Biliyorum Hakan burayı okuyor, öyle demişti. Yukarıda yazdıklarım gizli saklı veya komplo teorisi türü şeyler değil. YK duygularıyla hareket etmemeli, mantık ne gerektiriyorsa onu uygulamalı.
Printable View
Biliyorum Hakan burayı okuyor, öyle demişti. Yukarıda yazdıklarım gizli saklı veya komplo teorisi türü şeyler değil. YK duygularıyla hareket etmemeli, mantık ne gerektiriyorsa onu uygulamalı.
Okumus cocuk zaten... burayi da okuyordur muhtemelen.
Ama bize icraat yapan adam lazim
Hakan bugün dertlidir.
Sektör 700 milyon ceza yemis.
https://m.bloomberght.com/tcmbden-ba...cezasi-2325830
temettü ile alakalı, bloomberg haberi sahte değilse bile hem CUMHURİYETİMİZİN, HEM 100 yılı olması ,hem deprem felaketinde yaralarınj sarılması için piyasaya nakit girişi can kan akışının sağlanması mecburiyeti yüzünden temettü teşvik edilmeli düşüncesindeyim, ayrıca ortada dönen atılan net kaplar var, dün enerjisa temettü verdi ihtiyatlıydı ,tüpraş gibi davrandı sabancı ve koç grubu da ödeme yapar muhtemelen, 8 şubat hemen deprem sonrası çekirdek sermaye rasyo temettü haberi çıktı ki doğru bir kaynaktan doğru bir haberdi.
depeche beyin yazdıklarını ben hatayla trendbey yazmış gibi algıladım temettü %25 ödenmeli bu sene gibi, tersi bir tezi elbette savunabilir , tespitlerini tek tek değerlendirmedim ama okudum , ifade etmek gerekirse ben aksini ama 80-90 derece aksini düşünenlerdenim, ortada bunca olumlu işaret varken rekor temetü VE ÇEKİRDEK SYR oranlarında ödeme en muhtemeldir.
bankacılık akbank 2023 beklentileri de vardı , raporlanmış,2023 çok parlak geçecek deniyordu raporda, kar artışı söz konusu 2023 senesinde olumsuzluklar değerlendirilmemiş bile riskler var elbette ama olumsuzluk ufukta pek yok, DÜŞÜK FAİZLİ dibslerin portföy ağırlıkları az ve uzun vadeli enflasyon düşüşü halinde 2 seneye kadar kar yazar hale de gelecekler. hadi ordan 600 milyon bir banka zarar yazsa deve kulaktır .
muhalefet seçimi kazanırsa KILIÇDAROĞLUNUN SÖZ verdiği , vaat değil SÖZ VERDİĞİ 300-400 milyar dolar fon veya imf ülkemize gelirse bankalar bunu düşüşle mi fiyatlar tersi mi ? neticede bir siyasi lider ben para bulucam demiyor PARA HAZIR GETİRİCEM DİYOR. bu cesareti yabancı fonlar ona ya veriyor ya da başka bir siyasi vaat var. muhalefet seçimi kazanması büyük ihtimaldir ve dönen laflara bakılırsa ülkemize dolar yağacak bunu es neden geçiyoruz,lafla dolar yağmaz diyense bu ülke tarihinde ne zaman dolarsızlıktan battı bi düşünsün ,2001 krizi kaç ay sürdü bi düşünsün, kişilerin krizi değil sistemin krizi paraların bulunmasıyla çözülmüştü, HİÇ BİR ZAMAN parasız kalmadı ülkemiz, en kötü günde paralar bulundu ve getirildi, bu ülkede arabesk ve ağlamaya aşık bir insan yapısı koca ülkeye yakışmıyor . (2001 krizinde bile sıfıra sıfır üretim gelir ve yapısal sorunlu ülke ile dünyadaki fonların yokluk ve fakirliğine rağmen kredibilite ortamında ülkemiz para da bulmuştu üstelik , ABD bastırmış BAZI imf üyeleri zorla imza atmıştı o DERVİŞ kredilerine , şu an siyasi ortamda abd , çin rusya desteğine muhtaç olmadan onlara dayanarak bile değil , sadece kendi gayretleriyle bir yönetim PARA BULABİLİR !!! türk siyasi entelejansı, muhtemelen iktidar olacak muhalefet partisi lideri gereken düzenleme ve işlemleri yapsa, ekonomiyi hazırlasa, kendisi bastırsa 250 -350 milyar dolar hazır gelmeyi bekliyor VE BUNU SIKIÇA dile getiriyorsa , konuyu konuşuyorsa bi susup düşünmek zorundayız bence )
