Hepiniz hafiye gibisiniz :)
Her şeyden haberiniz var, sayenizde biz de öğreniyoruz.
Sorum şu,
MB Faizleri arttırdıkça dolar yerinde sayıyor, çoğumuz da dolar pozisyondayız.
Yine aynı filmi mi izleyeceğiz?
Printable View
Vurdunuz ve gol oldu:bravo:,Beyler kaynak beğenmiyor ne yapalım pc oyununu yerli helikopter savaşta diye insanlara yutturmaya çalışan malum kanalımı kaynak gösterelim?pc oyun forumunda el kadar bebeler 1 hafta dalga geçmişti ,ama ona bile inanıp konu açanda olmuştu.
Dünyada sadece ingiltere karsiliksiz para basmiyor,, ayrica dünyadaki herşeyin fiyati ama istisnasız herşeyin değeri dolar ile belirleniyor,, yediğimiz ekmekten tutunda giydigimiz elbiyese kadar,, onun için en az 20 sene daha gideri var doların, , arada tabiki bazen euroya karşı değeri azalacaktir ama euro ilk çıktığında %50 ye yakin fark vardi aralarinda,, şimdi %25 e gelse bile bu doları değersiz kilmaz,, hele hele şu son 10 yildaki para bolluguna rağmen bizdeki enflasyon ve cari açığımız bu seviyelerde ise önümüzdeki dönemde dolara daha çok ihtiyacimiz olacağı aşikardır, ,,
Kaynak: Hayvanlardan Tanrılara - (Sapiens - A Brief History of Humankind) , 7. Baskı, sayfa: 322-323
yazar:Yuval Noah Harari, Yayınevi: Kolektif Kitap
Yatınmcılann çıkarları adına girişilen yegane savaşlar bunlardan ibaret değildi. Savaşın kendisi de, tıpkı afyon gibi meta hâline gelebiliyordu.
1821 de Yunanlar, Osmanlı İmparatorluğu na karşı ayaklandılar. Bu ayaklanma İngiltere nin liberal ve romantik çevrelerinde büyük sempati topladı, hatta şair Lord Byron isyancılarla birlikte savaşmak için Yunanistan a gitti. Öte yandan, Londralı finansçılar burada bir fırsat da gördüler. İsyanın liderlerine Londra borsasında işlem görebilecek Yunan isyanı senetlerini teklif ettiler. Eğer bağımsızlık kazanılırsa Yunanlar bu senetleri faiziyle birlikte ödemeyi kabul edecekti.
Bireysel yatırımcılar da kâr etmek için veya Yunanların davasına sempati duydukları için (ya da ikisi birden) bu senetlerden aldılar. Yunan isyanı senetlerinin Londra borsasındaki değeri, Yunanistan ın savaş meydanındaki başarılarına ve başarısızlıklarına göre inip çıktı.
Türklerin zamanla savaşta üstün geldiği ve isyancıların yenilmesi an meselesi olduğunda, hissedarlar tüm paralarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldılar. Onların çıkarı milli çıkar anlamına geldiğinden, İngilizler uluslararası bir filo hazırlayarak Osmanlı nın ana donanmasını 1827 de Navarin de batırdı. Sonuçta, yüzyıllardır süren boyunduruktan sonra Yunanistan nihayet özgürdü, ancak özgürlük ülkenin asla ödeyemeyeceği bir borç yükü karşılığında elde edilmişti. Bağımsızlıktan sonra Yunan ekonomisi, on yıllar boyunca İngiliz finansörlere bağımlı kaldı.
yukarıdan devam (aynı kitap):
Sermaye ile siyasetin iç içe geçmesinin kredi piyasası üzerindeki etkileri çok daha derin oldu. Bir ekonomideki kredi miktarı, sadece yeni bir petrol yatağının keşfi veya yeni bir makinenin icadı gibi tamamen ekonomik etkenler değil, aynı zamanda rejim değişikliği ve daha aktif dış politika gibi siyasi etkenler tarafından da belirlenir. İngiliz kapitalistler Navarin Savaşı ndan sonra paralarını riskli denizaşırı olaylara yatırmaya daha istekliydiler; yabancı bir borçlunun geri ödemeyi yapmaması durumunda majestelerin ordusunun paralarını geri alabileceğini görmüşlerdi.
