Kazanç eğer şansla açıklanıyorsa veya ona dayanıyorsa, bilinçli değil demektir.
:cool:
Bilinçli değilse ne yatırımdır ne ticaret!
Printable View
Kazanç eğer şansla açıklanıyorsa veya ona dayanıyorsa, bilinçli değil demektir.
:cool:
Bilinçli değilse ne yatırımdır ne ticaret!
BES'in zorunluluğu konusunda epey yazım var, ve özellikle de ilgiliyim...Belkide hiç kimsenin ilgilenmediği kadar da Devletle haşır neşirim bu konuda...Hepsini yazdık geride...Bizde işler ağır gider abi, sistemin eksiği gediği var ama bütün bunlar bu sistemden tonla para götürmek için engel değil...Borsa tee 2013 yılı seviyelerinde...Aradan geçmiş 8 yıl...Bazı hisseler ki bunlardan bende de var o seneki fiyatlarından gerideler...Hemde iyi geride...9 TL maliyetli AKSA 17 TL ye çıktığında hesap ekstremdeki sıfırlarla şimdiki sıfırların sayısı asıl beni ilgilendiren...
An itibariyle 8 yıl öncesinden daha az rakam var hesabımda AKSA özelinde...Her gün 2-3 rapor çıkardı yok son teknoloji kompozit malzeme üretiyormuş, yok bilmem ne...Ulen, kel Rıza'nın kağıtları bile daha çok kazandırdı anasını satayım...BES tarafına bakıyorum, hamdolsun, total de % 75'i geçmiş fon kazancım devlet katkısı hariç...Orası da son hamlelerimde gayet iyi artıda...Yani o % 25'in üzerine yaklaşık % 10 getiri var...Şükür...Allah olmayana da versin...
Bu başlıkta artık pek yazmıyorum...zaten sizinle benzer şeyler yazardım yazacak olsam.
Farklı olarak uzun vade hisse yatırımına inanıyorum, vadelide endeks işlemi yapıyorum...hatta deneme amaçlı hisse long-short da yaptığım oldu....ama kira getirim de var, arsam da var, tarlamdan elde ettiğim tarım gelirim de var. Yani riskli gibi görünen enstrümanlar kadar, çok muhafazakar yatırımlarım da var.
Kumar, şans vs hepsi kişinin olaya nasıl yaklaştığı ile ilgili...yani ben riskli gibi gözüken enstrümanlarla gayet muhafazakar bir yatırım stratejisi uygulayabilirim...kaldı ki yapı olarak aşırı riski sevmem, hayatımda sayısal Loto oynamadım, milli piyango bileti almadım...şansıma hiç güvenmem, aklıma, bilgime, çalışkanlığıma güvenmeyi tercih ettim hep.
İş dönüyor dolaşıyor, tercihlere saygı noktasında düğümleniyor...iş arkadaşlarım yönetici olmak için bir yerlerini yırtarken, ben sorumluluklarım, stresim yarıya insin, maaşım da yarıya insin isterim dedim... 40 yaşında erken emekliliği tercih ettim...60 a kadar masa başı çalışmayı tercih edene de saygı duyarım, ama benim tercihim bu,
Para için sağlığımdan, huzurumdan, aile hayatından taviz vermem kesinlikle... portföyü bir yılda 5-10 katına çıkarmak gibi bir hedefim yok...enflasyon üzerinde %10-20 reel getiri bana fazlasıyla yeter...son 1 yılda bu hedefimi de rahat rahat gerçekleştirdim...Allah tan başka ne isteyeyim,
Ya, ben de yazmıyorum esasında...Da, gelip gidip BES şöyle böyle bilmem ne...Dayanamadım en sonunda...Şahsen katlar, yatlar, uçaklar bilmem nelerim olsun yok bende...Cebimde biraz para görsem lösev kutusuna atarım, 4 ayda bir kan veririm fazla kanı bile sevmem abi...Şimdi sen bana gel şansını dene diyorsun...Tarz meslesi dediği gibi, bu iş biraz daha ilerlese kılık kıyafete, inanca, hatta niye o tarafa baktın'a kadar gider...Gereği yok.
Bu arada Vakıf Potföyü Ziraat'e sattılar...Çok kıllandım bu işten...Dün itibariyle tekrar NN Hayat'a aktarım talimatı verdim...Bu 3 ncü şirket değişikliğim...Aslında memnundum NN'den ama ben ayrıldığımda Altın Fonları yoktu...2 defa toplantılarına katılmış ve her defasında bu fonun kurulması konusunda baskı yapmıştım, olmayınca da kızgınlıkla ayrılmıştım...Şimdi VIP'den girdim...Gayet güzel imkanları var bedava check-up felan...Hayırlısı olsun bakalım..
Gayet güzel bir kazanç üstadım.
Anlamadığım bir sürü yorum var burada. Örneğin, bu BES hesaplarındaki paralar, bizim adımıza bizim hesabımızda takasbankta birikmiyor mu? BES şirketlerinin yaptığı sadece bizim hesaplarımızda olan bu paraların yönetimini yapmak değil mi?
Böyle ise, nasıl oluyorda, benim hesabımda duran bir para, bu BES şirketlerini nemalandırmak amaçlı kullanılabiliyor?
Yada mesela emekli olan yok deniyorda, bu sistemden parasını alamamış birisinin varlığı gösterilebiliyor mu? Kimin parasına el konmuş şu ana kadar?
Benim çevremde bu sistemin içinde olupta parasını alamayanı hiç görmedim ben. Sistemin eksiklerinden birisi, emeklilik maaşı konusu. Halen çözülemediği, bir sisteme oturtulamadığı için henüz tercih edilir bir noktada değil, o yüzden herkes parasını almayı tercih ediyor.
Sistemde yaklaşık 85 milyar TL para birikmiş durumda ve bu meblağ başta forex şirketleri olmak üzere herkesin ağzından su gelmesine neden oluyor...Gel bi şansını dene abi, zaten buradaki paran güvende değil, çökerler parana vs...Geçen bir arkadaş yazdıydı çok hoşum gitti, yolcu almak için korna çalan minibüs bunlar...iyi de ben Kadıköy'e gidiyorum senin tabelada Taksim yazıyor...
na hah hah haaaaa !...
öyle anlaşılıyor ki insanlar akp ve sigorta şirketlerinin kullandığı aldatıcı dile kanmış durumda..
elbette artık bizi ilgilendirmiyor bu, ilgilendiren tek yan zorunlu olması.. bu despotik uygulama ne yazık ki beraberinde sisteme olan şüpheleri arttırıyor ama dediğim gibi bu zorunlulluk ortadan kalkarsa isteyen istediği gibi BES ile ilgili hayaller kurabilir.. ama bunu yapmayacaklar elbette.. aksine şartlar sürekli ağırlaştırılıyor..
son düzenlemelerle OKS ve BES sistemi sanki uluslararası antlaşma metnine döndü.. oldukça karmaşık maddeler ile kesintilerin dönemsel ve oransal olarak detaylarda saklandığı bir sistem.. insanlar basit bir hesaplama ile aşağı yukarı durumu kontrol etmekte oldukça zorlanacaklar.. sigorta şirketleri mevzuatın karmaşık olması için ellerinden geleni yapmış.. eskiden bu kadar karışık değildi..
şimdi ana konuya gelelim: istemediğin bir sisteme zorla katılıyorsun.. ve senden yönetim gider kesintisi ve TOPLAM fon varlığı üzerinden fon gider kesintisi yapılıyor.. şimdi farkında değilsin ama bir kaç sene sonra fon birikimlerin ciddi rakamlara ulaştığında (her ay ödüyorsun unutma!!) bu kesintilerin nasıl arttığına bizzat şahit olacaksın.. evet.. bu merak ettiğiniz "nasıl sigorta/fon şirketleri nemalanıyor ki" şeklindeki sorunun basit bir cevabı.. kaldı ki basını takip edenler özellikle bu açıdan yabancı sigorta şirketlerinin sisteme hucum ettiğini gösteriyor.. ilerleyen yıllarda ÇOK GÜZEL karlar edecekler.. insanlar ise zorla sisteme katılarak çıkmaları da zorlaştırılacak. fon/sigorta şirketleri oturdukları yerden para yazacak birikimler arttıkça.. güzel tezgah..
TRKCM da Takasbank'ta...Hatta portföyündeki tüm hisseler...Yoksa Tophane'den aldıkların hala elinde mi ?...:)
Bende 100 adet AK Çimento hissesi duruyor mesela...Nostalji olsun diye...Kuponları bile var...Koparmadım...Hani, sende de mi var diye yazdım yanlış anlaşılmasın...Yoksa sermaye piyasasına kayıtlı bütün enstrümanların saklama merkezi tek...İllaki bilirsin bunu...Fon, Hisse farketmez...
Konumuz kazanç değil; fonların takasbank hesabında emanette yani güvenilir ellerde olmadığına ilişkin subliminal mesajlar...Sen giderken ben geliyordum o yollardan evladım...
İzlemeyenler için.
SGK'daki primler gibi düşünün. O primleri sizin kontrol ettiğinizi farz edin. Sistem budur. ABD'de uygulanır. Çok gerideyiz hala tabi...
ben uzun vade temettü getirili hem yerli hem yabancı hisse senedi yatırıcısıyım.Piyasanın içinde çalışmış biriyim.
BES terchim nedenim ; portföye hem bir çeşitlilik katmak hemde SGK'nın vereceği 3 kuruş paraya karşı bir kişisel sigorta olmasıdır.
https://www.youtube.com/watch?v=gsjoIx7GjZM
Sn. Cumhurbaşkanı...BES DESTEĞİ
BES'te katılımcı sayısı 7 milyona, fon tutarı 87 milyar lirayı buldu. Sistemi cazip hale getirmek için çalışmalar sürüyor. Devlet katkı payı için 4,1 milyar lira daha ayırdık. Devleti yaşatmak için insanı yaşatmamız gerekiyor. Akaryakıtta vazgeçtiğimiz ÖTV tutarı 8 milyar liranın üzerindedir. Pek çok sektörde ÖTV ve KDV indirimleri yaptık. Vergi politikalarını bütüncül ve adil anlayışla gözden geçireceğiz. 2019 ve 2020 yıllarında ilk defa işe alınacak her işçinin asgari ücret üzerinden tüm sigorta ve vergi giderlerini devlet üstlenecek.
bunları recep erdoğan mı söylemiş ?? seçim vaatleri.. boş.. içi boş vaatler.. indirim yaptım diyor buna kargalar bile güler.. yaz başından beri o konularda ki zamlar %50 mertebesinde.. %10 indirsen nolur ?? :kahkah:
ayrıca tüm bu sözde "kıyaklar" yılbaşında yapılacak zamlar ile hepsi geri alınır..
