Sıkıntılı bir hal aldı. Gap li aç gap li kapat...
İşimiz 2023 başına kaldı..
Printable View
Sıkıntılı bir hal aldı. Gap li aç gap li kapat...
İşimiz 2023 başına kaldı..
Momentum yüksek, yükseliş neredeyse soluksuz sürüyor. Enflasyon yüksek, kur yükselmeye devam ediyor. Hisse fiyatları dolar bazında düşük ve şirket değerlemelerine göre iskontolu. Bilançolar gelmeye devam ediyor. Seçim yaklaşıyor. Seçime kadar para politikasında değişiklik olası görünmüyor. Negatif faiz ortamı devam ediyor. Borsa TL bazında bu konjonktürde gitmeyecekse ne zaman gidecek. Bir noktada kar satışı veya düzeltme olacaksa bile herhalde bilanço döneminin ortasında değil sonlarına doğru olur. Daha üst üste açıklanacak iyi bilançolar varken piyasaya yön veren büyük para herhalde buradan değil daha yukarıdan satmayı tercih eder.
Ben buradan kısa vadeli pozisyon açmaya cesaret edemem, zaten öyle bir yatırım tarzım da yok, ama uzun vade taşımak istediğim kredili pozisyonları kapatmayı düşünmüyorum. Jeopolitik çok ters bir gelişme olsa yakın geçmişte hızlı bir yükseliş olduğu için muhtemelen %10-15 düşüş şaşırtmaz. Böylesi bir senaryoya da her zaman hazırlıklı olmak lazım, dünyada her daim beklenmedik olumsuz gelişmeler olabiliyor. Ancak olasılık hesabı olarak bakarsak yükselişin devam etmesi daha kuvvetli olasılık bence.
Gelgelelim hisse bazında tahmin yürütmek ve şu kadar yükselir bu kadar düşer demek oldukça imkansız. Ben geçmişte bu tür olasılık hesaplarında, 5-10 arası farklı hisse pozisyonu taşıyorken daha başarılı oldum. Şu fazla ucuz kaldı bu çok yükseldi gibi dayanaklarla hisse sayısını azalttığım zamanlarda yükselişi kaçırdığım düşüşe saplandığım daha çok oldu. Özellikle orta vadeli ve kredili pozisyon taşırken teminat yeterliliği açısından da hisse sayısını azaltmak ekstra risk yaratıyor. Elde 5-10 hisse varken birine ters bir şey olsa bir diğeri görece daha iyi durumdayken teminat yapısını koruyabiliyor veya çıkış imkanı tanıyabiliyor. Ben hangi hissenin ne zaman yükselip ne zaman düşeceğini tahmin etmekte oldukça başarısız olduğum için taşımak istediğim pozisyonları eşit ağırlıkta tutuyorum.
Dün BloombergHT'de çıkan haberlerden:
Petrol ticaret devi Vitol'den rekor kâr
https://www.bloomberght.com/petrol-t...kor-kr-2312110
BP 14 yılın en büyük kârını açıkladı
https://www.bloomberght.com/bp-14-yi...ikladi-2312098
Komşuda pişer bize de düşer mi? :)
Odaş- Ak enerji- Zoren kısada koptular …
Geçen sene ki üretimi al. Hadi %20-25 iskontola. Sonra brüt marjla ne kadar kâr yazacağını hesaplayalım..
Eyyy Hans… inşallah Denizli de kliman bozulur. Boncuk boncuk terlersin evinde !!