200 Baz puan tahmin eden tek bir analist kurum göstersinler aha şu kişi tahmin etti desinler bu nasıl öngörülebilirlik tübe tübe
Printable View
Semsiye cıktı
bu gidişle 1 dolar : 10 Tl olacak ve sabit kura geçeceğiz bence
Thursday October 21 2021 Actual Previous Consensus
03:30 PM
US
Initial Jobless Claims 16/OCT 290K 296K ® 300K
https://twitter.com/DummiesEconomy/s...49ZaFjEQw&s=19
https://twitter.com/OrtaDunyaCom/sta...0ifHen78w&s=19
Umut bu topraklari terketmis cidden ustad
Görünüm:
-Merkez Bankasının para politikası enflasyonu daha da yüksek seviyelere taşıyacağı için, sadece politika faizinin düşürülmesi ,bankaların verecekleri ticari kredilerin faizini düşürmez tersine yükseltir,zaten "negatif reel faiz" nedeniyle TL mevduatın geri kalan kısmının önemli bölümü de -birikimlerin enflasyonda erimemesi için- döviz ve altına yöneleceği için TL kredi verecek TL mevduat tabanı da kalmamış olacak.
-Bu durumda ticari bankalardan zarar yazacak ve sermayelerini aşındıracak ticari krediler vermesini beklemek rasyonel olmaz.
-Bu durumda BDDK'nın özel bankaları "zararına" ticari kredi vermeye zorlamak için yeni bir "aktif rasyosu" benzeri bir talimat yayınlaması şaşırtıcı olmayacaktır.
-Şayet yeni bir "aktif rasyosu" gelirse,zaten yüksek oranlı batık kredilerle boğuşan bankalar çok daha zorlanacaktır.
https://www.cnbc.com/2021/10/21/stoc...lose-news.html
Nasd** futures dip after tech earnings fall flat
https://wolfstreet.com/2021/10/21/af...st-and-google/
Afterhours Massacre: Intel Plunges 9% for Other Reasons, Snap Collapses 25%, Takes Down Facebook, Twitter, Pinterest, Google
The Everything Shortage worms into social media and internet advertising. Facebook and Google better walk that back pronto.
https://www.bbc.com/news/world-asia-59005300
Biden says US will defend Taiwan if China attacks
Biden, Çin saldırırsa ABD'nin Tayvan'ı savunacağını söyledi
dövizde doğal toplumsal bağışıklık geliştirme sistemi geliştirmeyi deniyoruz başarırsak nobel iktisat ödülü bizim
Deniz bey değerli yorumlarınız için çok teşekkürler ... özellikle abd deki enflasyon beklentilerindeki artış sizin aylar önce işaret ettiğiniz noktalara her şeyi yapmalarına ragmen geldiklerini gosteriyor
önemli zamanlardan geçiyoruz gerçekten Allah devletimizin ve milletimizin yardımcısı olsun gücünü arttırsın inşallah
Sn. Deniz hocam;
Daha önceki faiz oranları ile ilgili bu yıl olması gereken dolar kuru tahmininiz vardı. Şu anki faiz kur fiyatı ile yeni öngörüler yapabilir misiniz? bu şekilde malın hangi fiyatlamalarda ederinin altında veya üstünde olduğunu kestirebiliriz.
Ayrıca sormak istediğim bir soru reel efektif döviz kuru dip yapmış normal şartlarda bize yön göstermesi beklenirken enflasyon verisi ve piyasaya yapılan yapay müdahalelerin sonucunda bu veri setini göz önünde bulunduruyor musunuz? yoksa gelecekte de yanlış sonuçlar mı verecek bu veri?
Saygılarımla.
sabit kur sistemi olmaz, daha önce denendi, güç yetmeyince gecelik devalüasyonlar yapılmak zorunda kaldı. uzun süredir dalgalı kur sistemindeyiz, böyle yedire yedire oluyor devalüasyon.
ha resmi olarak ilan edilir, ama pratikte anında karaborsa doğar, resmi kur, piyasa kuru vb. farklı kurlar oluşur.
vob ekim 1650 hedef.
