Türkiye fabrikasının kapanma ihtimali var mı sizce?
Printable View
Tr den ucuz işgücü çinde bile kalmadı artık.maaş artışlarıyla tekrar yükselsede dolar bazında 300-400 arasında gezinir asgari ücret tekrar.
yatırım fonları ve emeklilik fonları oldukça basit değerliyor,
usd artı işçilik maliyeti ile değerlediklerinden kurun artış döneminde favori idi,
şimdi ise gözden düştü,ben yatırım fonlarının ana ortağ'ın yeniden yapılanma sürecinden bile haberi olduğunu sanmıyorum..
mevcut kur ve faiz görünümünde bir süre yatay görüntü sergiler düşüncesindeyim..
ft -2 nin olumlu yazdığı hisselere dikkat edin. yakında mal çakılacaktır..
Maliyet ft 2 den iyi varsın kötülesin ozaman satarım maliyetim %20 30 daha iyi şu an .şu an buradan kim girse ft-2 den daha iyi maliyetlenecek .
Ucundan kıyısından yaptık onuda usta.şimdi bekliyoruz bakalım
SNA (serbest nakit akım)
64.067- 5.746+ (-14.544-12.200)=31.577 dolar. (son dört çeyreğin toplamı)
Nakit Akım Tablosu (NAT) şirketin nakit ve benzeri kaynaklarındaki artış ve azalışı yansıtır.
Serbest Nakit Akım (SNA) alacaklılara, hissedarlarına, yatırımcılarına sürmekte olan faaliyetler için gerekli olan yatırımlar yapıldıktan sonra dağıtımı yapılabilecek olan nakit akımını gösterir.
--son çeyrek de iyi geldiğinde iyi bir temettü verebilir...
--bu kadar yüksek serbest nakit akımı olan bir şirketin bu fiyatlarda kalmasını anlamak çok zor...abesle iştigal...
--kurumsallar son zamanlarda abuk sabuk satışlar yapıyorlar, bu fiyatlardan kurumsalların satmaları için aklını peynir ekmek ile yemeleri lazım..giderek brüt kar marjı artıyor, avrupadaki üretimin bir kısmı ülkemize kayacak, kapasite artışı ve modernizasyon yatırımları bitti...ana şirket yeniden yapılandırmaya gitti, tüm dünyada faaliyet karını iki yılda 2 kat yükseltme hedefi koydu...
--neden satarlar, anlamak güç...satsınlar bakalım...filimin sonu nasıl olsa mutlu bitecek...acelemiz de yok, diğer taraflardan palazlanma ile meşgulum şimdilik...
--şirketin brüt kar marjı 2017 öncesi yüzde 13-15 arası iken, giderek artan yatırımlar ile 2022-23 de yüzde 19-20 ye yükseldi...bu ivme ile 2 yıl sonra %25 i geçer...(brisanın %32-33 brüt kar marjı olduğu yerde) %25 düşük bile...
--bürt kar marjındaki %1 lik artış 8 milyon dolar ediyor...2 yıl sonra 40 milyon dolar daha artabilir brüt kar marjı...o zaman benim dolar bazında 1 koyup 3 alma hedefim gerçekleşir...diye düşünüyorum...
GT, bizimkinden daha diri duruyor...
--biraz nakit akım tablolarına bakayım dedim....bir kalemi bulamadım...diğer şirketlerde de var mı bu gösterilmeme durumu diye 10 şirkete daha bakmak zorunda kaldım...onlar da var...
NAT da;
Gerçekleşmemiş Yabancı Para Çevrim Farkları İle İlgili Düzeltmeler goody de yok...neden yok??
--brisa nın finansal tabloları çok güzel ve ayrıntılı veriliyor...
--goodyden bir bilgi çoğu zaman endirekt şekilde elde ediliyor...o da çok zahmetli ve çoğu zaman yeterli değil, bazı bilgilere endirekt de ulaşmak mümkün değil...bu tür gösterimi daha doğrusu gösterilmemeyi ne akla hizmet ile yapıyorlar diye düşünüyorum...bulamıyorum...
NAT da yer almayan,
Gerçekleşmemiş Yabancı Para Çevrim Farkları İle İlgili Düzeltmeler gösterilseydi ne olurdu?
geçen sene 2. ve 3. çeyrekte nakit akım tablosunda finansman faaliyetlerinden nakit akım tablosunu hatalı göstermişler (borçlanmadan sağlanan nakit girişini az göstermişler; bunun yerine borç alma-borç ödeme arasındaki farkı koymuşlar), nakit akım tablosundaki finansman faaliyetinin sonucu değişmese bile böyle bir gösterim bilerek-bilinçli yapılmış....şimdi daha gerilere gittim; bu tür hatalı gösterim önceki yıllarda da böyleymiş...2023 yılında hatalı gösterimi düzeltmişler...o nedenle bilerek- bilinçli yerine ilk düğmenin yanlış iliklenmesi demek lazım..
