Kiracılıktan kurtulmak istemeyenler için güzel bir alternatif.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Printable View
Sabah sabah yine sinirim zıpladı. Herkes biribirinin rızkına çökme derdinde.
Fox tv seyrediyorum. Esnafın biri Akşener'e diyor "devlet mal sahiplerine söylesin, mal sahipleri 3-4 ay kira almasın"
Oldu canım. Biz ekmek yemiyoruz di mi? Biz ev geçindirmiyoruz. Tek ev geçindiren sensin.
Bu zıçtımın virüsü 1 yıldır var, ve bittiği falan yok. 3 aylık mesele değil bu. Belki de 3 yıl sürecek.
Sizin derdiniz virüs sürdükçe hiç kira vermemek. Mal sahibinin malına ve rızkına çökmek.
İyi niyetli adam beleş peşinde koşmaz.
Der ki "abi eskiden 20 kazanıp sana 10 veriyordum, şimdi 8 kazanıyorum sana 4 vereyim."
Mal sahibi kabul ederse işine devam edersin. Kabul etmezse tası tarağı toplar gidesin. Bu kadar basit.
Virüs var millet iş yapamıyor diye fırıncı beleş ekmek veriyor mu?
Dönerci beleş döner veriyor mu?
Ben niye malımı beleş vereyim?
Evin bütçesi suyla dönmüyor, biz de her şeyi parayla alıyoruz.
Daha dün mtv yatırdım.
Geçen hafta da 1.140 TL bağ kur primi ödedim. Martta da gelir vergisi var. Mayısta da emlak vergisi.
Devlet virüs var diye bunları affediyor mu?
Esnaf iyi kazandığında mal sahibiyle paylaştığı için kötü zamanda yardım istemesi doğaldır.
Neden devlet değil mal sahibi onu anlamadım.
Sen vergini tam yatırdıysan, kiranı tam gösterdiysen bugünlerde sana destek sırası devlette.
Ama yıllardır kağıt üzerinde olsada zarar edip, çalışmakta ısrar eden esnafa devlet olarak yardım ederken 2 kere düşünürdüm.
Yahu bizim halkımız ne kadar saf temiz insanlar.Şikayetvar sitesine bakıyorum,suryapı,nef ,teknik yapı vs şirketlerinden adamlar ev almış evin 5 yıldır tapusu yok tapunun üzerinde banka ipoteği var veya teslimatı 3 yıl geciktirmiş,inşaat ilerlemiyor,gecikme kirası ödenmiyor falan envai çeşit kazık yenmiş hala verilen tepki mağdur olduk sizin gibi büyük bir şirkete yakışmıyor vs.Yahu sen batmışsın zaten ,şirkete dava aç, hukuken hakkını arasana,ilk dava açan hakkını ilk önce alır,bir avukata danış hakkını ara,kurumsal şirkete yakışmıyor demekle malını kurtarabilirmisin,cidden değişik bir halkımız var.
Arkadaşlar bu tarz şirketlerden maketten ev alanlar varsa fazla beklemeden hukuki yollara başvursunlar,hukuken ilk başvuran ilk hakkını alır.Ha ilk önce malum ilk alacaklı devletttir,sonra ipotek vs koyduran bankalar şirketler,en son alacaklı ilk dava açan normal vatandaşlardır ona göre.
Videonun 25.dakikasından itibaren seyredilmesini tavsiye ederim
Kenara attığı paralar azalınca buna yeltenen çok oluyor.
Bu ay iyi iş yaptım al sana kiranın 2 katı diyen yok. Bu günler için parasını biriktirmemişse geçmiş olsun kanun ne diyorsa o.
Zaten stopajı %10'a düşürdüler. Uzatılmazsa 10 ay %10 stopaj ödemiş olacak kiracı. 6 haftalık kira parası kar etti hepsi. Ama bu paranın da büyük kısmını mülk sahibi ödeyecek :)
şöyle ki:
%20 olan stopajın kalan %10 luk kısmı vergi dilimine göre dükkan sahibinin üzerine kalacak. Tabi millet daha uyanmadı. Vergi verirken hoplarlar.
Diyelim ki net 10 bin TL kirası olsun işyerinin.
10 ay boyunca Stopaj %20'den %10'a düştüğünden dolayı dükkan sahibi 10.101(onbinyüzbir) tl daha fazla vergi ödeyecek Vergi diliminde üst sıralardaysanız bu ödeyeceğiniz vergi artar.
Kiracı ise 13.888 TL daha az vergi ödeyecek.
Bu mantık şuradan kaynaklanıyor. Bu başlıktaki bazı arkdaşlarda da var bu durum.