-Reel efektif kur hesaplamasının metodolojisi -bana göre- önemli hatalar içeriyor.TÜFE bazlı hesaplamada gelişmiş ve gelişmekte olan 45 ülkenin TÜFE verileri kullanılıyor.İçlerinde;Azerbaycan, Brezilya,Bulgaristan, Cezayir, Çin, Endonezya, Hindistan, Irak, İran, Katar, Kazakistan, Macaristan, Malezya, Mısır, Polonya, Romanya, Rusya,Suudi Arabistan, Tayland, Ukrayna ve Ürdün gibi ülkelerin TÜFE verileri hesaplamaya dahil ediliyor.Bu ülkelerin bazıları sabit kur uyguluyor,bazılarının ise TÜFE verileri bizde olduğu gibi,güvenilir olmaktan çok uzak.
-En önemlisi bizim TÜFE verisi de güvenilir olmaktan çok uzak.Yıllık enflasyon TUİK'te %19.58 iken ,ENAG'da %44.70(Benim gözlemlerime göre ENAG rakamı gerçek enflasyonu tam olarak yansıtıyor.)Üstelik bu fark sadece 1 yıllık fark,19 yıllık birikimli ölçüm farklılığının çok daha geniş marjlara gideceği aşikar.
-Bu nedenle benim açımdan TUİK'in "reel efektif kur endeksinin" hiç bir bilimsel değeri yok ve döviz kurlarımızın denge seviyesi için nerelerin "doğru" seviyeler olabileceği konusunda hiç bir anlam ifade etmiyor.
Kamu tarafından bir müdahale olmadan, serbest piyasa koşulları içinde kurlar nerede dengeleniyorsa,döviz kurları için oraları doğru seviyedir.
Friday October 22 2021 Actual Previous Consensus
04:45 PM
US
Markit Composite PMI Flash OCT 57.3 55
US
Markit Manufacturing PMI Flash OCT 59.2 60.7 60.3
US
Markit Services PMI Flash OCT 58.2 54.9 55.1
Ekim ayı TÜFE yi TUVİK bey nasıl edip geçen seneki 2.13 rakamının altında tutacak bakalım hayret ve merakla bekliyorum. Sepette hatırı sayılır ağırlığı olan Benzin ve özellikle LPG ile Mazota gelen zamlar ve bunların derhal yansıdığı nakliye ve ürün fiyatları, USD yükselişinin direk etki ettiği Altın-mücevher kalemi, sigara zammı, Ekim aylarındaki genel enflasyon seyri zaten genelde yüksektir.
Her hafta Cuma günü semt pazarına giden biri olarak, özellikle bazı ürünlerin fiyatlarının her hafta fahiş oranda arttığını gözlemliyorum. Ama tabi bir yol bulurlar yine hele faizi 16 ya çektikten sonra TÜFE yi Ekimde artmış gösterecek halleri yok.
Bu arada, sayılı enerji ithalatçılarından olan Rusya, enerji fiyatları son zamanların rekorlarını kırarken, Rus MB si kasasında 500-600 milyar USD varken, son 7 ayda gösterge faizini 4.25 ten 7.50 ye çıkarmış. Acilen bunlara bu işi öğretmemiz gerek. Böyle olmaz.
https://www.reuters.com/legal/govern...on-2021-10-22/
Turkey's Halkbank can be prosecuted over Iran sanction violations, U.S. appeals court rules
Reuters: ABD'de temyiz mahkemesi Halkbank'ın İran yaptırımlarını ihlal ettiği gerekçesiyle yargılanabileceğine karar verdi.
