her fenerbahçe galibiyetinden sonra borsada bir çarpılıyorum.. iki sevinç bir araya gelmiyor ne hikmetse.. :)
Printable View
her fenerbahçe galibiyetinden sonra borsada bir çarpılıyorum.. iki sevinç bir araya gelmiyor ne hikmetse.. :)
Fenerbahçe yenildi yalnız :)
Redmi Note 4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
arada kendi adıma bir korelasyon olup olmadığını çözmeye çalışacağım..
Anlaşılan gs lisiniz. Memnun oldum renkdaş :)
Redmi Note 4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Portföy yeniden düzenlemesi babında ODAS hisselerimin tamamından çıkıp, oradan oluşan kaynağı zaten almayı planladığım BAGFS’a çevirdim. Şimdilik 10 hisse ile devam. Hayırlısı.
kartn ne olacak hocam durumu? bir grev gidiyor, tahtasına giren herkesi dert sahibi ediyor. rasyon olarak çok güzel değerlere sahip, ayrıca sektör olarak da güzel işler yapıyor.
Kartonsan'daki grev olayı oldukça can sıkıcı.. 22 Aralık'tan beri yaklaşık 4 haftadır imalata ara verilmesi, eğer yeterli stok sözkonusu değilse, satışlara da negatif etki yapacaktır. Bist'teki genel çakılmanın öncesindeki geri çekilmesinde bu durumun büyük etkisi var. Tahtası da zaten sığ olduğu için manipülatif etkilere de oldukça açık. Sektörde önceliğim gerek kâr marjları, gerekse büyüme rakamları açısından KONKA, sonra da ALKA.. Ancak ALKA'nın fiyatlaması hem KONKA hem KARTN'a göre pahalı an itibariyle. O sebeple bende liste dışı kalıyor. MONDI'de hem birleşme öncesi son 2 bilanço çok hoşuma gitmedi, hem de birleşme sonrası bir süre izlemenin daha iyi olacağını düşünüyorum . Bu durumda benim adıma KONKA'dan sonra ikinci tercih olarak KARTN geliyor. Hem şirket profili de hoşuma gidiyor, bir de çıkacağı zaman sert çıkan hisselerden. Sektörde riskleri bölmek adına KONKA-KARTN dengeli sepet tutayım diyorum ancak bu grev olayı düşündürüyor ve elimi geri çekiyorum kaç defadır. Şimdilik kağıtta KONKA ile devam ederim muhtemelen bir süreliğine. Sonrasında çeşitleme yapmayı planlıyorum. Size de sabırlar diliyorum.
Hocam OSTIM'i biraz inceledim. Hangi kategoride değerleme yapmam gerektiğine çok net karar veremedim. Kısmen GYO özellikleri de taşısa, başka yatırımlar da sözkonusu. Biraz holding, biraz girişim sermayesi, biraz GYO, biraz sınai hisse gibi ortaya karışım olmuş. O sebeple hangi değerleme rasyoları ile bakmanın daha sağlıklı olacağına dair net bir fikir edinmesem de F/K ve FD/ FAVÖK rasyoları yerine PD/DD ve PD/A rasyolarının dikkate alınması ve bunların Özsermaye Kârlılığı ve Aktif Kârlılık ile korele bir şekilde değerlemesinin yapılması bence daha net bir fikir sunacaktır. Bu durumda da
(PD/DD) / Özsermaye Karlılığı) = 8,94
(PD/A) / Aktif Kârlılık = 8,55
Mevcut verilerle pahalı değil, ancak yukarı potansiyeli olsa da çok fazla marjin de yok. Ama bu mevcut değerlerle.
Yeniden değerleme sonrası ise durum farklı olacak.
Mevcut Özsermayesi 326M civarı, buna yeniden değerleme farkını (440M) eklersek 766M yapar. Buna ilaveten yeniden değerleme farkı harici son çeyrek kadar net kar (21M) gelse 787M civarı bir Özsermaye oluşur takribi olarak.
Mevcut Piyasa Değeri an itibariyle 536M civarı. Bu durumda 4Ç için prospektif PD/DD değeri 536/787= 0,68 civarı bir değer olur ki bu değer mevcut PD/DD değerine göre 0,68/1,96=0,41 yani mevcut değere göre 1-0,41=0,59 yani % 59 daha iskontolu hale gelmiş olur. Net kar ve Özsermaye karlılığından bağımsız sadece buraya bakarak dahi ciddi bir ucuzlama potansiyeli içeriyor.
