Ustad.degiskenlerde gbc su an bir numara
ASUS_X007D cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Ustad.degiskenlerde gbc su an bir numara
Herkese tekrar selamlar, kalıcı yerleşmek için epey bir araştırma yapmak amacıyla Macaristan'a gitmiştim. beklediğimden kısa sürdü. Arada takipteydim, ama yazacak çok az zamanım oldu.
2017 yılında şu anda başarılı olan hisse fonlar muazzam başarısız olmuş endekse göre. neredeyse %20 az getirmişler ilginçtir.
Bu arada değişkenlerle ilgili tüm chartları, geçmişe dair verileri vs. inceleyince opb, okd gibi agresiflerin değil, daha önce bir arkadaşın dediği gibi defansif olan sua, suc, eib gibi olanların tercih edilmesinin daha iyi olacağını düşünüyorum artık
Grafik yapabilme becerisi olan bir arkadaş son 1 yılın gram altın ve 2-3 tane altın fonunun grafiklerini çıkartabilirse gram altın ile altın fonları arasındaki ilişkiyi görebiliriz.
Ons demiyorum çünkü bizim için,
Ons düşse bile dolar arttığında yada ons yükselirken dolar düştüğüne gram altının fiyatı onstan farklılık gösteriyor.
O yüzden gram altın & altın fonu kıyaslaması daha önemli bizim için.
Defansifler ne oldurur ne guldurur
Tcd nin bir gunde verdigini
Eib sua.suc bir ayda veremiuor
Tabi tcd nin bi gunde goturdugude oluyor
Ne kadar risk okadar getiri
30.7 de 6 7 degisken hepsini sattim
Degisken alsam tek alicagim fon yine TCD
Olur
Tefaşta sayfanın altında karşılaştırma kısmında ''altın'' adı altında bir kıyas gösteriyor. O gram altın mı ?
Son 1 yıl %80 demiş. Eğer gramsa, tüm altın fonları yıllıkta %1,5-2 arası gerideler altından kabaca yıllık.
O da yönetim ücretine geliyor neredeyse yaklaşık.
Evet ustad gbc ye nazar degmesin
Kendi kişisel düşüncem, %50'den fazla hisse içeren değişken fon alacağıma hisse yoğun fon alırım stopaj ödemem. Mesela son 1 ayda FID, hisse yoğun TKF'den daha fazla düşmüş. Hem hisse yoğundan az getirecek, hem hisse yoğundan fazla düşecek, hem de %10 stopaj kesilecek.
Muhtemelen BİST kıymetli madenler bülteni altın ağırlıklı ortalama değerleri esas alınmıştır.
Yandaki UYARI yazan sarı üçgene tıklandığında diğer kıyas verilerinin ne olduğu açıklanmış ama altını açıklamamış.
sn.admustafa bazen fonların haftalık getirilerini kıyaslayan bir rapor yayınlıyordu, orada altın fonları grama göre hep geri kalıyorlardı.
Birde fonda %10 vergi olunca getiri biraz daha törpüleniyor.
Ama fonların avantajı baştan peşin %1 vergi yok.Zarar varsa o %1'i kaybetmiyorsunuz bari.
Sanırım %10'a kadar olan getiride fon, %10'dan fazla olan getiride gram avantajlı. Yani uzun vade al-tut için makas ve alıştaki %1 vergiye rağmen gram daha mantıklı görünüyor. (Yatırım tavsiyesi değildir.) Altın fonunda süre ve getiri farketmeksiniz %10 stopaj ve fiyata yedirilen yönetim ücreti var. Gramda makas almış başını gitmiş, 6-7 lira civarında gözüküyor.
Altın konusunda bana en cazip gelen, gram altın vadeli hesapları aslında. ( mesela teb'de %1 altın faizli hesap gördüm )
Hem altın faizi kazanımı var hem dolar ( onstan dolayı ) ve tüfeden ( usdtry dolaylı ) kombine şekilde etkilenen altın getirisi var.
Ancak ben kişisel olarak ( belki de konuyla ilgili teorik eğitimimin kötü etkisinden dolayı ) bir emtianın bilinmeyen bir vadede reel getirisinin sıfırlanacağı algısından kurtulamıyorum. Yani bugün 10 gram altına ne yapılıyorsa pratik hayatta, belli bir vadede de 10 gram altına sadece onun yapılabiliyor olması gerek. Bir otomobilin, bir kilo peynirin, bir gömleğin kaç gram altına denk geldiği şu anda artsa da bir vadede tekrar eninde sonunda belli yerlere dönmeli. Yani atıyorum, 20 yaşında 1 kilo altını olan birinin 50 yaşında 1 kilo altınla daha zengin oluyor olması tuhaf. O yüzden hayatımda elim hiç gitmedi altın yatırımına.
Uzun bir süredir bu teori işlemiyor. Tam da yukarıdaki şekilde oluyor, ben de izliyorum gözlerim buğulu :)
Altın için 3 imkan var
1-Gram altın:Dezavantajı al-sat makası ve %1 vergi, avantajı kazançtan vergi yok ve anında al sat mümkün
2-Altın fonları:Dezavantajı kazançtan %10 vergi ve al sat gecikmesi avantajı alımda vergi yok
3-BYF'ler:Dezavantajı alırkende satarkende komisyon alınması, net aktif değerden uzaklaşabilen piyasa değeri ve kardan da %10 stopaj, avantajı %1 vergi yok ve al sat anında oluyor.
Tüm bunları değerlendirmek lazım.
%1 vergi yokken gram altın rakipsizdi ama %1 vergi gelince ve makaslarda artınca cazibesini kaybetti.
Dogru bir karar oldugunu dusunuyorum.
Şu ortamda Mevduat/PPF parayi eritiyor.