Sabah 39.00 fiyattan ekos teknoloji alayım dedim bi gudiye baktım bi ona boşver dedim
EKOS.................. oturan BOĞA
F/K 63,58...............23.76
FD/FAVÖK 48,79.........3.01
PD/DD 27.09.........3.10
FD/satışlar 16.2............0.4
Net Borç/FAVÖK 1.66....0.22
piyasa değeri=9.656......5.880 milyar.
https://i.hizliresim.com/7cisc33.png
https://i.hizliresim.com/qs3msxh.png
--Vade farkı ve gelirleri son 3 yıldır gösterilmiyor...peşin alıp peşin mi satıyor (ticari alacak ve ticari borçları var, olmaz)..yoksa başka bir yerler de mi gösteriliyor??...başka bir yerde gösterimi de bildiğim kadarıyla yok...
önceki yıllara baktım bu fark gelir tarafı hep yüksekmiş (belirgin şekilde)...
satışlardan indirim/iskontoların net satışlara oranı(%)
........brisa-----goody
2017..9.5..........4.2
2018..7.7..........7.5
2019. 3.4..........5.5
2020..3.5..........9.2
2021..5.2..........9.8
2022..6.0..........8.2
2019 yılından önce indirim-iskonto miktarı goody de belirgin düşük iken son üç yılda GOODY de belirgin, brisa da hafif-orta artmış...
--ya GOODY satışlarını artırmak-rekabet edebilmek için bayilerine çok fazla iskonto uyguluyor; ya da diğer goody şirketlerine transfer fiyatlaması yapıyor...ben birinci ihtimali daha yüksek görüyorum; çünkü yurtiçi satış/ ihracata satı oranı giderek yurtiçi lehine artmakta... 2017 de yurtdışı satışın yurt içine oranı 1.2 iken; 2022 de 0.64 olmuş...diğer bir deyimle ihracatın 2017 de brüt satışa oranı %55 iken 2022 de %39 a düşmüş...ihracat miktarı azaldıkça brüt kar marjı-faaliyet karı daha da artmış...
--brisa üretimde hacim olarak (ton) %60 fazla iken, brüt kar marjı çok yüksek olmasına rağmen ciroda %30 kadar fazla...bunun sebebi ticari mal satışının GOODY de çok yüksek olması,
--satışlarda bir ayrıntı yok ama, satılan ticari malın maliyeti, toplam satılan mal maliyetinin %40 ını oluşturuyor...diğer bir deyim ile satılan malın yaklaşık yüzde 40 ı ithal ürün (brisada yaklaşık %10)...ithal ürünün yüksekliği nedeniyle (ana şirket niye ucuza versin ki?) brüt kar marjı goodyden bariz düşük...brisada ticari malın bür kar marjı %50 gibi (bunun lastik olması zor, bu kadar kar marjı olamaz).
Satıs Adetleri(BİN) ............................CİRO
............2019......2018...........2017
BRISA:...12.220..12.066....... 11.350--- 3.558; 2.998; 2.224
GOODY.....8.248....8.532..........8.322---3.003; 2.462; 1.832
birsa 2020 den itibaren satışları adet olarak değil; tonaj olarak bildirmeye başlamış.
BRİSA satış tonajları
2020=172.032 ton
2019=173.230 ton
BRISA da 219 yılında 168.292 ton karşılığı 11.762.293 adet dış lastik üretimi olmuş ; bir lastik 14.30 kilo civarında
GOODY de 2019 yılında 118.071 ton karşılığı 6.495.699 adet dış lastik üretimi olmuş; bir lastik 18.17 kilo
--lastik adedine göre goody nin satış rakamının yüksekliği hacminin yüksek olmasından (daha büyük lastik satışı oranı yükse)
--goody de2022 yılında bir lastik 20 kiloya çıkmış izmit fabrkası (ticari lastik üretimi) artmış. 2019 da izmit fbrk kapasite kullanımı oranı %91 2022 de %96
--aksaray fabrikasının üretime geçmesiyle; brisanın üretimi 2021 de 199 bin ve 2022 de 201 bin ton rakamlarına yükselmiş, 1 lastiğin ortalama ağırlığı da 14.6 ya
Lastiğin çeşidi de önemli.
Brisa'nin ÇED raporunu incelenmiştim
Brisa , 62000 ton ürettiği eski fabrikasında bir takım modernizasyon ve 3 vardiya sistemine geçerek 200000 tona çıkacak.
Üretimi otomobil lastiğinden kamyon ve otobüs lastiğine kaldırıyor.
Adet olarak 12 milyondan 3.3 milyona düşecekler.
Adet düşecek ama karlılık artacak demişler.
Adetten ziyade tonaj önemli galiba.
Goody'nin yaptığı modernizasyonlar ilgili bir detaya ulasabildin mi?
2016 da= iki fabrikanın toplam kapasitesi 19.800/gün (17.200 adapazarı-tüketici lastiği; 2600 izmit ticari lastik) imiş
izmit ticari lastik üretimi:
2021 de %100 kapasitede çalışmış; 2.780/gün
2022 de % 96.1 kapasitede çalışmış; 2.995/gün
bu durumda artmış gözüküyor... lastiğin ebadına göre sayı değişebiliyor mu?, tam bilmiyorum...
--aşağıdaki yazı 12 sene önce yazılmış
https://dergipark.org.tr/tr/download...le-file/426888
...5520 sayılı kanun çıkalı 4 yıl olmasına rağmen henüz daha transfer fiyatlandırmayı önleyecek en büyük alt yapı olan e-fatura uygulamasına geçilememiştir.
--artık tüm şirketler için e-fatura zorunlu olduğuna göre transfer fiyatlandırması ile kar aktarımı yapılması oldukça güçleşmiş demektir...