İlgilenenler varsa, Genel Kurula katılmak için TC Kimlik yeterliymiş ve soru-cevap olacakmış, Yatırımcı İlişkilerinden böyle söylendi...
Printable View
herkese merhaba , öncelikle size cevap vereyim hocam.. şu sektör daralması olayı , kapasite kullanım oranın düşmesi , Bunun sebebi zannettiğiniz gibi değildir.. yani ürün üretmek pahalı olduğu için değil satılmadığı için kapasitenin altında üretim oldu. Bunun sebebi de pandemi de en çok akut pazar etkilendi. Eczane depo firma kanalında geçen yıllara göre ilk defa bu kadar ilaç miada girdi maalesef. Pandemi ile birlikte hem kapanmalar hem maske kullanımı toplum kaynaklı gribal enfeksiyon pnömoniyi nerdeyse sıfıra indirdi. Eczanelerde herkesin bildiği augmentin dolven klamer şuruplar dahi miada girdi , okullar açılmasaydı bu senede aynı olacaktı, size en yakın eczaneden 2021 yılını sorabilirsiniz. Stoklar erimeyince tüm firmalar üretim bandını kaydırdı, ve hâla bu sebeple birçok ilaçta sevkiyatta sıkıntı var. 2021 de sektör nerdeyse sadece kronik pazar ile ayakta durdu desek yalan olmaz. ilaç üretim maliyeti arttı evet fiyat güncellemesi mevzuat gereği geç geldi evet ancak devanın bilançoya baktığınızda hem döviz borçlanmaması hem kasada sürekli döviz bulundurması hem de stokları fiyat zammı önce iyice şişirmesi 2022 için olumludur. Şubat ortasında itibaren hem tüm ürünler %37 zamlı satılmaya başladı hem de mamül sınıfındaki stoklar yeni fiyattan hesaplanacak.Bunların hepsini daha önce konuşmuştuk ancak ısrarla yazınca cevap vereyim istedim, saygılar…
Hocam saygılar , bu bahsettiğiniz durum, hekimin kullandığı proğram ile alakalıdır , hastane veya aile hekimi eğer öyle bir proğram kullanıyorsa söz konusu olabilir, aksi takdirde böyle bir durum söz konusu değildir. Fiyatlama konusuna gelince , jenerik ilaç üretirken nerdeyse bakanlık ile pazarlığa giriliyor yeni ruhsat alınırken, eğer fiyat düşüreceksen biraz kolaylaşbilir işler, yaklaşık %20 daha ucuza kamuya fatura edilmesi sağlanıyor genelde , örneğin orjinal ilaç 100 tl ise eşdeğer 80 tl den ödeniyor dediğiniz gibi bu sebeple orjinal firmada pazar kaybı yaşamamak için fiyatı düşürüyor, ama yeni eşdeğerler çıktıkça fiyatlar daha da düşüyor, bu sefer orjinal firmanın düşürme zorunluluğu yok, mesela devadan sonra çıkan eşdeğerlerden dolayıda deva nın fark çıkaran birçok ilacı var, hasta bu farkı ödememek istiyorsa en ucuz olanı seçebilir , genelde orjinal ilaç kullanmak isteyen hasta bu farkı ödüyor. Deva gibi firmalar ise mal fazlası vererek aradaki farkı kapatmaya çalışıyor… Tabiki eşdeğer de tek sorun bu değil çok detaylı farklı farklı sebepleri var.. Şu konuda haklısınız deva sahada agresif bir firma değil, depoya ve eczaneye daha yüksek kâr marjı sunarak yürütüyor işleri.. Ama sanıyorum ki ?? yeni çıkan eşdeğerlere mümessil çalıştırıyorlar.. şöyle bir örnek vereyim size psikiyatri ve kardiyoloji nin yazdığı ürünü eczanede değiştirmek çok zordur. Diğer ilaçlarda hasta daha kolay ikna olur, yeni çıkan ilaçların pazardan pay alıp kâra geçmesi gerçekten çok kolay değildir inanın, hatta uzunca süre ciddi külfettir. ama bir firmanın kendini yenileyebilmesi adına olmazsa olmazdır.
Tamam tamam kurtuldunuz benden
11.15 den MERCN aldım
Bir kaç aya bu Deveyle aynı fiyata gelir zaten
O zamana kadar moleküllerle kalın.
Teşekkürler paylasiminiz için sayın pharmacIEn. MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
son olarak kendi görüşümü yazayım, Neticede evet bir şirkete ortak oluyorsunuz hisse senedi alarak, hissenin borsadaki fiyatlaması apayrı bir olaydır bunu unutmamak lazım, çok kârlı çok ucuz çok iyi yönetiliyor olmak dahi bir şirketin hisse değeri için yeterli olmayabiliyor, şu an borsada fiyatlamalar temettü hisselerinde , çok temettü veren en çok gidiyor, yani 15 kuruş veren gitmiyor, sezonu değil…
yeni güçlü yatırımcı gelmiyor hisseye … yabancı yok yerlide temettü hisselerinde büyüme hisslerinin sezonunda değiliz, Kârını hem enflasyon bazında hem de bist ortalamasında artırma konusunda ise ilk çeyrek finansalları iyi gelecek diye umuyorum. benim için en az 3 çeyrek üst üste bir önceki çeyrekler ve bir önceki yıla göre çok geride bırakması hatta katlaması lazım.