Mahkeme Halkbank'ın "Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası" kapsamında ABD'de yargılanamayacağı yönündeki itirazını reddetti.
https://www.amerikaninsesi.com/a/hal...n/5999094.html
Mahkeme kararının gecikmesinde yeni başsavcının görevine başlayıp,görüşünün alınmasının beklenmesi önemli rol oynadı.7 Ekim tarihinde başsavcılığı ABD Senatosu tarafından onaylanan Damian Williams, görevine başladı,bundan sonra Halkbank dava süreci muhtemelen hızlanacak.
Powell topa sert girdi.
ABD endeksleri ATH lar başlayınca,
enflasyonun kalıcı olabileceğinden bahsedip, tapering için izlerini görmekten bahsetti.
FED piyasa yapiciliğina devam ediyor.
Sizin görüşünüz nedir FED piyasalara müdahale etmesi konusunda...
Saygılarımla...
https://twitter.com/Dragonomi/status...jsbphX3jg&s=19
Seriyi 3. Haftaya tasidi malesef 9.6 iyi aksamlar dilerim
Fed içinde enflasyon konusunda endişelerini ifade edip,tedbir alınmasını isteyen birkaç üye sesini yükseltse de büyük çoğunluk hala Powell'ın çevresinde mevcut para politikasını devam ettirme arzusunda.Son Fed toplantısının tutanaklarına göre görünen Fed'in varlık alımlarını her ay 15 milyar dolar azaltarak,8*15=120 milyar dolar,8 ay içinde,Haziran sonuna kadar sıfırlaması şeklinde(Bunun enflasyon ateşini söndürme konusunda faydası yok,varlık alımları azalarak da olsa 8 ay daha devam edecek.Enflasyon ateşini söndürmek için yapılması gereken ise, hemen varlık alımlarına son verilmesine ilave olarak,Fed'in bilançosunu belli bir takvim dahilinde küçültmeye başlaması gerekli)
Faiz konusu ise Powell'ın henüz ufuk alanında bile yok,sadece az sayıda Fed üyesi 0.25 puanlık küçük adımlarla 2022 içinde faiz arttırımlarına başlamasını istiyorlar.Burada da Fed politika faizini "negatif reel faiz" bölgesinden çıkarmadan enflasyon ateşini söndürme ihtimali yok.
Bu nedenle ABD'de enflasyon giderek hızlanarak yükselmeye devam edecek.Fed'in son "bej kitap" raporuna da yansıdığı gibi,ekonominin bütün katmanlarında yoğunlaşan hızlı ücret artışları da enflasyonun önemli bileşenlerinden biri olarak ABD'de enflasyonun daha yapışkan ve daha uzun süre mücadele edilmesi gereken bir safhaya girildiğini gösteriyor.
https://wolfstreet.com/2021/10/20/st...ds-beige-book/
Wages are heating up. And it's also now starting to show up in the data: The wage component in the fuel for persistent big inflation.
Fed "bej kitap" raporunu yayınladı.
https://www.federalreserve.gov/monet...k_20211020.pdf
Tahminim Fed'in ABD'de enflasyon %7'yi geçinceye kadar enflasyon konusunda mevcut durumu idare etmeye çalışacağı,ancak enflasyon %7'yi geçip,bir anda enflasyonun çift haneli banda atlama ihtimali oluştuğunda ,telaş içinde enflasyon konusunda ciddi tedbirler alma aşaması geleceği şeklinde.Bu da en erken, göreceli olarak "şahin" bölgesel Fed başkanlarının ,dönüşümlü olarak kurula oy kullanma hakkı ile katıldıkları Fed'in Mart toplantısında olabilir.(Mart toplantısında James Bullard, St. Louis,Esther L. George, Kansas City,Loretta J. Mester, Cleveland oy kullanma hakkına sahip olacaklar.Daha önce Fed'den enflasyon konusunda ciddi bir aksiyon beklemiyorum.
Hocam dolar arttıkça son dönemde yakalanan ajan sayısı da arttı. Acaba bu ajanlar dolar artışının ve enflasyonun etkilerini görüp bilgi sızdırmak için mi geliyorlar. Malum Amerika'da enflasyonist baskı başlamak üzere ama FED parasal genişlemeyi sonlandırmak istemiyor. Filmin sonunu mu merak ediyorlar sizce?