Önce siyasetten girelim bugun bizim iş yeri gurubu da yapılacak zammın büyüklüğüne seviniyorlar. Hiçbirşeyin farkında değiller. Bizlerde bu işin uzmanı olmasak da uğraştığımız iş gereği en azından ayırt edebilecek düzeydeyiz. Ne enflasyon bilirler ne faiz ne ekonomi. Ama garip bir mutlulukları var işte bende bozmadım. HÜkümetler diyorum kim olduğunun bir önemi yok hepsini kastediyorum kim gelirse gelsin avutmak ve sömürmek zorundadır. Bu sebeple ben hükümetin azından çıkan her cümleyi iki kere sorgular ve düşünürüm. Yapılan zam enflasyonun eseri. Birde şükürcüler vardır en deli olduklarım. Yaw ya zam hiç yapmasaydı buna da şükür.
Bir tanesine dayanamadım artık Gurubun ismini Şükürcü işçiler olarak değiştirdim :kahkah:
Neyse hükümetler sizi yönetenlerdir sizin vergilerinizle geçinirler vergi oranlarını yine kendılerı belirlediği gibi kendı maaşlarına da yine kendılerı karar verirler. Amaçları sizi avutup sistemin işleyip devam etmesini sağlamaktır. Bunu tahminimce buradaki herkes biliyordur. Biz yinede yeniler için yazalım.
Şimdi biz gelelim şans eseri kazanç meselesine ön yargılı görünmemek ve kendi kazancıma dahi şüphe içinde baktığımın göstergesidir bu. Bu herkeste olağan bir ihtimaldir değerlendirilmesi lazım. Bir kazancın şans eseri oluşmuş olma ihtimalini hesaplanması lazım.
Bir karar veriyor analiz yapıyor ve altın alıyorsunuz. Evet altını aldınız ve kazadınız. Acaba bu kazanç gerçekten sizin analizin bir sonucumuydu yoksa şans eseri altının çıkacağı zamana mı denk geldi. Ben bu ihtimalden bahsettim. Objektif bakabilmenin bir eseridir bu bence. BU kazanç gerçekten benim analizimin sonucu yoksa şansımın sonucumu bilmiyorum siz karar verin.
10,000 de 1 in az altında komisyonla calısıyoruz. 2018 senesınde toplam ödenen komısyonun miktarı 81,000 TL.
Bunu şu yönden dedim ne kadar çok işlem açıldıgına bir bakın. Tek bir işlem açıpta kazanç sağlansa şans ihtimali artacak 10 adet işlem açıldıgında şans miktarı düşecekti. 81,000 TL lik komısyon odeyecek işlemi açmış olmam demek 1 senede bir sürü işlem açtıgımın göstergesidir. Yani şans eseri kazanç sağlama ihtimalini en aşağılara çekiyorum. yine kazancın çok yüksek oluşu ve bunun 1 senelik bir süre zarfını almış olması da şans faktörünü azaltan bir gösterge. ANcak herşeye rağmen algoritmik trade yaptıgım için kararları ben değil bilgisayar verip işlem yapıyor yani bir patteren bir modelin eseri. BU model ve bir istatitiksel analiz sonucu ortaya çıkartılmış olmasına rağmen hala daha içinde şans faktörünü barındırıyor olabilir. Bunuda belirleyecek olan şey gelecek olacak istikrar devam ettiği sürece şans eseri olma ihitmali azalmasına rağmen hiçbir zaman kazancımın gerçekten benim modelimin başarısı diyemiyeceğim çünkü çok küçük dahi olsa şans eserı oluşma ihtimali 5 senede geçse içinde barınacak bir ihtimaldir. BU sadece benim değil tüm herkes için geçerlidir.
Mesela sizler bes fonlarını tercih ediyorsunuz fonların verdiği karar doğrultusunda kar etmesi şansın payı ne kadar ? sizin x fonundan y fonuna geçmiş olmanız gerçekten bir analizin sonucunda karar vermiş olsanız bile bundan kar etseiz bile bu gerçekten sizin analiziniz sebebiyle mi oluştu yoksa zaten oraya gidecek sizin analizin dışında gerçekleşmiş bir sebepten mi gitti bilemezsiniz. O halde şans eseri kazanmış olma ihtimaliniz herzaman var olacaktır. Çünkü gerçeğin ne olduğunu bilmiyoruz. Borsa herzman fludur. Yani ne bembeyaz nede simsiyahtır.
Siyahmı beyazmı oldugunu bilmiyoruz gördüğümüz renk aslında flu ancak bir karar veriyoruz siyah bir bakıyorsunuz doğru cıkıverıyor ertesi gün beyaz cıkıverıyor. Bir başkası siyah derken siz beyaz diyebiliyorusunuz çünkü doğru olanın ne oldugunu bilmiyoruz.
Doğrunun ve gerçeğin ne olduğunu bılseydık zaten hepimiz para basıyor olurduk. İstatistik ve felsefe ile ilgilendiğiniz de dediğimi daha iyi anlamaya başlarsınız.
Ben şu iki özelliği barındıran insanı severim.
1-Sorgulayıcı şüpheci
2-Objektif bakabilen
1-Sorgulaıcılık şüphecilik insan da olması gereken bir özellik olmalı diye düşünüyorum sonradan kazanılabilir doğuştan gelmez bence cunku bende bundan 3 4 sene öncesınde şüpheci ve sorgulayıcı değildim. Hatta koyunun önde gideniydim kendime bunu demeyi layık gördüm. Benim gibi olmayan koyundur demiyorum onlar kendileri karar versin ama ben kendım için koyunmuşum diyorum yani. BU yeteneği sonradan kazandım. Sizlerde kazanabilirsiniz eğer içinizde yeterince sorgulayan yoksa hatta bu özelliği mumkunse abartın. Gerçeğin ne oldugunu sorgulamadan öğrenemezsiniz. BU yeteneği kazandıgınız da aslında bir çok şeye olan bakış açınız değişiyor. Aslıdna bunun anlamı felsefedir. olur olmadık her b*ka felsefe yapmaya başlıyorsunuz. Doğruyu yine bulamıyorsunuz ama yanlışları görebiliyor ve buluyorsunuz belkide bu yolun sonu belkide bir gün doğruyu bulmakla son bulacak ancak o zman geldiğinde de doğrunun kime göre doğru gerçeğin kime göre gerçek neye göre gerçek oldugunu sorgulamaya başlayacaksınız.
2-BU sorgulama biçimleri sizi objektif bakabilen bir insana dönüştürmeye başlıyor. Önce kendınıze karşı dürüst ve objektif oluyorusunuz. Sonra diğer herşeye karsı objektif oluyorusunuz. Mesela ben bu sayfada ne yazdım. Bes kişiden kişiye iyi kişiden kişiye kötü bir yatırımdır her iki tarafta kendı mazeretlerı ve bılgı düzeyine göre haklı veya haksızdır. Yani tek bir doğru olmadıgını bırden fazla doğrunun duruma ve kişiye göre değiştiğinden bahsettim. Yine keza kendı kazancımdan bahsederken dahi şüphecilik ve objektiflik sergiledim.
Ben yaptım ve bu katiyen benım eserımdır ben böyle bir traderim işte demedim. İşin içinde şans faktörüde olabilir kim bilir belkide şansın eserıdır dedim.
Benim türm derdim sizin neye yatırım yaptıgınız değil bakış acınızı degıstırmek bir nevi kişisel gelişim saglamak amacım. Benim paylaştıgım çoğu yazıyı bir okuyun aslıdna çoğu konu dışına kayıyor paylastıgım vıdeoların bır cogu yıne keza daha cok kişisel gelişim, sorgulamaya iten, felsefık bakış açısıyla filan alakalı vıdeolar
Tabi bu durumun ya etkileride malesef var.
Şimdi adama bir resim gösteriyorum bardak resmi bildiğiniz bardak. Bak bu bardak diyorum değil diyor. Nasıl değil baksana bardak diyorum şöyle üretilmiş böyle gelmiş vesaire filan anlatıyorum. Değil diyor hemen fesefe ve objektiflik işin içine giriyor doğru belkıde bardak olmayabilir yani haklı olabilirsin gel beraber çözelim bardakmı değilmi diyorum. Lennnnn amannn ne ugrasacam bence bardak değil diyor. Yaw haklı olabılırsınde elindeki dayanak ne nerden cıkardın diyorum. ben öyle inanıyorum bence değil diyor. LAAA gel işte çözelim bu bardakmıymış baska birşeymiymiş gerek yok çözmeye kardesım ben bardak değil diyorum buna inanıyorum saygı duy dıyor.
Elinde bir kanıt varmı yok hangi bilimsel makaleye yazıya hangi gerçekliğe göre bardak değil bana kanıt sunmuyor ama sen bana saygı duymuyorsun diyor. AL başına bela sen acıkladın mı ki bana bunun bardak olmayısının kanıtlarını yok acıklama gel deyince de ne gerek var ben böyle inanıyorum saygı duy dıyor. E biz tartısmazsak herkes herkesın görüşüne saygı duyarsa doğru yolu yada yanlışları nasıl göreceğiz.
Birşey hakkında nasıl karar vereceğiz. GÜneşte örnek verelim adam tutmuş güneş tanrıdır diyor. Yok kardesım gel bak ben sana acıklayayım güneş sistemi vardır yıldızlar gezegenler vardır bak şu soyle gelmıstır boyle gıtmıstır vesaire diye anlatırsın adam hiç senin dediklerini dinlemez bile ve sana şöyle der anlamadım ama ben tanrı dıyorum saygı duy. okadar şeyı boşamı anlattım aklına takılanı sorsana bana madem oyle surası nıye soyle desene benım ıspatımı çöürütsene gerçeğin ne oldugunu bılmek ıstemıyormusun ?
