-
TUIK dene kurumun ne haltlar çevirdiğini taaaa 2006 da yazmıştım. Sizler o zaman derin uykudaydınız. Beni uyku tutmuyor. :p yaw bu emoji lerde aradığımı bi türlü bulamıyorum.
Her neyse.
TUIK yanında diğer kurumlarda rezil durumdalarda. Bi tanesinin örneğini yeni okudum. Şaşırmadım desem yalan olur.
Hani şu deve ile şeytan hikayesi vardır ya. Şeytan aşağı iner ulan benim bile aklıma gelmedi o yaptığın ama "şeytana uydum" deyip duruyorsun.!
Her neyse, bu işkur denen kurum ne yapıyormuş.
Patronları arıyormuş (Yandaş olanları aramıştır yoksa çoktan açığa çıkardı yaptığı rezillik)
Diyormuşki, 100 kişi al, maaşları benden, 6 ay çalıştır. Sonra 50 kişiyi sözleşme yapıp işte tutman gerekiyor.
Her patron işine geldiği kadar eleman alıyormuş. Diyelimki ben 10 kişi aldım. Maaşlarını işkur ödüyor. Para nerden, işsizlik fonundan.
patron olarak bunları bedava 6 ay çalıştırıyorum. İstersem yemek ve yol parası veriyorum, istersem ilave maaşda verebiliyorum, tamamen bana kalmış. İşkur bunlara asgari ücret altında maaş veriyor ve sigorta yapmıyor. Sigortasız çalıştırıyor.
Patron olarak 6 ay 10 kişiyi bedava çalıştırıyorum. para işkur yani vergilerden yani diğer çalışıpta vergisini verenlerin sırtından.
Derken 6 ay doluyor bunlardan 5 tanesi ile anlaşma yapmam gerekiyor. Pardon bu 10 taneyi atıp herhangi bir 5 kişiyi işe alabiliyorum. Diyelim 5 kişi işe aldım, asgari ücrete anlaştım.
Sorası bana kalmış, bu 5 kişiyide bi şekilde işten atıp yeni bir 10 kişi daha al işkurdan yine bedava çalıştır filan... Tabi işten çıkarma şartlarınıda bilmiyorum ya.!
İşkur sigortasız işçi çalıştırmanın önünü açmışsa, emek sömürüsünü yasal hale getirmişse, patron ne yapmaz. Kimbilir ne numaralarda patronda vardır. Yeni şirket kur elemanları al, 6 ay bedava başka şirkette çalıştır, sonra yeni kurduğun şirket battı de elemanları çıkar işten, yeniden şirket kur aynı elemanları işkurdan al, yine başka şirkette çalıştır filan.
Her neyse. İşsizliği düşük göstermek için bi numara daha. Zaten işsizlik %100 çıksa ne olurki.? Ne hesap soran var, ne eyleme geçen.? Varsa yoksa abd ye biat ettikmi, rusyanın kucağına oturdukmu? Çin bizi öptümü.? Tüm hesap buralarda.
FED ve AMB önümüze üç beş atacakmı. Finansın kafada burda.
-
Dün akşam FED naapmış diye biraz bluumbergin bol yağlı ve kalorili mandalarına baktım.
Biraz panik yapmışlardı. 0.25 inmiş ama powel denen yahudi, soruları yanıtlarken mandalara güven vermemiş. Faizi düşürürüm veya artırırım gibi mesajlar vermiş.
Bu gün için Bankalara satış gelip, sanayi alınacağını söyledi bi tanesi. Sebebi FED çok faiz indirir bankalara yarar diye fon yöneticileri şu ana kadar banka almışmış. Yaw bakıyorum, bizim en iyi banka, batmamak için yollar arayan doyçe banktan daha iyi ama fiyatı çok daha ucuz. Tabi bu ucuzluk pahalılık göreceli ama abartıyorlar, sürüyüde yönlendiriyorlar.
Hani kowboylar havaya ateş ederlerde, sığır sürüsü önce "maaaa" diye bağırır sonra kowboyların olmadığı tarafa doğru seğitirler. İşte sürüye ilk korkuyu salan "maaaa" sesi var ya. O ilk meşum manda. İşte bluumbergin mandaları o ilk "maaaa" sesini çıkaranlar.
