Malüm zihniyet doymaz yoldaş,yıllardır biramı şarabımı kendim yaparım tavsiye ederim boş zamanın varsa.
Bugün avmde hd iskenderde yemek yedik, sevmem ama mecbur kaldım. Dört kişiyiz, garson geldi iskenderler bir mi olsun bir buçuk mu duble mi, ben hemen sordum kaç gram onlar, cevap: bir porsiyon 70 gram, birbuçuk 85 gram, duble 100 gram. Dayanamadım gülmeye başladım garsonun yüzüne. Ver dedim birer porsiyon diğerleri fazla gelir yiyemeyiz. Nasıl yiyelim yüz gram eti..
Yazık yahu millete, özellikle gençlere, kuş yemi kadar yemek satıyorlar.
Un yağ şeker püskevit gazoz ayran derken karambolde fıstıklı baklavanın “adedi” 10 lira falan olmuştur. Nefis bile köreltmez, durmak yok gofrete devam.
KIlıçdar da iyice fişkırtoyır....
3 ay geçmeden Asgari ücret zamlansın diye kampanya yapıyor.
En düşük emekli maaşı 2500 kağıtken asgari ücret 4250 den 6000 e çıksa emekli maaşı da 4500 olması lazım, sonrasında her kesimde ücret artışı yaşanacak. İşyerleri maliyetten kapanmaya başlayabilir.
Kiralarda bir tur daha zam gelir.
Seneye seçime girerken asgari ücret 10 bini geçer. 2+1 kiralık ev en düşük 12-15 bin olur.
Enflasyon yüzde 150 lere dayanır.
Bu arada TL mevduatlarda yüzde 20, seçime kadar doları tutmayı başarırlarsa KKM de yüzde 17 ile bekleyen paralar da pul olur.
2+1 ev satış fiyatı min 3-4 milyon olur.
Egea araba en az 1.25-1.5 milyon olur.
1 lt süt 50 TL olur.
1 kg yağ 75-100 olur.
Ekmek en az 10 TL olur.
Kılıçtar seçilip hükümet kurarsa, bu enkaz karşısında sözlerini tutup MB na para bastırarak çalışanlara zamlara devam edeceğinden hiperenflasyonun en şiddetlsini de yaşayabiliriz.
muhalefetin başka bir şey bildiği yok asgari ücret artsın işçinin emekçinin yanındayız falan filan ! Üzerimizde kur şoku tehlikesi vardı şimdi de asgari ücret artış şoklarını yaşayacak ekonomi zırt pırt yok efendim açlık sınırı şu kadarmış yok bu kadarmış bari uzman doktor maaşı verelim asgari ücrete
Güya sınırdan el çantası bile olmadan gelen onbinlerce afgan delikenlısını dağlarda çoban yapıp sığırlar yaylalarda besleneceği için bedava yem ile ülkede et bolluğı yaşanacaktı.
Yaşana yaşana sığır değil ama ülkede afgan, uraklı-suriyeli bebek bolluğu yaşandı.
Sağlık bakanı kayıt altındakilerden 750 bin mülteci-TC vatandaşı bebek doğduğunu açıklamıştı.
Asgari ücrete, emekliye, memura zamla bu iş çözülürmü ki....
O zaman en altta kalanın canı çıkmaz mı....
Malını satabilse esnaf da zammı basacakta, satamaz diye yapamıyor....
Gençler ne yapacak....kasiyerlik, garsonluk, kuryelik....
İşsiz, Çıftçi ne yapacak....
Arkadaş bu KKM konusunda bugün Sabah ın "ilk parti KKM hazine tarafndan ödendi, hesaplara geçti" şeklindeki manşetine çok kıllandım.
Ödenmeme riski mi var, ya da öyle bir algı mı var?
Dolar yıl sonu 16 değil de 20 olursa 200 milyar nerden ödenecek diye düşünüyor?
Para mı basılacak?
İsildakli gozler tek haneli enflasyon olacak diyor 3 haneliyi gorunce o gozlerde ışık kalmaz
TL de kalanlar için şu an da bile hava oldukça kötü..Asgari ücret değilde asgarinin çok altında kalmış emekli maaşlarında iyileştirme şart...Asgariyi artırınca enflasyon uçuşa geçiyor üzerine de devülasyonu kaymak niyetine koyunca 2.5 liralık kıvırcık 10 tl ye satışaçıkıyor...