Watch the Turkish Lira after President Erdogan said that 10 ambassadors are no longer welcome in the country, ratcheting up his spat with the West
https://t.co/2L08K3nOgV
https://twitter.com/Dragonomi/status...Q51Uh38KQ&s=19
Küresel tedarik zincirinde Çin kaynaklı yeni kesintiler gündeme gelebilir.
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sayın Deniz 43, saygılar. Çevreme sizden için iktisadi rakamların efendisidir derdim. Bir kez daha haklı çıktınız.
Bağımsız Merkez Bankası Başkanımızın faizleri sürpriz ve irrasyonel bir şekilde 2 puan indirmesi neticesi 16 ya düşürmesi , ülkenin finans ve mali yapısında nasıl ve ne zamanda bir ivmelenmeye yol açar. Ödemeler dengesi zaten ip üstünde , güven sıfırlanmış ve batı ile ilişkilerde sürekli gerginlikler yaşayan ,seçim sürecine girmiş yapısı ile bizleri ne bekliyor. Borsamızın ; mantık ve hiçbir iktisadi geçerliliği olmayan faiz sebep enflasyon netice sabitesinin etkisi olan faiz indirimi ile adeta yüksekişlem hacmi ile dirençlerini yukatı kırmasını nasıl izah ediyorsunuz ? En kötü görülmüş deyip de mi aldılar, doların ani fırlaması ile dolar bazlı ucuz mu buldular yoksa mal mı çıkmaktalar ? Bu anomali hakkında görüşleriniznedir ? Sizce de en kötüsü görülmüş müdür, yoksa 2001 krizi gibi büyük bir kriz (şartlar daha ağır ) hızla yaklaşmakta mıdır. Malum 1.5 dolar civarında bir borsa ve 2.5 milyar dolar değerinde İŞ Bankası (iştirakleri 2.5 eder ) sanki banka bedeva gibi bir değer illüzyon mudur ? Siz pahalı derseniz de inanırım yani..Çünkü haklı olarak yabancı girişi hukuk ve öngörülebilirlik , rasyonelite arar diyeceksiniz. Peki yerliler veya bankaların kendisi alamaz mı. Geçenlerde İş Banksı genel Müdürü Aran bey , Bir illüzyon (0.33 DD ve 2.90 F/K da ki banka ) banka 0.40 DD dedi. Biz geri alım yapamıyoruz SPK gereğince dedi. Halbuki 2018 de geri alım yapmıştı. Yanlış mı söyledi.
Sayın Deniz43 , elinde yüklü değersiz TL ile son dolar artışı ve hiper enflasyonist bir ortama girmiş bir yatırımcı BİST in değerinde Erdemir Petkim gibi sanayi hisselerinde mi , yoksa nerdeyse çöp değerinde Banka hisselerinde pozisyon alması daha doğrudur ?
Yoksa 2001 kriznde ki gibi tahvil faizlerinin yüzde 200- 2000 lere tırmanmasını bekliyormusunuz? Malum sağolsun hükmetimiz politika faizini indiriken tahvilleri yüzde 20nin üzerine atmayı başardı. Tabi mevduat faizleri zorlama düşürseler de krdi faizlerinde bir düşme beklenmiyor.
Sn. Ayan,
Deniz hocam daha farklı ve akademik cevap verecektir, ama müsadesi olursa ben de borsacı/ algoritmik işlem yapan ve işlemleri takip eden bir insan gözü ile cevap vereyim.