1999 da küresel ölçekte 3 trilyon dolar muazzam paraydı şu an 30 trilyon dolar büyük para iken 3-5 trilyon dolar borsalar arasında haftalık dolanabilecek bir miktar ayrıca 300 milyar dolar para canı isterse hemen ülkemize de teşrif edebilir parasal ticaret hacimler tasarruflar karlar olağanüstü artmışken ödeme krizi enflasyon ve borç yükü üreten ülkeler için detaydır sorun değildir
enerji açığımız var ama üreten ülkeyiz bunu unutmayalım LİKİDİTE KRİZİ meselesi yapaydır çözülmesi sorun değildir. koca türk bankaları 20 -30 sene 2 milyar dolar altı kar etsin hiç büyümesin, canım sıkıldı enflasyon deprem moralimi bozdu ev sahibim, 3 sene de zarar etsinler filan demek ( subjektif bakış hatadır )bence ,cehalettir aklı yitirmektir , türk bankaları elbette 4-5-10 milyar dolar karlılık seviyelerine gelecek getirilecektir,BUNDA ŞÜPHE YOKTUR , o zaman iş bankası 10 kat mı artar 20 kat mı göreceğiz .
DÜNYA BÜYÜRKEN TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜ KÜÇÜLEMEZ bu kadar başarılı yönetilen bir sektör için bu iddia hayaldir .dolar bazında en çok büyüme olacak sektör türk bankacılık sektörü olabilir .
bu ve benzeri matematiksel analizler beni 2023 çok parlak yıl olabilir DEDİRTİYOR, ama PİYASADA 2 gün tavan 20 gün satış döngüsünün bankalarda speklülatif bir robot tazyikli strateji olduğu gerçeğini DÜŞÜNÜNCE, ky ler hazırlıksız ve acemiler bol bol panik yaparak 20 günlük baskı dönemlerinde hem hisse kaybedecekler hem de zarar edecekler.
elliot üstatları da testere piyasa bekliyor hatta 12 ayda sadece 1 ay sert yukarı ralli 11 ay testere grafikleri dolanıyor malda beklemeyen realize olamayacak galiba, uzun vadeli hem olumlu bilançoya yatırım yapan kazanır hem de testere piyasasına kafa olarak hazır olan doğru hamleler yapabilir .
piyasa zor değil ky bu piyasada çok çabuk yem olabilir sorun burada. ytd ben 20 tl den akbank 13 tl den iş bankası alanlara cidden üzülüyorum , onların zararlarını da lütfen bi zahmet İŞ BANKASI CEOSU HAKAN BEY her gece yatağına yatmadan bi düşünse cidden iyi olur .
TH sağolasın yine engin bilgilerini bizimle paylaşmışsın çok mübarek bir kişiliksin vesselam.
Bankalar yukari eninde sonunda, bunun kacari yok. Yabanci fonlara da gerek yok ki. Bu herifler tarafindan kacirilan vatan evlatlari paralarini getirseler yeter. Ve getirecekler. Ic borcun %27'si 10 sene once yurt disindaki Turkler tarafindan karsilnirken bu oran %3'lerdeydi en son. Sirf bu musibetler bir daha ulkeme bulasmasin diye ben getirecegim yeni hukumete guvenoyu vermek icin. Bozdurunca koyarim. Yargiya guven olusmaya baslarsa, yani hukumet elini cekerse uzerinden, bu da cok kolay olur. Bir aciklamaya bakar secildikten sonra.
