Hâla bilmediğim çok şey var
Printable View
Hâla bilmediğim çok şey var
Anladım, ben de tüm haftasonunu zehir ettim kendime hayvani zarar gelecek diye. Sayın kastırşef getiri az da, kısa vade şimdilik koyduğum tutar var biraz
Garanti bankası gecelik repo olan 3 günlük yani hafta sonu için 0.2599 getiri verdi Yani günlüğü 0.866 olmuş. PPZ'yi geçti. PPZ cuma günü için günlük 0.0805 vermişti. Bu hafta vadeli mevduatlarla beraber günlük 0.100 üzeri bekliyorum..
Yarın (Pazartesi) 32 günlük mevduatta %40'lı rakamlar görüleceği ilgili söylentiler var. Cuma günü Akbank %36 tanışma faizi veriyordu.
Böyle olursa, para piyasası fonlarında da 1 hafta 10 güne, MK karşılığı %40 üzeri getiriler görebiliriz.
Ayrıca kısa vadeli serbest TL fonlarda da aynı şekilde getiriler olabilir. Bu fonlar %100'e kadar mevduat tutabiliyor, normal para piyasa fonları azami %50. Tabiki serbest fonlarda %10 kardan stopaj var. Para piyasası fonları yıl sonuna kadar stopaj dan muaf.
Önümüzdeki dönemde mevduat oranlarında artış görürsek, kısa vadeli serbest TL fonlarının sayısında da artış olabilir.
Tabi para piyasası fonlarına SPK'dan dönem dönem azami mevduat oranı ile ilgili müdahale olabiliyor, 2019'dan önce azami %10'du.
Sesli düşünüyorum. Bir ihtimal;
Mevcut döviz mevduat oranı %38.
KKM ve DDKKM oranı %30.
Yani döviz oranı %68 mevduatta.
Bunun %50 altına çekilmesi zorunlu.
Bu sebeple KKM leri ve DDKKM leri düz TL mevduata cevirmek için TL yatırımcısına cazip teklifler sunacaklar. Burada pozitif faize (real / gerçekçi) yaklaştıkça en çok darbe yiyen bir süre borsa ve gayrımenkul olacaktır. "İleride oluşacak enflasyondan" daha yüksek faiz alindigi zaman (bu o an için reel faiz demektir) borsa ve emlak geçici darbe yer. Henüz oralarda değiliz ama faiz artışına devam edecekler sinyali çok net geldi.
TL Reel faizi anlamlı seviyelere çıkaracaklar. Şimşek kaldığı sürece bunu garanti ettiler yabancılara. CDS in düşme sebebi de bu. Önce Eurobond lara alım geldi. Sonra reel faizi yükseltip anlamlı seviyelere getirecekler ki yabancı TL bazlı yatırıma başlasın. Ayrıca KKM ve DDKKM belasından kurtulsunlar. Faiz enflasyondan daha yüksek olana kadar her ay artmaya devam edecek. İlk adım atıldı.
Bu sebeple günlük TL bazlı bekleyip faizin seyrini takip etmek mantıklı bir strateji olabilir.
Reel faiz vermezlerse döviz zaten uçar gider.
Reel faiz verirlerse kısa vadeli TL de park edip yüksek faizin bir süre keyfini sürmek mantıklı olabilir.
Bu arada olur da Asgari Ücrete bir zam yapılırsa döviz zaten uçar gider. Asgari ücreti 400$ civarına indirmeleri de zorunlu.
Konu hakkında hiç bilgisi olmayan, bu manasız mesajdan çok yanlış anlamlar çıkarabilir. Burada yazılanların da bir sorumluluğu olmalı.
O kadar genel bir sınıf hakkında bu kadar kesin konuşan "sallıyordur".
Bankaların mevzuat baskısı yüzünden neredeyse al götür diyeceği dövize sadece ters repo ve mevduat kompozisyonu ile Euro bazında bile mk 7+ oran getiriler var ki bunlar bilene iyi fırsatlar iyi enstrümanlar var.
Bunları konuşmaya bile çekiniyor insan çünkü devlet bunu görüp kurutur diye korkuyorum. Daha önce olmamış durum değil.
Orası öyle az getiriyor ama miktarlar çok değil diye eurobond almak istemedim, aslında borsadan çıkıp tamamen eurobond'a geçmek gibi bir niyetim vardı da bir türlü zararı kurtarıp hisseleri satamadım, bu sırada da eurobond faizleri de düştü şimdilik olmadı yani. Dibs konusunu da tam incelemedim aslında ona bir bakayım. :ok:
Tam emin değilim ama daha önce denemek için aldığımda alır almaz ana paradan eksiye geçtiğimi hatırlıyorum sanki, belki de cds ile ilgileri varsa tam yükseldiği zamana denk gelmişimdir, bir de tl. olarak alınanlar düşüyorsa bunlar neden düşmesin diye bir mantık yürütüyordum ama alakası yokmuş anlaşılan. Cds düşüşü bunlara yarıyorsa şimdilik devam etmekte fayda var o halde.
