http://666kb.com/i/dzvyo23lpwqcre402.png
http://666kb.com/i/dzvz4owatat7iecw2.png
DAX haftalık logaritmik ;
2009 dibi - 2011 zirvesi ve dibi pivot alınarak çizilen siyah yükselen pitchfork içindeki yükselişini 2014 yazında bitirdi. 2015 başında son kalan gücüyle ayrıldığı siyah pitchforka dönmeye çalıştı ancak başarılı olamadı. Bu başarısızlık sonrası hızla güç kaybederek haftalık barlar siyah pitchfork'a ait ana destek siyah nokta-nokta ile işaretli hagopian çizgisine 2016 başında ulaştı. 2016 içinde 2 defa bu güçlü desteği test ederek tepki verdi ve 2018 başına kadar yeni bir ivme kazanmayı başardı. 2014-2018 arasında oluşan bu yatay trendi mavi pitchfork işaretliyor. Haftalık barlar 2018 ağustos ayında defalarca test ettiği siyah nokta-nokta hagopian çizgisini sonunda aşağı doğru kırıyor. Asında bu durum 12500 lerden ilk etapta 9500 lere kadar sürebilecek bir şelalenin başlangıcı oluyor. İlk etapta diyorum çünkü hagopian çizgisinin kırılımından sonra mavi pitchforka ait en alt median kırılmamalı. Aksi halde bu uzun aylar sürebilecek büyük bir çöküşün ve dip arayışının işareti olabilir... Ben dip arayışının en alt mavi medianda biteceğini tahmin ediyorum...
Dip oluşumunu ayrı bir grafikte Haftalık kapanış bazlı Ichimoku Kinko ile takip edeceğiz. Bu yüzden ikinci grafikte zirve arayışlarının bittiği noktaları kırmızı ok işareti ile ve bunun teyidini siyah ok işareti ile , tam aksine dip oluşumlarının bittiği noktaları yeşil ok işareti ile ve bunun teyidini siyah ok işareti ile gösterdim. Mavi kapanışlar kırmızı kijun-sen'i yukarıdan aşağı keserken 26 birim arkadan gelen kahverengi chikou-span'in de mavi kapanışları teyit olarak aşağı kestiği seviye orta-uzun vade zirve arayışının bittiğini göstermektedir. Tam aksine Mavi kapanışlar kırmızı kijun-sen'i aşağıdan yukarı keserken 26 birim arkadan gelen kahverengi chikou-span'in de mavi kapanışları teyit olarak yukarı kestiği seviye orta-uzun vade dip arayışının bittiğini göstermektedir. Şu an gözüküyor ki DAX için dip arayışı halen devam ediyor ve bu yukarı kesişimler gerçekleşmeden bitmeyecek.
Dönüş teyitleri olarak her zaman hareketli ortalamaları ve kesişimlerini kullanmaya çalışıyorum. Bar grafikte de siyah elipslerle kırmızı 34 haftalık EMA nın , mavi 50 haftalık SMA yı aşağı kestiği noktaları işaretledim. Dikkat edilirse Mavi pitchfork içinde olan ilk 2 kesişimde haftalık barlar kesişimden sonra her şekilde en alt mavi mediana dokunmuşlar... Şu an gözüken yine aynı amaçla ilerliyorlar. En alt median 9500 seviyelerinde. Barlar buraya ulaştıktan sonra yükselişe dair güvenilir teyit için 34 haftalık EMA nın 50 haftalık SMA yı yukarı kesmesi beklenmelidir...Bu sinyal geç gerçekleşmesine ve dip rakamları kaçırmasına rağmen sonrası için orta-uzun vade en güvenilir teyit olacaktır...
Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.