Bu yabancı payı acayip yalan dolan bence. Eskiden yabancı %64den %60 a inse borsa en az 10.000 puan düşerdi.
Printable View
aslında epey işlem geçiyor endeks opsiyon kontratlarında..
hisse opsiyonlarında ise sınırlı istisnalar dışında aktif kotasyon yok..
bir iki sene once usd opsiyonları gayet güzeldi ama orası şimdi berbat durumda..
faal ve bence gayet işler durumda olan endeks opsiyonları var.. işlem yapıldığını görmek mümkün açık poz sayısından.. oldukça güzel risk yönetimi enstrümanı.. ülkemizde pek tanınmıyor..
risk konusu: vadeli short kontrat ile mesela endeks call short kontratı aynı riskte.. tek ekstra dezevantaj mevcut spot fiyattan uzakta kalmış strike price lar için kotasyon bulamayabilirsin.. o nedenle teminat olayını iyi ayarlaman lazım..vade sonuna kadar elinde tutmak zorunda kalabilirsin..
neticede vadeli ne kadar riskliyse bunlarda o kadar riskli.. ama risk yonetimi yapmak zaten işlemlerin ilk şartı..
Piyasa yapıcı pek fazla ilgi duymuyor.
bide opsiyon çok riskli yatırım araçlarına giriyor sanırım.
Ondan mütevvelit herkeş otomatik opsiyon alamıyor.
Mesela ben opsiyon işlemi yapamıyorum.
Uzun zaman oldu gerçi.
Ben mi istemedim yoksa sınavda yeterince not mu alamadım bilemiyorum. :he:
Para biriktirip, Beara rica edicem.
şöyle az kullanılmış, fiyatı uygun 145 bin opsiyon alsın bana diye. :he:
Bir sorun olacak kafama takıldı. Şimdi diyelim pala amca 3 milyon lot hisse aldı 3 milyonda açıktan aldı. Nakit temettü. 6 milyon lot üzerinden mi hesaplanir?
viopta herhangi bir ensturumanda işlem yapabiliyorsan opsiyonlarında da yapabilirsin
riski daha fazla diye satım yapman engelli olabilir Alım yönlü açıktır.
kurumuna bir telefonla satış yetkinide açtırabilirsin. (açıktır büyük ihtimal.)
gerçekleşmeyecek 1 fiyata alım-satım yazıp emirleri silip deneyebilirsin.
minik lotlar için bir şey diyemem ama 100 ve üzeri lotlar için aracı kurumunu aradığında kotasyon veren kurumları arayarak size fiyat bulabilirler.
fiyat işinize gelirse işlemi yapabilirsiniz.
37 hissenin 6-7 tanesinde sürekli (spread yüksek olsada) kotasyon veriyorlardı
son zamanlarda o da yok.
ilgi ne zaman artar kotasyon veren kurumlar ne zaman artar, işte o zaman işlemde artar,
işlem arttıkçada yatırımcının ilgisini çeker ve opsiyon piyasası dahada derinleşir.
zamanla hisse opsiyonlarda derinleşecektir. ama kaç yıl sürer bilemeyiz.
aldığı hisse aldıktan 1 gün sonra Temettü verdi diye soruyorsanız.
temettü ödeme tarihinde elinde ne kadar lot varsa hepsine temettüyü hak eder,
temettü tarihi+T2 günü hesabına işlenir.
Borca alğığı kısım T2 günü ya yatırır ya krediye konu olur yada temerrüt faizini öder hisseleri satar borcu kapatır.
Palanene den bahsediyorsanız denizde kum onda para açığa almamıştır. :)
İşlem zamanı endeks opsiyon tıkladım.
Bu üründe yetkiniz yok gibi bir uyarı geldi.
Ben de sormadım kuruma.
Ama aklımda tüm işlemlerin açılmadığına dair bişi kalmıştı, 4-5 senelik mevzu.
Varyasyon yapabiliyorum ama. Her türlü varyasyona açığım. :he:
Çok da önemli değil.
Gelelim endekse,
Bence Dünyayı takip edecek pist.
fiçırlar artı açar, artıyı abartırsa, aynı hamleyi pistten de bekliyorum.
Beklentim ve pozlarım o yönde. :he:
[QUOTE=Hermesj;
Hükümete yakın olan futbolcular doğru başakşehir e... şimdi bu başakşehir bakalım hangi kaynakla tutunacak super lig de??[/QUOTE]
Bu sene Başakşehir'i şampiyon yaparlar. Şampiyon
luk gelirlerini toplar. Şampiyonlar ligine direk katılır katılım parasını alır. Bu kaynaklar yeterli olur :)
3 Temmuz 2020 Cuma , saat 18.05 , Gözaltı pazarındaki , Metal hissesi , 1,39 tavan. Tavanda 493.125 lot alıcı bekliyor. ve kağıt Borsa kotundan çıkarılıyor. Yazık gerçekten çok yazık. Küçük yatırımcı arkadaşlarıma yazık oldu. Böyle bir şey olamaz. Allah , bu hissede olan arkadaşların yardımcısı olsun.
