2 yıl önce de aynı senaryo vardı, neden şimdi gecelik faizleri %1000 yapmadılar?
Printable View
2 yıl önce de aynı senaryo vardı, neden şimdi gecelik faizleri %1000 yapmadılar?
Karadelik gibi bir ulke resmen.
Sulun biraz toparladi.
http://share.matriksdata.com/Images/...1807385607.png
Cok beklersin 5.90'i diye gulen de olabilir. Ne yapalim. 6'dan cok bozdurdum. Tamam sen havacilarda iyi kazandin diyen olabilir. Ama orda iflas fiyatlanmaya baslamisti, ben dunya kadar risk aldim, besbucuk attik. Burda adamlar her gun butun portfoyumu parami pic ediyor senelerdir.
Hangi ülkelerle swap hattı açılabilir? Kaç milyar dolar alınabilir, dövizdeki sıkıntı ne?
7 Mayıs 2020 17:10
Ekonomide vadesi gelen dış borçların ödenebilmesi ve yeni kaynak yaratma amacıyla FED’in kurduğu swap hattına bir çok ülke dahil olmuştu.Avustralya, Brezilya, Meksika, Danimarka, Güney Kore, Yeni Zelanda, Singapur ve İsveç ilk dahil olanlar. Endonezya gibi elinde ABD tahvili olmadan yaklaşık 60 milyar dolar kaynak kullanan ülkeler de var. Güney Afrika ve Türkiye yeni açılan Fed swap hatlarına 2008 yılında da olduğu gibi dahil edilmedi.
Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, Türkiye veya başka ülkelere Fed ile para swap (takas) imkanı tanınması hakkındaki soruya, ancak ‘karşılıklı güven’ ilişkisi tesis edilen ülkelerle Fed’in swap anlaşması yaptığı yanıtını verdi.
Peki Türkiye’ye ilişkin sorun ne ? Bu konuda görüşünü aldığımız Ekonomist Ali Bahçuvan, Türkiye’nin son üç yıldır dünyada olabilecek bir sistem karmaşasına hazırlık yaptığını, bu yüzden son üç senedir dünyada en fazla altın alan ülkelerden biri olduğunu ve yurtdışındaki altınını fiziki olarak Türkiye’ye getirdiğini söyledi. Türkiye’de yaklaşık 26 milyar dolarlık altının fiziki olarak tutulduğunu ve bunun teminat olarak yurtdışına gönderilmediğini ifade etti. Yıllık ortalama 50 milyar dolar olan ABD hazine bonusunun da Brunson krizi sonrasında önce 8 milyar dolara indiğini ve sonrasında 2 milyar dolara kadar düşüp neredeyse sıfırlandığını aktardı. FED‘ in bana güvenmeyene ben neden güveneyim şeklindeki açıklamasının da nedeni bu dedi. Yapılacak bir swap işlemi ancak altın teminatı karşılığında olabilir gibi gözüküyor diyen Bahçuvan, altın teminatı olmadan Katar ile 10 milyar dolar, Rusya ve Çin ile 5 er milyar dolarlık yerel paralara dayalı swap yapılabileceğini ve bunun da kısa vadede bir rahatlamaya yol açabileceğini düşünüyorum. Ancak swap veya başka yöntemlerle kurun seviyesine müdahale etmek, Merkez bankası rezervlerinin uluslararası boyutta daha fazla tartışılmasına yol açacaktır dedi. Bu gün dövizde görülen hareketin ise, aldıkları dolar karşılığı TL veremeyen yabancı bankaların temerrüt dolar satışları sonucunda olduğunu, bankaların bu şekilde zarar yazacağını bile bile kuru yükseltmesinin ise farklı amaçları olduğunu düşündüğünü söyledi. Bankalar için bu tür zararlar sorun değil zarar yazmaya devam edebilirler ama işlemi bankanın hazinesi mi yoksa müşteri mi yapıyor belli değil, önemli olan o, zamanında Soros İngiltere merkez bankasını bu yöntemle büyük zarara sokmuştu. Bankaları yasaklarsanız değiştirip başka banka ile de yapabilir. Bankaya değil müşteriye bakmak lazım diye ekledi.
