sn.parasever iyi akşamlar.Endeksle hissenin kıyaslamasını nasıl yapıyorsunuz.Biraz açabilirmisiniz.slmlar
Printable View
Sayın baymetin,
Sorunuza ben yanıt vereyim.Metastock'ta relatif strength comparative isimli bir gösterge var.Eğer karşılaştırma hissesi olarak xu100 seçilirse belirlediğiniz hisse grafiğini xu100 grafiğine böler.Yeni grafik üzerine örneğin 9 günlük moving avarage eklenirse hissenizin endeks karşısındaki gücünü ölçmüş olursunuz.Yeni grafikte 9 günlük hareketli ortalama üzerinde ise endekse karşı daha güçlüdür.
Cuma günü Odaş hisse başlığında yazdığım bir yazıdan alıntı.
Bu yorum neredeyse netleşen seçim sonucuyla örtüşen bir yorum.
Açtığım bu başlığın ilk sayfasına "bu nedenle" geçmiş tahminleri en doğru olan araştırma şirketinin tahminlerini ve yorumlarını ekledim.
Borsada olasılıklara yatırım yaparız , bu olasılıkların da rasyonel analizlere dayanmasını bekleriz . Alım satım kararımızı verirken duygularımız etkisindeki kendi beklentilerimize dayalı sonuçlara göre bir yatırım stratejisi oluşturamayız.
Sonuç benim takip ettiğim beklentilerini de burada yayınladığım şirketin tahmin ettiği gibi.
Büyük adam diyorsunuz "İsmini paylaşın da bilelim kim bu büyük adam (!)
Bu saçmalığı paylaştığına göre küçük adam olma yolunda "büyük bir adım" atmış demektir.
Bu açıklaması siyasi midir ?
Bağlı bulunduğu toplulukla alakalı mıdır ?
Bu kişiyi büyük adam yapan nedir ?
Bu şekilde bazılarına paranoyakça gelebilecek bu soruları sormam son nerede normal.
5 büyük bankanın ekonomistlerinden birisini arayıp bu durumu sorsanız hiç birisi bu görüşe katılmaz.
İsimlerine TV' den aşina olduğunuz
Haluk Börümcekçi
Gizem Öztok Altınsaç
Işık Ökte
Üzeyr Doğan
Arzu Odabaşı ( yeniler bilmeyebilir kendisi finansal piyasaların en iyilerindendir)
Serhat Gürleyen
Arayın sorun....
Türkiye' yi Arjantin gibi görmek isteyenlere hizmet eder bu paylaşımınız sadece.
Görüyorum ki hangi ekonomistin gerçeğe işaret ettiğini düşünürken de "siyasi görüşlerimizden kopamıyoruz"
Böylesine net, burada dillendirmeye değmeyecek bir söylemin, yatırım kararlarımızı yönlendirebilmesi gerçekten çok ilginç.
"Ne kadar yanlış olursa olsun bir şeyi sürekli tekrar ederseniz insanlar gerçekliğine inanır " diye bir söz var.
Arjantin' in yanına Türkiye' yi koyan zihniyetin hareket noktası da bu.
Bu ilk değil ,
Şunu da dediler : Devlet bankadaki dövizlere el koyacak. Bu sözü Prof. ünvanı olan ortodontistimden bile duydum.
Gçemişte aracı kurum ortağı olmuş en az 25 yıllık borsacıdan da duydum.
Delinin birisi bir kuyuya taş attı herkes peşinden gidiyor. Yapmayın arkadaşlar hepimiz aynı gemideyiz
"Bu geminin adı Vatan"
Arjantin ve Türkiye rakamlarını yan yana koyun kıyaslayın.
En azından bunu yapın.
Ne kadar saçma olduğunu kendiniz de görebilirsiniz.
Değerli bir bilgi vermişsiniz , fakat kastettiğim şey bu değil.
30 hisselerinin endekse kaç puan katkı yaptığını bilmek gerekiyor.
Ayrıca 10 yıllık faiz oranları seyrine dair bir öngörü de gerekiyor.
Elbette kur ile ilgili de bir öngörü gerekiyor.
Tek tek hisselerin bilanço tahminlerini yapıp düşüşlerle beklenen endeks seviyesinde olabilecekleri fiyatları tahmin etmek gerekiyor.
Bunları bildikten sonra hisselerin tek tek hareketlerinin nasıl olacağınına dair varsayımlar üretebilirsiniz.
Mesela bu düşüşte
Zayıflaması beklenen banka bilançoları
İhracatçı şirketlerin durumu
Emtia yükselişinin etkisinde olan hisseler.