Gerçeğin ne oldugunu görmek bulmak ıstemıyormusun gerçek seni korkutuyormu yoksa. Hayal dünyasında yaşamaya devam mı edeceksın ? Saygı duy demek bir kaçıştır gerçekle yüzleşmemektir. Oh ulan hayat ne güzel ben birini boğazlayıp öldüreyim sonra bana saygı duyun kardesım bence oldurulmesı lazımdı haklıyı haksızı doğruyu yanlısı ayırt etmeyelım herkes herkese saygı duysun ohh ne ala dunya.
Tabi durum böyle olunca da saygı duyamıyorsunuz doğal olarak saygı duyamayınca sen nıye saygı duymuyorsun da etmıyorsun da tepeden bakıyorsun da filan oluyor beni tatmın etmedinki açıklamadın kı kanıt sunmadın ki. Şu tezinin karşısına şu tezi koymadın kı yada benim tezimi çürütmedin ki.
Birbirimize saygı duymayalım kavgamı edelim diyeceksiniz. Hayır işte buda yine kişisel gelişmemişlik seviyesini ortaya çıkartır kavga etmek. kavgada etmeyelim gelin üzerinde düşünelim. Hangi durumlarda hangi taraf haklı hangi durumlarda hangi taraf haksız. Kestirip atarsak saygı duy deyıp geçersek bu yola yeni girmiş kişiler hangi yönden gidecek ? Onlar hangi farklı görüşlere okuyup ınanacak yada hangimizden ilham alacak.
İşte malesef tartısmalar dada şu saydıgım iki insan tipiyle yapılmalı objektif ve sorgulayıcı bakabılen bu özellikleri taşımayan veya çok az taşıyan birisiyle tartısmakta anlamsız kılıyor herşeyi bu sebeple önce insanlara bu iki özelliği kazandırmalı daha sonra gerçeğin ne oldugunu doğrunun ne oldugu konusunda felsefe yapabılelım adamın tek bir görüşü olunca senin söylediklerin havada kalıyor en son SAYGI duyun deyip işi bitiriyoruz.
Bes bence kötü saygı duy. sence iyi saygı duy gelen adam napacak burası bilgi paylasım farklı görüş ve seslerin çarpıştıgı ve hakikatı diğer izleyici okuyucu kitlenin görmesi öğrenmesi vizyonunu geliştirmesi bakış açısı kazanması için yapılmıyor mu ? Zaten herkes birbirinin görüşüne saygı duyacak olduktan sonra forum olmanın anlamı kalmıyor. Benim görüşüm beni baglıyor senın görüşün seni balıyor ne anlamı var kenıdı gorusunu anlatmanın yazmanın birilerine anlatman neyi değiştiriyor sonuç olarak herkes kendi görüşünee saygı duyulmasını ve tartısma cıkmamasını istiyorsan ?
-----------------------------------------------
selam,
2012 den beri k.peder eşime bes yatırıyor. 3 ayda 1 300 tl demişlerdi. gerçi ben hiç karışmadım o ayrıda. dün dedim bakayım çünkü kimsenin baktığı yok. bes hiç yapmadım otomatik olanı da iptal etmiştim. dün baktım 16997 tl yatırılan para. şimdi 3 ayda bir 780 mi ne yatırıyor baktım. elde edilen gelir 3 mü 4 mü bin tl o civarda devlet katkısı var ilave olarak toplam 25351 tl mi olmuş hepsinin toplamı. fonlara baktım yılbaşından bu yana getirileri yüzde 8-12 birisi daha düşüktü. hepsini değiştirdim. yüzde 20 hisseye bağlı kalanı yüzde 40 risksiz 20-20 de 2 fon daha seçtim. bakalım 3 ay sonra ne olacak.
Saygı duyma meselesınıde geçtikten sonra artık görüşlerimizi çarpıştıralım.
Hükümete olan bakış açımız bes ile ilişkilendırılıyor bunu goruyorum yapıyoruz çünkü devlette bu işin içinde sonucta benım vergimi BES'e aktarıyorlar. Ancak bu x partıde y partıde olsa boyle olacaktı.
Önce şunu anlamaya calısalım sırayla gidelim ve sizlerde yorumlarınızı goruslerını düşünceleriniz ve ıspatlarınızı soyleyın.
1-Bes ilk basta bankaların müşterileri bese çekmeye calısmasıyla ortaya çıktı. Bankalar tartısmasız şu an bulundugunuz konumun sorumlusu içinde bulundugumuz sistemin lideri bankalar ve "PARA" düzenidir. BU para düzeni ve banakalar yüzünden şu an köle gibi çalışmak zorundayız ve bir şekilde yine bankadan aldıgımız parayı kazanmak kazanırken bır baskasını bankaya borçlandırmak ve totalde sadece bankalar için köle düzeninde birbirimizin parasını sözde kar etme güdüsüyle bankaya faiziyle borçlandırarak kendi kendımızı köle etmekteyiz.
Bes sistemi iste yine böyle bir kurumun calısan aracılarıyla yanı elemanlarıyla bu sistemin içine çekilmeye calıstık. BU denle kötü ve bizi köle yapan bu bankalar şu ankı bulundugumuz içler acısı durumun tum sorumlusu bankalar bize gelin nolur bese girin kampanyaları düzenliyorlar şimdi bu kurumun gerçekten iyi niyetli oldugunu soyleyebilirmiyiz ? Kredi vermek içinde kampanya yapıyorlar Bes içinde kampyan yapıyorlar bizim kuruma kaç kere geldiler elinde broşürlerle bese girin efendım bakın 20 yıl sonra paranız su kadar olacak diye diye sisteme çekmeye calıstılar telefonlarla ikna etme cabaları vesaire. TÜm bunları benım iyiliğim için yaptılar öylemi ? ÜStelik bu kurum sayesınde tum ınsanlık kölelik düzeniyle calısırken. BU meseleye bir değinelim istedim.
2-Bes sisteminin götürüleri getirileri kısmı var sırada bes olmadan bıre bır aynı düzeni yaratabilirmiyiz. ALternatıflerı dizersin önüne kendın alıp satsan ne olur kendin değiştirsen ne olur sadece dolar alıp beklesen ne olur sadece bıleske faız yapsan ne olurdu malıyet ne kadar tutardı getırı ne tutardı. BU alternatıflerın oldugunu sende biliyorsun. BU alternatıflerın maliyetinin komısyon ve gıder ücretlerinin bese göre cok daha düşük kaldıgının da farkındasın peki bu alternatıflerının maliyetinin düşük olmasına rağmen niçin illada yüksek malıyetlere katlanmak suretıyle bes'i tercih ediyorsun. %25 lik devlet katkısı için. Bunun sana getirisi götürüsü ne bir hesaplayalım belkide uzun vadede %25 lerin hepsi totalde malıyetlere gıdecek. O halde niye 56 yaşını bekleten bir sistemin içine dahil olmak istedim ? bir gün %25 ler azaltılır veya kesilirse maliyetlerin artmayacak mı bunun rıskını ve 56 yasını beklemenın verdiği zaman faktörünü işi içine dahil ettin mi
3-Bu sistem kıme ne getiri kıme ne götürü sagladı kac kısı sıstemden pısman olarak cıktı ve sebeplerini soyledıler mı ? bir risk barındırıyor mu vadedılen getırıler sizin payınız ne mesela benım sıstemden cıkmıs ıkı adet arkadasım var 2 side en az 3 yılını dolduran kısıler ısrarla gırmeyın bu sısteme dememe ragmen ove ove bitiremedıler.
3. yıllarının sonların her ıkısıde parayı cekmış sebep getirileri düşük geldi dediler. cıkarkende kesıntı yapmıslar ben kesıntı yapacaklarını da bılmıyordum nasıl alacaz olm bir sürü para kestıler dıyor e gabağım benım sana zamanında anlattık yasın genç 56 nı nasıl bekleyecen beklemeklede bıtmıyor kı her ay para yatırıon bir fiil ölme eşşeğim ölme fon monda anlamassın ne alınır ne sayılır bılmezsın tutmus bese para yatırmıssın ne için %25 için. İnsanların cogunu zaten bu %25 le sisteme dahil edip kişiler getiriden memnun olmayınca cıkmasıyla bes şirketleri adamın hesap actırıp kapatması sayesınde karlarına kar ekledıler. Bİr nevi cahil insanları %25 le kandırıp sonra sıstemden cıkmak ısteyenden para kestıler. ÇOK iyi niyetli kurumlar Zaten zorunlu bese hiç girmeyelim. normal sıradan bır borsacı bıle ekonomık duzenı anlamakta hangı ensturuman gıder ve düşeri anlamaktan aciz bir halde iken sen çok afedersiniz başka isim bulamadım köylü mehmet ağayı sisteme dahil ediyorsun. adama ekonomı ne desen o neymiş diye cevap verir bu adam nasıl fon seçsin hangi fona gırıp cıkacagın malıyetı getiriyi götürüyü kesıntılerın ne oldugunu nerden bılsın. Zaten halkımız cahil birde bu cahillerin bu zayıf yonlerını somurmeye acık edıyorsunuz. BU nasıl bir düzen kardesim hiçbirseye üzülmeyip kızmasanız bıle en azından ınsan olarak vıcdanen deyinki yaw hakkeden bu zorunlu olayına bende karsıyım kardesım egıtımsız ınsanların hepsını zorla sısteme sokuyorlar. önce bunları bır egıt sıstemı ogret fon ekonomı nedır goster sonra sok bunları oyle degıl mı ? Yurt dışındada var bu bes diye besi haklı göstermeye calısıyorsunuz yurt dışına bir bakın % kaçı cahil % kaçı okumuş yurt dısı dediginiz yerin halkının %50 si borsa yatırımı yapıyor bizdeki oran yerlerde. Ayrıca yurt dışında işleyişlerde farklı fon seçeneklerı farklı ozel fonlar var vesaire vesaire ikisini bagdaştıramayız birbiriyle.
