Bu başlığı açtığım üç günde % 5 para kazanmışız...:)
Bugün flat durumlarına karar verdim...
Yeterli.
Pazara alışmak lazım.
Printable View
Bu başlığı açtığım üç günde % 5 para kazanmışız...:)
Bugün flat durumlarına karar verdim...
Yeterli.
Pazara alışmak lazım.
Günün ateşi sönmüş gibi bir hava var...:)
Eee...Dünyanın ta diğer ucunda accık ucu görünen 2 trilyon dolara bu kadar...
Yarın iki trilyon dolarlık yeni bir daha paket açar ABD yine şenleniriz...
BİST 100 endekse tabi hisselerde dikkati çeken husus ilaç ve market şirketlerinin bir kaç gündür neredeyse tavan durumlarından uzak olmaları. Sakinleştiler.
Umarım onları ateşleyen korona da sakinleşir ve uzaklaşır ülkemizden.
Öğleden sonra çakarlar mı BİST'e dersiniz?
Piyasa gerçekçidir...
Piyasa yapıcıların keyfine bırakılmazsa tabi.
Arz ve talep kanunu işin aslı ama birçok da şartı ve aması var tabi bu kuralın.
Özgür, iletişimi açık ve serbest, şeffaf ve çok sayıda alıcı ve satıcının aralarında anlaşmadan buluştukları bir pazarda belirlenir düzgün ve hakça fiyat.
Bu kadar çok şartın olduğu yerde kolay değil tabi.
Aynen demokraside oy kullananların kendilerini düzeni ve de yöneteni belirleyen ağa hissiyatı gibi.
Piyasalarda da bu kanuna bakarak kendilerini fiyatları belirleyen ağa gibi hoş ve sanal bir hisse kaptırır üretici ve tüketici...
Sağlık Bakanı yurtdışında coronadan ölen Türkleri sayısının 32 olduğunu açıklamış.
Oysa bu ülkede yaşayan, yasakları takmayan, eli belinde dolaşan, dibdibe maaş kuyruklarında bekleşen, market pazar dolaşan, asker uğurlamasında kümeleşen 82 milyon Türk vatandaşından ölen sayısı 44...
Büyük bir mucize olmalı.
Zaten Sağlık Bakanı bizim durumumuzdan çok dünyadan haber veriyor.
Yurtdışındaki Türkler nedense oran olarak anormal sayıda ölmekte bu virüsten.
Bir an önce gelseler kurtulacaklar havası hakim.
Başlık ve kazancınız hayırlı olsun Bora bey. ABD kurtarma paketiyle ilgili gelişmeler önemli. Bana öyle geliyor ki bu paketi bu hafta çıkaramayabilirler. Demokratlar paketle ilgili konularda çalışanlara yapılacak yardımlar ve paranın şirketlere kullanımı konularında detaylar istiyor. Ayrıca pakette tam anlaşsalar bile paketin 2 aşamalı onay sürecinin nasıl olacağı belli değil. Bir çok senatör kendisini eve kapatmış ABD'de duurum hızla felakete gidiyor diyorlar. Eğer bugün paket onaylanmazsa borsada yatay, iki taraf arasında sert anlaşmazlıklar olduğu sızarsa sert bir düşüş olabilir. Hatırlarsınız 2009 sürecini. Bu nedenle ABD borsa durumuna göre EM'lerde bir çakılma olabilir. Olumlu haberler gelirse ne olur diye düşünüyorum. Borsalar haberi satın alır gerçeği satar kuralı çalışır mı bu da olası. Birde bu paket biraz abartılıyor mu bilemedim. Şirketleri kurtarmak için 500 milyar dolar var pakette 2009 QE'leri toplamı 3.5 trilyon yani dikkatli olmak gerekir diye düşünüyorum.
Ben kazancını/zararını yazacak birisi değilim.
Bunlar kişinin özeli.
Ama dalga geçmeye çalışanlar beni tetikliyor.
Onlara keyif vermemeye çalışıyorum...:)
Dediklerinize katılıyorum.
Bunlar mantıklı analizler.
Bizim yatırımcı ise genelde analizden hoşlanmaz.
Hani birisi şunu al bunu sat dese en sevilen en itibarlı üye olur.
Yardım paketi geliyor uçacak deyip sabah saldırır almaya. Öğleden sonra ağlar.
https://www.facebook.com/sinan.sahin...3727399854175/
Kübalı doktorlar İtalya'ya yardım için geldiler.
"Biz dünyaya doktor göndeririz asker değil" (Fidel Castro)
O kadar çok kötü haber ve berbat görüntülü gelecek tahmini var ki.
En iyisi "öleceksek ölelim" deyip ekranı karartmak.
Gıda ve ilaç şirketleri sakinleşti.
Sabahki uçacaz kaçacaz bitti.
