Şirketin yatırımcı ilişkilerine mail atmıştım geçen hafta. Gelen cevabı aynen kopyalıyorum.
Sayın Yatırımcımız,
Adana Yumurtalıkta yapılması planlanan yatırımımızın proje mahalinde kalan Maliye Hazinesine kayıtlı yaklaşık 4 milyon m2 taşınmazın özelleştirme ihalesi yapılmış ve ihalede en yüksek teklif şirketimiz tarafından verilmiştir. Söz konusu taşınmazların 2,139 milyar TL bedelle şirketimize satılması Cumhurbaşkanlığınca onaylanmış ve karar 3 Haziran 2022 tarihli Resmi Gazetede duyurulmuştur. Mevcut durum itibarıyla ihale satış sözleşmesi henüz imzalanmamış olup bu konudaki görüşmeler devam etmektedir.
Yumurtalık projemizin toplam yatırım alanı yaklaşık 10 milyon m2 olarak öngörülmektedir. Hazineye kayıtlı olanlar dışındaki parseller ise özel şahıs ve bazı kamu kurumlarının mülkiyetinde olup bunların satın alınmasına/kullanılmasına ilişkin çalışmalarımız devam etmektedir. Proje alanının tesviye ve inşaatının söz konusu satın alma işlemlerinin tamamlanmasını müteakip başlaması planlanmakta olup satın alma işlemlerinin hangi sürede tamamlanabileceğine ilişkin net bir öngörümüz bulunmadığından proje başlangıcı net olarak takvimlendirilememektedir.
Yumurtalık projemiz COTC (ham petrolden kimyasallara) niteliğinde bir Petrokimya Üretim Kompleksi olacaktır. Projemiz dahilinde PTA (Saflaştırılmış Teraftalik Asit), MEG (Mono Etilen Glikol), PDH (Propan Dehidrajenasyon), PP (Polipropilen), PE (Polietilen), PVC (Polivinil Klorür), Aromatik kimyasalları ve Paraksilen tesisleri, Cracker (Kraker) tesisi, Rafineri, Liman ve raylı/kara yolu bağlantıları yapılması öngörülmektedir. Bahsi geçen tesislerinin yapım aşamaları ve kapasitelerine ilişkin master plan çalışmalarımız devam etmekte olup mevcut durum itibarıyla kesinleşmiş bir karar bulunmamaktadır.
Arazi ve üretim tesisleri de dahil olmak üzere tüm konulardaki önemli işlemlere ilişkin karar alınması durumunda Kamuyu Aydınlatma Platformunda (KAP) bugüne kadar olduğu gibi yatırımcılarımız ile paylaşılmaya devam edilecektir.
Saygılarımızla,