Bu yüzden bugün bir ülkenin kredi derecelendirme notu, o ülkenin ekonomik refahından ve doğal kaynaklarından çok daha önemlidir. Kredi notları, bir ülkenin borçlarını ödeyebilme olasılığını gösterir; saf ekonomik verilere ek olarak siyasi, toplumsal hatta kültürel etmenler bile dikkate alınır. Despot bir iktidar, yaygın çatışmalar ve yozlaşmış bir hukuk sistemiyle yönetilen petrol zengini bir ülke, düşük bir kredi derecelendirme notu alır, bunun sonucu olarak da, muhtemelen fakir kalmaya devam edecektir çünkü elindeki petrolden en iyi şekilde yararlanması için gerekenleri yapmasını mümkün kılacak krediyi bulamayacaktır. Do*ğal kaynaklardan yoksun ama barış içinde, iyi bir hukuk sistemi ve özgür bir yönetimi olan ülkeyse iyi kredi derecelendirme notu alacaktır, böylelikle de iyi bir eğitim sistemi ve gelişmiş bir uluslararası sektörü oluşturabilecek krediyi kolayca bulabilecektir (***).
(***) bu boldlanmış kısımda çeviride bir hata var, aşağıda bu konuya değindim.
Kitabı İngilizce versiyonundan okurken yukarıda alıntıladığım kısım bizimle alakalı olduğu için buraya yazmak istedim, internetten Turkçesi bulunabiliyor, o şekilde gösterdim.
Bu kısa hikaye içimizde bulunduğumuz duruma ışık tutuyor. sadece kredi kuruluşları veya hukukun üstünlüğünün yerlerde sürünmesi gibi konularda değil, aynı zamanda gelecek perspektifi bağlamında da. Kitabın orjinalinden okuyanlar çeviride biraz sıkıntılar olduğunu farketmiş olabilir, mesela son paragraftaki şu son cümle:
"...,böylelikle de iyi bir eğitim sistemi ve gelişmiş bir uluslararası sektörü oluşturabilecek krediyi kolayca bulabilecektir."
ingilizce baskısında şu şekilde.
"As such, it may be able to raise enough cheap capital to support
a good education system and foster a flourishing high-tech industry".
fark varılan hüküm açısından bariz farklı. "uluslararası sektör" şeklinde çevrilen kısım aslında "hightech" şeklinde ingilizce baskısında, ve "yüksek teknolojiye dayalı endüstri" olmalıydı Türkçe çevirisinde. alıntıladığım paragraflarda bariz bir durum olarak sadece bu var, kitabın diğer noktalarını pek incelemedim Turkçesinden, belki yeni baskılarında buna benzer noktalar değiştirilmiştir.
Insallah bu Katar problemi Navarin gibi olmaz.
Katar'in 7.000 kisilik bir ordusu var, ancak ulkedeki ABD asker sayisi 11.000.
Simdi oraya turk askeri gondermekle neyi amacliyor bunlar anlasilir gibi degil.
Hangi işimiz düzgün ki, çevirmenimiz düzgün olsun. Anlamdaki kaymanın büyüklüğüne gel.
Birisi geçenlerde ekşide bir konu hakkında İngilizce ve Türkçe wikipedi sayfalarını paylaşmıştı. Fark aynı oradaki gibi. :)
Üşenmedim buldum, sayfalardan biri Almanca imiş. Pardon. :evil:
https://www.wikiwand.com/de/Zerspanen
https://www.wikiwand.com/tr/Tala%C5%9Fl%C4%B1_imalat
Trump'ın Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesi : Katar üzerinden uyarı ; Terorizmden finansmanı ve desteği kes !
https://i.hizliresim.com/N1kGqQ.jpg
ARKDAŞLAR BU KATAR İŞİ ÇOK CİDDİ.
ABD İLE TR ARASINDAKİ İLİŞKİ NEREYE EVRİLECEK?
USTA BİR YAZARIN GÖRÜŞÜ:
Ulusal Kanal programcısı ve Aydınlık gazetesi yazarı Sabahattin Önkibar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili çarpıcı bir iddiada bulundu.
Usta gazeteci, Erdoğan için "Ya Avrasya diyecek ya öldürülecek" ifadesini kullandı.
Önkibar'ın Aydınlık gazetesindeki yazısının ilgili bölümü şöyle:
Kestanepazarlı meczup Fethullah, ABD olmaksızın böyle çılgınlığa kalkışabilir miydi?*
Böyle bir şey sonsuzda bir bile ihtimal dahilinde değildir.