Bankalar dogru yer.
forumda görüş ve siyasi bakış açılarımızdaki farklılıklara rağmen en uyumlu ortam iş bankası forumu, kavga ve gerilim yok, hakaretler havada uçuşmuyor , seviyesizliğin olmayışı çok hoşuma gidiyor her görüşe saygılım,
iktidar muhalef ekonomi tartışılabilecek çok konu var. ÜLKESİNİ seven bizler için umarım herşeyin hayırlısı olur. Adil ve paylaşımcı bir ortam kurulur. SEÇİM sohbetleri de mart ayından itibaren artar ama seçim sonucu bence şimdiden belli ! , gereksiz o ,şu, bu detay konuşup ortamı germeye de gerek yok. AKP eliti ve bazı destekçileri 21 senelik iktidar doygunluğu ile kaybetmeyi de vakar ve sükun ile karşılayacaklar neticede fazla dünyevileştiler ve dünya hayatına rahata, paraya ve lükse bazıları çok ama çok doydular , 100 senelik cumhuriyet tarihinde belki de ilk ve son islami - konformist iktidar buydu . geçti gitti diyeceğiz.
2023 yılında Bist'te kazançlar 2022 yılı gibi olmayacağını herkes dillendiriyor zaten. Derdimiz kendimizi bu belirsiz siyasi ve ekonomik tabloda nasıl koruyabiliriz? Eğer Bist dışında daha iyi bir seçenek varsa oraya gitmek daha risksiz olabilir. Ama kontrollü piyasada öngörü yapmak zordur. Eğer Bistte kalınacaksa izlediğim temel strateji şudur. Ederinin altında fiyatlanan , iflas riski düşük olan, Ülke için önemini koruyan ve akla ve mantığa uygun ekonomi politikalarına dönüldüğünde gerçek ederine gelebilecek Bist30 hisselerinde olmak. Bankaların döviz pozisyon açığını daha önce konuşuldu. Düşük faizli Dibs riski fiyatlandı. Bu riski azaltmak için bankalar Mevduat faizlerini yükselterek ve KKM faiz oranları serbest bırakılarak mevduat oranları %50 üzerine geldi. Yine de bankaların satın almak zorunda kaldığı düşük faizli Dibs zararlarının ne miktarda olacağını gelecekte ancak görebileceğiz. Enflasyonun düşme ihtimali zayıf olduğuna göre ve hatta daha da yükselme ihtimali yüksekse buradan zarar yazılacaktır.
Ben yatırımcı olmaya devam edeceğim. Bilgim, deneyimim bu kadar. Amatörlüğümü neredeyse her paylaşımım da dile getiriyorum zaten. 2020'den beri var olan hisselerimi taşıyorum. Çok az sayıda al-satlar yaptım. Trendinin yukarı olacağına emin olduğum, tersi durumda sadece beklemem gereken zamanlarda küçük al-satlar yaptım. Ama bunlar tabiki Sayın Trend'in sık sık saydığı etiketlerden kurtulmamı sağlamaz. Amatör olmadığım bir niteliğim varsa, o'da ''Kendimi ne kadar tanıdığımdır''
Aşağıdaki Paylaşımımı Akbank topiğinde (Belki de biraz amatör kimliğimle boyumu aşarak, tepkisel) 02.02.2023 tarihinde paylaşmıştım. Önemli cümlesini tekrar yazayım. 2023'te Bist'te kalınacak sa Özel bankalar, Holdingler ve Tüpraş gibi hisselerin güvenli limanlar olacağını amatör ruhlu stratejimle buraya yazayım. Bakalım zaman ne gösterecek.
Sahol 'de yazdım. Seçimde bir değişim oluşması ve gelen yönetimin iktidar erkini kurabilecek sayısal çoğunluğa sahip olması riski azaltacak en iyi senaryo olacaktır. Bunu da not düşeyim. Yaşayıp göreceğiz.
AKBANK FORUMU: 02.02.2023
Piyasa Değeri =78,3 milyar tl.