Aslında kapasite anlamında gıda kıtlığını gerektirecek bir durum yok.
Şu an yaşanan enerjiye erişimin pahalı hale gelmesinden kaynaklanıyor.
İran ve Brezilya gibi petrol ihraç eden ülkeler bu krizden etkilenmiyor.
Biz ne zaman enerjide dışa bağımlı olmazsak o vakit biz de etkilemeyeceğiz.
Keşke Zafer havaalanı, Çanakkale köprüsü yerine nükleer veya güneş enerji santralleri, elektrikli traktör yapsaydık bize olan etkisi sınırlı olurdu.
Paramız var ki alıyoruz söylemi şimdi paramız yok her şey pahalı hale geldi ye evrildi....
Demirel onlar ne veriyorlarsa ben iki katını vereceğim söylemi ile seçim kazanırdı.
Sonra hiperenflasyonu yaşatırdı...
Kılıçtar ın da yaptığı tam olarak bu.
Halk da ne yapsın, yaşam şekline yapılan müdahaleler, torpille-referansla işe girme, mülteci politikaları, hukuk-adaletin erozyona uğratılması, ifade özgürlüğündeki kısıtlamalar, devlet kaynaklarının bir partiye tahsis edildiği konusundaki inanç ve realite, 4-5 yıldan beri devalüasyonla gelen pahalılık-yoksulluk vs. nedenleri ile bu kez Muhalefete oy verecek gibi görünüyor.
Çimento, cam, demirçelik bunlar enerji tüketimi yüksek sektörler ve bizim sanayimizin temelini oluşturuyorlar. Otomotiv, beyaz eşya sektörlerine girdi sağlıyorlar.
ya nükleer santraller açacağız. Yada bu sanayileri bir elden geçireceğiz.
Özellikle hurda malzemeyi alıp elektrikle eritip çelik elde etmek bizim için ne kadar karlı bilemiyorum.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Bu Çillerin süper bonosundan da tehlikeli...
Düzenleem çıktığında bir Alman 1 milyon Euro yatıracak, 12 ay sonra (TL değer kaybetmezse) 1,17 milyonla evine dönecek.
Yani Euro faizi yüzde 17 ye gelecek.
Yanlış hesap mı yapıyorum?
Tefeciye düşmekten beter...
IMF den sıfır faizle borç para almak varken bu faizi kim kabul eder, neden kabul eder?
Tefeci dışında hiç bir yerden borç bulamadığı için mi bu faizle para isteniyor?
Doğru tespit. Avrupa bunu çok önceden yaptı.
Bizim ihracatımız (Avrupa kentlerindeki karbon salınımı düşürmek istediklerinden ve enerji bağımlılığı yüksek olduğu için tercih etmediğinden) üretimi, taşınması yüksek enerji gerektiren üretim sanayisi temelli ...
Yani her girdisi ithale bağlı olan bir işi çok az bir karla yapıyoruz.
Tek avantajımız köle seviyesindeki işgücümüz.
Kazndığımız bu sınırlı parayı da zaten onlara cep telefonu ve ithal araç olarak fazlası ile geri veriyoruz.
Bizim halkımız ne zaman üç harfli marketlerden aldıkları buram buram koruyucu dolu ve tad ve kalite olarak gerçeklerinin takliti olan gıdaları, TOKİ konutlarındaki yaşamı ve tüm ömrü boyunca biriktirdikleri ile aldığı ucuz yerli otoları sorgulacak hale gelir, o vakit oyunu ona göre kullanır.
Ancak 70 yıldır iktidarda olanların düşünce yapısına uygun insan yetiştirmeyi kendine amaç edinmiş MEB ile yetişen nesiller ile bu olur mu bilemem.
Amerikadan bir video izledim
1 dolarcı dükkanı
Artık
1.25 dolarcı olmuş
arkadaşlar 1 hafta 10 gün sonra bir ödemem var o zamana kadar günlük getiri olarak hangi fona ya da hangi bankanın günlük mevduatına koyabilirim parayı yardımcı olabilir misiniz?