Öyle ise Paxamericana ve şürekâları Tayyip Erdoğan’ın kalemini kırmıştır ve onunla çalışmaz. Yani fırsatı yakaladığı an siyaseten veya başka şekilde onu yok edecektir ki bunu görebilmek için allame olmak gerekmiyor.
Bu realiteden hareketle Tayyip Erdoğan’ın yapması gereken şudur:
Kendi siyasi ve hatta maddi varlığı ve de Türkiye’nin bekası için yeni dünya yani Avrasya’da yerini almalıdır.
Erdoğan bunu yaparsa sadece kendini ve ailesini değil aynı zamanda Türkiye’yi bölünmeden kurtaracaktır.
Bunu yapmazsa ama suikast, ama ekonomik kriz, ama PKK gibi vasıtalarla her hal ve şartta üstüne gelinecek...
Şu kaynak isteyen dürüst adil hakkaniyetli arkadaşlar nerede? Ya içinde azıcık adalet duygusu olan herkesin yanlışını söyler.
H.Mahalli @husnumahalli 23 sa.
Arap medyası Suudi'lerin her an Katar'a dalacağından söz ediyor!!!
Bir bu eksik!!
Emin olunca burada yazarım.
ORTA DOĞUDA SAVAŞ HİÇ OLMADIĞI KADAR YAKIN.
Middle East Eye†*@MiddleEastEye 4 sa. :
A major war in the Middle East is now more likely than ever http://ow.ly/rrCg30daDl9*
Ben pek mümkün görmüyorum. Üzerinde amerikan üssü olan bir ülke hiç işgale uğrar mı ?. İş ciddi olsa amerika bir cümle ile zaten işi bitirir
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Fırat kılıcı iyice dillendirildi ilginç
Büyük Britanya bankaları, Katar riyali işlemlerini (alış/satış) durdurmuş.
http://www.bbc.com/news/business-40454386
Sadece Arap medyası değil, batı basınında benzer yorumlar var..
Sanırım Sn. Lutfu bahsetmişti..olayı 90'lardaki Kuweyt'e benzetmişti..
Umarım sadece yorum olarak kalır..yoksa Allah muhafaza askerlerimiz var..
Bu arada Benim Mike Tyson'lu FED'le ilgilin son yazım uçmuş..:(
Nakavtlar can sıktı galiba..:)
Petrol Fiyatları- SA varlıkları Grafiği
S.Arabistanın varlıkları adeta eriyor. Çözüm SAVAŞ.
https://i.hizliresim.com/LnQRQa.jpg
1991 körfez savaşı sırasında dolar ne olmuştu hatırlayan var mı ?
Savaş çıksa Dolar 3.10 u görürmü acep yada afrine dalsak ypg ile savaşsak 2.70 olurmu acep
KATAR AZ ÖNCE AÇIKLADI : SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ.
https://www.bloomberg.com/news/artic...itter-politics
Yaşınızı bilmiyorum... Ama ben 1.körfez savaşında Lise 3 de idim... İkinci körfez savaşınıda gayet net hatırlıyorum... Ama USD ABD savaşa girmiyorum desede artar; savaşa gireceğim dese de artar... Savaşa girince de artar... TL erir...
TECRÜBE İLE SABİTTİR...
1.Körfez savaşında da 2. körfez savaşında da aynen böyle oldu... USD her zaman Türkiye'de yükselir... Sen istersen atlara bin VİETNAM a gir.. Sonuç değişmez...
Mesela bu dediğimi Türkiye'de onlarca prof.dr lar var.. Açıklayamazlar! Çünkü mantıklı sebeb bulamazlar... Bunun tek sebebi GÜVEN dir...
katar işi kötü.
suud abd'den onayı almış.
gerçi ırak da kuveyt için almıştı.
Körfez savaşları sırasında ki rusya çin ittifakının gücü ile bugünkü güç leri arasında çok fark var. Pazarlıklar daha çetin geciyor..
SM-J200H cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Savaş çıkarsa USD artar petrol artar altın daha çok artar.korku endeksi dediğimiz , S&P vix endeksi artar.borsalarda hızlı düşüşler görülür.sular durulanca tam tersi devam.firsatları aptallar değerlendiremez.
