Tahtacı çok büyük o.ç. sun..
Printable View
Tahtacı çok büyük o.ç. sun..
Bu aralar Paynet ile ilgili çok haber çıkmaya başladı sektör dergilerinde. Açık bankacılık hizmeti de vermeye başlamış. Bunlar hem satışını kolaylaştırır hem de fiyatını yukarı çeker.
Zaten bence Paynet satış işi %99 bitti olay sadece kim kaça aldı sorularının cevabını almaya kaldı. O da saınırım 1 ay içinde belli olur.
https://www.psmmag.com/haber/farkli-...7TCh3BG7Whx1pc
Bu arada 2. çeyrek sonuçları da 1 ay sonra falan gelir. Bakalım hangisi önce gelecek ? 2. çeyrek sonuçları mı , Paynet satış haberi mi ? 30-40 gün içinde bu ikisi de belli olur.
Anlam veremediğim bir konu bı şirket paynet ile var olmadı ve kaderi sadece paynete bağlı değil .. önceki dönemlerde bir çok yatırım iş anlaşması yaptı ve bunun sonucunda güzel bilançolar ile şirket gayet güzel büyüyor Allah’ın izni ile bu gelecek bilançoda da bunu göreceğiz . Hakikaten anlamak zor insanlar resmen kumarbaz şu güzelim canım şirketin geldiği yere noktaya bakın . Paynet haberi olmasada yada olsa bile pynetten bağımsız gayet güzel işleyen bir operasyon ve şirket var bilançolar ile beraber 25-30 bandını göreceğimizi düşünüyorum . Yazık çok üzülüyorum bir kaç adinin elinde oyuncak olmuş güzelim hisse ,altını çamura batırsanızda altın değerinden birşey kaybetmez , arena da elbet ederini bulacak dolardan da diğer türev araçlardan da fazla kazandıracaktır buna adım gibi eminim .
Zaten içimizde Paynet satılmasın yada kısmen satılsın bir kısmı da elimizde kalsın diyenler de var. Çünkü artık bu saatden sonra Paynetin ayağa kalkıp koşma vakti geldi.
Burada 4 senedir Payneti yazıyoruz. Asıl zıplamayı 2023 ve sonrasında yapacak diyorduk. Çok karlı şirket ama 2018-2019 yıllarında daha yeni başlamıştı ve emekleme döneminde idi. Elle tutulur bir ciro ve net karı yoktu.
2020-2021 senesinde artık yavaş yavaş yürümeye başladı , yine çok hızlı büyüdü ama ciro , net kar ve bilanço büyüklüğü yine tam istenen seviyede değildi.
Artık 2022 ve sonrasında , aynı büyüme ivmesi devam edecek ve bir çok yeni uygulama ve iş sahası ile artık yavaş tempo koşmaya başladı. Bu yıl ile beraber hem ciro , hem net kar hem de bilanço büyüklüğü anlamlı rakamlara gelmeye başladı. Eskiler hatırlarlar , Paynet satılacaksa veya halka arz olacaksa bu 2023 yılı veya sonrasında olur diye çok yazdım . Çünkü o tarihe kadar bilanço büyüklüğü iyi bir yere ancak gelir demiştim.
Ancak piyasadaki gelişmeler bunu 1 sene öne çekti gibi görünüyor. Paynet 70 milyon USD civarına satılırsa bu beni mutlu eder. Ama daha aşağısına satılacaksa bunun ortaklık olmasını ve Paynet'in bir kısmını elimizde tutmaya devam edip , önümüzdeki dönem patlayacak karından pay almayı tercih ederim.
Hiç satılmazsa ne olur ? Hiçbir şey olmaz ? Hatta belki daha hayırlı bile olabilir. Dediğim gibi bu ssatden sonra Paynet altın yumurtlayan tavuktur. Tamamı elimizde kalsa da olur , kısmen ortak alınsa da olur , çok iyi bir paraya satılsa da olur.
Brightstar , yenileme merkezi işi , güneş enerjisi işi , yeni alınan distribütörlükler , zaten bunlarla 1 milyar USD seviyesinde bir ciroyu yakalayacağız inşaallah. Karlılık kısmına da Paynet daha fazla katkı sağlar bu saatden sonra. Bu şirketin önü çok açık.