BAYER in Nexavar ilacı için Hintli Dr.Reddy ile aralarındaki patent anlaşmazlığı ile ilgili haberde, ilacın 2020 cirosunun 750 milyon dolar olduğunu bilgisi mevcut..
https://www.reuters.com/legal/transa...ar-2021-07-07/
30.28 geçilirse 31.55 e ben hayır demem.. iyi çalışmalar..
https://i.hizliresim.com/12mamns.png
Sıra günlükte :)
https://i.hizliresim.com/mlcrn2z.png
Ufaktan açılmaya başlamış..Daha çok açılman lazım. Yelpaze misali :whistling:
https://i.hizliresim.com/nz03oxk.png
Kısada işlem görenler için..
şişman kadın paralel kaldığı sürece sorun yok.. 29.70 ve 29.45 üstü güzel, altı üzer..
https://i.hizliresim.com/lez8qad.png
günlük ve haftalık..
https://i.hizliresim.com/2bo57jo.png
https://i.hizliresim.com/dkcn40b.png
Yükselme sakın
İnanırım...
IN2010 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Şirket borsa fiyatlamasi ile insanları kanser yapıyor. Sonrada ilaç satıyor [emoji2]
MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Değerli ortaklar Cumanız mübarek olsun.
Birilerinin hisseyi baskı altında tuttuğu bir süreçten geçiyoruz.
Bol kazançlar diliyorum..
Sanırım büyük yatırımcının birisi hisseden çıkmaya çalışıyor. Derinlik olmadığı için uğraşıp duruyor . İnşallah arkaplanda insider bilgi yoktur .
:whistling::whistling:
https://i.hizliresim.com/t6m7ghn.png
Son 2 gündür kariyer.net e yeni ilanlar girilmiş . Arge, biyoteknoloji, Medical science herşey var . Ne yaptığını piyasaya da anlatsa ne olur yani . Savunma sanayisi şirketlerinden biri var portföyümde o da böyle ketum ama yinede fiyatlamasi bu kadar kotu değil. Bekleyeceğiz başka şansımız yok.
https://i.hizliresim.com/d40dqrl.png
Bugün itibariyle ruhsatı alınan ilaçlarımız. Hayırlı olsun..
https://twitter.com/OBA_2021/status/...Mcuy-qehQ&s=19
ANE-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Alttaki ikisi hikaye , ventolin şurup kendi satamıyor sana ne oluyor , yurt dışına satacaklarsa bilemem tabiki, fenofibrata gelince piyasada 3 eşedeğeri daha var , ancak onlar orjinal ürün ile aynı mg da değil, zaten trigliserid düşürücü çok yok piyasada , hekimler genelde spor yapın diyet yapın diyor artık, veya ldl düşürülünce tg nin de düşmesi beklendiğinden genelde tercih edilmiyor eskisi kadar, orjinal ürün abott un , aynı 267 mg olarak çıkması akıllıca bir avantaj sağlar elbette , muhtemelen pfizerın apaksibanına eşdeğer olarak çıkan ilaç ile birlikte çalışılacak… Bu sefer tuttururlar umarım, bu yıl sonuna doğru belli olur tutup tutmadığı..
Bu akşam sektör raporu gelebilir, Şubat ayı raporu. Muhtemelen %50 ye yakın ciro artışı gelir(Ocak ayı %48 di). Hareketliliğin sebebi bu olabilir.
Hepimizin bildiği gibi; şubatta ilaç fiyatları %37.4 zamlandı. Şubat sektör rakamını yorumlarken şu bilgiyi de bilmekte fayda var: Bilindiği üzere, sektör ciro rakamı "depocudan eczaneye olan satıştır" (iqvia verisi böyledir), "eczacıdan tüketiciye/hastaya olan satış" değildir. sektörde şubat satışlarında fiyat bakımından aygın uygulama şudur: depocular ilaç firmalarına verdikleri siparişleri, zam tarihinden önce tamamlar ve şubat alımlarının tamamını zam öncesi fiyattan alır. istisnası mutlaka kimi firmalarda vardır (olanı da ben bilmiyorum) ama yaygın uygulama budur. Bu bakımdan, şubat fiyatları çok önemli ölçüde zamsız fiyattandır. Buna göre, 2022 sektör ilaç satış verisi, resmi fiyat bakımından 2021den %20 oranında yukardadır.. Buna göre; eğer ki TL büyüme %45 olur ise, bunun 20 puanlık kısmı fiyat kaynaklıdır (Aralık 2021deki paçaldaki düşük oranlı zammın etkisini ihmal ediyorum).
