Bunu anlamak bu kadar mı zor yahu :)
Printable View
Bunların bir şey dinleyecek anlayacak hali yok. Ekmeğine bakıyor herkes ben emekli olayım da ulke yansın bitsin kafası.
Haksız da diyemem. Devletin malı deniz diyor ozetle yok hak hukuk yok kanun değişti filan hikaye.
Kanun sen emekli olduktan sonra değişse idi anlamlı bir itiraz olurdu. Emekli olduğun güne kadar geçerli kanun neyse ona tabisin tabi ki yaş uzatılabilir. Şu an yapılan hak iadesi filan değil bunlara seçim rüşvetidir.
O nedenle ben eyt olsam hemen haktan faydalanırdım. Bakarsın tekrar değişir çok ağır yük getiren bir düzenleme.
Artı artık 90 larda değiliz alttan nesil gelmiyor cok az çocuk var kim çalışıp da bu kadar yatan adama bakacak meçhul. Ülkenin nüfus piramidi ortada.
Insallah suriyeli kardeşlerimiz çalışıp emekli delikanlıları besleyecek önümüzdeki senelerde - zira başka pek çıkış yok.
Bütün memur ve emekli kesimi, ekmeğini eyt liler ile bölüşecek onu da enflasyona yedirip devlet bir şekilde idare etmeye çalışacak. Sıkıntılı zamanlar geliyor.
evet. net gerçek ortaya çıktıktan sonra demagoji başlıyor..
net gerçek ne ? olayın ekonomiyle filan alakası yok. demografi ile de alakası yok. ben hükümetlere borç vermişim 25-30 yıl boyunca sıfır reel faizle kullanmış ve o parayı ben emekli olduğumda (ki mukavelemize göre zamanı belli işe başlarken) bana geri verecek. olan sadece budur. gereksiz zırvalıklar hep yapılıyor her yerde ama bu forumda bir seviye olmalı artık.
sıfır reel faizle (ve hatta enflasyon nedeniyle negatif faizle) 25-30 yıl boyunca yatırılan primlerin ne kadar muazzam bir kaldıraç etkisi yaptığı ortada hükümetlere. bu işten hükümetlerin zarar etmesi imkansız, zarar edecek olan bizleriz, ve biz o parayı geri alırken (emeklilik) hiç olmazsa zarar o kadar fazla olmasın diye dua edebiliriz en fazla. ama genelde dua pek karşılığını bulmuyor.
Şirkette 3-4 önce emekli olan bir abim var. İlk emekli olduğunda asgari ücretin nerdeyse 2 katı bir maaş alıyordu.
O zaman isyandaydı "benim maaşım daha yüksek çıkmalıydı" falanda filanda. Bende ona haline şükret 3-4 yıl sonra asgari ücretli bile seni geçer dediğimde, öyle şey olur mu saçmalama biz niye 30 yıl çalıştık falan demişti bana.
Bugün gelmiş diyor ki sen haklı çıktın asgari ücretli bile beni geçti hatta fark açılmaya başlıyor.
Ona dedim ki "Abi daha yeni başlıyoruz eytliler sisteme girsin sen şovu izle".
Şuan anlasanızda anlamasanızda hiçbir önemi yok. Zamanı gelince sizde anlarsınız hiç merak etmeyin.
Sizin iddalarınız ve hayalleriniz ne olursa olsun. Matematik belli, hesap belli benim diyeceğim bu.
Yahu hepsinin çoluğu çocuğu torunu yok mu? Ülkenin emeklilik sistemine verilen zarar, benden çok onların çocuklarının canını yakmayacak mı? İnsan hiç mi geleceği düşünmez?
Çocukları "Baba sen 43 yaşında emekli olmuşun ben niye 65 yaşında emekli oluyorum?" diye sorduğunda yüzleri kızarmadan mantıklı bir cevap verebilecekler mi?
Gerçi doğru söylüyorsun "Devletin malı deniz" kafası bu. Mantıklı açıklamalar bu kafaya hiçbir anlam ifade etmez.
Boşa kürek çekiyoruz resmen.
Biz babamızdan öyle gördük derler.
Cok iyiysen yurt dışına git derler.
Derler de derler önemi yok diyorum ya burası Türkiye bana da vursa ben de dibini sıyırırdım şahsi hale getirmeye gerek yok.
Bunu çıkartan iktidar ana muhalefet yavru muhalefet hepsi bilerek ülkeyi ateşe atıyor. Ona da diyecek bir şey yok demokrasi bi işte. Herkes tadını çıkartsın.
hala aynı hikayeler. emeklilik az bağlanması tamamen farklı nedenlerle. yani hükümetlerin düzgün bütçe yapmamaları. suriyelilere para ödemeleri. 40 milyar dolar denilen rakamlar iki üç kat daha fazla mesela. daha farklı konularda var. bu tür detayları elbette görmek istemiyor kimse.
netice: ben devlete 25-30 yıl boyunca borç verdim o da zamanı geri gelince bana geri ödüyor. öderken taksit taksit ödüyor. olayın matematiği belli, devletin zarar etmesi imkansız. zarar eden bizleriz, ne kadar az zarar edersek iyi olur ama genelde olmuyor. emeklilik sistemi ikinci bir vergi aslında bu ülkede. yani gelir vergisine ek olarak emeklilik vergisi de veriyoruz.