Kaç kira çarpanı ile satmıştınız evinizi?
Printable View
Biraz karışık, o yüzden şöyle anlatayım:
2018 Mayısta ev boşaldı, 2200TL kiracı vardı ama sadece Mayıs ayında bu kirayı aldım, o ay zam gelmişti. O ay sonu aynı mahallede çok daha ucuza bir ev dulduğunu söylemişti, ben de satmayı düşündüğümden anlaşarak ayrıldık:)
14 ay boyunca ev boş kaldı. Dolar 2018 Ağustosta 7,20TL-leri görmüştü, emlak piyasası satış+kira çok ölüydü.
Temmuz 2019'da tam 423,000Tl'ye sattım. Üzerine vergilerini 2 taraf tam ödedi. (Tapudaki rayiçin 2 katı civarı idi )
Sattığım tarihte kiralar düşmüştü, benim ev benzerleri 1900-2000TL civarı kiraya veriliyordu.
Bu durumda sanırım 210-220 kira demek makul olur.
Bu arada evi aynı mahalledeki benzer özellikteki evlerin fiyatlarına bakarak ortalamasını alıp 550,000TL den satışa çıkarıp 6 ay sonra 500,000TL'ye düşürmüştüm ki mahalledeki en ucuz ev olmuştu ama 423'e ancak satabildim 14 ayda...
Hocam sattıktan sonra bir daha bakmadım, evet çok kötü bir dönemdi, ben zaten emlağa filan çamur atmaya çalışmıyorum yanlış anlaşılmasın, sorular üzerine olanı anlattım.
Kendi tecrübemden söyleyim; emlağın fiyatının arttığı da azaldığı da dönemleri gördüm. Aynı zamanda aynı mahalledeki evlerin kiralarının arttığı zamanı da düştüğü zamanı da gördüm.
Zaman ve şartlara göre ileride her durum yaşanabilir, hayat sürprizlerle doludur...
Cevap için teşekkürler.Konunun içeriğiyle ilgili olduğu için sordum.Satıcı kira çarpanına bakmaz diye düşünüyorum.O zamanki şartlar neyse ona uygun hareket eder.
Ayrıca ben de ev için pazarlık aşamasındayım.Kendi kritelerime göre uygun evler buluyorum.Demek ki döneme göre pazarlık payı epey artabilir.
Kesinlikle emlağa çamur attığınızı düşünmüyorum.Her yatırım aracının iyi veya kötü dönemleri olacaktır.
Bu arada soruya cevap vermis olayim.
Oturdugum yeri 300kira carpani ile satarim.
Daha once yatirimlik bir dairemi 250 carpan ile satmistim.
Türkiye inşaat ile 1 taşla çok kuş vurma peşinde....
kuşlardan birini söyleyim; Ülkemizin büyük bir işsizlik sorunu var.
Zengin kesim ülkemize yatırım yapmıyor. aksine işten çıkarmalar söz konusu olacak.
Bu işsizlik sorunu nasıl çözülecek. (Bu işsizler ordusu vasıflı da değil.)
1-Turizm,
2- İnşaat,
3- Devletin memur alımları
Pandemi, Turizmi bitirdi.
Devlet daha ne kadar memur alsın.(bu gidişle bir gün herkes memur olacak)
bu kadar işsize ancak inşaat sektörü iş bulur.
Bu sebeple insanlar ev almalı, bu inşaat sektörü sayesinde teker dönsün.
Ülkemizde konutun uzun yıllardır fiyatlarını artıran temel sebep bu alanın teşvik görmesidir.
En ufak tökezlese hemen yeni destek görüyor.
bu yüzden fiyat artışını nüfus artışı, gelir artışı, düşük faiz.. sağlamıyor
bu teşvik sürdükçe fiyatlar artar, amma teşviklerin bittiği gün müzik biter...
Bence ortalama 10 senede o evi alabilmesin, yani 240 ay.
Şehir semt farketmez ona göre kirası artar veya azalır zaten.
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
İstanbul’da ofis kiraları son 10 yılın dibini gördü
https://www.sozcu.com.tr/2021/emlak/...gordu-6240391/
Valla oturduğum ev 350 ay çarpanına alınamıyor. Fiyatlar burada uçtu gitti. Evi 13 ay önce aldım ve neredeyse fiyatı 2 katına geldi. Aynı şekilde Antalya 'da da ev fiyatlarındaki çarpanlar baya yükselmiş durumda.
Benim bildiğim yoğun talep olan bir malın fiyatı artar ama "Yoğun talep üzerine ilanın fiyatı düşmüş":)
https://www.sahibinden.com/ilan/emla...47813760/detay
176 bin kişi daha Ege ve Akdeniz’e yerleşti
https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yas...nize-yerlesti/
Lüks konut fiyatlarına corona darbesi
Pandemi nedeniyle finans ve ticaretin merkezi olan şehirlerde lüks konut fiyatları 2020 yılında çakıldı. Hong Kong, Dubai, New York ve Londra fiyatların en çok düştüğü kentler oldu.
İstanbul'un bu yıl listeye alınmadığı Küresel Kentler Lüks Konut Endeksi dördüncü çeyrek verilerine göre, son 12 ayda ev fiyatlarının en çok yükseldiği şehir Yeni Zelanda’nın 1.3 milyon ile en kalabalık nüfusuna sahip Auckland oldu.
https://www.sozcu.com.tr/2021/emlak/...rbesi-6246831/
İstanbul’un nüfusu neden azalmış olabilir? İşte 5 muhtemel etken
Dünyanın kavşak noktası İstanbul'un nüfusu 20 yıl sonra ilk kez azaldı. Sebep sadece pandemi mi? Yoksa megakent eskisi kadar cazip bir yer değil mi? Uzmanlar yorumluyor...
https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem...etken-6244968/
aman eskisi kadar cazip olmasın da kent biraz ferahlasın yeterince yoruldu şehir her yer beton zaten
benim hala anlamadığım nokta evler bu kadar artarken fiyatların da aynı şekilde artması. bu ev bolluğunda nasıl fiyatlar düşmüyor
313 çarpanla Ankara’da ilana çıktım (rezidansta 2+1) 20 gündür emlakçılar yoğun ilgi gösteriyor, aynı sitede halen 4+1’de oturuyorum ve mal sahibi bir komşum yatırım için 250 çarpan teklif etti, kibarca olmaz dedim, bekliyorum.
Alırken 10 kira çarpanı ararım, satarken 50 çarpanla satarım. Bizde racon bu.
Şaka bir yana, kimse evine bu hesap üzerinden fiyat biçmez.
Her semtin, bölgenin belli başlı bir fiyat aralığı vardır. Üstüne çıkarsan zaten satamazsın. Bazı bölgelerde başlıkta söz konusu olan çarpan çok yüksek iken bazı bölgelerde düşüktür. Bu 1-2 tane evi/dairesi olan birinin manipüle edebileceği bir sayı değil.
Eskiden şöyle bir laf vardır: Aldığın ev 12 yılda kira ile kendini amorti etmelidir. Ben buna pek denk gelemedim. Genelde 15 yılda amorti ediyordu. Uzun yıllar bu böyle oldu. Son durumu bilmiyorum.
Fakat şunu biliyorum: Meclisteki millet vekilleri ekseriyetle avukat ve müteahitlerden oluşuyor...
13-14 ay önce 205 kira çarpanı ile ev aldık. Şimdi 250 kira çarpanı ile (nerdeyse bulamıyorum) geçen gün baktığım evler 350-400 kira çarpanı ile satılıyorduç
Kısacası, ev fiyatları düşmeyeceğine göre, kiralar çok daha yükselecek.