2022 net kar = 60 milyar tl.
Bunu da buraya yazalım. İbretlik dursun. Yok öz kaynak verimliliği enflasyon altı imiş. Yok regülasyonlar bitmeyecekmiş. Yok karlar düşecekmiş. Geçelim.Küçük yatırımcı eskisi kadar kolay oltaya gelmiyor. Büyükler de buna hiddetleniyor. Kendi aralarında mutabakat ta sağlamışlar. Meydan boş. Düzmece Kasırga çıkarıyorlar. Birileri de trene bakmaya devam ediyor.
Böyle bir günde Sasalar, Hektaşlar +%7 yapıyor. (Çok ucuzlar ya (!) Bankalar çakılmaya devam ediyor. Amatör aklımla 2023'te Bist'in hisseleri Özel bankalar, Holdingler ve Tüpraş ekseninde gider. Çıkarılan kasırganın merkezi burası.Gerisi garnitür.
Her ne kadar hisse sahibi çok acımasız olsa da ECİL'ide listeye eklemek lazım.
Bist de bist Thy nasıl gitti 2022 de Akbank nasıl gitmedi hala anlamış değilim froto ve Ereğli bunlar da gitmeyen ve 2023 uçabilecek hisselerdir en çok gidecek bunlar belki de AEF ve sonra da holding ve gyo belki de gıdalar ytd neticede dersinizi iyi çalışın seçici olun arkadaşlar bakalım hanginizin portföyü COŞACAK 2023 merak içindeyim ben de Ytd yaza kadar kimler kaç tavan görecek bence Akbank en az beş iş bankası da 5-6 dicem ama Allah bilir . Ytd
5 tavan = % 60 net prim demektir
Suyundan da koy ohhh ohhh modunda robot işlemler oldu . Geleceği bilmeyen bir zat bile bankaların en çok % 14 düşeceğini % 5-6 korkutma düşünü haftaya yapabileceklerini anlayabilir neticede endeks 4400 bile olsa bankalar yayın en gergin bandına kadar geldiler duraksama başladı artık bakalım . % 5 mi % 14 mü nereye vuracaklar veya hiç mi , burdan yukarı mı ????
Akbank mı işbanl mı biri temettü kapı atsın hemen !! yoksa borsanın demir kapısının altında kalacaklar acemiler yine !!
28 Şubat -3 Mart normal tarihler idi . Deprem yüzünden İktidar bunalımı yaşanıyor Bddk ya gitmeyen bir kılıç oğlu var bddk rahat ve umursamazlar bankalar da gamsız bu tarihler yerine 20-23 Mart sonrası açıklama bekleyenler de var .
Yani ramazanda temettü kararları çıkarsa şaşırmamak lazım , Ramazan iftar müjdesi filan deriz Bddk önünde aç ve gariban borsacılar olarak oruç açar ve sahur yaparız , Her hücremiz yapay bir dindarlık olmuş memlekette ben ateist değilim ancak dindar bir hayatım olmasa da haklı şekilde eleştiriyorum Riyakar dincileri sürekli … ergenlikte koyu islamcıydım ama şu an beynamazım , oruç ise bazen tutarım , dürüstlük namustur , hak yememek ise gerçek dindir bakışım budur ,
Temettü ödemeyen hak yer , bana göre müslüman filan da olmaz o adamdan ! ( ödememe imkanı kanunen varsa ne hakkı diceksiniz ama akla mantığa ahlaka sığmayan olaylar oluyorsa sadece etik de değil bu işler tertemiz KUL hakkı yemektir , cezası ebedi azaptır , sert oldu demi fikrim budur )
yanlış anlama olmasın lafı çok süper dolandırdım demi abicim :) BDDK BİZİ ŞAŞIRTIRSA HAFTAYA kaplar gelir ama sanmıyorum % 50 ramazan başına kadar süründürecekler belki de Ky yi !