Ancak piyasa benim baktığım gibi sadece bu rasyodaki değişime mi bakar, yoksa "bu sadece yeniden değerleme kaynaklı ve bir sonraki seneye sürdürülebilir bir şey değil" deyip bunu kısmen mi dikkate alır, orası ayrı bir konu. Ben yine de, piyasa nasıl düşünürse düşünsün, bu tip firmalarda son raddede varlıklar kazançlardan daha önemli diye yorum yapıp, yukarı yönlü iyi bir potansiyelinin olduğunu düşünüyorum. Yatırım tavsiyesi olmamakla birlikte portföylerde yer açılabilir bir şirket gibi duruyor. Ama benzer durumda olup da yeniden değerleme sonucu varlıklarına göre piyasa değeri oldukça ucuz kalacak GYO'lar, ya da ADESE, GIMAT gibi şirketler arasından ne kadar dikkat çekebileceği de ayrı bir konu elbette. Her şirketin bir alıcısı var. Tahta sahipli mi değil mi kısmını tam bilmiyorum. Ama gelecek potansiyelli olduğu aşikar. Alana satana kazandırır inşallah. Ben alır mıyım çok emin değilim, kendimi ikna edebilirsem portföyde bir yer açarım. Zaten daha önceki filtrelemelerimde de sürekli karşıma çıkanlardan. Bazı alacak davaları da pozitif sonuçlanırsa, onun da pozitif bir ivme oluşturma ihtimali mevcut. Esas faaliyet kârlarının da nasıl seyrettiğini takipte de fayda var elbette.
Portföy güncellemesi babında, elimde 2 adet tekstil şirketi bulunduğu için birisini elimine edip yerine başka bir hisse koyma kararı verdim. Bu bağlamda rasyoları diğerine görece pahalı olsa da işleri, satışları, kârlılığı ve büyümesi daha iyi giden YUNSA'yı tutup, rasyoları itibariyle oldukça ucuz olsa da KRTEK'i portföyden çıkardım. Onun yerine eski populer hisselerimden ORGE'yi koydum.
Portföydeki hisse senedi sayısını artırmak istesem de şimdilik 10'da sabit tutuyorum. Sektörel çeşitliliği artırmak adına gözüme çimentolardan GOLTS'ı kestirmiştim, ancak forumundaki bazı yazılar beni işkillendirdiği için şimdilik erteledim bu alımı.
ALKIM, ARDYZ, BAGFS, BNTAS, KONKA, NTGAZ, ORGE, OZKGY, TUKAS ve YUNSA ile şimdilik devam. Hayırlısı bakalım.
Düzeltme:
Tüm forum okuyanlarından özür dilerim. BNTAS için yeniden değerlemeler için toplama yaparken, muhtemelen, mükerrer toplamalar yapmışım. Bu toplamalar doğrultusunda da yapmış olduğum Özkaynak Hesaplaması işlemi yanlış olmuştur. Doğal olarak bu durumda oluşacak defter değeri de yanlış hesaplanmıştır. Bir önceki yazımı dikkate almamanızı rica ederim. Hesaplamaları tekrar yaptıktan sonra oluşabilecek muhtemel Özkaynaklar değerini ve hisse başı değerini tekrar burada tespit etmeye çalışırız.
Seramikçiler hala durgunluk modundan çıkmadıklarını ima eden açıklamalar yapıyorlar. Bu sebeple seramik tarafından çok emin olamıyorum, taş toprak babından bir çimento ekleme yapacağım. Kafamdaki de aslında GOLTS idi, ama kıllandıran bazı yazılar okudum, kafam karıştı. Henüz net karar verebilmiş değilim. AKCNS, CIMSA, GOLTS arası bir seçim yapacağım. KTSKR'e gelince elim tuşa bir gidiyor bir çekiyorum.
Seramik candır c***** bulmak zordur hocam..
Yüksek ROIC vs Yüksek Büyüme... Bu konu üzerinde kafa patlatılmalı.
Geleceğe dair iyi getiri sağlayabilecek şirketleri tespitte sadece değerleme rasyoları içerisinde boğulmak her zaman en iyi sonuçları vermeyebiliyor. Elde ettiği kârları yeniden yatırıma dönüştürebilen ve bundan tekrar iyi getiri sağlayabilen şirketlerin büyümeleri daha istikrarlı, yatırımcılarına kazançları da bunun paralelinde daha yüksek oluyor. O sebeple yüksek ROIC'li ve fiyatı makul şirketleri ya portföylerde tutmalı ya yakından takip etmeli.
Şu Formuller üzerinde biraz fazla mesai yapan arkadaşlar geleceğe dair iyi büyüme potansiyelli firmaları bulmakta zorlanmayacaktır:
Büyüme= ROIC x Yeniden Yatırım Oranı
Yeniden Yatırım Oranı = (Net CapEx + İşletme Sermayesindeki Net Değişimler) / (Esas Faaliyet Kârı - Vergi)
High ROIC businesses tend to have superior products and business models, with a sustainable competitive advantage. Low ROIC businesses have limited profitable reinvestment opportunities, reducing their ability to grow the value of the firm.
Yüksek ROIC oranlarına sahip olan şirketler daha üstün/kaliteli ürünlere ve işletme modellerine sahip olma eğilimindedir. Düşük ROIC oranlarına sahip olan şirketler ise sınırlı sayıda kârlılığı artırıcı mahiyette yeniden yatırım imkanlarına sahip olurlar ve bu da şirketlerin değerlerini büyütme kabiliyetini azaltır.
High ROIC levels may have some level of decay over time, but they are generally sustainable over the long-term. On the other hand, high growth rates are generally not sustainable over the long-term.