SUA bence tam anlamiyla mevduata alternatif.
Mevduat x 3 getirisi riskine göre oldukca tatmin edici.
Zaten riske TKF ve MAC fonlarinda giriyoruz.
Agresif degiskende riski almamiza hic gerek yok diye dusunuyorum.
Saygilar.
Ben değişken olarak EIB, EIC, SUA, az miktar GMA, sembolik miktarda FNO tutuyorum (FNO'yu elden çıkarmayı düşünürken son birkaç günde gayet iyi getirdi). Değişken sayısını azaltsam mı diye düşünmüyor değilim. EIB'yi satıp EIC, SUA, FNO arasında paylaştırabilirim belki. Son üç ayda EIC'nin getirisi EIB'den yüksek. Hisse oranı olarak benzerler ama EIC'de KIS ve GLDTR miktarı EIB'ye göre daha fazla sanırım.
Ziraat ZPLIB Likit Banka Endeksi Fonuna bakın . Yönetim ücreti yıllık %0,25 gibi sembolik bir rakam . Şu linkten bilgi alabilirsiniz . Hisse senedi gibi alabirlirsiniz. https://www.ziraatportfoy.com.tr/images/ZPYBYF.pdf
BYF'lerden
Finans portföyün altın ve dolar BYF'leri şu an için net aktif değerin altındalar
Gümüş BYF'si ise net aktif değerin çok üstünde şu anda.
Yani ucuz altın ve dolar var pahallı gümüş var BYF'lerde.
Ziraatin altın BYF'sinin ise net aktif değeri ve içeriği belli değil, ne aldığınızı bilmiyorsunuz.
BYF'ler kisa süreli pozisyon almak için mantıklı.
Bir arkadaş kaydı altın hesabında %1 vergi + Alim/satim %2ye varan makasları düşününce Baştan %3 masrafı olduğunu yazmıştı burada. Bence doğru bir bakis acısı %25-%30 gibi bir getiriye kadar BYF'ler avantajlıydi.
Ama bunu herkes farketmis olacak ki şuan aktif değerinde işlem görmüyor çoğu zaman. Çünkü fiziksel olarak bu altin, gümüş, dolar vs. hangisinin BYF ise fiziki olarak tutmak zorunda. Ve bazen aşırı talepte piyasadan toplayamiyorlar.
Bu arada bir arkadaş Ziraat'in kendi müşterilerine ZGOLD için on binde 2,5 komisyon uyguladıgini belirtmişti.
Bir diger handikapta cok spekülasyon var o tarafta. Piyasa emiri verirseniz o sirada havada kapmak için bekleyen spekülatörler de var. Limit emir girmeye dikkat etmek lazim.
%50 den fazla hisse içeren değişken fonlar arasında son bir aylık getirisi(borsanin %15'ten fazla düşüş dönemi) artı olan sadece Ata portföyün Aed fonu var sanırım. Türev kısmını çok güzel kullanmışlar. Tebrik etmek gerekir...
Daha önce de belirtmiştim, fon sepeti fonları da değişkenlerin bir kısmına alternatif olabilir. Tefas verilerine göre Yac; bir ay, yılbaşından itibaren ve bir yıllık vadelerde eıb ve sua' dan daha iyi getirmiş. Ben de her üç fon da var, her fonu başka bir parametreye dayalı olarak aldım. Eıb, eıc, sua, suc gibi defansif değişkenleri özellikle hisse krizlerinden çok az etkilenen görece düşük ama istikrarlı getirileri; yan, yac gibi fon sepeti fonlarını defansif değişkenlerin bir miktar üzerindeki istikrarlı getirileri; gma'yı hisse senedi miktarı az olmasına karşın 1-3-5 yıllık vadede ki tatmin edici ve istikrarlı getirileri nedeniyle portföyüme dahil ettim.
Bir çok arkadaşın da haklı olarak değindiği üzere, adı değişken olup, hisse fonlar kadar risk taşıyan fonlar yerine doğrudan hisse fon alınması mantıklı, örneğin ben tefas verilerine göre yüzde kırk-elli üzerinde hisse taşıyan değişken fon almamak gibi bir prensip edinmeye çalışıyorum. Tabi bu bir süreç, az yazsam da uzun sayılabilecek bir süredir başlığı takip ediyor, öğrenmeye çalışıyor ve öğrendiklerimi analiz ederek bir takım prensipler geliştirmeye çalışıyorum. Bu konuda emeği geçen tüm arkadaşlarla birlikte son günlerde tekrar katkıda bulunmaya başlayan admustafa'ya özellikle teşekkür ederim.
Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
KUB'u uzun uzun incelemistim.
Döviz bazlı bir urun aliyorsam beni piyasa dalgalanmalarina karşi bir nebze korumalı.
Mart ayinda piyasa kötüyken çok sert düşmüş.
Yaklaşık %20 civari.
Grafigi çok volatileli, buna ragmen getirisi bence tatmin edici degil.
Attigim taş ürkuttugum kuşa değmeli.
Bu yuzden almaktan vazgectim.
Mesela doviz bazli bir fon alacaksam TDG'yi 1.siraya yazardim.
Mart ayındaki düşüşü kabaca %4 civarı.
Saygilar.
TPC fonu hakkinda bilgisi olan varmidir tavsiye edermisiniz?
Yarin ki fiyati erkenden gorebilcegim bir site var midir ?
Asil ilginci başka kurumlarin fonuna yatırım yapması. takdir edilesi.
Genelde fonlar kendi kurumlarının muadillerine göre başarısız bile olsa ppf, ost vs. fonlarını tercih ediyorlar. Mesela Sua'nin içinde bir miktar suc var :)
Boyle bir ortamda çok enteresan geldi.