Banker11 adli arkadastan alintidir. https://paraajansi.com.tr/hangi-ulke...inti-ne/12950/
Iyi yaziyor Ali Bahcuvan.
Güven kasıt nedir. Güven şu; kısa bir süre önce siz, kendi paramızla ticaret yapacağız dediniz. İran Rusya Türkiye , bu fed için olabilecek en büyük güvensizliktir. Dünya dolarla dönüyor. Dolar bu işden komisyon alıyor. Siz kendi paramız dediniz dolar bunu not aldı ve uzak ülke Endonezya bile 60 milyar dolar alırken siz alamadınız. Fed size güvenmez. 6,998 lira gibi bir rakam gece veya gündüz düzeltme yerinin son noktası olabilir. Devasa iki fincanın tutma yeri burası olursa çarşı karışır. Umudumuz merkezin aklı selim bir şekilde bu sorunu çözmesi.
İlginç göstere göstere 2 milyon lot satmışlar. 5 milyar TL halk, 5 milyar vakıf, 10 milyar ziraat, 5 milyar İşbank. 10 milyar para basarız, 10 milyarda sigorta gibi fonlardan alırsak 45 milyar TL bu 3-4 ayı geçiririz . Ağustos gibi Antalya otelleri %50 açılırsa yüzdürme devam eder. Açılmazsa Eylül, açılırsa Aralık gibi Halkbank’ı 0,41 cent rakamında görürüz . Kriz bu unsurlara yaslanarak geçirilecek.
Dedigin cok dogru. Dunya ile entegre bir hukumet gelene kadar finansal piyasalardan birsey olacagi yok. Para odaklari istemiyor bu hukumeti. Disarda bir dostumuz kalmadi. Ayrica dolarci dolari kulllaranarak secimlerin sonucunu degistirebilecegini gordu belediye secimlerinde. Bunu kullandikca kullanacak.
2018'de adamlar ayni-tas-ayni-hamam'a para yok artik dedi, pilini pirtini toplayip gittiler.
Osuymus busymus partisiyimis suyuymus bir tarafa da... Akintiya karsi kurek cekmenin anlami yok. O yuzden birakiyordum guzel bir karla, ama TAV yamukluk yapti son anda. Sadece 2 gun daha 23 ustune kalsaydi isim biterdi. Yine saplandik kaldik. 17'ye geldi, yukardan verdiklerimizi koyduk, vs. Ayni kisir dongu. Oteki taraftan da devleti yonetenler paramizi pic ediyor.
Hadi ben dolarla kazaniyorum da... bu ulkede hic yasayan yok mu? Dolarin artmasi herseyin fiyatinin artmasi demek.
ah şu ülkem bi dolar basabilse sorun çözülür.
bak mb yeni gıcırları basıp jöleliye veriyor
o da bisti ayakta tutuyor.
Sayın 666, köpeğim insanı ısırması haber olmaz. Ama insanın köpeği ısıtması haberdir. Duyan bir şaşırır. Şimdi adam 6-8 trilyon basıyor ama sizde dolar 6,5 dan 6 ya gitmesi gerekirken 7,2 oluyor yani dolar 0,7 artmadı, aslında 1,2 arttı. Değeri 6 olması lazım. Buda bür çarpan etkisi yapıyor. Haber değeri doları değeri ile FED’in politikası arasındaki maksada saklı. Velevki fed ben bu işi çözdüm az faiz artırıyorum yada varlık sarıyorum, bilanço küçülecek derse sizin çarpan etkiniz daha da artacaktır. Borcu çevirmekten hiç bahsetmiyoruz, bu gelişmeler dahi ürkütücü. Hayatın her alanı ekonomi içerir. Babamın üç aylık maaşını çektim adamda iki çüzdan var, birinde üç para ayırmış, bant ve yazı var paralarda, birinin üstünde kefen yazıyor, diğerinde varsa borç yazıyor, bir diğerinde dağıtım yazıyor. Adam bütçe yapmış. Bu harcama bir gün olacak diye bütçeye karşılık ayırmış. Toplum olarak bizde doğru yönlendirilmiyoruz. Tasarruf kültürümüz hiç yok.