Yüksek ROIC seviyeleri zaman içinde bir miktar azalma gösterebilir, ancak bunlar genellikle uzun vadede sürdürülebilirdir. Ama diğer tarafta, yüksek büyüme oranları uzun vadede genellikle sürdürülebilir değildir.
High ROIC business are able to generate significant value since they are able to redeploy their available cash into similar high return investments (acquisitions, capital projects, etc.) rather than simply distributing the cash to shareholders. This is how high ROIC companies benefit from what is known as the compounding growth effect.
Yüksek ROIC'li işletmeler, nakdi hissedarlara dağıtmak yerine, mevcut nakitlerini benzer yüksek getirili yatırımlara (satın almalar, sermaye projeleri vb.) yeniden yönelttikleri için önemli değerler üretebilmektedir. Yüksek ROIC'li işletmeler bu şeklide 'bileşik büyüme etkisi'nden yararlanırlar.
İlk formul yanlış anlaşılmaya müsait görünüyor, orada prospektif bir yaklaşım sözkonusu, o sebeple formulleri daha iyi anlaşılabilecek şekilde yeniden yazalım:
Esas Faaliyet Kârı Büyüme (Beklentisi) = ROIC x Yeniden Yatırım Oranı
Yeniden Yatırım Oranı = (Net CapEx + İşletme Sermayesindeki Net Değişimler) / (Esas Faaliyet Kârı - Vergi)
BAGFS ve ALKIM'de teknik olarak 'es' verebileceğini düşündüğüm noktada bugün satış yaptım. Sonradan tekrar alım yapmak üzere kısa bir süre nadasa bırakıyorum ikisini de.
Bilanço fiyatlamaları açısından daha iyi sonuç verebileceğini düşündüğümden, portföy güncellemesi babında ARDYZ hisselerimi bugün itibariyle INDES ile değiştirmiş bulunuyorum. Listemdeki diğer hisselerde herhangi bir değişiklik yapmadım. ALKIM ve BAGFS tekrardan portföye dahil olacak. Kişisel tasarrufumdur, yatırım tavsiyesi değildir.
Portföy
(ALKIM), (BAGFS), BNTAS, INDES, KONKA, NTGAZ, ORGE, OZKGY, TUKAS ve YUNSA
36.60 civarı sattığım ALKIM'leri kapanıştan önce devre kesince eşleşme fiyatı olan 34.44'ten tekrar yerine koydum. ORGE'leri de 2 katına çıkarıp maliyeti 24.69'a çektim (an itibariyle orada %2 civarı eksideyim) yine devre kesimi sonrası. Sanki acele ettim gibi geliyor, ama hayırlısı olsun.
ROIC (Yatırılmış Sermaye Getirisi) formulu soran arkadaşlar için:
Çok değişik hesaplamalar olsa da Uluslararası Literatürde en çok kullanılan formulü bu:
ROIC = NOPAT / Invested Capital
NOPAT: Net Operating Profit After Taxes
Invested Capital= Fixed Assets + Current Assets - Current Liabilities - Cash
Invested Capital= Fixed Assets + Non-Cash Working Capital
Pay Kısmı: Net Faaliyet Kârı x (1 - Vergi Oranı)
Payda Kısmı: Duran Varlıklar + Dönen Varlıklar - Kısa Vadeli Yükümlülükler - Nakit ve Benzerleri
yani aslında payda kısmı
Duran Varlıklar + Net İşletme Sermayesi - Nakit ve Benzerleri
Burada NOPAT dediğimiz şey Net Kâr ile karıştırılmamalı. Net Kâr dediğimiz kısım Net Faaliyet Kârından faiz ve vergiler düşüldükten sonra elde edilendir.
Yani formül şu:
Yatırılmış Sermaye Getirisi= (Net Faaliyet Kârı x (1 - Vergi Oranı)) / (Duran Varlıklar + Dönen Varlıklar - Kısa Vadeli Yükümlülükler - Nakit ve Benzerleri)
https://i.hizliresim.com/ks7yh8m.jpg
Umarım benzer düzeltmedir de sonrasında yolumuza bakarız.
ALKIM ve BAGFS'lardan sonra KONKA'larımı da yerine koydum. Umarım yarın endeksin toplayacağı beklentim ya da hissim beni yanıltmıyordur. Sonuçta zaten portföyümde olan hisselerdi, bir miktar daha ucuzdan yerlerine koydum, erken bile davranmış olsam da. Kristal küremiz bir türlü tamir edilemedi, yapacak bir şey yok.
Portföy
ALKIM, BAGFS, BNTAS, INDES, KONKA, NTGAZ, ORGE, OZKGY, TUKAS ve YUNSA
ile yola devam.
MOST ya da OTT kullanma zamanı geldi gibi duruyor. Bundan sonra endeks volatilitesi yatay hareketlerle artabilir. Bilanço fiyatlamaları başlasın diye bekliyorum, ondan sonrası bu 2 indikatörden birine endeksleyeceğim hisseleri.
Elimdeki tüm hisseler, kendi takip ettiğim saatlik periyot itibariyle, sat pozisyonundalar.. Aslında tüm BİST'te sat pozisyonunda olmayan hisse senedi yoktur gibi..