İlk "maaa" yı çaktı dün akşam bluumbergin sevimli mandası. Yanındaki stres topu manda ise koşu hazırlığına başladı.
Eylül Ağustos aylarında fazla bişeyin olmadığı ama eylül ayında hareketin başladığı seneler olur. Bu senede öyle olacak gibi. Hareket aşağımı olacak yukarımı bellisiz. Benim pozisyon yukarıya uygun. Beklentim belli.
Bugün bilanço açıklamam lazım ama banka sitesine girip duruma bakmaya pek hevesli değilim. Zaten K/Z oranı değişmemiştir.
Portfoyun tamamı BIST hisse FON dan oluşuyor. Temmuz ayı gelirimden artan miktar, portfoyde nakit olarak duruyor ve çok az yer kaplıyor. K/Z oranıda +%18 civarıdır.
Ağustos ayı geveleme ile geçecek gibi. 98 - 105 arasında dolanır bence. En iyisi biraz haber okuyup işime bakayım.
Bugün yarın BIST de panik yapanlar satacaktır, o satışları aşağıdan almak için balinalar endeksi aşağıda açıp, satış yoğunluğunu tartarak daha aşağımı yoksa burası iyimi karar vereceklerdir. Satış gelirse, malları aşağıdan toplamak için daha aşağı çekeceklerdir. Onlar için bu tür panik anları güzel fırsat.
-
Ziraat ve vakıf bank, konut faiz oranlarını indirmiş YERSEN.
İndirdiği kadar faizi, müteahhitle anlaşıyor ve ev fiyatına ekliyorlar. her yer sahtekarlık dolu.
Geçen yıl kardeşim ev kredisi çekecek. 0.99 faiz veriyorsunuz değilmi.?
HAYIR sadece anlaşmalı sitelerde o faizi veriyoruz. Kafana esen evi alamazsın, anlaştığımız müteahhitten alacaksın. Kafanı esen evi alacaksan diğer faiz olan haşırt tipi faiz uyguluyoruz, daha doğrusu geçiriyoruz.
Peki o anlaşmalı sitelerin özelliği ne.? Bankanın alması gereken gerçek faizi, konut fiyatına ekliyor.
Mesela banka yıllık %30 faizle konut kredisi veriyor. Ama anlaşmalı siteden alırsan yıllık %10 faiz alırım diyor. Aradaki almadığı %20 ne oluyor banka zararmı yazıyor.?
HAYIR yine senden alıyor ama müteahhit aracılığı ile.
Müteahhit 500 bine satacağı evi, sana %20 ekleyip 600 bine satıyor. Fazladan eklediği 100binide banka alıyor. Yine %30 dan satmış oluyor.
Zeka süper, AKIL... yok. Kötü insanlara göre bişey. İnsanları dolandırmıyorsun netçede gönüllü bir şey ama kafası basmayanları kandırıyorsun. Hoş kafası bassa ne olur. Tüm bankalar aynı şeyi yapıyorsa, başka şansın yokki.? Sahtekarlığı görsende mecbursun alacaksın. Alternatifin yok.
Sömürge ülkesisin ve sömürülen taraftasın.
Yarın gidip dilekçe verecem. Artık sömüren tarafa geçmek istiyorum, hamudu ile götürmek istiyorum, garibanın çocuğunun ekmeğini, okul parasını cebime indirmek istiyorum dicem.
Siz gelmeyin, herkes gelirse kimi sömürecez kardeşim. Akıllı olun biraz! Pardon ne diyorum ben, akıllı olmayın, aynen devam edin.
-
Netçede diğer bankalarda devam edecek, faiz dahada düştükçe, bankalardan gerçek faiz indidimleride gelecek. Ufaktan bi canlanma olacak. Buda BIST e yansıyacak.
Taaaaa geçen seneden, yaz aylarından öngördüğümüz şeyler.
Bu sene ikinci yarı, düzeliyormuşuz gibi görüneceğiz. İskelet aynı ama boyayı yeniliyoruz. haydi borçlanmaya devam. Çocukları borçlandırdık, torunlara sıra geldi, sora yedi sülalenin yedi kuşak gelecek torununu borçlandıracağız.
Netçede dilekçeyi vereyim, yiyen tarafta olacağım, sorun sizin sorununuz. Keyfime bakayım.