2021 Mart ayında olan olayı hepimiz biliyoruz. Ancak bu olayın öncesinde, yaklaşık 2 ay kadar sürekli olarak borsada mal satıldı. Yani bu olay herhangi bir katalizorden bağımsız olarak bu sert düşüş açıkçası gören gözler için sürpriz olmadı. ( viop da ben battım bu arada, düşüş bekleyerek ve geleceğini bile bile hafta sonuna yüklü long kalmıştım, o ayrı hikaye ama spotta hiç zararım olmadı desem herhalde yanlış olmaz )
Şimdi, yine son 2 aydır çok ciddi miktarlarda mal toplanıyor. Altyapısını, alanin motivasyonunu beklentisini bilme şansımız yok. Ancak bunu net şekilde görüyorum ve konuştuğum kişilerle de paylaşıyorum sonuçta biz borsada haklı çıkmaya veya siyasi görüşümüzü ispat etmeye calismiyoruz para kazanmaya çalışıyoruz hareket ne ise ona uymaya gayret ediyoruz.
Aklım mantığım almasa da, bir süredir ciddi alım var. Alan güç, bu malı yukarıda devretmek isteyecektir. Muhtemel ki temeli sağlam olmayan, spekülatif kağıtlarda kalan pek çok borsaci bu muhtemel çıkışta fayda göremeyeceklerdir.
Yine ilginç bir olay, ciddi ralli beklentime rağmen, aynı mart ayındaki gibi sistemsel olarak kendimi bu ara sürekli short pozda buluyordum. Tabi bu ülkeyi artık çözdüğümüz için kendimizi ona göre güncelledik ama bu sefer de shorttan batarsam herhalde bırakırım:)
Mesela Tüpraş grafiğini incelerseniz, elimde olan ve sürekli izlediğim bir tahta. Aslında mal 90 - 98 arasi toplandı.
Ama çok ciddi yabancı alışı var görüntüsü verilerek roket şeklinde yukarı fırladı tahta. Oysa bu hareketteki işlemler bakarsanız bence ciddi anlamda fiktif, düşüşleri de çok sert ve oradan çok sert alıyor tekrar, bunu robotlar ile yapıyorlar size farklı resim gösteriyor. Özellikle bofa robotu ve karşı bacakları bunu yapıyor. Trendlerin sert olduğu, düşüş ve çıkışların çok kısa sürede gerçekleştiği sert bir piyasa olması, tek elden kontrol edildiği düşüncesi oluşturuyor. Görünüm bende bu şekilde araya girdik ama kusura bakmayın paylaşmak istedim.
Bu analiz fiyat ve endeksten bağımsız bu arada. Doğru yönde olabilecek isem benim için artık 90 bin ile 210 bin arasında hiç bir fark yok marja bakarım.SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sn Deniz Üstad Merkez Bankası Rezervleri hk da bir durum tespiti yaparmısınız ?
Teşekkürler . . .
Sayın Nescofari ve Pit beyler , emek verip yazmışsınız çok teşekkür ederim. Dikkatlice ikikez okudum. Maalesef haklısınız öngörülebilir bir BİST ten çokuzaktayız. Temel teknik işlemiyor. Misal ; Bu elçilik olayı olursa , çöküş hızlanır gibi. Selamlar.
Aynen oyle temel de teknik te calismiyor.
Yillarin birikimi olan tecrube para etmiyor.
Ben de uzun süredir büyük bankalarda pozisyondayım, biraz da eski yatırımcı olmamın etkisi var, borsa dediğin banka demekti, garan işc falan lokomotif, amiral gemisi denirdi. Atamadım o günlerin alışkanlığını. Diğer yandan temel analize göre gerçekten bu hisseler sürünüyorlar, akbank, garanti, iş bank, yapıkredi falan çok büyük şirketler ve pek çok iştirakleri var, belki sadece gayrimenkulleri borsa değerinden fazladır. Batık kredi vb. diyorlar ama birşey olmaz bu bankalar batmaz sonuçta, temettü de dağıtamadılar kar da ediyorlar hepsinin kasası dolu.
Ben inat edeceğim ve üç büyük bankadaki pozisyonumu koruyup hatta düşüşlerde biriktireceğim, gerektiği kadar da tutacağım, bir gün değerine ulaşırsa parayı katlamak işten değil.