Dün MOST ya da OTT isimleri vermiştim, takibi kolay olması sebebiyle aslında SuperTrend de aynı işlevi gördüğü için kullanılabilir. Ben şahsen bilanço fiyatlamaları başlayıp bilançolar açıklandığı günler itibariyle elimdeki tüm senetleri bir nevi iz süren stop loss özelliği taşıyan bu göstergelere göre tutacağım ve sat sinyali alınca elden çıkaracağım. Şu anda hala tut pozisyonunda olmamın sebebi her an bilanço fiyatlamalarının başlayarak 1 ay kadar kısa süreli bir yukarı yönlü hareket olması ihtimaline inanıyor olmam.
Buradan şu anlamlar çıkmamalı, elimizdeki hisseleri rastgele seçmiş değiliz. Mevcut bilançoları itibariyle satışları, esas faaliyet kârları, net kârları, büyümeleri, sermaye getiri verimlilkleri, yatırımları ve gelecek potansiyelleri olan hisseler her biri. Ancak ben bilançodan bilançoya portföy güncellemeleri yaparak hareket etmeyi tercih ediyorum, trading için kullandığım portföy harici olan hisselerimi. Bunun en iyi yöntem olduğu elbette tartışmaya açıktır. Kimisi hep en iyi çıkacak hisse ya da hisseleri tespit edip onlarda uzun süreli kalarak çok daha iyi sonuçlar elde edebilir. Kimisi büyüme hisselerinden ziyade olgunlaşmış, değerleme yapmanın daha kolay olduğu ve hatta mümkünse temettü veren hisseleri tercih edip kendince güvenlik marjı oluşturacaktır. Kimileri ise büyük ve derinliği fazla olan şirketlerde scalping, day-trading ya da swing-trading yöntemlerini uygulayabilecektir. Uzun senelerdir her bir yöntemle uğraştım ve hali hazırda da 3 farklı portföy ve 2 farklı portföy yönetme şekliyle de devam ediyoruz. Hangi portföy tarzının daha iyi sonuçlar verdiği elbette tartışma götürür. Ancak tecrübelerim şunu söylüyor, trend yapan piyasalarda trader'lar trend'e yenik düşüyorlar genelde. Yatay piyasalarda ise durum tam tersi. Hangi piyasada olduğumuzu anlayabilmek ise biraz tecrübe gerektiriyor haliyle. Ama bu atomu parçalamak gibi bir şey değil elbette. Oldukça basit yöntemlerle yatay ya da trend halinde olduğumuzu anlayabiliriz.
Önümüzdeki yazılarda biraz da bunlardan bahsetme niyetindeyim. Umarım okurlara faydamız dokunur. Yatay piyasalarda neleri yapmanın daha uygun olacağı, ayrıca o dönemde fırsat buldukça yatırımcıların ya da yatırımcı olmaya niyet edenlerin teorik ve tecrübî bilgilerini artırmasının ilerde kendilerine bonus olarak döneceğinin bilinmesi gerekli.
ROIC (Yatırılan Sermaye Getirisi) için ülkemizde yaygın olarak kullanılan formullerden bir tanesi de şu aşağıda olanı:
ROIC= NOPAT / Yatırılan Sermaye
NOPAT = Esas Faaliyet Kârı x (1- Vergi Oranı)
Yatırılan Sermaye = (( SB Kısa Vadeli Finansal Borçlar + SB Kısa Vadeli Finansal Kiralamalar + SB Uzun Vadeli Finansal Borçlar + SB Uzun Vadeli Finansal Kiralamalar + SB Ana Ortaklığa Ait Özsermaye - SB Nakit ve Benzerleri) + (SB-1 Kısa Vadeli Finansal Borçlar + SB-1 Kısa Vadeli Finansal Kiralamalar + SB-1 Uzun Vadeli Finansal Borçlar + SB-1 Uzun Vadeli Finansal Kiralamalar + SB-1 Ana Ortaklığa Ait Özsermaye - SB-1 Nakit ve Benzerleri))/2
SB: Son Bilanço (Mesela 2022 - 9 Aylık Bilanço)
SB-1: 1 Yıl Önceki Aynı Döneme ait Bilanço (Mesela 2021 - 9 Aylık Bilanço)
Not: Esas Faaliyet Kârı verisi yıllıklandırılmış olacak (yani son 4 çeyreklik toplam)
Yatırılan Sermaye Formulü çok uzun görünse de aslında olan şu:
Kısa ve Uzun Vadeli Finansal Borçlar + Özsermaye - Nakit ve Benzerleri.. Finansal Borçlardan kasıt Banka Kredileri ve Finansal Kiralamalar. Özsermaye kısmında alınacak olanı Ana Ortağa Ait olanlar. Bu değerden Nakit ve Benzerlerini düşüyoruz. Bu düşmedeki mantık ise Kullanılan sermaye karşılığı oluşan Nakit ya da kullanılmadan bekleyen nakit artık yatırılan sermaye tanımına dahil edilemez, orada atıl bekleyen bir değerdir.