Paynet satılırsa da bu bize çok büyük finansal bir güç katar. Kredileri düşürüp faiz ödemekten kurtuluruz bu da bizim karlılık seviyemizi arttırır. Hatta gelecek olan parayla yeni bir şirket alıp inorganik büyümeye devam ederiz.
O yüzden Paynet olayı önemlidir ama satılmasının da avantajı dezavantajı var , satılmamasının da avantajı dezavantajı var. Sanırım en iyi çözüm ortak alınması.
Ortak alınırsa hem gelecek olan para ile krediler düşürülür karlılık artar , hem de Paynet'in büyümesinden faydalanmaya devam ederiz.
[IMG]Artık 2022 ve sonrasında , aynı büyüme ivmesi devam edecek ve bir çok yeni uygulama ve iş sahası ile artık yavaş tempo koşmaya başladı. Bu yıl ile beraber hem ciro , hem net kar hem de bilanço büyüklüğü anlamlı rakamlara gelmeye başladı. Eskiler hatırlarlar , Paynet satılacaksa veya halka arz olacaksa bu 2023 yılı veya sonrasında olur diye çok yazdım . Çünkü o tarihe kadar bilanço büyüklüğü iyi bir yere ancak gelir demiştim.[/IMG]
Emirhan üstad öngörülerin doğru olabilir gerçekleşebilir de, ama problem enflasyondur.
Hocam enflasyon tek başına borsaya problem olmaz. Hatta bazı durumlarda yardımcı bile olur. Sonuçta tüm bu şirketlerin sattığı ürünlerin de fiyatı artıyor , ve duran varlıkları da değerleniyor.
Dolayısıyla sorun enflasyon değil , bu enflasyonist ortamın bir resesyona , durgunluğa dönüşme ihtimali.
Yurt dışı enflasyonu engellemek için sert önlemler alıyor. Faizleri arttırıyorlar. Fazlerin artışı otomatik olarak talep düşüşüne ve piyasaların yavaşlamasına küçülmesine sebep olur.
Yurt dışı borsaları bu ihtimal yüzünden düşüyor. Yoksa enflasyon tek başına sorun olmaz.
Biz de durum daha farklı. Faizler düşük enflasyon yüksek. Yani tam da bu sebeple paranın borsaya akması lazım. Çünkü faizin düşük enflasyonun yüksek olduğu ortamlarda şirketler daha çok para kazanır. Mal varlıkları da daha fazla arttığı için bu hisse fiyatına yansır.
Zaten bu yüzden son 3-40 gündür dünya borsaları hep düşerken biz daha sağlam duruyorduk ama işin içine durgunluk ihitmali girince , bu sefer son 10 gündür biz de dünyaya ayak uydurur olduk.
Ama bakalım bu iş bir yerde duracak. Emtia fiyatları geri gelmeye başladı. Bu da 1-2 ay sonra enflasyonu biraz düşürür her yerde. O zaman ülkeler piyasayı biraz daha serbest bırakırlar. O zaman daha iyi bir piyasa olur diye düşünüyorum.
Bizdeki durum bence daha farklı. Bizde durgunluk o kadar olmaz. Seçim senesine giriyoruz. İhracat da çok iyi gidiyor. İnsanların maaşlarına yüksek oranda zamlar yapıldı. Ben türkiyede piyasanın dramatik şekilde yavaşlayacağını sanmıyorum. Bunu 2. çeyrek sonuçlarında daha net görürüz.
Dünyada kriz derinleşirse tabii ki bundan etkileniriz ama faiz artışları 3-5 ay içinde enflasyonu düşürecektir. Ondan sonra normalleşme başlar dünyada da.
Bizim şirket olarak ise beklentilerimiz çok başka ama bir türlü bu beklenti gerçeğe yansımadı. 2. çeyrek sonuçları ve paynet haberi ile inşaallah fiyata da yansıyacak bu gerçekleşmeler ama sanırım 1 ay kadar sabır etmek lazım.
Senin hesabın kuvvetli hocam enflasyon dediğim şu,
https://www.tradingview.com/x/Z7VDGyJw/
Daire içindeki bölge yaklaşık 2 yıla yakın buralardan 10 13 arası yatırım yapan yatırımcı bu sürede % kaç enflasyona maruz kaldı.
Yıl sonuna kadar daha % kaç enflasyona maruz kalacak, yıl sonu hisse fiyatı 30 tl olsa ne kazanmış olacak.