Dİyeceğim o ki bes sana göre mukemmel bır yatırım aracı olsa bıle cahil halkın bu sistemin içine zorla dahil edilmesi kadar abes kötü niyeti bariz belli oldugu halde buna ısyan etmemek vicdana ve merhamete aykırı bence. İster sistemi çok sev ister sistemden nefret et ama zorunlu besi iyi birşey görüyorsanız yazık yani. Bİrde bu bes sistemini çevrenizdeki önerirken dıkkat edın. Gecen hala kızı da tutmuş kardesıme bese yatır para dıyor kendı bankacı az cok biliyor işi ama kardesım ne bilsin ne borsadan anlar ne ekonomıden. E sen benım garip ve cahil kardesımı nıye sıstemın ıcıne sokmaya calısıyorsun fon secmeyı nerden bılecek getırı goturu hesaplamayı nerden bılecek. BOrsa ne desem haa abimin oynadıgı biglisayar oyunu degıl mı o der.
3-Ben bu zamana kadar borsada orada burada denedım olmadı ve en nihayetinde bes ile kendımı buldum dıyenlerde benı şaşırtıyor. bes ıle diğer yatırım alanları arasında allah askına ne fark var her iki taraftada secım yapmak zorundasınız tek farkı fonların mevcut ensuturumanda bıraz fazla getırı elde edıyor olması fon kesıntılerını hesaba kattıgınızda oda bır yerde gıdıyor belkıde. Ama ilginç değil mi ya aynı secımlerı bes olmadanda yapabılırdın. Bu besın eserı olamaz herhalde yada bes sıstemının basarı olarak gosterılemez bu senın secımının basarısıydı. isabetli seçimleri bestede yapsan dısarda bıreysel olarak yapsanda kazanacaktın. Ancak bunu bır reklam aracı gıbı bak bes ıyı bırsey cunku getırım su oldu demek hem kendıne haksızlık etmek hemde aslında bu basarıyı besın kendısıne armagan ederek sıstemı ıyı gostermeye calısmak bir nevi menüpile etmek.
4- O halde ne yapalım fonları ve kısılerın bu fon secımlerıyle basarısını bır kenara atalım cunku bu basarı bes sıstemının degıl kısının basarısıdır. şimdi yalın halıylele besın bır ıyı bırde kotu yanlarına goz gezdırelım
-%25 devlet katkısı her ne olursa olsun enflasyon vesaire bıle olsa bunun verılmesı güzel birşey iyi birşey olsun verılsın tamam benim vergimden gıdıyor gıtsın helalı hoş olsun harcayın eywallah. tabi bunu gerçekten ısteyenlere verın sısteme cahıllerı cekmek ıcın reklam propagandası olarak degıl gerçekten bese yatırım yapmayı ısteyen kıtleye verın kandırma amacıyla kullanmayın benım paramı diğerlerine feda olsun sorun degıl ama benım vergımden aldıgın parayı bu sısteme cahıllerı kandırıp onların 3 kurusa goz dıkmen ıcın kullanıyorsan kulahları degısırız.
-sistemde 56 yaşını bekleme kısmı kötü ben yeterlı bırıkıme ulastıgımı düşündüğüm anda paramı cekebılmelıyım veya yaş sınırı yerıne para sınırı koyun mesela sistemdeki parası 50,000 TL ye ulasan herkes emeklılk hakkını kullanabılır deyın mesela niye yaş sınırı getırıyorsunuz. para bes ile belkide 2 tirilyona ulasacak yinede 56 yasını mı bekleyecem kardesım ben, niye yaş sınırı koyduklarını gerçekten SORGULAYIN niye para sınırı yok mesela insanların emeklilik için beklentısı illa yaş mı ? belli bir kafasında sınır vardır 500,000 TL emeklılık ıcın omurmun sonuna kadar yeteceğini düşünüyorsam nıcın 56 yasımı beklemekle tehdit ediliyor veya sistemle bekleme zorunlulugum oluyor. Bunu bir düşünün bunun değişmesi sizcede iyi olmazmıydı bunu 56 ya kadar uzatmalarının sebebı hangi iyi/kötü niyetle bagdaştırabılırız. ayrıca ben 50 yaşımda hastalandım ve gelecek 5 yılımda son zamanlarımın kaldıgını düşünelim benim paramı vermıyorsun benım için hayat bitti biriken para benım gelecek son 5 yılım ıcın gayet yeterli ama sistem çektirmiyor niye eeeeee tasarruf oranımız düşük yaw tasarruf et. ULAN ölecem ölecem 5 yıllık ömrüm kalmış daaağğ ne tasarrufundan bahsedıyorsun sen. Sİstem hala daha kendı kendını düşünüyor sen istersen açlık ve sefıllık içinde geber istersen son 5 yılını yaşa 56 olmadan olmaz diyor. SİZİ GERÇEKTEN BENİ DÜŞÜNEN BİR SİSTEM Mİ ? e coluluga cocuguna kalır nerden bıliyorsun colugumun cocugunun oldugunu belkıde evlemedım belkıde bir trafık kazasında hepsını kaybettım ? Malesef bunlar sıstemın kötü yanları.
-Tasarruf etmeyen ınsanları tasarrufa teşvik ediyor bır nevi zorla maaşından para cekmış oluyor ve sende psıkolojık olarak bunun farkında olmuyorsun. BU sıradan insanlar için iyi birşey olarak gorunebılır fakat bana öyle görünmüyor sebebi ise biz dunya üzerinde en gelişmiş akla sahibiz karar verebiliyor üretebiliyor düşünebiliyoruz bır ınsanın ben borçlanmadan yada zorla benden para cekılmeden para bırıktıremem mantıgı kendı aklınıza küfretmek gibi geliyor. Senin karar mekanızmanda bir sorun var o halde bir insan isterse tasarruf ta yapabılır bu senın elınde olan birşey o sebeple ben bu bahaneye sıgınanları anlamakta zorlanıyorum aslında bu bırazda kültürel birşey yani değişebilir borçlanmaya alıstırılmış bir kültürümüz var bu bizim zekasız oldugumuz anlamına gelmıyor kültür yanı toplum bıze bunu ogutluyor ve gösterıyor sorun orada bu kulturden kurtulmak en temel amacınız olmalı. O sebeple ben bunu gelişmemişlik seviyesi gibi gösterebilirim. Gelişmiş toplumlarda borçlanma kültürü yok denecek kadar az zaten. O sebeple aslıdna bu bizim kültürümüzün bir yansıması olsada ınsanlar bu kulturden kolay kolay kopamadıgı için bunu en azından bızım toplumumuz ıcın olumlu olarak gorebılırız yanlız parantez ıcerısınde bunun sızın elınızde oldugunu unutmayın. Ha bırde su kısım var tabı cekılen para yanı maasınızda 250 TL ortalama cekıldıgını varsayalım ve bu paranın bırıktıgını düşünelim yaw allah aşkına sızın hıssetmeyecegınız para 250 ya bu rakam fazlalaştıkça his düzeyiniz arttıgı için daha yüksek rakamlara cıkamıyorum o zaman amaca hızmet etmez hanı hıssetırmeden cekecek bende farkında olmayacagım ya o amaca hızmet etmez o yuzden bu hıssetırmeden para cekme olayını haklı göstermek ıcın mecburen 250 TL gıbı ortalama bır rakamda durmam gerekır sımdı hesaplayın 250 * 12 =3000 TL hadi sistemde 20 yıl para bırıktırdık 60,000 TL para eder enflasyon 0 olsun ülkemizde allah aşkına yatırılan ana paraya bakın komık rakamlar yaw bu paranın daha getırısı goturusu de olabılır belkı getırı saglar belkıde goturu bunu bılemeyız cunku secım hakkı kişinin hissetirmeden para cekme olayını haklı cıkarsam bıle elde edılen ana para küçücük kalacak birbiriyle çelişkili aslında para bırıktırmek ve emeklı olamak emeklılıgıne yetecek para bıktarına ulasmak ve aynı zamanda bunun sana hıssetırılmeden gerçekleşmesini ummak sana hıssetırmese emeklılıgıne yetmıyor hıssetırse belkı dişe dokunur para bırıkiyor ama bu seferde hissettiğin için tam olarak bes görevini yapamamıs oluyor. Nasıl bir paradox.
-fonları istediğin her an değiştirme sıkıntıları kesıntı ücretlerinin yükselişi ve ana para üzerinde çeşitli kesıntıler yapılması devlet katkısı hak edişlerinin yaşa baglanması toplu parayı bıranda sokamama mevcut tasarrufumu sıstemde degerlendırememe sıkıntısı. Genel manada sürekli kısıtlandırıcı ağır kuralların oluşu sistemi iyi niyetli olmak konusunda tereddüte sokuyor genel manada. Aynı benzer bir yöntemi hiçbir kurala ve kısıtlamaya baglı kalmaksızın özgürce bireysel yatırımlarınızlada elde edebılırsınız tek farkı %25 lik devlet katısının olmayışı.
bence bu sisteme dahil olanlar %100 bes iyi filan diye değil sadece sadece %25 için bu sısteme dahil oldular cunku bunca kısıtlama ve agır kurallara ragmen kımse enayı degıl özgürce alıp satmak ve parayı cekmek varken kım bese gırsın 56 yasını beklesın abı mantıga aykırı sırf %25 cezbediyor insanları onuda hesapladıgınızda zaten elle tutulur bır malzeme elde edemıyorsunuz uzun vade de.
O bakımdan şahsen bızı cok cezbetmıyor fon ıyımış kotuymus bunları gecın fonlar tamamıyle sızın seçimleriniz ve kararlarınız o yuzden getırı kısmını bır kenara atın getiri sizin şahsi kanaatınız sonucu olusuyor asıl cezbeden kısma gelelım %25 ne oldu ne kadar cıktı sabit 250 yatırıan bırısı 20 yılda 15,000 TL para kazanıyor devlet 0 enflasyon ıle.
Hiiç yoktan ıyımıdır ıyıdır kım kıme 20 yıl sonrasına 15,000 TL verir enflasyon 0 olan bir ülkede AMa işin içine şartlar ve kurallar sokarsam o 15,000 TL nın kıymetı kalmaz.