Bu formulde dikkat edilmesi gereken ikinci husus da Son Bilanço ile 1 yıl Önceki bilançonun değerlerinin toplanıp 2'ye bölünmesi.. Yani 2'sinin ortalamasının alınması mantığı. Kimi analistler sadece 1 yıl önceki bilançoyu kullanırlar formulde. Ama buna itiraz edip ikisinin ortalamasının alınmasını savunanların mantığı ise her bilançoda yeniden oluşan artık sermaye tekrar yeniden yatırıma dönüşüp ondan da gelir elde edilmektedir, bu nedenle ara dönemlerde kârlardan gelen ya da sermaye artırma yöntemiyle gelen ekstra sermayenin de oluşan gelirlerde doğrudan ve dolaylı payı olduğu için 1 yıllık 2 değerin ortalamasının alınmasının % 100 tam sonuç vermese de gerçeğe yakınsak sonuç verdiği kabul edilir.
https://i.hizliresim.com/sdqza53.jpg
Endeks daha önceki mavi dikdörtgen bölgelerde olduğu gibi yataya mı saracak bir süreliğine yoksa sarı logartimik kanal içinde tırmanmaya devam mı edecek? Bilanço hareketleri mavi dörtgenin üst sınırını kırmaya yeterli olacak mı? Bu sorularıın üzerinde çalışmalı. Malum seçim yılındayız. Politik görüşümüzün ne olduğundan bağımsız seçim dönemlerinde borsanın nasıl hareket ettiğini ve benzer hareketlerin olası olup olmadığını iyice analiz etmemiz gerekiyor yatırımlarımızın nasıl etkilenebileceğini öngörebilmek adına.
https://i.hizliresim.com/j8kma7n.jpg
Bu da endeksin biraz daha yakın plan görüntüsü..
ROIC (Yatırılan Sermaye Getirisi) ile ilgili ilk paylaştığım formul ile son paylaştığım formulün teknik olarak benzer sonuçlar vermesi gerekiyor, ancak bazı analistlerin ya da mali analiz programlarının bazı bilanço kalemlerini hariç tutup bazılarını formulde tutması yahut ana kalemlerin altında bazı kalemleri çıkarması sonucu bu 2 değer uyuşmayabiliyor. Bunun formüle edilmesi konusunda uluslararası literatürde de mutabakat yok maalesef. Bu durumda ne yapmalı?
Şu soruyu kendimizi sormakta fayda var: Benim bu rasyoya niçin ihtiyacım var?
Bu rasyoyu elde etmenin salt rakamsal değerler elde etmek dışında bir faydası yok, bunu bir şeyi seçmek ya da değerlendirmek için kullanmayacaksak. Eğer onca şirket içerisinden yatırdığı sermayeyi en verimli değerlendiren ve bundan en fazla ekonomik değer / nakit akışı / faaliyet kârı üreten şirketleri seçmede kullanacak ve bunun beraberinde bu şirketlerin değerlemesini yapıp fiyatının makul olup olmadığına karar vereceksek bu formulün bize bir faydası olacaktır, aksi takdirde excel tablolarımızı süsleyen ekstra bir değerden farklı bir özelliği olmayacaktır.
Bunu filtreleme unsuru olarak kullanacaksak, bu durumda bizim piyasamızda yaygın olarak kullanılan formülü seçip buna göre filtreleme yapmakta fayda var, başka mali analiz programlarında farklı değerler görüp kafamız karışacaksa. Sonuçta her şirkete aynı formul uygulanacağı için sonuçta kaynaklarını daha verimli kullanıp daha anlamlı ekonomik artık değer üreten şirketlerin sıralaması değişmeyecektir.
Formulün basitçe kullanımı için bilançolarda kullanılan kalem isimlerini değiştirmeden aynı şekliyle kullanalım.
ROIC= (Vergi Sonrası Net Faaliyet Karı / (Ortalama) Yatırılan Sermaye) X 100
Formulde kullanılan pay ve paydaların açılımını sade bir şekilde açıklayıp bunu bir şirket özelinde anlatacağım. Örnek için kullanacağım şirket YUNSA olacak:
Önce pay kısmından başlayalım:
Pay kısmında kullanacağım değer NOPAT şeklinde de adlandırılan Vergi Sonrası Net Faaliyet Kârıdır. Bunun için kullanacağımız formul şu:
Yıllıklandırılmış Net Faaliyet Kârı x (1-Kurumlar Vergisi Oranı)
2023 yılı için belirlenen Kurumlar Vergi Oranı % 20 olduğu için bu değeri 0,20 olarak alacağız.
YUNSA için kullanacağımız Net Faaliyet Kârı 296.261.549 TL
Bu değeri nasıl elde ettiğimizi anlatalım:
Öncelikle Net Faaliyet Kârı nedir onu anlatmakta fayda var:
Şirketlerin Gelir Tablosunda Brüt Kâr olarak verilen rakamsal değerden
Genel Yönetim Giderleri, Pazarlama Giderleri, Araştırma ve Geliştirme Giderleri değerlerini düşerek Net Faaliyet Kârını buluyoruz.