Dibi tahmin etmek adına önemli değişkenlerdi.
Bunu yaparken aynı zamanda kur ve faiz tahminlerinizin gerçekliğini de test etmiş oluyorsunuz
Borsa, faiz, kur biliyorsunuz ki hepsi bir bütünün parçası.
Birisini doğru tahmin ettiğiniz zaman diğerlerinin doğruluk olasılığı da doğal olarak artıyor.
Çarşambadan beri yazıyorum "borsaya para girişi var" diye.
Açıklanan rakamlara göre alıcı yabancı.
http://www.borsagundem.com/haber/yab...-yapti/1317709
Takip ettiğim hisselerde emeklilik fonlarının satışına takık oldum.
Hikaye hiç değişmiyor; ucuz fiyatlarda yerli satıyor yabancı alıyor.
Dolar uçacak diye konuşan "sözde uzmanlar" yüzünden yerli yatırımcı kafası karışmış şekilde dolara koştu.
Yabancı da yüksek fiyatlardan dolarlarını bozma şansını yakalıyor.
Dolar ve borsa beklentimi seçim öncesinde Çarşamba paylaştım şimdi izleyelim olacakları.
Bu senaryodan farklı bir senaryo gerçekleşeceğine dair ön sinyaller alırsam burada yine paylaşırım.
Şimdi orkestradaki enstrümanlar ne çalacaklar ona bakacağım :)
Yarın ve sonraki günlerde ne yapacağız?
Piyasa ne bekliyor ?
Bu sorunun cevabı ile başlayalım.
Borsanın hareket mantığı öngörebildiği bir gelecekteki beklentiyi satın almaya dayanır.
Bu olumlu da olabilir olumsuz da ya da belirsizlikte olabilir zaten bunu da satar.
Şimdi beklentisi ne ?
Piyasanın cevap beklediği şey ne ?
Hepimiz biliyoruz...
- Ekonominin başına kim geçecek
- Merkez bankasının durumu ne olacak
- Yardımcılar, danışmanlar kim olacak
Bütün bunlar aslında "sattığımız bir belirsizlik" yani 92 000 fiyatlamasının içindeki bir belirsizlik bu.
Dolayısıyla bunlar belirli hale geldikçe "borsa olumlu fiyatlayacaktır"
Hatırlayın Babacan giderse iyi olmaz söylemleri vardı , yerine yenileri geldi borsa yükseldi.
Şimdi de "Şimşek var mı yok mu diye bakmayacaktır piyasa"
Yerine gelecek olanın ne söyleyeceğine bakacaktır daha yok işlerin nasıl yürüyeceğine bakacaktır.
Açıkçası bunu yazarken ben de acaba diyorum ama duygularımdan sıyrılıp piyasanın fiyatlama mekanizmasına göre hareket ediyorum..
Az duygu çok mantık.
Öyle ise önümüzde olumlu fiyatlama getirecek bir beklenti var.
Bu beklentiye ohalin kalkmasını da eklersek.
Hatta bu beklentilere "yerel seçimleri ile ilgili belirsizliğin de ortadan kalktığı gerçeğini ekleyebiliriz"
Bunlar oldukça güçlü beklentiler...
Arkama yaslanıp "ortalamalar kırılmadığı sürece pozisyonumu korumak düşer bana"
Beklentiler gerçekleşinceye kadar...
Beklentiler gerçekleştiğinde herkes almaya koşarken biz satalım mı diye bakarız...
Günlük bazda 21 günlük ağırlıklı ortalama
Saatlik bazda 50 saatlik , hatta 100 saatlik ağırlıklı ortalama
dikkat edeceğim ortalamalar.
kırılmadığı sürece sorun yok diye düşünüyorum.
Ayrıca suna da dikkat edeceğiz.
Endeksin orkestra hisselerinde enstrümanlar olduğunu söyledik.
Eğer enstrümanlar yani hisseler her gün yeni tepeler yapıyorsa endeksin de bu şekilde davranacağını söyleyebiliriz.
Fakat bu hisselerden bazıları bir yere yükselip önceki günün en düşük noktasının altındaki seviyelere gelmeye başlıyorsa endeksin
de sonraki süreçte bu davranışı sergilemesi beklenebilir.
Ben şahsen bunlara dikkat ettiğim sürece olası en yüksek kazancı kazancı elde edebileceğimi düşünüyorum
Erdoğan şu anda canlı konuşuyor, kurduğu cümleler piyasalar açısından önemli.
Yapar mı yapmaz mı piyasa izler.