Endeks yer yer yeşil hisseler dışında kırmızı.
Hani ABD yardım paketi gayreti ile bu kadar oldu.
İşin garibi şu an BİST 100 de yeşil bir kaç şirket içinde bulunduğumuz durumu özetliyor:
Pegasus + % 7, TAV % 9, THY % 3....
Hayırlı uçuşlar.
Hani kuşu havada vurursun bir süre daha uçmaya devam eder ya. O hesap.
Komedi tadında bir dram...
Cumartesi gecesi Migros sanal marketten ısmarladığımız ihtiyaçlar ancak biraz önce geldi.
4 günde...
Ve tekrar sipariş vermeye kalksan bizim bölgeye hafta sonuna kadar (Pazar) servis yapmıyorlar.
Anlayın sıkışıklığı.
Normal hayatımıza dönmek ve de sağlıklı olabilmek hemen her şeyden daha önemli.
Parayla ölçülemez.
Önü de fazla aydınlık olmayınca; Hisse senetlerinin yeni değerlerine de alışınca, nasıl pahalı gelmeye başladı Garantisi, İŞC'si, Koç Holding'i vs...
Fiyat denen şeyin ne kadar görece olduğunun bundan iyi tanımı olmaz.
Bir ay öncesine göre ciddi anlamda değer yitirmiş hisse senetlerini artık ucuz görmüyoruz.
Eskiler bu durumu anlatmak için "deve bir akçe deve bin akçe "derlerdi.
Neye göre pahalı?
Neye göre ucuz?
1) dolardan cikmayin
2) bu virus ve etkileri aylar surecek cok belirsizlik var
3) dunyada en kirilgan ekonomi bizde
Michigan Üniversitesi'nden Prof. Dr. Onur Başer, Türkiye'de koronavirüs vakalarının geleceğine dair kaygı uyandıran öngörülerde bulundu.
"Türkiye’de en az 32 milyonun enfekte olacağı tahmin ediliyor" diyen Prof. Başer, "Bu 150 bin ila 600 bin ölüm demek" uyarısı yapıyor.
https://ahvalnews-com.cdn.ampproject...3hGN7X1U3B7qVA
Bu ülkede yaşayan insanların sağlığı ile ilgili böyle tahmin ve analizlerin yapıldığı bir dönemde nelerle uğraşıyoruz...
640.000 bin kişilik yoğun bakım ünitesinin gerekeceğini söylüyormuş Prof. Başer. Oysa sadece 40.000 varmış.
Sağlık Bakanına sorarsanız bu sayı iyi...
Bir şeyler yanlış ama...
Bugün bir pazardan manzaralar vardı videoda.
65 yaş üstü de dahil yanyana sebze meyva bakan insanlar.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/e...tiler-41477945
Kafayı yemişiz hep birlikte.
Korona virüs salgını nedeniyle sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Romanya’da aynı kaşıktan ve sudan onlarca kişiye ‘şifalı’ diye su içirmelerinin fotoğrafları var.
İnsanlık hak ediyor geldiği noktayı.
Bu kadar da olmaz dediklerinde dövizden çık, bu kadar da olmaz denecek kadar düşen neyse onu al .
Giderek George Orwell'in 1984 ya da Hayvan Çiftliği'ndeki ortama benzer korku ve klostrofobik bir dünya yaratıyoruz kendimize.
Görmediğimiz bir düşmana karşı (belki de tümüyle kurgu diyeceği geliyor insanın ortada bu kadar ölü olmasa), buyurgan (bizi kollama amaçlı diye sunulan) bir yönetime ses çıkaramayan insanlar.
-Otur oturduğun yerde bak 65 yaştan bir gün almışsın...Dün de yaş gününmüş. Bir gün önce olsa neyse....
Güler misin. Ağlar mısın?
Niye 65 yaş? Neden 55 değil?
Bu yasağı delenler bir çeşit hürriyet kahramanı gibi...:)
Cesur korkusuz falan.
Konumuz bu değil tabi.
Dün Erdoğan bile Corona sonrası yeni düzen değişimlerinden bahsetti.
Öyle eline vermesen, önüne prompter koymasan bunları düşünecek bir durumu yok.
Birileri (her kim ise) üflüyorlar kulağına.
Bir şeyler olmalı.
İlaç ve gıda ve gıda dağıtım hisseleri doymuş görünüyor.
Atlama sıçrama hoplama bitmiş en azından açılışta.
Şimdi son iki yılda uçaklarının düşmelerine pert olmalarına alıştığımız Pegasus BİST'i sırtına almış götürüyor...:)
Şaka bir yana, atsineği ve Pegasus...
Hikayeyi bilen bilir.
Zeus yolladı mı atsineğini atıverir sırtındakini Pegasus...
Hele de aşırı hırsa hiç gelemez...:) Efsane böyle hani...