Bizlerde diyoruzkı adalet var mı ? yok kurallar degısebılır mı degısebılır bunca sert kuralı sadece %25 için katlanmaya deger mı buluyorsun ustelık 56 yasına kadar ha dersenkı 10 sene ıcınde yasım 56 oluyor veya emeklılıgı hak edıyorum eh bir nebze cazıp gorunebılır hakkınızı yemeyelım.
Ama bunca rıskın kol gezdıgı bır ulkede adaletın olmadıgı kuralların her gun degıstıgı ve mualefet bıle yapamadıgın bır ulkede yarın hakkın yendıgınde sesını cıkaramayacagını bıl sana gosterılen %25 bir havuç kapitalizm sistemi böyle bu sıstemde kımse kımseye boşdan yere yardım etmez havuç vermez ıllakı arka planda birşeyler saklıyordur saklamaya da bılır bunu ölçmek ıcın yapılan şeyleri iki kere düşün gerçekten ıyı nıyetmı barındırıyor kotu nıyetmı tum bunlar ıcın objektıf ol ve sorgulayıcı ol ozman bu ısın ıcınde ne var ne yok göreceğinin garantısı verıyorum.
2003-2004 yıllarında yurt dışında bulunan firmalarda hesap açarak forex işlemlerine başladım. O zamanlarda 2000-2001 yıllarında çöküşleri görmüş biri olarak hisseleri güvenilmez görür ve getirilerinin tatminkar olmadığını düşünürdüm. Fx piyasalarıyla ilgili işleyişinden, sistematik yaklaşıma kadar ulaşabildiğim bütün kaynaklara ulaşmaya, bu konu ile ilgili forumlarda bilgili ve uzun süredir işlem yapan kişilere sorular sormaya öğrenmeye başladım. 100, 600, 1000 kaldıraçlar vardı ama düzenli olarak para kazanıp bu iş ile geçimlerini sağlayanlar fx piyasaları için düzenli %5 net getirinin çok iyi olduğunu söyleyip duruyorlardı. Bu kişiler içerisinde o zaman halen faal olup 2008'de batan büyük bir bankanın deal desk bölümünde çalışıp daha sonra ayrılarak kendi hesaplarına çalışan yada fon yöneten kişiler vardı. Yıllardır bu piyasada olup bu kadar kaldıraca rağmen sistem oluşturamamış yada risk almaktan korkan kişiler olduklarını düşünürdüm. Yıllık %5 nedir ki? Benim gibi yeni olanlarla beraber "100 kaldıraç var, Günlük %5 yapılsa 30 günden ayda şu kadar, yılda bu kadar" gibi hesaplar yapıyorduk, bu adamlar tecrübeli ama bizim gördüklerimizi göremiyor olmalıydı yada risk almaktan korkuyorlardı. Kaldıracın büyüsüne kapılıp gidiyorduk. Bu piyasalarda işlem yapan fonlar da vardı. Bir bölümü yıllık belki başa baş, belki de %3 gibi alfa üretiyorlardı ve en başarılı fonlar olarak gösteriliyorlardı. Geri kalanı zarardaydı. Beceriksiz olduklarını bile düşündüm zamanında. Hatta, warren buffet'ın kaldıraçlı piyasalar hakkında "saçmalık ve insanların parasını almaya yönelik ürünler" açıklamasını okuduktan sonra, yıllardır piyasada ama demek ki becerememiş, sistem kurmayı bilse böyle demezdi diye düşünmüştüm.
2006 senesine gelindiğinde, onlarca kişi ile fikir alışverişi yapıp, market making, dealing desk, çaprazlar ile türev piyasaların işleyişi hakkında bilgi sahibi olduktan ve abartmıyorum en azından 100 adet farklı yapılarda sistem denedikten sonra işin başında %5 gayet başarılı getiridir diyen kişilerin neden böyle dediklerini anlamaya ve warren buffet'ın türev ve kaldıraçlı piyasalar ile ilgili neden öyle bir açıklama yaptığını görmeye başladım. Bu arada yüksek kaldıraca kendini kaptıranllar, bir süre roket gibi equity curve paylaşımları yaptıktan sonra batıp gidiyordu. Bir kısmı da kendileri bırakıyordu. Kazanç mümkündü ama günlük yada aylık %5-%10'lar değil, yıllık olarak bu civarda bir getiri sürdürülebilirdi.
2007 senesine geldiğimizde ülkemizde fx işlemlerin olmaması ve yurt dışından getirileri çekmede sıkıntılar olmasından, ülkemizde işlem yaptıran firmaların da IB olarak çalışıp ya yüksek spread vermeleri yada güvenilir gelmemeleri sebebiyle imkb çatısı altında oluşu daha güven verdiğinden vob'a geçiş yaptım.
Vadeli işlemler daha 2 yıllıktı ama hacim olarak endeks kontratları işlem yapılabilecek seviyedeydi. İlk yıllarda mecburen manuel işlem yada kendi yazdığımız scriptler ile yarı otomatik işlem yapmak zorundaydık. Otomatik işleme alıştıktan sonra biraz zor geldi açıkcası ama alıştık. Seans başlamadan tüm ekranları hazırlayıp sinyalleri bekliyordum. Daha önce fx piyasa tecrübem olduğundan 1dk yada tick grafik tercih etmiyordum ama 5dk üzerine sistem kurduğumdan yine de 5dk'lık sürede işlerimi halledip tekrar ekran başına dönmek zorundaydım. Kesinleşmemiş sinyaller olduğundan, kaymaya mahal vermemek için kesinleşmemiş sinyallerinde başında beklemek gerekiyordu.
İşin içinde kaldıraç olunca 10 kaldıraç dahi olsa buna kapılıp gelen çok oldu. Kredili işlem yapacağıma burada işlem yaparım, ayda şu kadar kazansam yılda şu kadar olur diyenlerden histemle işlem yapanlara kadar yüzlerce insan gördüm. Tarih tekerrür ediyordu. Allahtan küçük bir sermayeyle fx piyasasında azıcık da olsa tecrübe kazanmıştım ve yine Allahtan forumlarda bu işlerle uğaraşan kişiler makul kazançlar konusunda bilgi vermişti de aynı hatalı tekrar yapmadım.
Şu güne kadar ise birbirinden farklı veya versiyonu 1000'e yakın sistem denedim, testlerini yaptım, kullandım. Üç aşağı beş yukarı 4-5 yıllık ortalamada hepsi yakın getiri üretiyor. Aynen bana yıllar önce dedikleri gibi. Vob'a geçtiğimde kutsal kase aramayı bıraktım. Bırakmayanlar ya sistemleri tekrar getiri üreteceği noktada yeni sisteme geçtiklerinden yada yüksek kaldıraç kullandıklarından yok olup gittiler. İşin içine kaldıraç girince "al sana bedava para, paranı katla" diye düşünüyor insan. Yıllık %15-20 civarı getiri (kaldıraç kullanılmış haliyle) bizim gibi gelişmekte ve volatil olan piyasalarda çok iyi bir oran. Gelişmiş piyasalarda görece daha düşük volatilite nedeniyle oranlar daha da düşük. Aza kanaat ettiğim için bunca yıldır çok şükür kazancım devam ediyor.
Velhasılıkelam, zenginliğe sahip olan kişiler eğer varlıklarını miras yoluyla yada şans oyunlarından kazanmadıysa kanaat edip bunu yıllarca sürdürdükleri için zenginler. Daha çok gencim ama yakın ve uzak çevremde o kadar fazla bunun örneğini gördüm ki. Bazen fx piyasalarında bizlere tecrübe aktaran kişileri beceriksiz yerine koyup boşuna birkaç sene de olsa kayıp ettiğime kızarım.
Trading işinde belli bir tecrübeye ulaştıktan sonra sermayen oranında para kazanırsın. Yeri geldi 3 ayda 3 kat sermaye kazancım oldu yeri geldi bir sene sermayem yerinde saydı. Alınabilecek riski ve bu doğrultuda getiriyi az çok biliyorum. Ticaret bu. Birkaç sene önce perakende ile uğraşan firmaların sahipleriyle yatırım geri dönüşü süresiyle ilgili bir röportaj yapılmıştı. 5 kişi içerisinde biri "Eğer bir yıl içerisinde koyduğum para 2'ye katlamazsa kendimi zararda sayarım" demişti. Bu kişi bimeks'in sahibi idi. Sonrasında olanlar malumunuz. Çok yüksek kazanç sağlanır ama yukarıda da bahsettiğim örnekler gibi kaldıraç zehirlenmesine uğranır Allah korusun.
Geçimini başka bir iş ile sağlayan biri için tasarruf yolu bes olur, fon olur, sağlam bir yada birden fazla firmaya ortaklık olur. Bunların içinden eğer kişinin nasibinde de varsa ortaklık (hisse) zengin eder. Diğer yollarda enflasyon üzeri getiri sağlar üzmez, ak akçedir. Bu iş kaplumbağa ve tavşan hikayesi gibidir.
Okuduğunuz için teşekkürler. Başınızı ağrıttıysam özür dilerim. Hepimiz için bol kazançlar diliyorum.