Radyo da dinledim, bir şirket kredi alıyor bir baka eli ile Londra’ya gönderiyor dolara dönüyor. Bu adı geçenler ak ve sahol olabilir mi.
KIZILDAG o kadar sure yaziyoruz burda, hala "sayin" diyorsun.
Lutfen "sayin" deme artik.
"ekselans" de bundan sonra.
Vallahi sirf bunun icin "Man bites dog" diye bir filmi seyretmistim. Bayagi da guzel ve komikti yani.
https://www.imdb.com/title/tt0103905/?ref_=fn_al_tt_1
Vaccine Receives Phase 2 FDA Approval
Drugmaker Moderna jumped 7% after the company said it received Food and Drug Administration approval for a phase two trial for its coronavirus vaccine. The company also said it hopes to start a phase three trial in early summer.
Ülkede çok ağır problemler var maalesef..Yalan, nefret, düşmanlık, ocu bucu, şeffaflık değerlerini tamamen kaybetmiş durumdayız..
Dolar keşke tek problem olsa..
Düşünün bir hiç uğrunda 33 şehit veriyorsunuz ama sayıyı açıklayamıyorsunuz..
Ülkede en az %25 hatta bana göre üstü işsizlik var %14 diyorsunuz
Enflasyon desen öyle..
Corona da herkes önlem alıyor, yardım yapıyor sen ne yardım yapabiliryorsun ne de önlem alamıyorsun bu süreci iğrenç şekilde yönetmene rağmen İsveç'e corona olmayan vatandaş için uçak göndrerip hokkabazlık yapıyorsun daha kötüsü bu yalanı reklam malzemesi olarak kullanıyorsun..
Abd kimlerle swap yapıyor sen artık onun gözünde yoksun yapamıyorsun..
Dış politika desen yalan rüzgarı...
Ereğli, tekfen kar açıkladı dökülüyor şimdi bir de ülke yattı daha da kötüleşiyor durum..Yurtdışında tek 1 dostun var mı?
Daha neler neler yazarım gerek yok..
Ülkeyi ciddi bir girdabın içine sokuyorlar sadece rant ve ben derüm ben yaparım uğruna..
Bu bedeli biz ödeyeceğiz sonuçta ama durum şu an kötüye gidiyor..
Bakın elin yabancısını öyle bir korkutmuşuz ki dünyanın en ucuz bankasını yani Halkbankı almıyorlar bırak almayı buradan bile satış kovalıyorlar..Çünkü yalan söylüyorsun adamlar sana güvenmiyor..
Sayın bg, bu yabancı Satışı özellikle bankalarda devlet bankalarında bu fiyat ile olması çok manidar. Bir kuruma özgü değil yada bir fiyata özgü değil. Kafalarında fiyat kriteri yok. Düzenli olarak FED’in varlık alımı günlerinde satılması dikkate alınması gereken bir konu. Ve tabi son 3 ayın en önemli açıklaması ise swap kanalı İçin güven duyulmasına ait sarf edilen cümleler gibi görünüyor. Halkımızda hayırlısı.
Yabanci satisi yok bankada. Yabanci yok.
bugün citi ve meril 2 milyon çıkmış görünüyor, son 1 ay veya benzeri periyotlarda tüm senetlerde var, ilginç olan ise ilk 5-6 kurum dışında 200 küsür milyon lot olması, yani dağıtılmış. halk ikinci sıraya geldi.
sen o kadar abd ye mazot yaktın, bir şey alamadan gelmişsin. çok garip.
Ornek vereyim:
5.25'ten bunlari alan Credit nasil yabanci degildiyse, 2 gun sonra 5.11'den bunlari satan Credit de yabanci degil. Bu tahtada islem yapan yabanci yok. NET. Arada biri 3-5 milyon lot alip satmistir, ama devede kulak.
