Originally Posted by
discretus
bu emlak vergileri ve alım/satım vergilerinin mantığını anlamak zor.. bu vergilerdeki keyfiliği yani.. adamlar canları sıkılınca oranları arttırıyor, değerleme biçimini değiştiriyor..
bir yanda 10 katlı binada standart orta direk daire.. diğer yanda müstakil ev.. belki bir villa 10 milyon tl değerinde.. bunu yaparken zaten pahalıya yapmışım.. ona göre malzeme kullanmışım.. bu harcamalar esnasında sürekli bir vergi ödemesi olmuş zaten..
ne yapıyorsun bana hizmet olarak?. çöpleri alıyorsun.. güzel.. peki standart orta direk daire ile benim evim arasında nasıl fark var?.. ikisinden de çöpleri alıyorsun.. yol getiriyorsun.. su bağlıyorsun.. elektrik getiriyorsun.. ama vergi neden değişik.. ?neden evin "değerine" bağlı olarak bu vergileri alıyorsun benden.. senin keyfine göre evin değeri 2 katına çıksa ben neden iki kat vergi ödeyeyim..
veya.. evimin yanına metro getirdin.. sonra bana diyorsun "hadi bakalım senin vergin arttı".. neden ? "zira rant vergisi olmalı sana metro getirdim" diyorsun sonra.. ama bana getirmedin ki? ekonominin çarkları dönsün, millet trafikte tıkılıp kalmasın diye nufusun yogun olduğu yerlerde ve ekonominin kalbi yerlere bu hizmeti getirdin.. getirmek zorundasın zaten..yoksa ekonomin randımanlı olmaz.. ayrıca normalde benden gelir vergisi alıyorsun.. zaten bu tür hizmetleri yapmak için alıyorsun.. ayrıca.. gereksiz yere imarı arttırarak nufusu arttırıyorsun bazı şehirlerde ve bu şehirlerde doğal olarak altyapı ihtiyacı ortaya çıkıyor.. sonra altyapı yapıyorsun (metro).. benim evim değerleniyor.. sonra benden bir tur vergi daha alıyorsun.. böyle saçmalık olmaz..