25 Ağustos Cuma 21:01
İ"Ş BANKASI 147 İŞTİRAKİNİN PAYLARINI, BANKANIN %100 BAĞLI ORTAKLIĞI ŞEKLİNDE YENİ KURULACAK BİR ANONİM ŞİRKETTE TOPLAYACAK"
Bunu nasıl yorumlamamız lazım, işbankadı iştirakları endeksi yönünden olumlu ya da olumsuz bir fikir verir mi?
EKF kira sertifikası fonu %2,18 düşüşü nasıl başarmış acaba ? Kirayı ödemeyenler mi var ?
Gümüşün onsu olurda tekrar 22$ seviyelerine yaklaşırsa alabildiğiniz kadar Gümüş fonu alın. Çeşitli seçenekler var. Gümüşün madende ve sonra rafineride gerçek üretim maliyeti 24$ ları geçti ve 25$ lara yaklaştı global ölçekte. Yani buralar artık yeni dipler olacaktır. Üretim maliyeti yükseldiği için spottaki düşük fiyata göre maden üretimi azalacaktır ve zamanla fiyat yukarılara daha hızlı çıkıp yeni bir taban belirleyecektir, bu taban üretim maliyetinin üzerinde olacaktır. Yani Gümüşün tabanı artık 24$-25$ civarıdır diyebiliriz 2023 yılı için.
Kıymetli madenlerde üretim maliyetinden veya altından aldığınız zaman uzun zamanlı tutmak için en iyi noktadan almış oluyorsunuz. Zarar etme ihtimaliniz düşük oluyor. 22$ bandı alım için çok iyi bir noktadır. Hatta buralar bile fena sayılmaz alım için.
sonraki mb faiz kararına kadar olabilecek oran 45 dir max ,buna gore bekleyin yada baska seylere yatırın parayı.
rık satış verdik taa cuma gününe 4 gün valor verdi insaf arkadaş yav. 4 eylülde nasdaq alış vericez de 5 eylülde pozisyon almış olucaz. 8 gün eder. ben bu valor işinden çıkarı olan birileri olduğunu düşünmeye başladım artık. döviz enstrumanlarını bozdurmanın neyi bu kadar uzun sürüyor anlamadım, 100 km döviz bürosu kuyruğu mu bekliyorlar?: )
ya da abd borsalarında hisse satmak da aynı, niye bu kadar uzun sürsün? bir gün bu konuya el atarlar ama ne zaman, böyle gitmez yani..yatırım işi hız işi milleti haftalar bekletmek nedir?
Hocam körü körüne IPB'ye bağlanmışsınız. Son bir ayda IPB'de yanlış pozisyon almalarından mı kaynaklı yoksa son bir ayda neredeyse ikiye katlanan portföy büyüklüğünden mi kaynaklı bilmiyorum ama rakiplerinden çok çok geri de kaldı. IPB'nin kuzeni sayılan GZN'de aynı şekilde son 1 ayda kötü performans gösterdi. Arkadaşlar IPB her ay istikrarlı olarak bir getiri sunmayabiliyor bazı aylar rakiplerini katlıyor bazı aylar yatayda geçiyor kısacası bu fon 1-2 aylık dönemde yatırım yapılacak bir fon değil. Siz alırsınız 1 ay yerinde sayar satarsınız 2 ayda 2 ye katlar.
Bu arada son bir aylık getiriler
NRC %19,25
ZDZ %13,05
IPB %3,84
gerçekten de satış süreci çok uzun sürüyor hele bir de hafta sonuna denk gelirse, biraz da bu yüzden yabancı fonlara girmek istemiyorum, bilmiyorum hata mı ediyorum, şu anda bir miktar girmenin zamanı mı onu da çözemedim,
bu ay aft ve yay iyi eksi getirmiş, yabancı fonları ne zaman alsam bir ileri bir geri yerinde saydılar, bir kere iyi kâr ettim diyordum onda da 20 aralık çöküşüne denk gelmiştim.
Merhaba elinde zp9 olup, döviz cinsinden getirisini söyleyebilecek var mı? Şu kadar sürede, şu kadar paraya şu kadar getirmiş diye. Az da olsa bir şeyler getiriyor mu, yoksa eurocent eurocent mi getirisi. Mesela 20bin euroya, elindeki getiriye göre kıyas yapabilecek var mı?
