Bu tespit çok ilginç hocam.
Sosyolojik olarak deşsek çok şey çıkarırız :)
Davranışsal iktisat laboratuvarı gibi cadde. Birileri makale yazsa da okusak :))
Bu tespit çok ilginç hocam.
Sosyolojik olarak deşsek çok şey çıkarırız :)
Davranışsal iktisat laboratuvarı gibi cadde. Birileri makale yazsa da okusak :))
Hocam bizde "ülke içi coğrafi arbitraj" çok saçılmış durumda. Mutluluk formülü falan bilmem ama insanlar mutluluk peşinde değil.
Ayrıca, ekonomik rahatlık kavramı da herkes için değişiyor, kimsenin ekonomik rahatlığını düşündüğünü, ya da bu konuya odaklandığı yok.
Bir furya başlıyor ve herkes oraya yöneliyor. Ardından başka bir süreç daha...
Resmen üzerimizde deney yapılıyor.
Orada da bizdeki gibi eyaletler arasında gelir/gider uçurumu var. 70bin dolar iyi para da, hangi eyalette? :) Ücretlerin düşük olduğu eyaletlerde evet iyi para ama oralarda o parayı kazanmak zor o yüzden iyi para. O paranın kolay kazanıldığı yerde ise arabada yatarsın.
Hep göreceli.
Ekonomik olarak rahat olmak da göreceli.
Aylık 1000 dolar pasif gelirim olsa rahat olurum, emekli olurum diyorum içimden ama neye göre rahat? Türkiye (belli bölgeler) şartlarına göre rahat tabii ki.
Türkiye'nin de neresi? O belli değil. Bebek'te aylık 1000 dolara ne kadar rahat edebilir insan bilemem mesela. Güneyde veya Ege'de kıyıda küçük bir ilçede epey rahat eder diye tahmin ediyorum ama.
Kimisi de aylık 500 dolar pasif geliri doğrultunca emekliliğini ilan eder çünkü fazlasını yapacak ya zamanı kalmamıştır, ya bıkmıştır vs vs herkesin durumu farklı.
Ben daha öncede yazmıştım bu gün Türkiye de evin araban bankada 20 000 doların varsa ve bu gün için aylık 1000 dolar gelirin varsa eşinle 2 kişi kalmissan ölünceye kadar bana göre sıkıntı çekmezsin bu bence minimum üstü olursa ekmek kadayıfı.
Türkiye gibi ülkelerde değerler siyaseti, lidere ve partiye bağlılık gibi kriterler de belirleyici. Adam belli parti ve lidere tamamen bağlanmış olabilir. Bu durumda ekonomi kötü olsa bile ondan kaynaklanmadığını, onun elinde olmadığını, dış güçler vb birçok faktörden dolayı olduğunu düşünüyor. Bundan kopabilmesinin yolu eğitimden geçiyor, iyi eğitimli, sürekli okuyan,araştıran kendini geliştiren insanı etkileyebilmek daha zor.
TL bir iluzyondur..
Syg,
Gelen gideni aratir, eski koye yeni adet getirme v.s diyerek degisime, yenilige kapali, tutucu bir toplumuz...
Syg,
300K usd varligi olan eurobond yatirimi yaparak aylik net 1000 usd pasif gelir yaratabliir..
Su andaki eurobond getiri oranlari ile.
Yarin ne olur? Nasil olur?? bilemeyiz..
Syg,
Evet hocam haklısın. Ama genel olarak bakınca pek bir değişiklik yok. Osmanlı ya da Selçuklu dönemlerinde de benzer kültürel yapı ve kültürel karakter olduğunu düşünüyorum.
Eğitimli olduğunu iddia eden arkadaşlarım da benzer at gözlükleri kullanıyor ama onların çerçeve daha ince olduğundan daha kibar gösteriyor :))
Daha çok vaktimiz var düzenli bir toplum olmamız için.
Tabii bu vakit içinde eğitim öğretim konusunda çalışmamız gerekiyor, katılıyorum.
Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk
Gelicek enflasyona karsi nasil korunabiliriz?altinmi,borsami,mevduatmi,...
Hocam tl maaşlı çalışanların enflasyona karşı korunması pek mümkün değil.
Ciddi bi birikim yoksa her türlü zorlanacağız.
Olan birikim erimesin diye düşünürsek de vade çok önemli, ne alacağından çok ne kadar tutacaksın ve ne kadara alacaksın bunlar daha önemli.
Ben geçen ay az miktarda borç ile evimi aldım.
Borsa-altın-fon sepeti oluşturdum kendi araştırmalarımla. Düzenli alış yaparak devam edeceğim. Hedefim 2026
Ha, bir de bes var 3 tane. Hanıma, kızıma ve kendime.
Tasarruf oranımız genel olarak %40 civarında.
Ama yine de enflasyona karşı korunmasız durumdayız. Tasarruf oranımız düşecektir, standartlarımız da aynı şekilde.
Yine de tasarruf-birikim-yatırım devam etmeli.
Gusel bi toparlama olmus...
Herkese uyan tek bir cevap olamiyor malesef..
Donem donem de degisiklikler yapilmak zorunda...
Ama TL bir iluzyondur bunu akildan cikartmamak lazim hic...:)
TL bazli enstrumanlar da olabilir tabii neyi nereden alacagimizi bilirsek..
Degisik fonlar ile her donem o doneme uygun bir sepet yapilabilir..
Vergi konusu da fonlar uzerinden cozulur ona da kafa yormak zorunda kalinmaz...