Erhan ın söylediklerinin çoğuna katılıyorum..
kişisel olarak : otomatik katılım BES sisteminin kötü niyetli/ruhlu olduğunu, zorunlu hale getirilmesinin despotik oluşunu ve zulüm içerdiğini, bilgisiz halk tarafından optimum noktadan uzak biçimde değerlendirileceğini düşünüyorum. ayrıca getirilen kısıtlamalar, sürekli değişen kurallar, kesintiler var belirtilmesi gereken.. açıkça yapılan kötülüğü sessizce izleyen ve bizim vergilerimizle onların finanse edilmesini ahlaken gayet problemsiz telakki edenler. bu noktada var... evet.. kral çıplak diyemeyen konformist kafalar yani..
katılmadığım en önemli nokta: BES şirketlerinin bu konuda tek "evil" olduğu.. evet buna katılmıyorum.. zira bu sistem aldığı hal itibarı ile akp ve sigortacıların ortak eseridir.. dalkavukların ve kullanışlı aptalların (useful idiots) argumanlarını ekonomi dergilerinde/gazetelerde sürekli takip ediyorum yıllardır.. iyi bir gazete ve dergi okuruyum.. her gun fiziki/kagıt olarak en az bir ama çoğunlukla iki gazete takip ederim.. bu sayede köşe yazıları eksenli (internetten çoğu insanın yaptığı) bir gazete okuması ile sınırlı kalmam.. ekonomi sayfalrındaki her haberi tararım.. hatta bazen sigortacılar için ek sayfalar konulur zaman zaman..
yani bu BES sisteminin son 10 yıllık sürecini gayet yakından takip ettim ve verilen beyanatlarla akp ve sigorta şirketlerinin nasıl bu sistemi bu hale getirdiklerini yakından izledim.. gerek akp gerekse sigorta şirketlerinin birbirlerine olan aşklarını, birbirlerinden olan taleplerini ve bunların kendi aralarında hızlı bir iletişimle nasıl çözüldüğünü.. bu denklemde olmayan ise normal vatandaş.. zira onların önüne %25 havucu atılarak kümese girmeleri ve çıkışlarının zorlaştırılarak uzun yıllar prim ödemesi bekleniyor.. evet.. olay özünde budur..
Baş ağrıtmak ne kelime ağzınıza saglik sn flexy zevkle okudum.
2019 yılı asgari ücret 2.020 TL olarak açıklandı bugün...Bunu 12 ile çarpıyoruz = 24.240 TL para yatırabilirsiniz BES'e ve bu DEVLET hesabınıza 6.060 TL para yatırmayı garanti ediyor...% 25 yani...Garanti diyorum bak dikkat edin yazılan şeye...Devlet garantisi...Bunu subliminal mesajlarla AKP garantisi gibi lanse etmeye çalışanlar için özellikle yazdım...12 bin yıllık TC Devletinden bahsediyoruz...
Katkı Fon getirileri artıya geçince sıra AKP sigorta şirketleri mevzusuna geldi anlaşılan....O zaman da yazmıştım zaten hemen tüyerler ya da konu değiştirirler diye...Gelişmeler beklentim dahilinde yani...Yahu bana ne sigorta şirketinden ya da AKP den; ben hesabıma yatan parayı bilirim kardeşim, ne yaparlarsa yapsınlar a.q...Zerre umurumda olmaz...Tık diye para yatıyor mu yatıyor...Benim için konu kapanmıştır...Ha, yok artık yatırmayacağız, kusura bakmayın deniz bitti, bu kadar dediklerinde düşünürüz ne yapacağımızı...
Diğer konu despotikmiş, zulümmüş bilmem neymiş...Hak ihlali olduğunu düşünenler için burası zırlama yeri değil kimse kusura bakmasın...İdare Mahkemeleri aha orada, verirsin bir dilekçe, 60 TL dosya parası olur biter...Aynı şeyleri ısıtıp ısıtıp buraya getirmenin bir anlamı yok...Valla asıl sizin yaptığınız resmen zulüm...Bizim genç subay, astsubaylar yapardı bunları, OYAK Kesintisini defalarca mahkemeye verdiler her seferinde reddedildi...Emeklilik yaklaştığında da "Allah razı olsun bu OYAK'tan" dedi hepsi...Geçen yıl % 27 kâr payı verdiler, bu yıl beklenti % 40...Ben bundan iyi kazanırım, zorla paramı niye kesiyorsunuz deyip mahkemeye giden gençler halâ var...
Demek ki bu hiç bitmeyecek bir şey abi...% 100 getiri desen halâ ve halâ "ben bundan iyi kazanırım" diyen çıkar illaki...Asıl mevzu paranın zorla kesilmesi değil, ben daha çok kazanırım iddiası yani...
Abi, tıkır tıkır yatan bu paraları kıskanmayın lütfen ve bunu hak edilmemiş gibi de algılamayın...Sonuçta hiç bir kanunsuzluğumuz yok, hukuki yollarla devleti söğüşlüyoruz...Bu kadar basit...Bak ne kadar da samimiyim...Aldığın o para haram felan diyen oldu geçen yıllarda...Hiç de haram değil...Oldukça muhafazakâr biriyimdir ve bu konuda da gayet rahatım...
Bu yıl 6 ncı yılım doluyor, bugüne kadar yapılmış olan kesintiler geri iade edilmeye başlanacak...BES Fonlarım % 100 Tahvil esaslı, yani oradan da minimum bir % 20-25 getiri garanti...Lanet olsun yine paraya para demeyeceğiz bu yıl...
Gayrimenkul yatırımlarının amorti süresi 10 yıl üzerinden hesap edilir...Hele ki fabrika yatırımları vs. onlarca yıl...Burada yatırdığın paranın 1/4 ini tık diye geri veriyor Devlet, şükür diyen yok...İşte ben buna şaşıyorum abi...Alıntı:
Birkaç sene önce perakende ile uğraşan firmaların sahipleriyle yatırım geri dönüşü süresiyle ilgili bir röportaj yapılmıştı. 5 kişi içerisinde biri "Eğer bir yıl içerisinde koyduğum para 2'ye katlamazsa kendimi zararda sayarım" demişti. Bu kişi bimeks'in sahibi idi. Sonrasında olanlar malumunuz.
Güzel yazı olmuş sayın flexy...30 yıla yakın bu lanet piyasadayım ama ne forex ne de viop denemem olmadı...Resmen birebir yaşadım ve ne derece isabetli bir karar vermiş olduğumu görmüş oldum sayenizde...Tekrar teşekkürler...
vahy sayın flexy sizde demek bir zamanlar algorıtma sistem işleriyle ilgilendiniz. Keşke daha önceden soyleseydınız bilgi ve tecrübenizden yararlanırdım.
fx piyasasıyla ılgılı sıze katılıyorum çok fazla kaldıraç olmasının bır onemı yok aslında onemlı olan senın rıskı ne kadar ayarladıgın tabıkı bu cazıbe okadar etkılıyorkı ınsanı dedıgınız gıbı bazan raydan dısarı atlayabılıyorsunuz. malum ulkemızdede bu pıyasalarda ıslem yaptıran kurumların kötü niyeti sayesınde fx denen bırsey neredeyse kalmadı.
Asıl benı meraklandıran paragraf voba geçtim dediğiniz yer bakalım neler anlatmışsınız.
Hikayelerımız hemen hemene benzer gibi sonu nereye gidecek ben henüz filmin ortasındayım galiba belkide en heyecanlı bölümü :) 19 katlık bir getiri bizde olukça riskli şekilde gerçekleşti sermaye her işlemde birleştiği gibi yüksek kaldıraç oranlarıyla oluştu yoksa ne yaparsanız yapın hiçbir piyasa da getiri bir senede 19 a katlayamazsınız yani çok zordur. Tabiki totalde süreci biliyorsunuz 5 yıllık bir yugurulma hikaye sizinki gibi başladı tabi bendekı kabahat direk dalmaktı büyük kayıplar verdik aslen suçun doğrudan bu piyasalarda veya algorıtmalarda olduğunu düşünmüyorum. Sorun kesinlikle bendim. Çünkü sisteme uyum problemlerini sürekli yaşıyordum. sisteme uyduk kayma denen şeyin ne oldugunu anladık ilk 1 senem kayma olayını tecrube etmekle geçti 2. senem hızlı yavas sistem olayını tecrübe etmek.
3. senem birleştirilmiş sistemlerı test etmek 4. senem karmaşık birbiri ardına sokulmuş sistemleri test etmek. 5. senede ise artık çok daha gelişmiş aslında basit ama tik bara emir gönderen sıstem sermaye bırlestıren kendını kapatıp acan kaldıracı yukselten aslında cılgıncasına rısk tasıyan bır sısteme geçiş yapmış olduk. En uzun sure durdugum sıstemde bu oldu bu surectı onun harıcındekı tum sıstemlerımde hıcbırzman tam olarak 1 senemı dolduramadım hep ya bır yerde manuele cıktı ya bır yerde sıstemı kacırdık dısarda kaldık vesaire. Bundan sonra neler olacak bende merak edıyorum umarım sonu selametle bıterde tüm parayı cıktıgı gıbı kaybetmeyiz. BU arada bu sene artık mecburen sermaye azalttık yanı karın bır kısmını cektık cunku agır gelmeye basladı piyasaya.
Umarım hikayenın sonu anlattıklarınızla son bulmaz. Tecrübeli insanlara mutlaka ıhtıyaç var bilseydim daha önceden girerdim bu muhabbete sizinle. Ben aslen bu işi yaparken zevk alıyorum keyifli bir hobi bana göre. Yeni yılla beraber ikinci serveri alıyorum 2. hesabımada yaklaşık 2000 TL civarında bir para attım. her ay veya 2 ayda bir artık durumuma göre tıpkı BES'e para yatırırmış gibi sradan stadartlardaki bir algorıtmaya para koyacağım bir topık açacagım bir kaç güne kadar oradakı amacım para kazanmaktan cok aslında hem bır arge hemde gelişen süreci siz değerli yatırımcılara aktarmak. Gerçek hesap extrasını sürekli paylasacak sistem sinyallerini sürekli paylaşacagım. ve sistemde en az 1 senemı dolduracak sekılde beklemeyi planlıyorum maksadım insanlara standart düzeydeki bir algorıtma ile para kazanılıp kazanılmayacağını göstermeye calısmak hem bana hemde topık sakınlerine farklı bır alternatıf sunulup sunulamayacağını göstermek. Sİstem başarı saglarmı ınanın bende bılmıyorum. SOnucta bellı analizleri yaptım ama belli olmaz bu işler. Bakalım o topıgede beklerım süreci aynen şefafa bir biçimde aktaracagım için ne olacagını nereye gieceğini görürüz sistem basarısız olursa hataları bulmaya calısırız basarı saglarsa da devamını getirir belkide ilgisini çekenlere yardımcı oluruz.