İş yeri sahibimi, ya da konut sahibi mi? Durumu iyidir, dededen babadan kalmıştır 3-5 daire, ya da gece kondu yapmıştır, dönüşümden almıştır 3-5 tane..rahat içinde yaşıyordur.
İlla ki böylesi de vardır. Ama çoğunluk emlak zengini değildir, kıt kanaat geçinen daha fazladır. belki her şeyden tasarruf etmiş, yıllarca birikim yapıp, bu mülkü almıştır.
şimdilerde çok mümkün olmasa da, özellikle 2010 öncesi, iyi maaşla çalışıp, birikim yapıp emlak edinmek mümkündü.
aynı sorunu, iş yeri sahipleri kadar olmasa da, düz konut sahipleri de yaşıyor..kira ödemeyelim mevzusu olmasa ada, az fiyat artışı yapalım muhabbeti oluyor (gayri resmi enflasyon %25, resmi enflasyon %15, ben %5 artış yapayım)...çünkü insanlar kira ödemeyelim, işsizlk var vsvs..tv lerde görünce, herkes emlak sahibine yüklenme derdinde.
adam işsiz kalsa, gerçekten sıkıntıda olsa, konuşulur, bir şekilde fedakarlık yapılır..ama, hayat pahalılaştı, geçinmek zorlaştı diye ev sahibi neden fedakarlık yapsın..sanki hayat ev sahibi için de pahalılaşmıyor.
Toplumun normları yapacak bir şey yok.
Her yıl milyonları kazanan holdingten beklentisi olmayanlar, milli piyangodan para çıkan adamdan medet umuyorlar.
Zengin adam karı azalmasın diye işçi çıkarıyor. Toplum fedakarlığı ondan değil işçinin ev sahibinden bekliyor. Bu dünyada daha işten adam çıkardı diye ayıplanan patron görmedim. Ama kiraya zam yapan kötü ev sahibi karakterini bol gördüm.
Esimin ailesinin (GER'de) köyde 2 katli bir evleri var (her kat 1 daire).
Kiracilar yasa cikar cikmaz 1/2 kira vemeye basladilar.
1. kiraci haziran ayinda tasi taragi toplayip (anahtari posta kutusuna atmis) ülkesine gitmis.
2. kiraci agustos sonunda ayni sekilde ülkesine gitmis.
Gitmeden önce son 2 ay kira da ödememisler, ki kaparo iceride kalmasin.
Kiracilarin gecen seneden kalan borclari (iyi kiraci degillerdi) ve bu senenin yan gider masraflariyla beraber toplamda bayagi bir zarardalar.
Simdi adamlari bul bulabilirsen.
Bir bardak soguk su icecekler.
1 milyon TL mevduata büyük bankalar bile ayda 15 Bin TL NET faiz veriyor.
Gerçi gayrimenkulcüler banka faizini pek beğenmezler ama ben yine de paylaşmak istedim..
En son ben banka faizi getirilerini paylaşıyorken "dolar-altın yatırımı varken ne faizi?" diyenler vardı.. Haklılardı ama Zamanlama her şeydir...
Bu topicde ilk faiz getirilerini paylaştığımda dolar 8,50 civarındaydı şuan 7,39.. Altın zirvesinden 100 liradan fazla değer yitirdi
Eğer konut yatırımı yapsaydım bu terazilerden faydalanamazdım... Gayrimenkul yatırımının Likit olmaması, aylarca hatta bazen yıllarca satılamaması olası fırsatları kaçırmaya neden olabiliyor...
Bu arada Resmi olarak Türk halkının birikimlerinin %55 'i bankada döviz ve altında.. Ama yastık altı ve banka kasalarını da sayarsak kanımca bu oran %75 civarında olduğunu düşünüyorum...
Hal böyleyken kimse fiyatı bu kadar düşen altın ve dövizini bozup gayrimenkule yatırım yapmaz. Ayrıca böyle güzel tatlı faiz varken de TL faizini bozup gayrimenkule yatırım yapmaz...
3-4 ay önce söylediğim senaryo adım adım hareket ediyor. UZUUUUUUUUNCA bir süre gayrimenkul sektöründe durgunluk bekliyorum...