Discovery Elite cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Rusya kafadan kendini kenara çekti bizi ilgilendirmez dedi bizimki sazan desem değil lapin gibi parayı görünce ilk günden sazanladı ucunda para olsun kuzey kutbuna bile üs inşa eder bu bademler
Katar olayını 90'lı yıllardaki Irak işgali ile birleştirmekten öte..bence zaten en büyük sıkıntı globalde düşük büyüme ve düşük enflasyon..bir tık aşağısı durgunluk getirir..ve bu seferki durgunluk o kadar kolay atlatılamaz..bol parayla birlikte şimdilerde kim zombi kim değil bilinmiyor..belki biliniyorda, getiri uğruna katlanılıyor..
Dolayısıyla Katar olayı bizi daha çok ilgilendirsede, dünyanın her hangi bir yerindeki bir savaş işaret fişeği olma özelliği taşıyabilir..ve çıkışlar hızlı olabilir..malum kapı dar ve içerileri çok kalabalık..
Tabiki sıkıntının mahiyeti ve süreside önemli..Alıntı:
ABD Başkanı Donald Trump, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile Oval Ofis'teki görüşmesinden sonra açıklama yaptı. "Kuzey Kore rejimine karşı stratejik sabır dönemi başarısız oldu. Dürüstçe söylemek gerekirse bu sabır sona erdi" dedi
Sanki USA,küresel siyaseti provokate etmek için elinden geleni yapıyor.Şimdi bir sihirli değnek olsa ve Dünya'ya deyse,her problemin içi barışla dolsa...Senin tipini sevmedim deyip olay çıkaracaklar...Çünkü emperyalizm heyecan , kriz , olay yani pardan spekülasyon yapılabilecek bir olay arıyor.
Bunu bilebilmek mümkün değil..mesela basitçe, oldu ya ABD'nin yardımı ile Suud 5 günde Katar'ı işgal etti diyelim..Çünki Katar cımıcık bir ülke..bağırtılar çığırtılar, petrol fiyatları felan..15 gün sonra ortalık süt liman..olur mu bilmiyorum, mesela dedik..Tabiki belirtmek lazım, bize farklı yansımaları olur ama nihayetinde globalde para çok..:)
Yinede bana kalırsa dolar veya altın uzun vadeli olarak risk algısı ölçüsünde zaten portföylerde bulunmalıdır..sağolsun sentral bankerler dünyanın içine ettiler..içeriside ayrı sorun..
ABD, K.Kore açısından olaya bakınca;
Biraz hayal ürünü gibi gelebilir ama bu sefer olayı kaşıyan sanki K.Kore gibi geliyor bana..adamların ekonomi ile zaten ilgileri yok..sanki kapitalizmin bir sıkımlık canı kalmışta işeret fişeğini onlar yakmak istiyor gibiler..bir adım geri gitmiyor adamlar..enterasan..
Qatar sorunu ciddi bir mesele...Bu kabile reislerinden her tutlu ahmaklik beklenir. Bati bunlarla bebeklerle oynadigi gibi oynar...Ben Suudilerin Qatari isgal etmesine yuksek ihtimal veriyorum.
Siyonist ve Neocon cevreler Korfez bolgesindede harita degisikligi yapacaklar. En buyuk Kurban Suudiler olacak. Bunun icin Suudileri ekonomik, siyasi ve askeri krizlere sokacaklar. Yemende bunu yaptilar....suudilerin dolar reservleri eriyor. Kalan paralaarda Batili ulkelerde... sinirli miktar ve sartli kullanma izni veriyorlar....
Suudilere git Qatar gazina el koy yoksa iflas edersin diyorlar......
israel ve ABD truva ati gibi kullandigi adamlari Sisi, Muhammed Dahlan ve M.B. Zayed uzerinden Suudileri surekli yanlis yollara yonlendirip ucurumun kenarina kadar getirdiler.....
Biz yine iki arada bir derede kaldik. Yukari tukursen biyik. Asagi tukursen sakal. Yine hakli ama zayif olan taraftan yana saf aldik......Kriz diyalogla asilir siyasi cozum bulunursa biz kazaniriz. Eger Katar isgal edilirse buyuk bir siyasi kriz ve Uslerimizde kapanir. Korfez bolgesi ile olan ticaretimizde agir darbe alir.