Sömüren tarafa daha geçmedim ancak şu andan keyfini sürmeye başladım. Hepinizi sömürecem, ama ilk önce yatırım amaçlı doviz almayı marifet zannedipte "hihoohaağğ" diye gülenlerden başlicam.
-
Vay canına, piyasaya ancak bakabildim. Batı piyasaları, son yıllardaki normallerine bakınca çok düşüş kaydetmiş diyebilirim.
Ne batıda ne bizde Görünüşte anormal bir durum yok.
Anormal olan aylardır kötü verilere rağmen avrupanın yükselmesiydi, tehditler yüzünden geleceği parlak görünmeyen abd nin endekslerinin yükselip durmasıydı.
Batıda Yıllardır yükselişin Sebebi malum, finans piyasalarına dağıtılan tonlarca avro ve USD.
AB ve abd, bir günde %10 düşse normal olur.
Tabi birde biraz haber okuyup ekistra bir durum varmı onu görmem gerekir. Düşüşün sebebi farklımı.? Detay nedir. ne kadarı realizasyon.? İyide kime realizasyon yapıyorsun, enayiyi nereden buldun.?
Normale dönme niyeti ne kadar. Başka sebep varmı filan feşmekan.
Yarın bakayım, bugün geçti.
Bizim endeks malum. Batı borsaları yükselirken biz düşüyorduk, onlar kadar yükselseydik, atıyorum 160 bin filan olmamız gerekirdi ama 90 bine düştük sonra 100 bin yaptık. Bizde anormal bir durum yok. Daha doğrusu herşey anormal. Anormal durumlar normal olmuş. Bu anormalliğe uymayan normal bir durum yada
her neyse... bu cümleden çıkamam...
Bizde aşayiş berkemal. Büyüklerin eylüle kadar bekleyeceğini sanıyorum. Eylüle kadar orta boy fon yöneticileri, aşağı yukarı sürü hareketi yaparlar...
batıya bakarak "eyvah" deyip satanlar olmuştur... Bu normal.. Balinalar dipte bi seviye belirlemiştir. Orada orta boy fon yöneticilerini tokatlamaya başlarlar. (hepsi benim senaryom, aman inanmayın.)
98 altına düşerse, geçen ayın nakiti ile tekrar senede girerim. Hadi 97 diyeyim... artık nazlı alıcıyım. 95 mi desem...
Batı piyasalarından etkilenip satan çok olursa, 95 ede düşebiliriz. En kötü veride bile yükselmelerine alışmışız, %2.0 düşünce şaşırdım tabi.
Neyse yarın detaylı bakayım..
-
Bugün biraz cuma günki düşüşü anlamaya çalışalım. Normal bir olaymıydı, yoksa orta vade trend aşağı döndümü.?
Zor bir işe soyunduk, geç olmadan vaz mı geçsek.? :Sad:
Son hafta zaten sinirlerim tepemden çıkmış, dumanlı dolanıyorum. Bide piyasada ne döndüğünü bul.!
Cuma günü 2 kez kavgadan döndüm... Kafayı iyice sıyırmışım, birilerine dalmama ramak kalmış... Sakinleştirici yutmalıyım ama doktorlar para kazanabilmek için bütün hapları reçeteye bağlamışlar.
Reçete yazdırmak için psikoloğa gitsem, psikoloğun o seanstan sağ çıkacağının garantisi yok. Yeni gençler üşütüklükte benle yarışır. 2 üşütük aynı odada... zor zor...
Zaten hap yutsam, elimdeki projeyi bitiremeyeceğim. Sakinleştirici hap, kafayı stop ediyor.
Bi kaç fıçı kahve daha içeyim, uyanırsam olayı çözmeye çalışayım..
Yazınca biraz sakinleştim...:28:
-
abi istanbula geldiğinde haber ver lütfen
bende de bi akraba var da götüremiyom pisikoloğa filan, bari beraber gidinde iki iş çıksın aradan yav
bu arada geçmişler olsun tabi ki.
yanlış anlama olmasın
o da aşırı asabi
pisikologun iki işi bi arada çıksın diye. siz için değil
-
kemal SAYAR iyi gelir abime, tek geçerim gidecek kadar olmadım ama yazılarından biliyorum.
Saygılarımla.