Tavan tavan giden hisselere ,araştırmadan , balıklama dalanların başına neler geliyor , görüyoruz. Çok dikkatli olmak lazım.
Bist dewamke!
Gözaltı pazarına da yatırım yapmasınlar. Hisse mi kalmadı. Aklım almıyor gerçektende
O zaman borsa olmaz ki bu. Siz şirkete ortak oluyorsunuz şirket batarsa size de haliyle para düşmez hatta borç düşebilir hissedar olarak. Kim çıkartıp kapanış fiyatından size para verecek? Şirket veremez parası yok ki zaten batmış, devlet verirse de haji özel mülkiyet zarar halkın vergisinden kar olunca kendi başarınız...
Bunu özellikle uzun uzun yazdım çünkü avrupa da amerikada şu an bankalar batık ve devlet izin vermiyor bir şey olmasına. Pek çok başka batık şirket var. Bizde de çok kötü durumda bir sürü şirket var işlem görmemesi lazım bakıyorsun tavan tavan... bu millet adam olmaz vesselam
Yakın bir zamanda , daha birçok , tavan tavan giden , çöp kağıdın , ya tahtası kapanacak , ya da şişik fiyatları patlayarak , yatırımcıları büyük zararlara uğrayacaklar.
Çünkü , birçok hissede , maalesef , saadet zincirleri oluştu.
Gün gelecek , bu zincirler birer birer patlayacak.
Birçok değerli hissenin , defter değerine bile ulaşamadığı , günümüz ortamında , hiç bir sağlıklı temele dayanmadan , defter değerinin 3-5 ve hatta 10 katına çıkan , benim saadet zinciri olarak adlandırdığım hisselerin , taban-taban düşerek , eski fiyatlarına geldiğini , zamanla göreceğiz.
dolares muchos senyores temmuz ağustosas, el yakaraz... bist battaraz...
Piyasa bugun shortçu kovalamaya devam edecek gibi duruyor.
Her zaman; Enflasyonist ortam= Yerel para cinsinden yükselen borsadır. Göçtük, çöktük, battık bittik laflarına aldanıp çoğu insan shortta ısrar edip battı. Youtuber ekonomistler çökecek dedikçe yükselecek.
Asya borsaları füze gibi , abd vadelileri kartal gibi yükseklerde uçuyor.Bizim Turkish Bulls (boğalar) da , İspanyol danaları gibi önüne geleni ezip geçecek gibi .... Bugün çok yüksek volatilite yaşayabiliriz.
2001 krizinden sonra da aynı şeyler olmuştu o zaman açığa satış yasağı yoktu. Bunların yasakla alakası yok. Krizde yan tahtaları uçurup dikkati çekiyorlar kimse ana tahtalara girmesin diye. Krizin bitiminde de çıkıp ana tahtalara giriyorlar. Bu arada borsadan para çıkıyormuş gibi görünüyor ama borsa artıyor. Çok güzel algı yapıyorlar. Cuma günü müthiş bi giriş olmuş bist100 e. Çok ağırlıklı bikaç hisseyi önceden topladıkları malları açığa satmışlar borsayı düşüyor gösterip bist 100 ü toplamışlar. Sistemin nasıl çalıştığını bilmeden para kazanamazsınız.
Endexe göre işlem yapmak sizi her zaman yanıltır. Endex algı için kullanılıyor. Hisse bazlı takip edin işiniz kolaylaşacak. Ayrıntıların hiçbirini kaçırmayın çok önemli.
Hem 94 hem de 2001 krizini görmüş biri olarak şunu söyleyebilirim. Sadece sizin görmenizi istedikleri şeyi gösterirler. Ytd.
Trend dönüşleri kabaca 4-8 hafta alır. Yani bu zig zaglar bir süre devam eder diye düşünüyorum. Ytd.
Şimdilik sadece düzeltme bekliyorum. Düşüş için Eylül ekim ayları konuşulabilir. Ytd.
Borsa gibi içinde insanın ve psikolojinin olduğu sistemler, makinelerin veya moleküllerin bulunduğu sistemlerden çok daha karmaşık ve belirsiz olabilir. Sistemin nasıl çalıştığını bilmek mümkün değil. Sistemi çözdüm zannedip kazandığımız paralar da tesadüfden ibarettir.
günaydın millet sabah sabah asya neden deli gibi yukselişle açtı bilen varmı??bitek avustralya borsası eksi işallah bizde onu takip ederiz...
https://invst.ly/rclsh
Geçen hafta çizdiğimizin son hali.
https://invst.ly/rclsp
Bu yükselişin sebebi; Bugün söylenenlere göre Çin hükümet yetkilileri boğa piyasasına ihtiyaç var demiş, sonuç bu olmuş :)
Soru ise, global yükselişi tetikler mi?