Gayrimenkul piyasasındaki durgunluk süreci en iyi ihtimalle Ağustos 2018-Mayıs2020 arasındakine benzer şekilde olacak bence...
temmuz ayinda ilani girilmis dairenin fiyati 700 Aralik ayinda ise bu rakam 900 e kadar cikmisti
suan her gun 10ar bin sekilde dusurmeye basladilar
Son 3 5 gundur Mersinde Satilik tabelasinda hatirli sayilir bir artis var
Satilik tabelasindaki artislar 12 katli Deniz goren bir apartman da ilk 3-5 kat icin cok cok fazla artmis ama 8 ve uzeri katlarda cok cok artis yok [ genelde bu daireleri uzun sureli oturacak olanlar aliyor zaten]
Bugun Tecede ve Tomuk Tarafinda daire bakmaya gittim normalde yazlik gibi gorunsede artik 12 ay oturuluyor artik
Tecede yeni bina cok yapilmis 90 metre neti olan 3+1 denize 500 Metre uzaktaki daireye 400bin den 1 kurus asagiya inmedi
400bin e Mezitlide cok rahat 150 metre neti olan daire o fiyata alinir kira getiriside Teceden daha iyi olur
Burda asil dikkatimi ceken Tomuk'deki satilik ilanlari ben bu zamana kadar bu kadar cok ozellikle sahibinden satilik ilani gormedim Her binada en az 3-4 adet satilik ilani vardi .
fazla zamanim yoktu 2 3 tane ilan sahibini aradim Ayni bina icerisinde 3 tane satlik ilani vardi 5 8 ve 12 5 ve 8 280.000 300.000 istiyor
12. kat sahibi 235 e birakti[ Sebep acil nakit ihtiyaci var]
Kimsenin zorda kalip evini satmasini istemeyiz.
Ama sanirim onumuzdeki gunlerde ev almak isteyenler icin bu sekilde acil ihtiyacdan dolayi ciddi firsatlar cikacak gibi
Geçen cumartesi bir imarlı tarla için bir emlakçıyı aradım.Satış fiyatı 800 bin idi. dedim bakalım fiyat inecek mi. Emlakçı pazartesiye opsiyon var deyip muhabbete bile girmeme izin vermedi. Pazartesi akşama doğru gerçekten ilan yayından kaldırıldı. Demek ki satıldı.
Bugün çarşamba. İlanı tekrar koymuşlar . Aynı emlakçı. Fiyat 1.250 bin olmuş artık :)
Alan üstüne yüzde 50 koymuş ,kısa dönemde vurgun peşinde. Hayırlısı bakalım. Bu oyun yeni değil, geçen Nisan'dan beri devam ediyor. Bakalım nereye kadar bu saadet zinciri.
En doğru bilgi bu linkte verilmiş
https://www.emlakgundemi.com.tr/emla...mi-h15174.html
Tarlanın büyüklüğü dışında başka detayları da var konut yapabilmeniz için. Yani her 5200 m üzerindeki tarlaya ev yapamazsanız. Ya da her 5200 altındaki tarlaya da ev yapamazsınız diye de bir kural yok. Dediğim gibi her belediye ye bağlı ince nüans farklılıları olabiliyor. Ama işi çok bilmeyen kesinlikle buna girmemeli. Yoksa tarlayı alıp, öylece elinizde patlayabilir.
Asıl konumuz saadet zinciri idi :) 3 günde konulan yüzde 50 zam. ve emin olun bunun alıcısı da çıkacaktır
borsada 2019 yılı aralık ayında 1 tl olan hisse senedi 1 yıl sonra 10 tl-100 tl- 1000 tl oluyorsa tarlanın 100 tl den 700 tl ye yükselmesine saadet zinciri diyemeyiz.
Bu örnek sizin konunuzla ilgili değil sizde devlet eliyle oluşturulmuş bir rant ve bölgenin gelişmesine bağlı talep var.
Ancak arazide saadet zinciri olabiliyor. Paylaşmak istedim
https://www.google.com.tr/amp/s/www....tladi-17448251
5 yılda arsa fiyatının 50 kat artış gösterdiği Diyarbakır'da araziye olan talep, yüksek fiyat artışının “spekülatif” olduğuna ilişkin açıklamaların ardından son bulurken, artışın süreceğini umarak yüksek fiyata arazi satın alanlar büyük zarar etti.
Yıl 2011
Sizin tarla asıl işlevi olan meyve sebze üretiminden değil, konut yapılabilecek olmasından kaynaklanan nedenlerle yükseliyorsa bunun adı spekülasyon oluyor.
Spekülasyonun, normal bir ticari faaliyetten farkı, geleceğe ilişkin beklentilerin alınıp-satılması, speküle edilmesidir. Esas faaliyet alanında stoklarını çeviren bir kişi ya da kurumun faaliyeti spekülasyon değildir.
Spekülasyon bir suç değildir.
Tüm yıl verileri bir kaç güne açıklanacak ancak konut satışlarında 2019 ile 2020 yılları ocak-kasım aralığında, 11 aylık verilere bakarsak durum şöyle:
2019: 282.230 tanesi ipotekli satış olmak üzere toplam 1.146.655 satış. Bunların 436.202 tanesi sıfır konut.