Benden söylemesi.
Bilişim, gıda, perakende, ilaç...
Corona günlerinin ve sonrasının ayrışan hisse senetleri olacak.
Bu görünüyor.
Bankalar ise bizim ezberimizden çıkaramadığımız büyük kömürlü kara marşandizler...
Ya bunlardan biri batacak ve bu aşk sona erecek ya da ...
kömürle çalışan bu marşandizlerin yerine hızlı trenler alacak...
Ralli için bankaların başı çekmediği başka türlü bir senaryo düşünemiyor bizim yerleşik analistler.
Yarın açılacağı beklenen ABD paketi (bize ne yararı varsa bilemem global falan diyorlar) için hazırlananlar var aramızda.
Duyuyoruz.
Olası tepkiye oynayanlar.
Boş duramıyor millet...
Bu arada kumar insan için önlemez bir tutku.
Tarihte zaman zaman kumarı yasaklamış çeşitli devletler.
Ama insanoğlu garip garip oyunlar bulmuştur bu yasağı delmek için.
Satranç bile kumar konusu olur diye yasaklanmış bir zamanlar.
Yazdığımız gibi sanırım bugünden sonra gerçekler satılacak. FED sonrası back to reality.
Sanal dolu bunlardan gund...:)
Yalan dolanla nasıl rahatlıyorlar anlaşılmaz. Yeni bir meditasyon tekniği olmalı.
Takılmasalar derdim değil. Bana ne.
Bir sürü fuzuli tip, seksomanyak, düşük karakterli lafazan, ilaçlı hırpani, sanalı mesken etti.
Teknolojinin başımıza sardığı bela bunlar.
Gidecek yerleri yok.
Sabahtan akşama gencecik adamlar biz emeklilerin yaşıyla dalga geçip kendilerini sorgulamıyorlar.
Ne yer ne içer bunlar. Nasıl geçinirler.
Yalan dolan da yenilmez içilmez ki.
Borsalar bir kaç gündür yukarı yaptı, bence sadece sert düşüşü bir tepki olarak kalacaktır. Ben önümüzdeki hafta 2. dalganın geleceğini düşünüyorum. Hatta önümüzdeki haftalarda bunun 3. dalgasını dahi bekliyorum. 2 yıldır burda yazıyorum, büyük bir global kriz beklediğimi ve o kriz gelmiş durumda, birde üstüne virüs eklenerek gelince real piyasalar tam anlamıyla felç olmuş durumda. Bu kriz öyle bir kaç haftada veya ayda bitecek bir kriz değil. Eğer öyle bir beklentisi olan varsa hesabını tekrardan gözden geçirsin. Zira bu kriz servet sıfırlatacak türden bir kriz olacak bence.
Kafamda bir kaç tane orta vadeli yaşam senaryosu var.
Corona çıkınca unuttuklarımız hala duruyor.
Sadece tüm o belaları bu yönetim corona halısının altına süpürmüş görünüyor.
Hadi onları unuttuk diyelim.
Sadece corona bazlı bir senaryoda bile, önümüzdeki bir kaç ay tatsız.
Şu anda şiddetle devam eden bu salgının ölüm sayılarının artmasıyla (doğal bir beklenti bu) ne kadar alışmış olsak da sarsılacağız toplum olarak.
Korku ve yaratacağı paranoya daha da derinleşecek.
İyicene evlere kapanacak insanlar.
Bugün hala ortada görünenler, işine giden gelenler, çarşı pazar dolaşanlar çok daha azalacak ya da kalmayacak.
Esnaf ve kurumlar ticaret ehli bu kriz uzadıkça darda kalacaklar.
Yetkililer ne kadar doğru tahmin ediyorlar bilemem ama sanki yazı böyle çıkaracağız gibi.
"150 bin 600 kişi sınırdan geçti. 4 bin 600 kişi Pazarkule'de bekliyor. Bunların tüm ihtiyaçları da karşılanıyor. Plastik mermi attılar. bir mültecinin gözünü yaraladılar. Uyardık, bir daha yaparsanız 10 mislini yaparız diye. Yaptılar, 10 mislini yaptık. Karşı tarafı plastik mermi ve gaz bombasına boğduk. Geçişler sürüyor. Durmadı."
İç İşleri Bakanı böyle diyor...
Yunanistan sınırında mülteciye gaz sıkan plastik mermi atan Yunan tarafına misliyle karşılık...:)
Gaza boğmak falan.
Beni asıl etkileyen yaklaşımı da şu oldu...
Yunanistan sınırından izinsiz girmeye çalışan bir (sayı ile 1) göçmenin plastik mermi ile gözünden yaralanmasına üzülen bir Bakan...
Gezi olayları geldi birden aklıma.
Devreyi kapattım...
Yanmasın diye.