Yani:
Net Faaliyet Kârı= Brüt Kâr - Genel Yönetim Giderleri - Pazarlama Giderleri - Araştırma ve Geliştirme Giderleri
Şimdi 2022 3Ç, 2022 2Ç, 2022 1Ç ve 2021 4Ç Gelir Tablolarından bu değerleri alıp formule uygulayacağız. Bu değerlerin çeyreksel değerler olması gerektiğini unutmayalım.
Her bir çeyrek için Brüt Kâr - Genel Yönetim Giderleri - Pazarlama Giderleri - Araştırma ve Geliştirme Giderleri formulünü uyguladığımızda
93.640.630 + 70.755.930 + 75.908.400 + 55.956.549 = 296.261.549 TL
değerini elde ediyoruz.
Bu değer YUNSA için 2022-3Ç dönemi için Yıllıklandırılmış Net Faaliyet Kârı
Bize gereken NOPAT yani Vergi Sonrası Net Faaliyet Karı olduğu için
Yıllıklandırılmış Net Faaliyet Kârı x (1-Kurumlar Vergisi Oranı)
formulünü uygulayacağız şimdi.
296.261.549 x (1-0,20) = 237.009.239 TL olacak. (Kuruş kısmını yuvarladık)
Gelelim payda kısmına yani (Ortalama) Yatırılan Sermaye değerine.
Yatırılan Sermaye için aşağıda vereceğim formulü hem 2022-3Ç bilançosu hem de 2021-3Ç bilançosu için uygulayacak, sonra çıkan 2 değerin ortalamasını alacağız.
Formul şu:
Yatırılan Sermaye = Kısa Vadeli Borçlanmalar + Uzun Vadeli Borçlanmalar + Ana Ortaklığa Ait Özkaynaklar - Nakit ve Benzerleri
(Not: Kısa vadeli borçlanmalar tüm kısa vadeli yükümlülükleri kapsamamakta sadece kısa vade finansal borçları kapsamakta. Aynı şekilde uzun vadeli borçlanmalar tüm uzun vadeli yükümlülükleri kapsamamakta sadece uzun vadeli finansal borçları kapsamakta. Bu sebeple bilançolarda yer alan Kısa Vadeli Yükümlülükler ve Uzun Vadeli Yükümlülkler ana başlıklarının altında Kısa Vadeli Borçlanmalar ve Uzun Vadeli Borçlanmalar ara başlıklarında yazan değerleri baz alacağız.
Yatırılan Sermaye = Kısa Vadeli Borçlanmalar + Uzun Vadeli Borçlanmalar + Ana Ortaklığa Ait Özkaynaklar - Nakit ve Benzerleri
2022-3Ç için
Yatırılan Sermaye = 20.594.128 + 62.153.215 + 238.231.436 - 59.787.725
Yatırılan Sermaye = 261.191.054
2021-3Ç için
Yatırılan Sermaye = 129.439.908 + 40.296.594 + 73.169.475 - 66.639.074
Yatırılan Sermaye = 176.266.903,00
Şimdi bu 2 değerin ortalamasını alacağız:
Yatırılan Sermaye (Ortalama) = (261.191.054 + 176.266.903) / 2
Yatırılan Sermaye (Ortalama) = 218.728.979 (Kuruş kısmını yuvarladık)
Şimdi ROIC formülüne dönelim
ROIC= (Vergi Sonrası Net Faaliyet Karı / (Ortalama) Yatırılan Sermaye) X 100
ROIC= (237.009.239 / 218.728.979) x 100
ROIC= 108,36
Yani YUNSA için Yatırılan Sermaye Getirisi yani ROIC son bir yılı baz aldığımızda % 108,36'dır.
İçimizden her birimizin gün içi fiyat takip etmeye fırsatı olmayabilir. Ya da oldukça uzun vadeli alımlar yaptıkları için günübirlik fiyat hareketleri ile ilgili sürekli bir tasarrufu olmayabilir. Ancak bilançodan bilançoya ya da daha kısa süreli alım satım yapanlar için iz süren stop loss mantığı ile hisselerde kalmak, kuracağımız sistematik sat verince çıkmak al verince tekrar girmek şeklinde bir yöntem sabit bir şekilde beklemekten daha fazla kazanç sağlayabilir, bu sistem disiplinli bir şekilde uygulanabilirse.
İz süren stop loss mantığı fiyat hareketinin kendisi üzerinde en son fiyatın belli bir yüzdesi altına stop loss koyup, fiyat çıktıkça bu stop loss'u aynı yüzde kullanılacak şekilde yukarıya çekerek mümkün olduğu gibi, benzer mantık kurgularını indikatör kullanımı ya da heikin ashi kullanımı ile de yapmamız da mümkündür.
Bu bağlamda benim alternatif olarak kullandığım 3 indikatör var: Bunlar MOST, OTT ve Super Trend.
Yanlız burada önemli olan ne sıklıkla işlem yapmak istediğiniz, ya da başka bir deyişle ne kadar sıklıkla işlem yapmaya zamanınızın olduğudur.