2020: 558.706 tanesi ipotekli satış olmak üzere toplam 1.393.355 satış. Bunların 432.842 tanesi sıfır konut.
1 ) Tarla mı almak yoksa arsa mı almak mantıklı ?
2 ) Arsa veya tarla alırken işi sağlama almak açısından özellikle " imarlı ve ifrazlı " olan yerleri mi tercih edelim ?
Cevaplarsanız sevinirim. Hepinize şimdiden teşekkür ederim . Sağlıcakla kalınız .
Nacizane cevaplamaya çalışayım.
1.tarla eğer ileride arsa olma vasfı olacaksa en karlı model bence. Unutulmaması gereken konu. Eğer o bölge imara açılırsa tarlanın %40 civarı yola terki olur. Bunuda hesap etmek gerekir.
Eğer arsa olma durumu oluşmayacak bir tarla ise orada ne ekilir ona bakıp, tarlayı kaç yılda amorti edeceğine bakmak lazım.
Benim tavsiyem 1 hasata göre hesap edilmeli. Bazı bölgeler 2-3 te olur. Ama onu becermek kolay değildir. İnsan gücü, eğitim, ilgi alaka gerekir.
Arsa alınacaksa belediyeye gidip temel oturumu, kat adedi, yola terkleri vs mutlaka sorulmalı. Sonrasında inşaat maliyeti,dairelerin satışı fiyatı, arsa fiyatı iyice hesap edilip ona göre karar verilemeli.
Arsa işi 2 türlü bence. Şehrin gelişmiş bölgelerinde hızlı paraya dönen arsalar, birde uzun vade düşünüp gelişme açık olan yerler.
2.öncelikle hem arsa hem tarla için kesinlikle hisseli yerlerden uzak durulmalı. Riski seviyorsanız değer ama başınız çok ağrır.
Arsalar zaten imarlı olmalı. Tarla ise %5 imarlı dahi olsa ıssız bir yerde tarlanın ortasında %99 kimse ev yapmaz. Tarlanın konumu çok önemli.
Tarla ve arsalar kırsala doğru gittikçe fiyatlar çok değişken olur. Hele ki sarı sitedeki fiyatlara hiç güvenmeyin.
İlerde satarkende çok zor olur.
Dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım.
Türkiye genelinde konut satışları 2020 Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 47.6 azalarak 105 bin 981 oldu.
https://www.sozcu.com.tr/2021/emlak/...kildi-6210821/
30 AVM’nin bankalara devir süreci hızlandı.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonom...landi-6210764/
Suudilere konut satışları boykot döneminde yüzde 64 geriledi.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonom...iledi-6210977/
12 aylık veriler:
2019: 332.508 tanesi ipotekli satış olmak üzere toplam 1.348.729 satış. Bunların 511.682 tanesi sıfır konut.
2020: 573.337 tanesi ipotekli satış olmak üzere toplam 1.499.316 satış. Bunların 469.740 tanesi sıfır konut.
2019 aralık ayında 50.278 adet ipotekli satış olurken, 2020 aralık ayında 14.631 adet ipotekli satış olmuş. Yaklaşık %70 düşüş.
İpotekli satışların neredeyse hepsi kredili alım neticesinde gerçekleşiyor.
Arkadas asagidaki baglantida bayagi detayli anlatmis tarlaya ev yapma macerasini.
http://www.agaclar.net/forum/buralar...lari/43724.htm
. Satın alınan arazı tarım arazisi olduğu için bağlayıcı kanunu 5403 sayılı kanun. İmar Kanunu, Köy Kanunu, Büyükşehir Yasası vesaire hep bu kanundan sonra yürürlüğü olan şeyler. Bu kanun diyor ki, hisseli tapu ise hissedarlara ön alım hakkı vardır.
Müstakil parsel alıyorsanız, komşu parselinde ön alım hakkı vardır. Bu şu demek, siz gittiniz komşu parsel maliklerinden feragatname almadan araziyi satın aldınız. Üstüne evi yaptınız, güzel güzel oturuyorsunuz. Komşu parseldeki kişi 2 sene içerisinde itiraz edip mahkemeye verirse, satış bedeli ve enflasyon artışı oranında faizini ödemek koşuluyla araziyi alabiliyor. Yaptığınız masrafı belgelendiremezseniz sadece arazi parasına tüm emeğiniz yok oluyor.
(Bu kaldırıldı,,,,,açılklama alttaki linkdedir)
Tarim arazilerinde sinirdaş arazi maliklerinin önalim hakki kaldirildi.
https://www.lexology.com/library/det...c-4afb324c27a6