Sn Deniz Ali....AKBNK için yazıyorum..Banka yönetim kurulunun önceki yıllar temettü ve genel kurul yapılacağı günü belirlediği tarih hep Şubatın son 3 günü...Bu istikamettede;27 veya 28 Şubat günlerinden birinde temettü teklifi.ve.Gen. Kurul yapılma tarihini öğreneceğiz.
[QUOTE=Deniz Ali;6324999].
Her hücremiz yapay bir dindarlık olmuş memlekette
dürüstlük namustur , hak yememek ise gerçek dindir bakışım budur ,
''Yapay bir dindarlık'' bu dönemin toplumsal rüzgarını en iyi betimleyen cümle. Ağzınıza sağlık.
''Allah; benim gibi birini cezalandıracaksa, adaletinde sorun vardır'' diyebilecek kadar doğru yaşayan insanların tarikata, şeyhe,camiye ihtiyacı yoktur. Hissedilmeden yapılan, şekilsel ibadetlere de ihtiyacı yoktur. Ama ruhu kirli insanların zamanı geldiğinde korkması ve tarikatlara katılması veya cemaatla birlikte (yalnız kalma da etkili) dini ritüellere sarılması insan ruhunun bir tepkisidir.
Peki merakımdan soruyorum ikinci paragrafta yaptığın eleştirileri kapitalizmin dibini sıyırıp kendini milleye sosyal demokratım diye lanse edenlere de yapıyormusun? Ya da
Sosyal demokratım diye geçinip arkasına kapitalist sermayeyi alanları ya da kapitalist sermayeyi destekleyenleri de eleştiriyormusun.
İnanç kişinin kendi bileceği iştir. Yapay dindarlık diye bir şey bir kavram yoktur olmaz. Bazı yanlışları bazı doğru kavramlarla eşleştirmek olmaz. Riyakar dinci diye birşey de olmaz. Bir insan ben inanıyorum müslümanım deyip gereğini yapmıyorsa bu onun problemidir. Bunu tüm müslümanlara mal etmek doğru değil.
Gerisi herkesin aklı var resmi doğru okumak lazım.
Tüm kalbiyle inanıp inancını en düzgün şekilde yaşamaya çalışan Ahmet amca ile Ayşe Teyzeyi tek derdi iki ihale almak servetine servet katmak için yalandan yere müslüman gibi görünmeye çalışanları bir tutmak doğru olmaz.
Ahmet amca Ayşe teyze zaten gereksiz işlerle uğraşmaz onlar doğruluktan zaten şaşmaz.
28 şubat geçmeden zaten kurulu bir masadayız bunu herkesin anlamış olması lazım. Bu short olan arkadaşlar ne kadar değerli ise artık onları en hasarsız bir şekilde bu vadeyi tamamlamaya çalışıyorlar piyasayı da çok sarsmadan.
İş adamlarının milletvekili olmaması gerekir fakat çoğunluğu iş adamı ticarethanesi var bu yapının değişmesi gerekir.Bak dalga geçtiğiniz Nataşa rus bayanların ülkesi 2 tane füze sallasa Polonya ülkesine kim ne diye bilir rusya güçlü.
'Siyasi Partiler milleti böler.Milli Birliğe muhtacız' Amasya Genelgesi 1919 GMKA
Siyasi Partiler dönemi bitmiştir özellikle yaşadığımız Yüzyılın Felaketi ile yeni bir DÖNENCE başlamıştır.Türk Ozan Barış MANÇO 'nun şarkılarındaki KAYALARIN Oğlu, Dönence, Ce sera le temps, seventh sky.. şarkı sözlerinin şifrelerini çözen ve SIR MUHAFIZI BARIŞ MANÇO kitabını incelemenizi tavsiye ederim yazar ATABEY Hüseyin Hakkı Kahveci.
Temettü ?
Geri Alim ?
Sermaye Artirimi ?
Deste deste paralar bu kadar parayı nereye koyacaklar başlarına bela olmaması için azda olsa temettü vermesi mantıklıdır.Genel müdür Hakan kökeni bankacı değil fakat genel müdür.