Yani herseyi maasallah cok guzel biliyorsunuz, ama bu kadar basit birseyi nasil dusunmuyorsunuz anlamis degilim. En kolay algi yabanci uzerinden yapildigina gore, yabanci kurumlardan islem yapanlarin da cogunun yerli oldugunu dusunmemek saflik olur. Hele hele bu adamlar 3 kurus kademeye donen tipler olduguna gore, kesinlikle yerlilerdir.
http://share.matriksdata.com/Images/...2238381238.png
http://share.matriksdata.com/Images/...2239563114.png
Durum çokda korkunç değil. Yanlış anlaşılmasın sadece durum tespiti yaptım yoksa mevcut yöneticilerimizin hiçbirinin herhangi bir vasfı olduğuna inanmıyorum.Ek 25002
Redmi 5 Plus cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Son 3 gün Hulk..Çıtır satmışlar
https://i.hizliresim.com/dz1gRH.png
Onlarin gecmisine de bakmak lazim frt.
2003'te Real 3, simdi 5
2003'te Rand 7, simdi 18
2003'te TL 1, simdi 7
Boyle pis bir para birimi daha bulamazsin.
Garan son 3 gün. Bayağı kötü..
https://i.hizliresim.com/jfW28m.png
Bazen görünene inanmak lazım. bankalarda yabancı satışı varsa, bu bir satıştır. İlginç olan ise bunu varlık fonu karşılıyor ve satılan mallar dolar olarak ucuz.
İmf ile bugün stand by yapsın, 2003-2007 arasındaki grafiğin aynısı gerçekleşir. Demem oki bizim negatif ayrışma nedenimiz, yönetilememekten maalesef.
Redmi 5 Plus cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yabancı para konuşma yasağı gelmiş. Uymak zorundayız. Yarın fabrikaya gidiyorum. Yabancı paraya malum şahıs diyerek şifreleriz.
Malum şahıs İçin Tuncer hoca 75-80 yıllık bir finali veriyoruz diyor. 4.dalga bitmiş 5. Dalga içindeyiz. 5.dalga uzayan 5. Bakalım malüm şahsın sonu me olacak.
Hatırlarsanız papaz krizinde doları %30 gibi yükseltmişlerdi 3-5 gün içinde..Tabiri caizse papazı ver yoksa papazı bulursun demişlerdi..Biz de baştan dayılandık ama sonra süngümüz düştü...O mesela manipülatif bir yükselişti..Şimdi öyle değil 6 liradan beri altı dolu dolu yükseliyor..
Yasaklar şu bu geldiyse belli ki bir şeyler olacak dolarda
Üretkenlik kapasite takip edilmeli. Avrupa kapasite pmi verileri tek haneye düşmesi döviz trafiğini etkiliyor.
Menkul kıymetlerle alakalı önemli bir makro gelişme:
Dün (7 Mayıs 2020 Perşembe) itibariyle 10 trilyon dolarlık piyasa değeri ile dünyanın 2. büyük borsası olan ABD teknoloji borsası Nasdaq Composite Korona ile alakalı tüm kayıpları geri almış olup 2020 yılı için pozitif hale gelmiştir yani 2020 yılının başındaki seviyeyi aşmıştır, geçen Şubat'taki tarihi zirvesinin de %8 gibi altındadır. Öte yandan dünyanın en büyük borsası olan S&P500 Şubat 2020'de gördüğü tarihi zirvesinin sadece %15 altındadır (tarihi zirvesi: 3400, şu anda 2900).
V tipi toparlanma devam ediyor, özellikle de dünyanın lokomotif borsaları olan ABD borsalarında. Bu durum daha ne kadar devam eder, bekleyip göreceğiz.
FED funds futures ABD tarihinde ilk defa "eksi faizleri" fiyatlıyor. "2020 yıl sonu itibariyle ABD'de faizler eksi olacak" mesajını veriyor FED Funds piyasası.
Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası AB bankalarına "yıllık eksi %1" faiz ile kredi kullandırıyor. Mesela BNP Paribas AMB'den 1 yıllığına 1 milyar Euro kredi kullanırsa 1 yıl sonra bu parayı 990 milyon Euro olarak geri ödeyecek, 10 milyon Euro bankanın kasasında kalacak.