Syg,
Grafiklere baktigimda brent petrol on yil icinde 150 dolari gorecek.abd enf ve Avrupa'da enflasyon gelecek.bu herseye yuzde yuz artacak demek.peki ne yapmali sorusu onem arzetmekte.degerli mevduatcilar az zamanda cok isler yaptik fakat uzun vade de pozisyon onemli.
Ben ayni yerde durmam cekirge gibi ondan buna yer degistiririm[emoji39]az zamanda cok ve buyuk isler yaptik demek istemistim[emoji6]
Arsa ve ev enflasyona karsi korurmu?
aslında dolarınız bile olsa enflasyona karsı korunamazsınız.neden dolarda deger kaybeder?
peki ne yapmalı bu soru yu bilmek demek 10 yıl sonrasını gormek demektir.
İyi güzel de eurobond da iyi getiri elde bilmek için 10-20 yıl beklemek gerekiyor. Bu süre zarfında hükümet değişir de piyasaya tekrar güven gelirse döviz yatırımında durmak 2002-2012 arasındaki gibi zarar ettirebilir. Yani 20 yılın sonunda elde edeceğiniz döviz getirisi banka TL bileşke faizinden daha az olabilir öyle bir senaryoda
3 yıl önce 7 lerden dolar alan için dolar bir illüzyon, enflasyona ve tl bileşke faizi getirisine göre hala ciddi zarardalar...
Geçen sene 540 lardan altın alanlar hepten zarar... Her şey zamanlama meselesi aslında bu sebeple hayat bir illüzyondur diyelim en iyisi sepet yapıp sırası gelenden kar etmek bence
En iyisi çatir çatir yemek amk
Sen yemezsen baskaları yer...[emoji2959][emoji2959][emoji2959][emoji2959][emoji2959][emoji2959][emoji2959]
Çetesi var, vurguncusu var, fırsatçısı var, hırsızı var. Hırsız çok önemli...çok hırsız var...hen de sinsi...üfleye üfleye soyuyorlar... birinden birine denk gelirsin.!!!!!!
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Hocam, isterseniz çalıştığınız bankaya, yatırım bölümüne sorun bu soruyu.
Yönettikleri ya da takip fonlardan size uygun olanları paylaşırlar.
Hatta çalıştığınız bankanın yatırım araştırma raporları varsa, onlardan kendiniz inceleyip, seçtikleriniz için özel görüşebilirsiniz.
Merak ettiğiniz hatta gözünüze kestirdiğiniz fonların yöneticilerine mail atıp sorabilirsiniz.
Sağlam şirketlerin bonoları da iyidir bu gün yıllık yüzde 20 nin üzerinde kazandıran firmalar da var çok iyi araştırarak girmek lazım
Yamulttular mevduatciyi...
Gecmis olsun..
Syg,
Bankalar krediyi 50 ve 40 la veriyor 18 le mevduat topluyor.bu fiyatlardan kredi verebiliyormu acaba,?
farklı bir haber mi var ? zaten durum aynı
https://t24.com.tr/haber/turizmciler...-edecek,965555
Cadde cocugu Gidivan'a gelsin...
Tr'nin icindeki Belcika tatile gidiyor..
Banglades calismaya devam etsin..
Syg,
neeeeee
ahahahahahaha..
https://i.hizliresim.com/fryeheo.jpg
Bangladeş yine iyi ....
Ben Etopyalıyım.[emoji846]
Ayıp ayıp adama demediğiniz kalmadı.
https://www.youtube.com/watch?v=AjEeT00nAP4
Nereden nereye?
Syg,
Hayat bir okuldur demişler ya, yaşadıkça her gün yeni bir şey öğreniyoruz ; Ankara şehir hastanesi ( İktidarın şah eseri ) ortopedi polikliniğinden 10 gün önce aldığımız uzman doktor randevusuna büyük sevinçle gittik. Saatimiz geldiğinde sıra numaramız yandı içeri alındık. Genç bir doktor '' evet neyiniz vardı '' dedi. 2019 dan bu yana 6 ayda bir kontrole geliyoruz, yine geldik dedik. Bilgisayara baktı ve '' sizin işe bakan ekip dağıldı. Siz onkoloji hastanesine gidin '' dedi. nasıl olur, mhrs randevuyu neden verdi o zaman felan desem de dr. oralı değil. Çaresiz çıktım, sekretere sorarken bir hasta '' bakın şu camekanlı bölmede Ortepedi onkoloji yazan oda var ve muayene devam ediyor dedi. O odaya gittim. bekleyen hastalar aynı benim gibi onkoloji hastası. Sekreterden sıra istedim. Biz veremiyoruz alo 182 den alın dedi. Şaka gibi. Neyse dr. la görüşeyim diye kapıda 2 hasta kalmış zaten bekleyeyim dedim. Tam son hastaya gelince saat 15:30 da dr. çıktı gitti. Geri gelecek mi diye Hemşireye sorduk , gelecek dedi. Tam saat 16 ya kadar kapıda bekledim ama gelen olmadı.
Sabah 09:00 dan akşam 16 : 00 ya kadar tiyatro oynandı. Zaten muayene odalarının kapısında yazan uzman dr. ismi ile muayene yapan içerideki dr. isimleri farklı. Yani uzman adına asistan muayene ediyor. Sözde bedava sağlık hizmeti. Öğlen arası tam 1,5 saat . AVM gibi hastane .. festfood lar, pizzacılar, kafeler fahiş fiyatla gırla. Kendi ülkemde yabancı gibiydim. Zira her 6 kişiden biri yabancı . Doktor isimlerinde bile ekranlarda bayağı yabancı isim yazıyordu.