Demek eıc in bugun %3 kusur eksi getirmeside kamu kiralardanmis
Bu eıc in icindede ne ararsan var
Bist cuma %3 artti eıc %3 eksi geldiM2007J20CG cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ben de ayni seyi yaziyorum zaten 25 gunluk tarih araliginda ipb geri kaldi yaziliyor fona 25 gunluk bakilmaz 6 aylik bakilir minumum. 3 aylikta getiri siralamasi zdz ipb nrc. Su anda nrc ve zdz short tasiyor yarin da ipb digerlerinden yuksek getirecek. Ayrica ipbde 15% yurt disi hisse var hem yurt disi borsalar goctu simdi de kur dususunu yasadi buna ragmen gunlukte hala ikisinden de iyi getirdi. Bir aylik ya da 25 gunluk geri kalmasi onemli degil bence de ama 25 gun geri kaldi diye zar atti derseler iste boyle gunlerde cevabi ve sebebi gorebilirler.
Yılbaşından bu güne % +3.34
Aşağıdaki siteden, yatırım fon fiyatları kısmından bakabilirsiniz.
https://www.ziraatbank.com.tr/tr/fiyatlar-ve-oranlar
bu işler teknik bilgi gerektiriyor hocam. 965. sayfada paylaştığım grafiğe bakarsan nasdaq composite bandın alt çizgisine değimiş. %80 ihtimal yukarı devam etmesi. 2009 krizinden beridir makroekonomik bir felaket olmadıkça hiç ayı piyasasına girecek kadar derin düşmemiş bir endeks sonuçta. benim bu 8 günlük feza yolculuğu bitene kadar yönü net belli olur hesabındayım, o bandı aşağı kırarsa nasdaq sakata girdi demektir rık'e geri döneriz. ha diyeceksin ki bu aradaki 8 günlük rık getirisine yazık olmayacakmı? ben bu ara çok kazandıracağını sanmam. kkm'den çıkacak büyük kitlelere kur farkı ödememek için dövizi yoğun şekilde baskılayacaklarını tahmin ediyorum.
ww2 denizaltı kaptanlarından farkımız kalmadı yahu, o zamanlar ısıya güdüm teknolojisi olmadığından torpido yollayacağı denizaltının hızını ve 10 dakika sonra varacağı geri kağıt kalemle hesaplıyor da torpidoyu ona göre hedef denizaltının çok ilerisine yolluyor ya: ) isabet edecekmi allaha kalmış, bizimki de o hesap vallahi billahi..fazlası var eksiği yok yani.
Ziraat te DİBS YABANCI PARA TAHVİL USD satışı açık. Almak isteyenler için vergisiz stopajsız kemiksiz getiri var.
SABİT KUPONLU
Kıymet TanımıTRT230725F11
Alış Fiyatı101,294 USD
Vade23/07/2025
Vadeye Kalan Gün695
Basit Faiz(%)5,58
Kupon Oranı(%)3,00
Kupona Kalan Gün Sayısı149
Kıymet TanımıTRT220825F11
Alış Fiyatı100,549 USD
Vade22/08/2025
Vadeye Kalan Gün725
Basit Faiz(%)5,73
Kupon Oranı(%)3,00
Kupona Kalan Gün Sayısı179
Cuma sabah alış verdiğim aft için, bugün alım yapıp hesaba geçmiş olması gerekmiyor mu? Ben mi yanlış biliyorum?
Talimatlarda salı alış yapılacak görünüyor.
sanmıyorum ama , zaten eski fonlarımı bozmam yeni alış da yapmam
25 günlük getiri de geri kalmış olayı değil. Bunlar arada zarar yazıyorlar. İlla şeye anlatır gibi anlatmak lazım demek ki.
Bunlar serbest fon değiller. Arada aşırı riskli işlemler yapmadan bu olmaz. Getirisi iyi diye bir gün yazarlar %50 zarar beklersin. Ya da bir gün alırsın buradaki arkadaş ya da benim gibi yüksekten beklersin bir ay kös kös. 600 milyonluk fonun aylık kardan zararı 60-70 milyon TL. Bunu getirisi yüksek diye normalleştirmek akıl işi değil.
Bunun riskini serbest fonda alıyorum ben zaten. Normal fonlarda bu kadar getiri farkı olmamalı. Bunu anlamayıp fonlara uzun sureli bakılmalı muhabbeti yapmak okuduğunu anlamamaktan başka bir şey değil.
Cevabı da sebebi de anlatın anlayayım. Ben göremedim çünkü.