Tüm bankalardan alım yapabiliyor muyuz? istanpul portfoyde hesap mı lazım yoksa?
Printable View
selam.. kısa süreli park etmek için önereceğiniz dolar fonu var mı?
T+1 fon hala mkk da bekliyor . Bugün repo yapıp yarın hesaba gecicek degilmi .
ppf tarzı dolar fonu yoktur 3 gün valorlüdür hepsi. tek seçenek hisse gibi alınıp satılan FUS vardır ama hisseler arasında listelenir orda usdtr yazarak bulabilirsin. 2 ciddi sıkıntısı vardır ilki parayı yatırım hesabına aktarmak zorunda olmak ikincisi fiyatını alım satım talebi belirlediğinden dolar'ın vadelisi gibi davranması. bazen dolar düşerken yeşil yakabilir, aksi de olabilir. sadece haftalık vadede dolara uyar.
teşekkürler. ama soruyu doğru soramadım sanırım. aslında bir fon var DAS kodlu deniz portföyün serbest döviz fonu. içeriği ağırlıklı ters repo ve az da yabancı özel sektör tahvilleri sanırım. risk değeri 3, getirileri döviz mevduata göre iyi. mevduat karşılığı %4,70 civarları. erken çıkış cezası yok ve evet valör alışta t+3 satışta t+1.
döviz mevduatta/ddkkm'de cazip oranlar oluşmaya başlayıncaya ya da hazine eurobondlarındaki (geçici olduğunu düşündüğüm) bahar geçinceye kadar park edip likit kalmak amaçlı, bunun gibi düşük riskli, erken çıkış cezası olmayan cazip serbest döviz fonu arayışı içindeyim. onu sormak istemiştim.
Rpd -0,08
yay +3,47
fub +0,32
mac +1,52
yas +0,53
rık +0,33
Bu rpd ne yapmak, nereye varmak istemektedir... İki de keklik bir kayada
bu RPD'yi bulunmaz hint kumaşı gibi yapan şey nedir gerçekten çözemedim... forumda sürekli konuşuluyor. yatırımcı sayısına baktım aman aman bisi yok... 3 küsür bin kişi... getirilerine bakıyorsunuz tcd'nin, ipb'nin falan gerisinde... kuş konduruyormuş gibi ilgi görüyor burada ve sürekli konuşuluyor... gerçekten anlayamıyorum bunda ne var ve ben ne kaçırıriyorum...
ona bakarsan milyonlarca insan ayda %3 faizde onu da çözemiyorsundur o zaman. bu faiz gibi risksiz ama faizden 2-3 kat fazla getiriyor. bist 6 bin yaparsa o zaman karşılaştır getirisini tcd ve ipb ile, neden ilgi gördüğünü anlarsın.
ha usta bir yatırımcıysan 6 binde normal hisse fonlara dönmeyi de bilirsin, o ayrı konu. tekrar 8 bin görünce de rpd'ye dönersin. bu döngü bistte güzel kazanmanın harika yoludur.
düzeltiyorum mdd %10.57 küsür... o da 2021 ocak ayında olan döviz hareketinden kaynaklıydı ki o düşüşü de çabuk toparladılar... zaten bütün paranla gidip de en tepelerden almak için bahtsız bedevi olup çölde sadece kutup ayısıyla karşılaşman yetmez, köpekbalığı kutup ayısı jaguar timsaha aynı anda rastgelmen gerekir. teorik olarak seni es geçip birbirlerine dalma ihtimalleri de var gerçi. o zaman şanslı bedevi olursun... + piton yılanı
piton yılanını unuttum !!!
Ben şahsım adına konuşayım. 40-45 günlük sürede özellikle çeşitli endeks fonları olmak üzere hisse yoğun fonlar, yüzdesel olarak güzel kazandırdı. Bir süre bunlardan çıkıp hisse oranı düşük çeşitli değişkenlere, fon sepetlerine ve kısmen para piyasası fonuna parkettim. Rpd de kısmen bunlardan birisi. Gidişata bakıcam, hala bist gidiyor şu an, ama risk algım bekle diyor bana. Kısmen hisse al sat yapmaya çalışıyorum o arada ufak tutarlarda da. Bistin düşüp düşmeyeceğine bakıyorum...
Aylık enflasyon %8,8
https://www.bloomberght.com/istanbul...esinde-2337575
Aylık %9 enflasyonun olduğu yerde borsa düşmez.
Aslında para da kazandırmaz, paranın değerini korur.
Tabi hep dipten alıp tepeden satanlar para da kazanır o ayrı konu.
hiçbir endeks sonsuza kadar yükselmez. şartlar yükseliş için çok çok uygun olsa da hatta mecbur bıraksa da bir noktada bir siyah kuğu çıkar çatır çatır düşürür.
Bugün itibariyle Tefas verilerine göre son bir ayda (Ağustos);
Bist 100: %10,5
Bist 30 : % 7,7
Elimdeki hisse senedi yatırım fonlarının en yükseği % 24,6; en düşüğü % 9,1; ortalamada ise % 15,5 getiri sağlamış.
"Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir."
Geçen yıl temmuz Aralık arasında borsa 2 3 kat kazandırdı. Yılbaşından seçime kadar 5 ay boyunca, arada yukarı zikzaklar olsa da borsa düştü. Zamanlama önemli.
Yabancının 3 haftalık hisse satışı yarım milyar doları aştı
https://www.bloomberght.com/yabancin...i-asti-2337592
Bunlar satarken vaziyet böyle
Daha bir de bunlar alıma geçecek.