Zd arkadaş uzunca bir yazı yazmış cevabını vereyim , öncelikle İslami kesimin ciğerini bilirim malum davalarına ise hep aşina oldum .
Şimdi net olan gerçeği konuşalım , yapay dindarlık olmaz diyorsun da münafıklar islam dünyasında hep var oldu bu terime karşı olmazsın abicim.
Ahmet amca ayşe teyze kendileri dindar olabilir ama hata yapanları bunlar bizden diye içlerini sindirip fetva denen iblis ellerde zehirli bir iksire dönen yargılarla müslamankn yozlaşması söz konusu burda çalmak ,çırpmak , rüşvet almak, yandaş ayartmak ve finanse etmek , islam davası içinse günah içermez diye yalanlara , insanlar her hangi bir siyasi grup veya cemaat içinde inandırılabiliyor !! Bir Dinin , dinimizin global muvaffakiyeti için Çalınabilir ülke mi olucaz ? kul hakkı yenebilir bir islam diye sahte bir din uydurmuşlar onun için tepkiliyim kardeşim !
Sen tepkini asla koyma veya koy seni ilgilendirir bu !
O sahte yalan riya münafık fetvalarla o belalar ve hırsızlık haram değilse iktidar haram işleyemez Allah o iktidarı koruyor diyorlar !! Mantığa bakın o zaman devletin malı talan edilebilir yağmalanır diye düşünülüyorsa , o Ahmet amca Ayşe teyze de kusura bakma ama günaha ortaktır ,
ben sosyal demokrat değilim ki düzeni eleştirdim sadece kılıçdaroğluns ve muhalefete oy Verin demedim ki . Ceket veya kereste koysalar bu iktidara karşı seçimi kazanacaklar bunu dedim .
İslamı Yozlaştırana değil başkasına oy verin de demedim takdir halkımızındır kardeşim . Kavga ve gürültüye gerek yok.
Faizcilikten ve tefecilik ayrı kavramlardır islam tefeciliği yasaklamıştır , İslami bankalar bal gibi faiz işlemleri yaparlar buna faiz demezler utanmaz bir ahlaksızlık var ortada duran bunu yazana da sinirlenirler , işte yapay dindarlık bu İslami bankaların gizlediği faizli işlemlerde oysa deseler bu faiz haram değil enflasyon altı oran biz tefecilik yapmıyoruz dürüst davranmış olurlardı .
İslami bankalar tahvil bono almıyor faiz YEMİYOR diyen varmı arkadaşlar bakın varsa giderim anayasa mahkemesine başvururum faizci dedirtirdim bu banka bozuntularına !
İş bankasına laf ediyorlar bence Büyük ayıp ediyorlar !!
faize devlet tahviline sukuk tahvili diyorlar kredi verip kar payı diyorlar faiz demiyorlar komikler özetle ! Devletin faizini yemek de islama uygun oluyor özetle !
Pazarteside düşüş yaşayabilir İsctr fazla umutlanmamak gerekir ast olan bankacılık endeksi zamana ihtiyacı var gerçek olan İsctr temel yönden ucuz dolar bazında bedava hisse.Doğrudur tüpraş ve ereğli de ralli var fakat zengin edecek hisse İsctr diğer beğendiğim Ykbnk hissesidir sabırla beklemeye devam.Ayrıca borsa kalıcı yükseliş banka hisseleriyle olur kısa da çok beklentili olmamak gerekir benim düşüncem böyledir herkese bol şanslar dilerim.
2023 icin yillik enflasyonun %55 olmasi bekleniyor
bu beklenti dogruysa hisse senetleri 1 yilda %55 artarsa enflasyona karsi ancak korumus olacak
yani makul getiri %55+x olarak dusunulebilir
%55+x hissede 1 yil boyunca beklemek icin yillik ne kadar beklemek gerektigidir
x kisinin risk tercihidir (kimisi %55+%55= %110 bekler, kimisi %55+%0=%55'e tav olur)
(Devaluasyon riskini ihmal ederek)
Kendisi doğru ise kimse bir başkasının günahına ortak olmaz. Niye olsun ki. Bu düşünce bir noktadan sonra yanlış çıkarımlara gider.
