Yalniz akpnin basin sozcusu gibi ust makamdan iş bankasi ile ilgili aciklama geldim meclise getirecez gundemimizde , siz yapmazsaniz biz yapacaz dedi chpden tık ses çıkmadi. bunuda okumak gerek.
Printable View
Yalniz akpnin basin sozcusu gibi ust makamdan iş bankasi ile ilgili aciklama geldim meclise getirecez gundemimizde , siz yapmazsaniz biz yapacaz dedi chpden tık ses çıkmadi. bunuda okumak gerek.
MÜTHİŞ YAZI..
AKBANK VE GARANTİ İMHASI KIYASLAMASI..
http://www.milliyet.com.tr/amp/yazar...aya-son-523545
Garanti’de modası geçmiş bir uygulamaya son
Garanti Bankası en sonunda yatırımcılardan gelen baskıya boyun eğerek ayrıcalıklı kurucu hisselerini lağvetmeye karar verdi.
Bu iyi yönetişim yolunda atılan önemli ve olumlu bir adımdır.
Kurucu hisseler bankaların kurulduğu, sermayenin kıt olduğu yıllarda kurucu sermayedarlara ek mali kıyaklar sağlayan hisselerdir. Günümüzün finansal koşullarına ters düşen bu tip hisseler hemen hemen bütün bankalarda şu veya bu şekilde ortadan kaldırıldı.
En son birkaç yıl önce Akbank kurucu hisseleri satın alıp imha etmişti. Ancak Akbank ile Garanti’nin operasyonları arasında ilginç bazı farklar var.
Akbank kurucu hisselere her yıl külliyetli miktarda temettü ödüyordu. Garanti, Doğuş grubu tarafından satın alındığı 1983’ten bu yana kurucu hisselere bir veya birkaç defa temettü dağıttı. Akbank’taki operasyon ise kurucu hisselere yıllardan beri süregelen temettü akımını durdurdu. Garanti’de durdurulacak olan bir yıllık bir uygulamadır.
Piyasa değeri üzerinde baskı
Akbank kurucu hisseleri bankanın iç fonlarını kullanarak satın aldı. Garanti kurucu hisselerin satın alımını hisse senedi ihraç ederek finanse edecek. Hissedarlarını bankaya taze sermaye koymaya davet ediyor, paralel bir operasyonla kurucuların hisselerini satın alıyor ve imha ediyor. Herkes derin bir nefes alıyor.
Bankanın dağıtılabilir kârından yüzde 10 pay alma hakkı bulunan hisseler çağdışı bir uygulama olarak Garanti’nin piyasa değeri üzerinde olumsuz baskı yaratıyordu.
Yönetim, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na geçen ay yolladığı açıklamada, “kurucu pay senetlerinin iptal edilmesi gerektiği yönündeki yerli ve yabancı yatırımcılarımızın talepleri”ni de dikkate alarak bunların kaldırılmalarına karar verdi.
Haksız imtiyaz bahşediyor
Kurucu hisseler bankanın iki ana hissedarının ellerinde bulunuyor. Bunlar Doğuş grubu ile bankanın yabancı ortağı General Electric Capital’dır. GE Capital dünyanın en büyük holding şirketlerinden olan Amerikan General Electric’in bir koludur.
Kurucu pay senetlerine kabaca 1.4 milyar YTL bedel biçildi.
Yatırımcılar temettü beklerken Garanti’nin sermaye artırımına gitmesini büyük bir sevinçle karşıladığını sanmıyorum. Ama sonuçta atılan adım olumludur.
Kurucu hisseler temettü dağıtımında onları ellerinde tutanlara günümüzde haksız sayılabilecek bir imtiyaz bahşediyor.
Garanti gibi modern ve ileriye bakan bir banka bu arkaik uygulamayı, prestij kaybetmeden, uzun zaman devam ettiremezdi...
LG-H815 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Geçmişin izleri geleceğimize ışık tutacaktır..
Yatırımcıda kurucu hisse imha beklentisi varsa önümüzdeki tek emsal Akbank ve Garanti kurucu operasyonlarıdır..
O yüzden bu emsalleri iyi inceleyip attıkları adımları ve sonuçlarını iyi okumalıyız..
LG-H815 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
İŞbank ın rahatı yerinde. Kurucu ve imtiyazlı hisselere külfet olacak temettüyü de dağıtmıyor.
Almış arkasına Atatürk'ü, ben yaptım oldu der gibi kafalarına göre takılıyorlar. Bu akbank, garanti ata yadigarı değiller ya salaklık (!) edip imha etmişler, öncesinde de tıkır tıkır temettü ödemişler.
Atatürk mezarından kalksa hesap sorar bu işbanka.
Şahsi fikrim Ömer Çelik açıklamasında iki önemli mesaj verdi.Chp hisseleri ya sen paşa paşa ver yada İş bankası sen hemen imhaya başla yoksa sanayi şirketlerinde bu işin içine girer(Sayın Çumhurbaşkanı mitingde bahsettiği gibi) O sebeple şahsi fikrim banka yakında bu işi bitirir riske girmez.Yatırım tavsiye kesinlikle değildir şahsi fikrimdir...
nacizane fikrim atılacak ilk somut adımda alıcı mal bulamayacak gibi. şimdiye kadar kim ne topladıysa onunla yetinecek sanki. ytd