''Hazine Müsteşarlığı, 31 Mart itibarıyla brüt ve net dış borç stoku, Hazine garantili dış borç stoku ve kamu net borç stoku verilerini açıkladı.''
http://www.businessht.com.tr/piyasal...lin-zirvesinde
''15 yılın zirvesinde''
İmf ye verecediik biraz.
veremedik gitti gari
:kahkah:
''Finansal analizlerin ve enstrümanların belirlenmiş riskleri kontrol etmek ve azaltmak için kullanılmasıdır. Risk yönetimi, en iyi hareket planını hazırlamaya yönelik sistematik bir yaklaşımdır.
Bu yaklaşım, belirsizlik altında risk konularını tanımlama, değerlendirme, anlama, etkileme ve ilişkilendirme başlıklarını kapsar.
Risk yönetimi, kurumun katlanabileceği kadar risk almasını sağlar. Böylece kurum, olabilecek en yüksek oranda büyüyecektir. Risk yönetimi, iyimser riski maksimize ederken, negatif riski minimize eder.
Risk yönetiminin odaklandığı ana konu, firmaların maruz kaldıkları ya da üstlendikleri riskleri objektif şekilde ölçerek risk iştahını sınırlandırmaktır. Bu sayede firmaların, oluşan fiyat dalgalanmalarından ve krizlerden sermaye erozyonuna uğramadan çıkmasına yardımcı olunması hedeflenir.
Entegre risk yönetimi, riski kurumsal bakış açısı ile anlayan ve yöneten; proaktif, sistematik ve sürekli uygulanan bir süreçtir. Firmanın, hedeflerine ulaşabilmesi için gerekli stratejik kararları almasında kullanılır.
Riskleri sıfıra indirmek ya da yüzde yüz kontrol etmek olanaksız olmasına karşın maruz kalınan riskleri ölçmek ve çeşitli varsayımlar için oluşabilecek etkileri görmek, önemler almak gerekir.
Bütün bu sürece “Risk yönetimi süreci” ve bu sürecin tüm riskleri için sürekli ve proaktif olarak uygulanmasına da “Bütünleşik (Entegre) Risk Yönetimi” denmektedir. ''
http://www.businessht.com.tr/ekonomi...yonetimi-nedir
''Finansal piyasalarda alınan bir pozisyondan veya yapılan bir işlemden kaynaklanan açık pozisyonun, nakit veya türev piyasalarında yapılan işlemler ile korunmasıdır.
Faiz, kur/parite, fiyat gibi risk faktörlerinin olası piyasa hareketlerinden korunma şeklidir ve kabul edilemeyecek derecedeki risklerin kabul edilebilir seviyelere çekilmesidir.
Koruma işleminin finansal uygulaması, alınan ticari veya finansal bir pozisyondan ya da yapılan finansal işlemden doğabilecek olası bir zararın koruma işlemi (hedging) ile vadeli piyasalardan karşılanmasıdır.
Vadeli piyasalarda pozisyon almak, bir kişinin nakit piyasalarda almayı beklediği pozisyona eşit aynı zamanda o pozisyona ters olan bir işlemdir.
Aslında burada yapılan, nakit piyasalarda gelecek bir tarihte gerçekleşecek bir işlem için geçici bir yer değiştirmedir. Spot fiyat ve vadeli fiyatlar aynı oranda değiştiği sürece, bir piyasadaki kayıp diğer piyasadaki kazançla dengelenebilir.
Koruma sonucunda muhtemel finansal risklerden korunurken, muhtemel finansal kârdan da vazgeçilir. Korunmak bir yatırım aracı olmak yerine bir sigorta aracı olarak düşünülmelidir.
Korunma işlemi ile fiyatlar sabitlenmediği ya da belirlenmediği gibi piyasa fiyatı üstünde fiyat elde edilemez. Ancak, gelir belirlenip sabitlenir.
Finansal risklerden korunmada en fazla; forward, futures, opsiyon, swap ürünlerinin temel ve egzotik versiyonları kullanılmaktadır. Yüzlerce farklı korunma amaçlı türev bugün piyasalardan temin edilebilmektedir.''
http://www.businessht.com.tr/ekonomi...-korunma-nedir
:byr:
:hn:
BİZ KATARA KAFAYI TAKMIŞKEN ATI ALAN ÜSKÜDARI GEÇMİŞ.
Der Spiegel: İkinci darbe olasılığı var.
Dikkat buyrun dünyanın en iyi istihbaratına sahip ülke söylüyor bunu.
https://tr.sputniknews.com/amp/turki...olasiligi-var/