Ben bu indikatörleri 1 saatlik periyotlarda takip ediyorum bunları iz süren stop loss mantığı için kullanmak istediğimde. Daha sıklıkla işlem yapmak isteyenler 15 dakikalık hatta 5 dakikalık periyotları da kullanabilirler. Ama en azından benim kadar sıklıkla işlem yapma imkanı olmayanlar ise 4 saatlik ya da 1 günlük periyotları baz alarak bu indikatörlerden yararlanabilirler. Periyotların büyümesi sinyal sayısını dolayısıyla işlem sayısını azaltacak, küçülmesi ise tam tersine sinyal sayısını dolayısıyla da işlem sayısını artıracaktır.
MOST ile OTT'nin kullanım mantığı aynıdır. Zaten bu 2 indikatörün geliştiricisi de Anıl Özekşi'dir. Burada bu hizmeti kendisine saklamayıp MATRIKS aracılığıyla kamu kullanımına açtığı kendisine, ayrıca aynı 2 indikatörü Tradingview'da kullanılabilir formatta kodlayıp derlediği için de Kıvanç Özbilgiç'e bir kere daha teşekkürlerimi sunmak istiyorum.
Kullanım mantığı aynı olduğu için MOST ve OTT örneklerini beraber gösterelim:
MOST
https://i.hizliresim.com/cg9jsps.jpg
OTT
https://i.hizliresim.com/g1ez0my.jpg
Olay aslında son derece basit. Örnekte EREGL hissesinin her hangi bir zaman dilimi rastgele seçilmiştir. Fiyat grafiğimizin periyodunu 1 saatlik periyot haline getirip, grafiğin üstüne ilk örnekte MOST, ikinci örnekte ise OTT indikatörünü açıyoruz. İndikatör değerlerini 2 ve 1 olarak değiştiriyoruz. Sonrasında pembe oklarla gösterilen bölgelerde olduğu gibi yeşil çizgi mavi çizgiyi yukarı kesince al, mavi çizgi yeşil çizgiyi aşağı kesince sat emri uyguluyoruz.
Uygulama oldukça basit, bunu uygulayabilmek ise büyük bir disiplin gerektirdiği içn biraz zor haliyle. Özellikle fiyat istemediğimiz tarafa dönmüşse sat emri vermek her babayiğidin harcı değil. Ancak bu bizi terse giden fiyatta zarardan koruyup, yukarı giden fiyatta da erken çıkmamıza mani olup daha fazla karda oturmamızı sağlıyor.
İndikatörün defosu yok mu? Defosuz insan yapımı bir şey yok elbette. Yatay seyreden bir trend de az aşağı az yukarı gidişlerde sık sık sinyal alıp gereksiz işlemler yapabilirsiniz. yahut piyasanın aniden çöktüğü ya da aniden şahlandığı bir zamanda sinyalleri almış olsanız da aksiyon almakta gecikebilirsiniz. Gerçi bu 2. kısmı indiaktör kusur değil. Onsuz da sonuçta aksiyon almakta gecikebiliyoruz.
Önemli olan kârda daha uzun süreli oturup, zarar minimize etmek. İz süren stop loss mantığı zaten bu değil midir?
MOST ile OTT benzer mantıklarla kurgulanmış olduğu için bir birlerine yakın mantıklarla çalışıyorlar. Ancak OTT sonradan geliştirildiği için MOST'un defolarının kısmen daha azaltıldığı bir indikatör uygulaması şeklinde düşünüp OTT kullanmayı tercih edebiliriz.
SuperTrend
https://i.hizliresim.com/12z8v0o.jpg
SuperTrend de benzer mantıkla izsüren stop loss kullanımı yapabileceğimiz bir indikatör. MOST ve OTT'ye göre tek farkı 2 çizgi yerine tek bir çizgi olması ve bu çizginin fiyatı aşağı ya da yukarı kesmesi şeklinde kullanımı.
Burada da periyot olarak 1 saatlik periyot kullanımı sözkonusu. İndikatör değerlirinde de, defalarca simülasyon yaparak en verimlisinin kendimce bu olduğunu tespit ettiğim için, 5:2 değerlerini kullanıyorum.
Mantık gayet basit, fiyat mavi indikatör çizgisinin üstüne geçince al, altına düşünce sat.
Gördüğünüz üzere bu 3 indikatörden sadece birini kullanarak kendinizce bir iz süren stop loss sitemi kurabilirsiniz. Sistem basit, ancak disiplinli bir şekilde uygulanması oldukça zor.
Son olarak da bir sonraki yazımda Heikin Ashi kullanımı ile iz süren stop loss olayını göstereceğim. O hepsinden daha basit olanı aslında.