Biraz önce 2019 yılında yenı serverda herkese acık ve hesap extrasını paylasacagım konu baslıgında kullanacayım algorıtmaya bakayım dedım 10,000 TL si olan bır vatandaşın 2 kaldıraçla yanı 2000 TL sıyle ne kadar kar elde edebilirmiş kısmını hesapladım. buradakı hesaplamada 1 lotun degerı sabıt 1000 TL varsayılmıştır. Ve her yıl sonunda elde edılen getiri çekiliyor kazanılan para da bir sonraki işleme aktarılmıyor yanı kazanılmış bir para varsa bu asla tradeye girmiyor. mesela 2014 yılının ortasında sürekli 10 bın TL ile işlem yapıyor 100 TL kazandı bugun diyelim bu 100 TL yi banka hesabınız nakıt kısmında duruyor kullanmıyor sıstem o 100 TL yı dolayısıyla para 10,000 TL nin üzerine her cıktıgında para cekme ımkanınız var. Yani aşağıdaki back testte sistem sabit 2 lotla işlem yapıyor tüm işlemleri hep 2 lotla gerçekleştiriyor kazancın hepsını ıster hemen o gunıstersenız yıl sonunda cekın orası sıze kalmıs. Aynı zamanda vıop piyasası takas bankdan faiz verir tüm paranıza ancak ben onu hesabın ıcıne dahıl etmedım ayrıca komısyon ve malıyet gıderı olarak 35 puan gıder düştüm sistemin her işleminden 35 puan komısyon ve kayma malıyetı gittiğini varsayarak cıkarttım bu back testi.
Şimdi bu algorıtmayı eger buyuk bır degısım olmazsa bır kac gun ıcınde yenı servera koyup yenı konu baslıgıyla beraber aktıf etmeyı planlıyorum. Bakalım 2019 senesini nasıl geçirecek merak edıyorum.
https://i.hizliresim.com/9aqmBN.png
Şimdi besci arkadasların benı anlaması ıcın soyluyorum bunları. YUkarda gordugun testi iyice bir inceleyin. 11,5 Yılı kapsayan bır ıstatıstık tabiki geçmişte lot fıyatları farklı oldugu ıcın bunu tam olarak bılmedıgım için varsayımsal olarak 1 lot 1000 TL oldugunu varsaydım bu arada sistemin en büyük sermaye erimesi ise 14,000 puan cıvarında 2 lotla trade ettiğimiz varsayar ve toplam paramızın 10,000 oldugunu düşünürsek 14,000 puan 2,800 TL zarar yazmanız anlamına gelir yani bu getırıler oluşurken sistem tarihinide biliyorum 10,10,2011 de başlayıp 01,01,2012 yılına kadar yaptıgı tüm işlemlerın sonunda tam 14,000 puan yanı 2,800 TL zarar yazmış. ancak herne olursa olsun sıstem işlemlere devam ettıgı için bir noktadan sonra bu zararı tekrar cıkartıp üstüne kar yazmış ki 2012 yılı karı 2796 TL görünüyor yine keza 2011 yılının son 2 ayında 14,000 puan cıvarında maximum zarar yaşamasına rağmen onun oncesınde para kazandıgı için 2011 yılı totalde karla ayrılabilmiş.
Bendeki algorıtma elbetteki bundan kat ve kat daha gelişmiş sermayeyı fılanda birleştiriyor.
Ancak bu siradan yatırımcılara hıtap eden rıskı cok düşük cunku sermaye birleştirmiyor kaldıracı sadece 2 de sabıt tutuyor tüm karıda sürekli olarak cebe atıyorsunuz faiz gelirin olmasına rağmen yokmuş gibi varsaydım aslında oda cıddı bır rakam tutuyor ama boşverin biz kötüden gidelim.
şimdi objektif bir gözle degerlendırelım ben bu algorıtmayı 2017 yılında kursaydım ve 2018 de 10 bın TL koysaydım veya 100 bınde koyabılırdım sonuc olarak 2 kaldıraca sabıtlıyoruz getiriyi 2018 yılı getirim %54,5 olacakmış gayet iyi hatta çok iyi değil mi daha birde bunun faizi var ama biz hesaba katmayalım. Üstelik bu paralar bıleşkede değil. diyelim yılın ortasında henüz sistem %20 karda diyelim 2000 TL yapar 10 bını olan için o 2000 TL yi çekebilirsin. Bir sınırlama yok yaw cekemezsın vesaire gibi birşey yok gıt ertesı gun bankandan cek SOnuçta testimiz sabit parayla elde edilen getiriyi göstermekte kaldıracımız da sabit 2000 Tl mızı kullanıyoruz burada 10 bin TL koymamıza ragmen nıcın 2000 TL sı ıle trade ettırdıgımıze gelınce sebebı kaldıracı düşük tutmak ve sistemin zararlı donemlerınde hala 2 lotla yanı 2000 TL ıle trade etmeye devam etmesını saglamak için.
Anlatmaya gerek yok görüyorsunuz :) Bir sınırlama yok para mıktar olarak kucuk 10,000 TL 10,000 TL nin her üzerine cıktıgınızda parayı cekebılırsınız üstelik tüm toplam paraya sürekli faiz alıyorsunuz hatta sizin için onuda hesaplayayım aşağı yukarı her gün için toplam sermyenıze bakılır 10,000 Mi toplam sermaye bunu 0,0006 ile çarparlar bu çarpma işlem günlük olarak değişir bazan 0,0005 bazan 0,0007 vesaire ama ortalama 0,0006 diyebiliriz su ankı faizle. o gun toplam paranız 10,000 ise * 0,0006 = 6 TL banka hesabınıza yatar ertesi gün.
Bir sonrakı gün sistem pozisyonda ve diyelim o gun 300 TL kar etti ancak henüz pozisyonunu da kapatmadi diyelimki. Viop senın pozisyonunun kapanıp kapanmamasına bakmaz onun tek ilgilendiği şey toplam sermayenın bugun kaç göründüğüdür 10,000 ana sermaye der 300 De kar etmiş der pozisyon kapanmamasına RAĞMEN karımız belkıde geçici belkıde 300 TL yı yarın kaybedecegım ama buna bakmaz su an 300 kardamıyız evet 10,300 TL nin * 0,0006 ile çarpar 6,18 TL yi hesaba yatırır. Dikkat edin bu paraları daha ben yukarıdakı resme eklemedım bile üstelik bir sonrakı sene paramız artmasına rağmen o karı direk çektiğimi ve harcadıgımı varsaydım.
Herneyse şimdi geleceğim nokta şu. Bes için beni kendı yerınıze koyun
Besi tercih edersem nelere katlanmak durumundayım.
1- 56 yaşımı beklemek yani 26 yıl sisteme bir fil para aktarmam lazım. 26 yıl sağlıklı sekılde yaşama riskini üstlenmem lazım
2- SÜrekli fonları ve piyasaları analiz edip bu yıl veya gelecek 3 ayda hangi fonunun getiri üreteceğini analiz etmem lazım. TÜm bu seçimlerimdende kar etmeyi ummam lazım. ve zarar etme riskinide almam lazım
3-devlet katkısının sürekli devam edecegını ve bes kanunlarının değişmeyeceği riski üstlenmem lazım.
4-TÜm bunların sonunda 56 yaşıma geldiğimi iyi ki bese para yatırmışım diyebilmem lazım.
Yukarıdakı algorıtmaya para koyarsam ne olacak aldıgım risk ne
Sistemin bilerek en kötü ardışık yılını baz alarak ortalama cıkartalım 2010 2011 ve 2012 toplamı %86 yapar /3yıl = 28,6 kabaca %30 diyelim faizi zaten hesaba katmamıştık. Üstelik parayı hıc bırlestırmedıgımıze dıkkat cekerım.
Koyarsın abı 20 bın TL veya 30 bın TL artık sana yıllık kac para yeter dersen veya deneme amaclı ılk yılında 10 bın TL koyarsın bakalım 2019 da ne üretecek.
ortalama elde edecegın en kotu ardışık yılı bıle hesaplasan %30 yapıyor. yani senelik en kötü şartlarda ortalama %30 getiri üretmesi lazım normalde 2007 ve 2008 hatta 2009 uda extram yıllar diye saymayalım hadi normalde ortalama ne getiri üretmiş diğer yıllar da toplamda %372,8 / 9 yıl = %41,4 yapar.
E benim böyle bir şansım var iken evet burada aldıgım risk ve vadedilen getiriye bakalım kaybedersem ortalama sermayemın %80 ini kaybedeceğim ana paramın %80 i anlamına gelıyor bu 2 kaldıraçla trade ettiğimiz için 10 bınlıranın 8000 bını eridiğinde aracı kurum benı arayıp temınatımın kalmadıgını para yatırmamı veya işlemleri sonlandırmamı ısteyecektır. Yani artık işleme devam edemezsın GAME OVER olursun. 2000 TL ni alıp gidersın bu pıyasadan.
BU ihtimal yanı kayıp ihtimali nedir ? sistem kendı ıslem yapıyor ben hıc karısmıyorum dükkan işletmek gibi bir girişmde bulunmak gibi sanki bir magaza actımda içinde eleman yada robot calıstıyormusum gıbı her yıl sonunda da toplam karı cekıyorum bakımı yok sigortası yok vergisi yok algısı yok. Misler gibi gelen parayı cek. Burada ınsan faktoru olmadıgı ıcın cok avantaklıyım duygu olayı ortadan kalıyor üstelik oturup bırseylerı analiz etmek gibi bir zorunlulugum da yok algorıtma birşeyleri benım yerıme analiz edip kararlar alıyor fona parayı teslım etmekle arasında hıcbır fark yok üstleik bunda çeşitli fon gıderlerınede gerek yok. istatistiklerini yaptıgı ıslemlerı geçmişi vesaireyi görebiliyorsunuz. herşey şefaf.
evet robot gelecekte daha dogrusu patteren yanı model gelecekte berabat calısıp zarar yazabılır benım 10,000 TL paramın 8000 TL zarar yazabılmesı için algorıtmanın 2019 yılında -40,000 PUAN zarar yazması lazım.
Hiçbir yılında negatif bir değer olmayan en berbat yılında 12,465 Puan toplayan bu algorıtmanın -40,000 puan zarar etme olasılıgı nedir ? Düşüktür AMa imkansız değildir. Yazabılır. Bunu ıstatıstık ve algorıtma işini tecrübe edince anlıyorsunuz boyle bır ıhtımal her zaman var olacaktır.
en fazla bunu kaybederim bu getırı içinde böyle bir riske girmeyi şahsım adına mantıklı buluyorum ıste bes ıle bu işi karsılastırdıgımızda siz olsanız gerçekten BES'i tercih edermiydiniz.