Mart ayı, gelecek aylar bakımından gösterge değeri yüksek bir ay olacak: hem zam sonrası kutu adetlerini, hem de %37.4lük fiyat kaynaklı etkiyi göreceğiz.
"Fiyat konusu Şubatta çok karmaşık" diyenlerin, şubattaki kutu büyümesine odaklanması daha doğru olur.
İlk diş çıkmış :)
https://i.hizliresim.com/e36yooz.png
iyi de hocam, önceden zam oranı düşük olduğu için bu mekanizma böyle çalışmıştır az çok. Ama %37 zam beklenirken depocu istediği malı alamamıştır firmalardan...zaten ilaç yokluğu vs ocak şubatta baya günden olmuştu.
sonuçta mart rakamların gerçek bir ölçü olacağı görüşüne katılıyorum...eğer marttan sonra %50 ve üstü rakamları görürsek, bu yıl için %60-70 arası ciro hedefim büyük ihtimal gerçekleşir. Ama geçen yılın ilk yarısının pandemi kaynaklı kısıtlamaların olduğunu da unutmayalım. Yani bu ciro artışları yıın ikinci yarısında zayıflayacaktır bir miktar, özellikle 2021q4 oldukça iyi bir ciro gelmişti.
ilk 2 ayda depoculara / eczacılara olabildiğince az mal verilmeye çalışıldığı (kimi ürünlerde mal yokluğundan; mecburen az verildi) doğrudur. talepteki aşırı büyüme de var; çünkü pandeminin ilaç tüketimindeki olumsuz etkileri geçen sene Q4ten beri kalkmaya başladı. eğer Ocak ve şubattaki trent dahi devam etse bileşik etki ile belirttiğin aralığı görmemiz çok kolay olur.
örnek; eğer kutu yıl bazında ilk 2 ayda olduğu gibi %18 civarı büyürse (bu rakam ihale hariç kısımdır. ihale bu toplamın %10u kadardır ve büyümesi daha düşük olabilir) ;
(1.18 x 1.374 x 1.02) - 1 = %65.4 (sadece iç piyasa ve insan sağlığı ürünleri)...
(not: Aralıktaki ara zammın paçal etkisi aklımda %2 civarı olarak kalmış. devanın da Aralıkta zam alan ürünleri vardı)
bold kısımdaki %18lik kutu büyümesi, yıllık bazda durumu belirler.. %37.4 ve %2 (rakam doğru ise) ceptedir zaten..
bir de tüm sektör için; kanal iskontolarının (mal fazlası; örn "10 alana 3 bedava" gibi..) azalıyor olması söz konusudur. bu da TL ciroyu yukarı çeker
deva için ise ayrıca, yeni lansman, satış karmasındaki pahalı ürünlerin payı, ihracat belirleyici olur.
aynesi iştir kişinin lafa bakılmaz....
sadece imtiyazlı hisse olamsı kafamdaki soru işareti...
Asla yatırım tavsiyesi değildir....
Saygılar....
Dün hacim 3 milyon lotu geçti, belki de pandeminin ilk günlerinden sonra ilk kez bu rakamlar görüldü...Dün phillip capital üzerinden güçlü alımlar olmuştu..bu sabah da hacim yüksek, phillip ilk işlemlerde alıma devam ediyor gibi.
erken öten horoz olmayalım ama, uzun süre sonra piyasa ilgi göstermeye başladı gibi...zaten 35 geçilirse yeni bir sayfa açılır.
Bugünde olmadı . Yine milleti gazlayip mali çaktılar. Kuşlu sitede teknikçiler deva önermeye başlamışlardı sabah 32 den alan uzuncu oldu [emoji2]. Teknik falan boş bu hissede para kazanmak isteyen 3-5 yılda bir gerçekleşen yükselişi yakalaması lazım . Zamanlama yapmak zor olduğu için beklemeye devam .
Hissenin fiyatlamasi resmen BIST 100 değil de poip pazarında işlem görüyor gibi. Portföyumde bir içecek şirketi var poip de işlem görüyor aynı hareketler güvensiz volatil. Şirketin işleri ileri borsa fiyatlamasi arasında kolerasyon tamamen koptu .
ELIQUIS 2,5 MG 60 FILM KAPLI TABLET
ELIQUIS 5 MG 60 FILM KAPLI TABLET
REVLIMID 10 MG 21 SERT KAPSUL
REVLIMID 25 MG 21 SERT KAPSUL
Yeni ruhsatını aldığımız Apaclot/apiksaban ilacımızın orjinali pasife alınmış.Revlimid in ise daha önce 5/15 mg lık formları pasife alınmıştı, bu alınanlarla beraber aktifde formu kalmadı Celgene ye ait. Devanın da farklı formlarda 8 ilacı pasife alınmış.Devanın pasife alınan ilaçlarına baktığımda gördüğüm kadarıyla hem pazar büyüklüğü olmayan hemde rakibin olduğu ilaçlar olduğunu söyleyebilirim.