Şimdi Heikin Ashi görüntü olarak normal mumlara benzese de resmediliş şekli belli formullere dayalıdır. Bu formullerin özeti aşağıdaki gibidir:
Mumun kapanışı şu şekilde hesaplanır:
Kapanış = ¼ (Açılış + En Yüksek + En Düşük + Kapanış)
Mumun açılışı şu şekilde belirlenir:
½ (Önceki çubuğun açılışı + Önceki çubuğun kapanışı)
Mumun en yükseği şu şekilde belirlenir:
En Yüksek = Maks [En Yüksek, Açılış, Kapanış]
Mumun en düşüğü şu şekilde belirlenir:
En Düşük = Min [En Düşük, Açılış, Kapanış]
Şimdi bu formulleri vermekle kimseye bir faydamızın olmadığının farkındayım. Kimse bir Heikin Ashi mumunun nasıl hesaplandığını oturup tespit etmeye çalışacak değildir. Fuzuli bir uğraş ve zaman kaybı bu aslında. Ama bu formullerden çıkarmamız gereken bir mantık var:
Nasıl hareketli ortalamalar fiyatlardaki fazla volatiliteyi düzeltip (buna gürültüyü azaltmak da diyorlar) genel trendin yönünü gösteriyorsa, ama bunu yaparken de gerçek fiyatı biraz geriden takip ediyorsa, Heikin Ashi'de de durum bundan farklı değildir. Heikin Ashi mumları formullerde görüldüğü üzere periyot içerisinde gerçekleşen normal mumlarda göreceğimiz açılış, kapanış, en yüksek ve en düşük değerlerin ortalaması ile kapandığı, açılışta da normal mumlarda göreceğimiz kapanış fiyatının ve açılış fiyatının ortalaması şeklinde açıldığı için gerçek mumlar farklı bir şekilde resmedilir ve bir nevi fiyatın aşağı mı yukarı mı olduğunu, yani trendin ne tarafa olduğunu ağırlıklı renk ile gözlerimizin önüne serer. Aynen hareketli ortalamalarda olduğu gibi normal fiyat hareketinden biraz daha yavaş hareket eder, ama aynen onlar gibi gürültüyü ortadan kaldırarark net bir trend gösterimi sunar.
Bu sebeple Heikin Ashi mumları trend dönüşümlerinde aksiyon almak için daha önce belirttiğim indikatörler kadar fayda sağlayacaktır. Bunun daha vasit kullanımı olmasının sebebi hiç bir indikatöre gerek duymadan sadece mum yeşile dönünce al, kırmızıya dönünce sat aksiyonu almak yeterlidir. (tabii hangi periyodu takip ediyorsak o periyodun bitmesini beklemekte fayda olabilir, yoksa erken karar vermiş olabilriz.) Burada saatlik heikin ashi mumları biraz sinyal sayısını artıracağı için (eğer scalping yapmıyorsanız) periyotları 2 saat, 4 saat, fazla sıklıkla işlem yapamayacaklar için 1 günlük periyotlar kullanılabilir.
https://i.hizliresim.com/p9clcje.jpg
burada Eregli grafiği Heikin Ashi mumları ile gösterilmiştir. kullanılan periyot 4 saatlik. Burada tek yapılacak şey mumlar yeşil seyrederken kırmızı muma döndüğünde pozisyondan çıkmak ve tekrar yeşil görene kadar pozisyona girmemek, yeşil görünce tekrar alım yapmak olacaktır. Grafikte gördüğünüz üzere net bir trend gösterimi mevcut diğer klasik mumların aksine.
Aslında trend dönüşlerini de önceden kestirebilmek için alınabilecek sinyaller var Heikin Ashi'de son dönüş mumunu beklemek yerine (garantili çözüm olmasa da tetikte durmayı sağlayabilecek bir yöntem).
Yukarı yönlü trendlerin güçlülüğü burada yeşil mumların uzunluğu ve ve üste doğru yüksek iğnelerin bulunması ve alt kısmında iğne olmaması ile anlaşılır. Ne zaman yeşil mumların altında iğneler oluşmaya başlıyorsa fiyat hareketi sönüyor demektir.
Aşağı yönlü trendlerde de durum tam tersidir. Kırmızı mumların iriliği ve uzun iğnelerin aşağı yönlü olması ve mumun üst tarafında hiç iğne olmaması aşağı yönlü hareketin, yani satışların güçlü olduğunu gösterir. Ne zaman ki mumların boyu küçülmeye ve yukarı yönlü iğneler çıkmaya başlar bu satışların zayıfladığına ve dönüşün yakın olduğuna işarettir genelde.
Ayrıca normal mumlarda kararsızlık mumu olarak kabul edilen dojiler ise burada aslında genelde trendin bittiğine ve ters yöne dönüşe işarettir. Hatta geriden geldiği için dojiler net trend dönüşümü anlamı da içerir genelde.
dün tüm gün değişik hisselerde yukarıdaki 4 alternatif için 1 saatlik periyotlarda simülasyon yaptım. En verimli sonuçlar alanı sırasıyla
Heikin Ashi
Super Trend
OTT
MOST
Heikin Ashi kullanım konusunda ön yargılı olunmaz ve disiplinle uygulanırsa hem görsellik açısından hem de başka hiç bir göstergeye ihtiyaç duymaksızın kolay ve verimli kullanım imkanı sağlıyor. Elbette çok sığ ve çok volatil tahtalarda asansör gibi baş döndürebilir bu yöntemler, ancak prta büyüklükte ve büyük olan tahtalar için bence disiplinli şekilde kullanılmasının herkese faydalı olacağını düşünüyorum.
Bu grafikler mis gibi galatasaray kokuyor:)