Hadi yapmayın okadar da kötü değil okadar da risk üstlenmiyorsunuz baksanıza bu getırıyi ve rıskı de olctuk ? Sizce bu rıske gırmeye değmez mi ?
30 bin TL para soksan en kötü ihtimalle seneye %30 kazanman lazım buda 9000 TL eder taş attında kolunmu yoruldu canım 9000/12 = aylık 750 lıra miss niye hep kötüyü hesaplayalım kı belkıde 2018 oldugu gibi %50 getiri saglar buda 15,000 eder misss :D
Tabi hayal kurmak güzel ama sayın flexy hocamızın da dediği gibi mesele istikrarlı ve düzenli getiriler elde edebilmekten geçer Bunuda ozamanları yaşamadan asla göremeyiz. O halde bu ihtimale 2019 da oynayacagım bakalım neler bızı karsılayacak basarısız olursam nerede hata yaptıgıma sistemin istatistiklerinin bu kadar nasıl sapabildiğini tartısırız. 2020 ye yenı bır sayfa acarım hataları temızledıkten sonra ama basarılı olursam deme keyfıme herkes benden cay. :D
@flexy BEN İSTEMEM
flexye çay yok.
ne demek flexy sen bana nasıl flexy dersin ulen kelek
ne diyem mahmutmu diyem flexy
abi diyeceksın hoca diyeceksin ağa diyeceksin.
o günler bitti flexy :D ikmizinde sistemi var kardesınım artık flexy :D
Mizah olsun dıye paylastım herhangibir terslik küçümseme veya baska bırsey için değil. @flexy hocamıza saygı duyuyorum.
hayır anlayamadığım bir konu daha var...birileri çıkıyor diyor ki, %25 devede kulak, önemli bir katkı değil...bir başka kesim de diyor ki, haksız kazanç, benim vergilerim birilerine aktarılıyor...şimdi bu katkı, az mı çok mu anlamadım,
yeri gelmişken belirteyim...eski sistem, yani vergi iadesi sistemi, beyaz yaka gibi yüksek vergi ödeyen kesim için çok daha iyiydi..bu sistem de ortaalam vatandaş, yani daha az vergi veren kesim için iyi...hiç yoktan iyidir.
enflasyonun %25 olduğu yerde %25 develet katkısı muazzam değil...ancak enflasyonun %10 altında olduğu zamanlar çok iyi bir teşvikti..gerçi eleştirenler, burun kıvıranlar o zaman da beğenmiyordu bu katkıyı.
bu sistem harika bir sistemse neden millet zorla sokuluyor bu sisteme ??.. hatta çıkanlar bile kanunla tekrar sokuluyor :kahkah:
bu soruya cevap vermeden hiç başka açıklamalara zahmet etmeyin..
bildiğin saadet zinciri.. ben zamanında emlak topiğinde akp zihniyetinin oluşturduğu emlak sistemini saadet zinciri olarak nitelendirmiştim.. arşivlerde.. aynen de öyle olduğu ortaya çıktı..
BES sistemi ve %25 konusu da bu şekilde.. bir saadet zinciri.. sonsuza kadar sürmeyeceği en yetkili ağızlardan söylenmiş.. şu anda kümese ne kadar çok adam sokabiliriz onun derdindeler.. bu zorlamalar, çıkarılan kanunlar filan bununla alakalı..
neyse.. zorunlu olmasını ahlaken kendilerine dert etmeyen adamları germiş sistemin sorgulanması.. bir insanın isteği dışında zorla sisteme sokulduğu ve bunun üzerinden (yani sayıların artması) sağlamlaştırılmaya çalışılan bir sistemden nemalanıyorsun.. bu çok açık.. bu zulmü "hiç yoktan iyidir" diye normalleştiren konformist kafanın hak ve adaletten bahsetmesi zaten beklenemez.. her ne kadar özel yaşantılarında dindarlık vurgusu yapsalarda.. kul hakkı mevzusu çok önemli dinsel inanışta.. kritik olarak inceleyin bu konuyu ve kul hakkı olup olmadığına kendiniz karar verin..
Yuzde 25 katki iyidir. Guzeldir fakat bu katkiyi sen kullanamiyorsun fonlara aktaramiyorsun altin alamiyorsun efendim borsaya sokamiyorsun devlet kendisi bir yerlerde nemalandiriyor. Bir ara eksi negatif getiri sagliyor demislerdi yanlis anlamiyorsam su anda yuzde kac veriyor bilmiyorum.
Dolayisiyla hesapla uzun vadede bu yuzde 25 nemasiyla ne kadar edecek kisa vadede yuksek uzun vadede silinip gidecek
Benden aldigi vergiyi sana aktariyor ustelik sana aktarilan bu para sadece goruntude istedigin yerde kullanamiyorsun sonra 20 yil sende tutup bekleterek parayi iyice olduruyor uzun vadede.
Su an ne veriyor devlet katkisi nemasi yuzde kac
@erhanacıkgoz1,
çok riskli ya da az riskli bir yetırım stratejisi ile iyi para kazanıyorsun..hatta az riskli sistemde kazandığın parayı da dışarı çıkarıyorsun...bu dışarı çıkardığın para ile BES gibi farklı bir enstrümana yatırım yapmak mantıklı değil mi? Ha BES olmaz, emlak olur, tarla olur, meyve bahçesi olur...farklı bir şey yani.
eğer bir yılda paranı en az 2-3 katına çıkarıyorsan ve paranın 3-5 bin tl gibi minik düzeyde değilse...yani en az 50 bin ve üzerinde ise....zaten 3-5 sene içinde kayda değer bir varlığa sahip olacaksın...neden aç gözlülük yapıp tüm yatırımla iyi kazandığını düşündüğün bir oyunu oynuyorsun..bunun adı kısaca aç gözlülük oluyor.
tolstoy un insan ne ile yaşar diye bir klasiği var..okumuşsan tekrar ama özümseyerek oku, okumadıysan mutlaka oku...bir de kısa yazmaya çalış..biliyorum konuyu-ana mesajı kısa bir yazı ile anlatmak daha zor, biraz felsefe biraz da derinlik gerektirir..bu konuda da kendini geliştirmelisin belki.
yazdıklarımı eleştiri gibi algılama, deneyimli bir abinin tavsiyesi olarak gör lütfen.
not: daha önce de yazdım...gayet muhafazakar bir yatırımcı olmama rağmen, vadelide endeks işlemi de yapıyorum..ve bu sayede en son çalıştığım şirketteki maaş düzeyinde bir getiri elde ettim aylık ortalama...bu işe başlarken, yan gelirlerim de olduğu için üçte birine de razıydım...bunu şunun için yazdım, muhafazakar ve rsiki sevmeyen bir yatırımcı olarak vadeli işlemler gibi bir piyasada, az riskle-düşük kaldıraç-kazanılan paranın o ay dışarı çıkarılması(yani senin bahsettiğin ikinci sistem) modeliyle iyi kazançlar elde edebildim...kaldıraçlı sistemlere uzak değilim yani.
devlet katkısı tatlandırıcı...yani bilgi düzeyi eksik, ortalama vatandaşı çekmek için sisteme konulan bir ambalaj...ben şirket katkılı bes te olduğum ve koyduğum 300-500 tl kadar katkıyı da şirket verdiği için, en baştan %100 kazanç elde ettim..devlet katkısı hariç.
işten ayrılmama rağmen sitemde neden kalıyorum...bir kere katkı payımı benim için ihmal edilebilir bir düzeye indirdim...genel gidişatı olumlu görmediğim için de fonum %100 altın fonunda...yani parayı bes ten çeksem de, zaten muhtemelen gram altında tutacaktım...ha bu parayı bankada gram altında tutmuşum, ha bes te benim için bir fark yok.
son üç yıldır %100 altın fonunda olarak bileşik getiri %110 elde etmişim..üstelik bu getiri yıldan yıla fazla değişmedi, üç yıl da %30-35 arası bir getiri var...üstelik arada bir güzel işlem de yaptım, gram altın tepe değerindeyken %50 likit fona geçip 220 lerden tekrar %100 altın oldum...yani yılda 1-2 işlem ile bu getiri %150 lere de yaklaşmış durumda.
ha, fon kesintisi...şirket anlaşmalı bes olduğu için fig dışında bir kesintim yok...onu da %25 devlet katkısına sayıyıorum..çok da önemli değil yani...bes deki bu parayı, last resort gibi düşünüyorum...en son çare olarak başvururum...herşey ters giderse, zorda kalırsam diye...yoksa 55 e kadar durur orada.
Benim esas itirazım şuna...her insan farklı, tasarruf ve yatırım anlayışı da...hayattan beklentisi de...bazen düşünüyorum, piyangodan 10-15 milyon para çıksa daha mı mutlu olurdum...migros ta kasada kız soruyor piyango bileti alır mısın? muhafazakar da bir görüntümüz var eşimle birlikte...yanlış anlaşılma olmasın diye detaylı anlatmak zorunda kalıyorum...şansa inanmam, çalışmaya-emeğe-bilgiye dayanan kazanç güzeldir...zaten hayatım boyunca şansıma hiç güvenmedim diyorum...kız gülüyor.
ciddiyim, arabaya binince düşündüm...gerçekten piyangodan 10-15 milyon çıkacağını bilsem, bileti alır mıydım? alırdım diyemedim kendime...böyle düşünen biri, 1 yılda tüm parasını 5-10 katına çıkarmak ister mi? bunun benim gözümde kumardan çok da bir farkı yok...kumara ve şansa da hayatımda yer vermemiş biri olarak...halimden memnunum yani..az ama devamlılığı olan kazanç...benim için güzel olan bu.
Yani...tasarruf anlayışı da, yatırım anlayışı da kişiye özeldir...doğru bildiğini anlat, ama ikna etmek için çok uğraşma...kim, nasibi ne kadarsa o kadar faydalanır..tercihlere saygı duy...kendime söylüyorum bunları, mümkün olduğunca da uymaya çalışıyorum.