulamıyorum.
FROTO da beklediğim fiyatlardan halen çok uzak.
otomotivde işler beklediğim gibi sarpa sarmaya başladı.
büyük filo kiracılarından Fleetcorp battı yanında onlarca galerici götürdü, otomotivde çalışan arkadaşlarım yedek parça toptancılarının ciddi tahsilat sıkıntısı yaşadığını söylüyor.
diğer bir kulis bilgisi ise çok büyük bir lüx araba mağazasının muhtemelen ay sonunu göremeyeceği yönünde.
sonumuz hayrola, karanlık günler geliyor.
Endex : 106.963 ile kapattı bugün: 96.161
Dolar : 3.5369 Bugün: 5.25 tl gün içi
Gram altın: 143 tl Bugün: 205 tl
Portföy tutarı: 122.860 tl
Vadesizden yatırıma toplam aktarılan: 81.000 tl
Endex 1yılda %10.09 değer kaybetti.
Dolar 1 yılda %48.5 değer kazandı.
Altın 1 yılda %43.3 değer kazandı.
Portföy 1 yılda %51.67 değer kazandı.
hurgz : 1.35 olarak hesaplandı.
ilk yazımda dolar ve altın artış oranı yanlış hesaplamışım yeni haliyle moralimi bozdu bildiğin dolarla kafa kafayayım :rtfm:
belki bu günlerde portföye hazine bonosu eklenebilir. 1-2 yıllık hazine bonosu almak istiyorum. lakin nereden alınır? isbank daki oranlar düşük. bloomberg deki oranlar yüksek. yüksek oranları nasıl alabiliriz? hazine bonosu alan satan var mı?