Bundan sonra uzunca süre yazmayı düşünmüyorum hatta topiği okumayı bile düşünmüyorum.
ALINTIDIR.
1. Haziran 2001'de bir ISCTR hisse fiyatı 3.58 Şişe Cam hisse fiyatına eşitmiş. Bugün bu oran 0.24. Bunun nedeni sizce nedir? 2. İş Bankası Şişe Cam'ın yüzde kaçına sahiptir? Bunu göz önüne alınca bu dengede bir yanlışlık var mıdır?
Maalesef İşbankasının bünyesindeki gömülü değerler gözardı ediliyor piyasa tarafından. Bunun nedeni İşbankasının de facto bir holding olmasıdır. Gelişmiş ülkelerde holding türü şirketlerde de 1960 larda 1970 lerde hattac1989 lerde ayni durum söz konusu idi. Bunun nedeni holding türü kurumsal yapının hem hissedarlar hem de bünyedeki şirketler için verimli bir yapı olmadığı inancı idi ki bu doğrudur. İşte bu nedenle holdinglerin piyasa değerlerine sürekli bir iskonto uyguladı piyasa o zamanlar gelişmiş ülkelerde.
Defter değerlerine oranla ciddi iskontoların farkına varan aktivist fonlar bu meseleyi gelişmiş ülkelerde çözdü. Doğrudan meselenin kalbine müdahale ettiler, bu tür şirketlerin hisselerini toplayıp yönetimi ele geçirdiler, sonra da bünyedeki iştiraklerletle bağlı ortaklıkları tek tek sattılar. Harika paralar kazandılar. Piyasada oluşan bu değerleme çarpıklığı da ortadan kalktı.
Bu değerleme çarpıklığının ortadan kalkmasıyla holding türü kurumsal yapılaşma da büyük ölçüde tarihe karıştı gelişmiş ülkelerde. ABD İngiltere Almanya Fransa Japonya gibi ülkelerde TR tarzı holding şirketi pek yoktur hatta tüm dünyada bu tür kurumsal yapıları kullanan sadece 2 ülke kaldı: TR ve Güney Kore
TR türü holdingler demodedir, modern işletme prensipleriyle bağdaşmazlar, bünyedeki şirketlerin verimliliğinş olumsuz etkilerler. Holdingler artık aile servetlerinin yönetiminde kullanılan, kamuya kapalı, vergi yükümlülüğünü minimize etmeye odaklı kurumsal yapılar olarak kullanılıyor tüm dünyada yani son derece dar perspektiflliler. Bu gerçeğin farkında olduğuna inanıyorum İşbankası yönetiminin, o kadar da naif olamazlar.
Piyasadaki çarpıklığı hesaba döküp aydınlatalım:
Solo defter değeri 2022 4Ç : 191 milyar TL
Solo defter değeri 2023 1Ç : 220 milyar TL (tahmini)
Sadece bankanın değeri = 1 5 x DD= 330 milyar TL = ~18 milyar dolar
Bankacılık harici iştiraklerle bağlı ortaklıkların İşbankasının şu anki 5.7 milyar dolarlık piyasa değerine 3 aşağı 5 yukarı karşı geldiğini göz önüne alırsak piyasa,18 milyar dolar değerindeki bankacılığa 0, yazı ile SIFIR, değer biçiyor demektir. 18 milyar dolarlık gömülü değere 0 değer biçme olayı, diğer adıyla piyasadaki çarpıklık net olarak işte budur.
Normal şartlarda böylesine devasa bir çarpıklığa hiç müsaade edilmez, piyasanın iç dinamikleri bunu derhal giderir. Düzgün işleyen bir piyasada bu şirketin akbabalar tarafından çoktan ele geçirilip sıfır değer biçilen bu 18 milyar dolarlık finansal varlığın realize edilmesi (girişimin karı olarak cebe indirilmesi) icap ederdi.