Geçen yıllarda ABD işsizlik verisi bir matah şeymiş gibi ajendaya alınırdı Türkiye'de...
Bugün biraz önce ABD deki işsizlik maaşı için yapılan başvuru rakamı açıklandı.
Tam 3 milyon 283 bin kişi...
Corona cidden sarstı ABD ni. Bu son derece açık.
Peki bu haberi alana ülkemiz yatırımcısı nasıl tepki verdi dersiniz...
Pozitif...:)
Corona pozitif değil.
O Rh pozitif hiç değil.
Baya baya pozitif.
Nasıl sevindim bilemezsiniz.
ABD ekonomisinden ve onun etkilerinden etkilenmeyen bir ülke tepkisi verdiğimiz için de ayrıca gururlandım.:)
Bu haber dolar kurunu doğrudan etkileyecektir doğal olarak.
Ne kadar süreyle onu da bir kez daha test edeceğiz.
2 saat mi? 2 gün mü? :)
Güvenli liman altını olumlu etkilenmeli.
Yoksa bir daha demir atmayız bu limana. Öyle biline.
https://youtu.be/pemdUnewOqY
Gaz bombasına boğduk kısmı doğru, 150 bin kişi geçti işi fasarya.
Şimdi baktım tekrar, taş bile atmışız Yunan döllerine.
https://i.hizliresim.com/oExsft.jpg
Yunanistan'ı istiyorum, 25 Mart'ı istiyorum, Yunan ruhu asla ölmez ve her yerde ve her zaman mükemmel olacak! Kültürün gerçek ışığıyız!
Kaç kere söyledim bu Dimitris abeye, Maria ablamı hallettikten sonra donunu gey dötünü ört deye, yine kıçı açık uyumuş.:kahkah:
Neyse son olarak şunu yazayım, Yunan dölleri bu mülteci sorununu milli dava hâline getirmişler, adeta bir bağımsızlık savaşı gibi görüyorlar, o sınırdan bir b. geçemez nokta.:yes:
fener tavan olmuş galiba .:)
İngiltere'de sağlık sistemine yardım ve çalışmak için 500.000 kişi gönüllü olarak başvurmuş.
Büyük devlet ancak ahlaklı, kaliteli, fedakar, vatansever, ahlaklı bir hakla mümkün.
İngiltere halkı bunu ikinci dünya savaşında da gösterdi.
Bizde kuyruklarda kavga eden, birbirini boğazlayan insanları görünce imreniyorum bu haberleri yaratan insanlara.
Yine İngiltere'den bir haber.
Cüneyt Başaran'ın biraz önce CNN den bildirdiğine göre her eve Corona test kiti verilecekmiş.
Ciddiyet, ciddiye almak sadece lafla olmaz.
https://i.pinimg.com/originals/97/39...7f613e5e2d.jpg
Kraliçe II. Elizabeth, 2. Dünya savaşı sırasında İngiltere'ye şoför ve teknisyen olarak hizmet etmiştir...
Dünya imparatorluğunun prensesi ve geleceğin kraliçesi lastik değiştirirse, halkı da tabiki öyle olur.
Bora beyin buraya firar etmesi, kötü oldu.:notr:
Geydirilicek bir laf var mı deye, bir o başlık bir bu başlık zor oluyor.:kahkah:
"Türkiye Cumhuriyeti, salgın ile mücadele ederken üretim ve yatırımları da yapabilecek güçtedir. Kanal İstanbul Projesi ile ilgili çalışmalar da elbette devam etmekte olup, bugün proje ihalesi yapılan iki tarihi köprünün taşınması veya yerin)e korunması işi de önceden belirlenmiş bir sürecin bir parçasıdır. Ülkemizin salgınla mücadele ettiği bu dönemde yatırım ve üretimin durdurulmasının istenmesi, yapılan bir proje ihalesi üzerinden siyasi fırsatçılık yapmak, milletimize koronavirüsten daha çok zarar vermektedir."
15 milyar dolarlık bir corona paketi açmış bir devletin yetkilisi bunu söylüyor...
Hala inadım inat.
Ne sözler verildiyse, ne garantiler verildiyse bu konuda, geri dönülemiyor anlaşılan.
Yoksa, öyle devam eden süreç falan meselesi değil iptal edersin ihaleyi kaldırırsın projeyi lafa olur biter.
Bu devletin böyle niza kavga çıkaracağı belli olan , hasta halkın enerjisini alıp götürecek konulara ihtiyacının olmadığı dönemdeyiz.
Eğer bu anlamsız ve ikilik yaratan Kanal projesine verecek paranız varsa götürün bunu , milletten birlik beraberlik beklediğiniz coronayla mücadele konusuna verin.
Heee... Biz salagız, mesele savaşta halkının yanında olduğunu göstermek, moral vermek.
Iyi günümdeyim, küfretmeden bırakıyorum, şimdi defol!