Erdoğan ne diyor :
Hiç kimse inancı , kökeni , düşüncesi , yaşam şekli , giyim tarzı nedeniyle horlanmayacak ya da hiçbir şekilde özgürlüğü kısıtlanmayacaktır, daha çok demokrasi daha çok özgürlük diyor. Hukukun üstünlüğünden falan bahsediyor.
Umarım bunları yapar...
Dediğim gibi :
"Bu geminin adı Vatan""
Lütfen yapar yapmaz diye yazılar yazıp mesaj kalabalığına neden olmayalım , burası siyasi bir platform değil.
Yapmayacağını söyleyen cümleler kurmak yerine "Hepimiz bunların olması için çalışmalıyız"
Söylemenin kimseye yararı olmaz , olmadığını da görüyoruz zaten.
Şimdi borsada boğa olma zamanı , dolayısıyla şimdi bunlara inanmanın zamanı.
Ben şahsen Erdoğan' ın onlarca ilde oyunun düştüğünü görüp "gençlerden gelen oyların azaldığına da dikkat kesilip , net bir söylem ve eylem değişikliğine gideceğini düşünüyorum"
Eğer bunu başarırsa İnce' nin dediği gönül köprüsünü kurmuş olur.
Vatan' ın bu köprüye ihtiyacı var.
Bahçeli + Erdoğan yeni bir düşünce tarzının ortaya çıkmasına da neden olabilir ve bence piyasa bunu sever.
Bu iki partiyi de merkeze yaklaştırabilir.
Seçim sonuçlandı dolar ne olacak ?
Dolarla ilgili yorumu aslında seçimden önce yapmıştım ; biraz daha ayrıntı katmaya ihtiyaç olabilir.
Seçim sonucu 21 günlük ağırlıklı ortalamanın aşağı geçilmesini sağlayacak burası net ; bu seviye şimdi 4.65
Geçmiş tarihteki grafikte olduğu gibi 50 günlük ağırlıklı ortalamaya doğru bir geri çekilme olacak (4.54 - 4.57)
Daha aşağısı için piyasa bahsettiğim gelişmelere dair ipuçlarını görmek isteyebilir.
Her şey piyasanın istediği gibi olursa 4.25 ana hedef olabilir
Önceki grafikte 3.94' ten 3.38' e düşmemiz gibi bir hareket, biraz daha zamana yayılan dalgalı bir hareket...
Fakat 4.25 altını beklemiyorum "daha aşağı seviyeler ülke açısından da iyi olmaz.
"Kurun tekrar aşırı değer kazandığı dönemler umarım olmaz, bu şartlarda da olası değil zaten"
Ama oraya geldiğinde "daha aşağısını söyleyen çok olacaktır, tıpkı 4.70 kurda 5 lira aşılacak diyenlerin olduğu gibi"
https://resmim.net/f/xlddcq.png
Dolar son fiyat 4.6336 ortalama beklediğim gibi aşağı kırıldı...
Seçimler tamam borsa ne olacak?
Aslında bunun cevabını da çarşamba günü verdik ; 100 000 üzeri görülecek demiştik.
Şimdi biraz daha ayrıntı verelim.
- Grafikte 101 000' in hemen üzerinde düşüş trend çizgimiz var , önemli bir direnç. Burası aynı zamanda 101 000' den geçen fibonacci 61.8 düzeltme seviyesine de denk geliyor " 92 000' den başlayan hareketin asıl hedef seviyesi"
- Yarın 97 700' den geçen fibonacci 38.2 düzeltme seviyesinin üzerinde bir açılış olabilir.
61.8 Fibonacci hefefi görülmeden 50 ve 100 saatlik ağırlıklı ortalamaların aşağı geçilmeyeceğini düşünüyorum; şu anda bu ortalamalar 95 500 civarında , fiyatın yukarı hareketi ortalamaları da yukarı çekecektir.
https://resmim.net/f/yqmfw5.png
Bu beklentiler gerçekleşirse yeni fiyatlar olası olmaya başlarsa yeni destek ya da dirençler yazarız.
Hükümet adımlar attıkça olası seviyeler ortaya çıkacaktır.
Adım adım yürümek gerek...
Bu arada geçmiş yazılarıma da bakabilirsiniz.
Önceki tepkide de 98 000 ' de alım fırsatı yazmıştım ve oradan 106 500' e gitmiştik.
106 500 98 000 düşüşünün " fibonacci 61.8 düzeltme seviyesiydi "
Dediğim gibi "geçmişi kopyalayıp duruyorlar"
Günlük grafik son durum
Yine bu grafiği de geçen hafta ekledim , biraz daha ayrıntı paylaşayım.
Adım adım gitmek gerek.
Önceki eklediğim grafikte 21 ağırlıklı ortalamanın aşılması sert yukarı hareketlere neden oluyor demiştik.