Kkm'den çıkarmak için baskılanan dolar karşısına çıkarılan mevduat faizinin kesmeyeceği malum. Yönetim için TL enstrüman olsun da hangisi olursa olsun mantığı geçerli sanırım. Bu yüzden borsayı, özellikle halka arzları cazip kılma çabası da var. Bunun seçimlere birkaç ay kala riskten kaçma algısının pekişmeye başladığı zamana kadar süreceğini düşünüyorum. Önümüzdeki zamanlarda halka arz edilecek şirketlerin sektörlerine göre fonlar almak daha mantıklı olacaktır.
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Bist kirilim olacaktir , burada önemli olan 50.000 TL altı yatırımcıların panikleme durumudur , Ocak ayındaki başlayan düşüşün sebebi bilinmedigi gibi ,sebebde aranmaz
Pek gündeme gelmedi ama dün gece 10 puanlık faiz artışı yaptı merkez bankası.
Reeskont faizi 10 puan arttırıldı.
Artık krediler daha da pahallı hale geldi.
https://www.dunya.com/ekonomi/merkez...-haberi-703479
Herkese merhaba
Evet katılıyorum, 7-8 yıllık tecrübem var fazla değil. Ama şunu çok iyi öğrendim ki herkesin beklentisinin tersine hareket ediyor borsa :)
Seçimden önce düşecek, göreceksiniz, herkes batacak dediler olmadı
Seçimden sonra neredeyse 2 katına gitti endeks. Firmalar bazında durum daha da çılgın.
Etrafımdaki herkes borsa düşsün diye bekliyor. bence buradan düşüş pek olamayacak, olsa da ufak düzeltmeler şeklinde olacak, zaten öyle oluyor bir süredir.
Ama düşüş geldiğinde herkesi korkutacak bi şey olacaktır ve düşsün diye bekleyenleri daha da korkutup daha da düşüş beklemelerine sebep olacak. Bekleyenleri daha da bekletecektir.
Eyyorlamam bu kadar, yatırım tavsiyesi değildir. Benden yatırım tavsiyesi alacak arkadaşlar bana ulaşın elimde kelepir köprüler var. 2 tane de kanal var, Panama ve Süveyş. Ortak edebilirim, paraya sıkıştım.
Ahahaha
Bu enflasyon ile yabancının olmadığı, yerlinin tahtaların sahibi olduğu yerde, borsanın birkaç ay yatayda kalması düzeltme sayılır.
Öyle yüzde 25~30 luk ya da daha fazla düzeltme, belki seçimlerden sonra faiz beklenen enflasyona yakınlaşırsa olursa olur.
Negatif faiz böyle sürüp, kur arttıkça yabancının olmadığı yerde zor geri gelmesi.
Bist
https://tr.investing.com/indices/ise-100
Arjantin Merval
https://tr.investing.com/indices/merv
Enflasyonist ortamın yaşadığı iki ülkenin borsaları, ne kadar da benziyorlar birbirlerine.
Hatta bizimki biraz daha insaflı arada bir küçük düşüş yaşamış.
Bu da dow
https://tr.investing.com/indices/us-30
Faiz artışı, enflasyonun düşüşü falan derken iniş ve çıkışlar var doğal olarak.
"Devalüasyon sonrası şahlanan enflasyondan korunmak isteyen ve sermaye kontrolleri nedeniyle yerel piyasaya sıkışıp kalmış yatırımcılar, Arjantin borsa endeksi Merval'e koştu. %48'lik bir aylık yükseliş 2002'den bu yana en iyisi." (Bbg)
https://twitter.com/e507/status/1697...642891520?s=20
Sn hayrani,
Bahsettiğiniz KPU fonu ilk 3 ayını doldurdu, 3 aylık performansta %84 ile katılım hisse fonlar arasında getiri de 1. Sıraya oturdu.
İlk 3 aylık portföyünü biraz daha detaylı inceledim, sadece Bist 100 dışı hisseler değil, Bist 30dan da(thyao ve pgsus gibi) hisselere de portföyünde yer vermiş. Fon büyüklüğü hızlı büyüme gösteriyor, buna rağmen portföyde fazla değişiklik yapmadan uzun vade büyüme ve değer yatırımı temasına bağlı kalacaklar gibi duruyor. Kendileri de uzun vadeli yatırıma uygun bir portföy oluşturacaklarını ifade ediyorlar.
Fon yönetim ücreti de %2.2 ile çoğu hisse fona göre makul.
3 ay bir hisse fonunu değerlendirme için kısa bir süre olsa da, bende uzun vadeli yatırım yaptığım için bu fona portföyümde yer vermeyi düşünüyorum.
Şuan hisse portföyüm HKH ve ELZ'de. Elz'deki miktarı KPU'ya kaydırmayı planlıyorum. Aslında ELZ'den de memnunum, iskontolu hisseleri portföyünde tutuyorlar, ama Kpu'nun portföyü, uzun vadede daha fazla büyüme potansiyeli sunuyor diye düşünüyorum, tabi yanılabilirimde. Elz'yi de yedekte tutmaya devam edeceğim.
Saygılar
Türkiyede verilebilecek maksimum asgari ucret 350$ veya 400$ arası. Ithalat - ihracat farkina göre. Cari zararin devam edebilmesi için.
Dolar kurunu belirleyen asgari ucrettir. Brut asgari ucreti 400 e bolun, olması gereken Dolar kurunu bulun.
Aksini söyleyen iktisatçı değildir. Gitsin simit satsin.
https://im.haberturk.com/2023/03/20/...0c61f95107.jpg
Bist grafiğine bakarsanız ocak ayından mayıs ikinci haftasına kadar nasıl düzeltme yaşadığını görürsünüz. Ona benzer bir düzeltme sonrasında yaşanmadı. İlla olacaktır ama ne zaman olur bilemeyiz. Belki seçime 3 ay kala başlar düzeltme belli mi olur?
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Herkes kendine göre pozisyon alıyor, gönlümüze göre olsun 🎲