Grafik üzerinde çember içerisine alınmış bölgelerde bu ortalamanın yukarı ya da aşağı kırılması durumunda nasıl bir hareketin oluştuğunu görüyoruz. Yine grafik üzerinde 50 ve 100 günlük ağırlıklı ortalamaların nasıl çalıştıklarını da görebiliyoruz.
Yarın 21 günlük ortalamayı 97 700 üzerine taşan bir hareketle sert bir şekilde yukarı geçmiş olacağız.
Bu ortalama tekrar aşağı geçilene kadar yükseliş hareketini sorgulamaya dahi gerek olmayacak , yükseliş devam edecek.
50 günlük ortalama direnci de 100 000 civarından geçiyor dolayısıyla 21 günlük üzerinde ilk hedef burası ; saatlik grafiklerle birlikte de değerlendirebiliriz bu direnci.
Bir şeyi unutmamak gerek "ana yükseliş trendimizi kırdık , dolayısıyla 100 ve 200 günlük ağırlıklı ortalamalar çok çok güçlü dirençler"
Bu ortalamaların geçtiği seviyelerdeki direnç noktamız 106 500...
Bu seviye olası mı değil mi bunu söylemek için erken , öncelikle saatlik grafikte verdiğim 101 000 hedefini bir görelim.
RSİ indikatörümüze baktığımızda henüz düşük seviyelerde olduğunu görüyoruz. RSİ 90 seviyesine doğru yaklaşmadan satış sinyali üretmez diye düşünüyorum.
https://resmim.net/f/XdvCPM.png
99 255 açılış ile günlük grafikteki 50 ağırlıklı ortalama test edildi.
97 700 desteğinin geri çekilmede çalışmasını umuyorum.
Hareket çok sert olduğu için ihlal de olabilir 97 200' e doğru...
Kur da belirttiğim gibi 4.54 - 4.57 aralığına geldi hatta 4.54 altına bile çok az sarktı.
1 dakikalık aşağıdaki grafiklerde endeks ve garan var.
Görüldüğü üzere ikisi de ortalamaların altında harekete devam ediyor. Garanti' de kademelere de bakıyorum ; çok fazla işlem yapmasına rağmen kademe alışa gelemiyorsa düşüşe devam ediyor endeksi de aşağı çekiyor. Birkaç hisseyi garan gibi takip edersek orkestra ne çalacak anlayabiliriz. Sabah ki beklemedeğim 99 üzeri hareket büyük gap hareketinden dolayı bir satış fırsatıydı , beklemediğim için bu yönde bir yorum yapmamıştım. Geri alım için ortalamaların yukarı geçilmesi olumlu sinyal olur.
https://resmim.net/f/9DpxrT.png
Seçim sonuçlarının oluşturduğu pozitif etki "tüketici güven endeksini yukarı çekeceği için sert iniş senaryosu bertaraf olabilir"
Ekonomi ekibi ve politikası piyasa tarafından kabullenilirse , borsada ve dolarda oluşacak olumlu hava da tüketici güvenini destekleyebilir. Burad asıl güveni sağlayacak olan "yerlilerin döviz satışına geçmesi olabilir , bunun gerçekleşmesi çok önemli"
Kolay gelsin, emeklerinize sağlık
50 Milyona yakın para çıkışı şimdilik görünen :)
https://i.hizliresim.com/vP82Zz.png
Grafikler hala al vermedi , ortalamaların altındayız. Gelinen nokta beklediğim bir nokta değil.
https://resmim.net/f/yHwDJs.png
Evet dediğiniz gibi para çıkışı da var...
Para çıkışına değil grafiklere bakacağım.
Beklentilerimi sıraladım , bunlar gerçekleştikçe negatif algı değişir diye düşünüyorum.
95 000 - 95 500 ana destek noktamız şu anda buradayız.
Ortalamalar son durum : Şu ana kadar 100 lük ortalama aşılmadı ve al sinyali gelmedi doğal olarak.
Fakat şimdi tam sınırındayız. 100 aşılır 200' ü geçecek güç bulabilirse 95 000 - 95 500 çalışıyor diyebiliriz.
99 250 görüp buraya geri çekilmesi benim için bir sürpriz.
https://resmim.net/f/fpnOwj.png
Ortalamalar yine yukarı geçilemedi ; 98 000' de aşağı kırıldılar, şu ana kadar al sinyali yok.
94 500 aktif fiyat.
Ortalama direnci 95 100
8.12 ye düşmüş alt bant değeri..
https://i.hizliresim.com/2aN03A.png
Koç grubu hisseleri nedeniyle oldu diyenler var..
Dünya aynı durumda diyenler var.
Geri çekilmenin nedeni ne olursa olsun borsa düştü. Bu durumu beklemiyordum...
Ama ,
"Bir günlük harekete göre strateji oluşturmadım ben, ana beklentiler hala geçerli
101 000 hedefim de hala geçerli"
Kendi yatırım stratejimi buna göre yapıyorum , hissedeyim.
Seçim öncesinde aldığım pozisyonlarda bugün sat al fırsatını açıkçası iyi değerlendiremedim ; yüksekten açtılar ama iyi fiyatlardan satış fırsatı vermediler , satabildiklerimi aşağıdan yerine koydum. Katmr ' de pozisyon başalttım sadece.
Benin avantajım seçim sonucunu doğru tahmin edip siyasete yakın hisselerden yaptığım alımlar oldu. İlgilendiğim hisselerin neler olduğunu yazdığım başlıklardan zaten görebilirsiniz.
Seçtiğim hisselerden bazılarının özelliği de 6 aylık mali tablolarda çok iyi kar bekliyor olmaları.
Borsa nereye düşerse düşsün en kötü ihtimalle 95 000 görecektir diye düşünüyorum. Pozitif bilanço etkisi hisselerimi 105 000 endeks seviyesine taşıyabilir diye umuyorum.
Dolayısıyla riskli bir pozisyonum yok.
Bu saatten sonra satacak değilim.
Kötü durumlarda herkes panik yaparken almayacağım da ne zaman alacağım.
Dolarda yükseliş bekleyenler için seçim sonucu da doların test edeceğini söylediğim seviyeler de sürprizdi bence.
Dolarda aşağı hareketi sertleştiren ve sonrasında yukarı toparlanmada hızı artıran "panik yapmış yatırımcıların anlık kararlarıydı"
Önümüzdeki günleri bir görelim , sağlıklı bir fiyatlama oluşsun.
Hiç kimse bu fiyatlarda borsa pahalıdır diyemez , hisse almak aptalca diyemez.
Bu dalgalanmalar arasında stratejik düşünmeden anlık hareket yapmak para kazandırmaz...
Günlük hareketlere göre strateji değiştirmenin başarı getireceğinden çok enim değilim.
Seçimden önce 94 500' de 100 000 üzeri hedef verdik.
99 400 gördük.
Umarım bu marjı benden daha iyi değerlendirenler olmuştur
21 50 100 ağırlıklı ortalamaların geçtiği 95 000 üzerinde tutunmak son derece önemli , dikkat etmek gerek.
Geçilirse rahatlarız ve dün yaşanan hareket anomali olarak kalır.
Eğer geçemezsek 93 300' lerin aşağı kırılma ihtimali yüksek olur
https://resmim.net/f/fl1zQU.png
bunu kimse değerlendiremez ki o zaten tuzak bi rakamdı oralardan açarak borsanın 100.000 in çok üstlerine gideceğine ikna için o rakamlardan açtılarmillette daha gidecek diye hafif aşağı geldikçe almaya başladı aşağı geldikçe yok akndırıyorlar daha hızlı gidecek diye almaya devam ettiler
borsa 94.000 den kapatırken herkes bu tuzak yarın kesin gidecek diye almaya devam ediyorlardı.
Dediğiniz doğru büyük resmi görmek açısından da önemli
Ama 120 000 üzerinden buraya gelirken bir anda düşmedik , dalgalanmalar oldu ve olacak
Mesela 98 000 - 106 500 çok iyi bir marjdı.
Şimdi düşünelim kötü senaryoda 86 000 görse 95 000 tepkisi zaten olmayacak mı bence olacak ve son derece de hızlı bir tepki olacak.
Endeksin 98 000 gördüğü seviyedeki dibini 92 000 endekste tekrar görmeyen hisseler de var buna da dikkat etmek gerek.
Hareketi değerlendirenler bence olmuştur ; yabancı raporları gerçekleşen senaryo için iyimser değildi.
Derinliği düşük olan hisselerde fazla miktarlarda hissem olduğu için ben yeterinde değerlendiremedim ,derinliği olan hisselerde yapılabilirdi.
Sizin senaryo nedir , strateji nedir ?
Borsa ve dolarda ne bekliyorsunuz ?
Nakitte misiniz ,hissede mi ?
Uzun vadeli yatırım yapıp bekliyor musunuz, trend değişimlerinde pozisyon ayarlamaları yapıyor musunuz ?
Sözlerinizden piyasalardan anladığınız açık , çok tecrübeli olduğunuz belli oluyor :)
Teşekkürler :)